• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Bartın 21 °C
  • Ankara 19 °C
  • Bolu 21 °C
  • Kastamonu 17 °C
  • Zonguldak 26 °C
  • Karabük 16 °C
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!

‘1 milyon liraya kadar destek verilecek’

Bartın KOSGEB İl Müdürlüğü, Bartın Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren işletmelere yönelik 1 milyon TL üst limitli KOBİ-GEL Kobi Gelişim Destek Programı 2017-1 Çağrı Dönemine ait konular hakkında bilgi toplantısı düzenledi.
‘1 milyon liraya kadar destek verilecek’

KOBİ-GEL Kobi Gelişim Destek Programı anlatıldı

Bartın KOSGEB İl Müdürlüğü’nce Bartın Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren işletmelere yönelik 1 milyon TL üst limitli KOBİ-GEL KOBİ Gelişim Destek Programı 2017-1 çağrı dönemine ait konular hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Bartın Organize Sanayi Bölgesi Ar-Ge Test ve İnovasyon Merkezi’nde düzenlenen eğitime KOSGEB İl Müdürü Abdurrahman Usta, OSB Müdürü Oğuzhan Kasapoğlu, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı(BAKKA) Bartın Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Osman Bahadır Kalecik ile OSB’de bulunan KOBİ temsilcileri katıldı.

Dış ticaret yapısının değişmesinde öncü olacak

KOSGEB İl Müdürü Abdurrahman Usta, toplantı sonrası yaptığı konuşmasında şu ifadeleri kullandı; “İmalat sanayi sektörü, gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerinde kritik bir öneme sahiptir. Türkiye de de imalat sanayinin toplam istihdam, katma değer ve ihracat içindeki ağırlığı belirgin şekilde ortaya çıkmaktadır. Türkiye'nin son dönemlerde gerçekleştirdiği ekonomik büyüme ve ihracat artışında imalat sanayi sektörü temel itici güç olmuştur, imalat sanayi sektörünü güçlendirmek ve rekabet gücünü artırmak, Türkiye nin sürdürülebilir büyümesi için gereklidir. Katma değerli ve ileri teknolojili sektörlerin, Türkiye ekonomisinin üretim ve dış ticaret yapısının değişmesinde öncü rolü oynaması öngörülmektedir.

KOBİ’lerin desteklenmesi amaçlanıyor

KOBİ’lerin bu süreçteki yatırım, tasarım ve beceri geliştirme faaliyetlerinin desteklenmesine ihtiyaç duyulmaktadır. 4. sanayi devrimine hazırlık sürecinde imalattaki dijitalleşme düzeyinin arttırılması, orta yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin üretim ve ihracattaki payının arttırılması, katma değerli ve ihracat odaklı üretim yapısına geçiş, Mikro Ölçekli imalatçı işletmelerin mühendislik ve tasarım becerilerinin geliştirilmesi ve ölçek büyütmelerinin sağlanması, enerji verimliliği, yeşil üretim ve bilgi işlem altyapı iyileştirme temalarını içeren proje teklif çağrısı ile imalat sanayiinde yapısal dönüşümün aktörü olacak KOBİ’lerin desteklenmesi amaçlanmaktadır.

Yararlanma düzeyi geliştirilecek

Teklif çağrısı ve sonraki dönemde uygulanabilecek tamamlayıcı ve devamı nitelikteki çağrılar ile üretim ve üretim lojistiği süreçlerinde KOBİ’lerin bilgi teknolojileri imkanlarından yararlanma düzeyi geliştirilecek. Yüksek katma değerli ve ileri teknolojili imalat sektörlerinde faaliyet gösteren KOBİ sayısı arttırılacak, orta yüksek ve yüksek teknolojili sektörlerin toplam üretim ve satış hacmindeki ağırlığı arttırılacak, ihracat yapan KOBİ sayısı ve KOBİ’ler tarafından gerçekleştirilen ihracat hacmi arttırılacak, mikro ölçekli işletmelerin mühendislik becerilerini ve iş hacimlerini geliştirerek ölçek büyütmeleri sağlanacak, KOBİ’lerin çevreye duyarlı ve enerji verimliliği arttırılmış imalat süreçleri oluşturmaları sağlanacaktır.

2016 yılı net satış hâsılatını aşmaması gerekecek

Proje çağrısının hedef kitlesi, imalat sektöründeki KOBİ’lerdir. Proje sunacak işletmelerin KOSGEB Veri tabanına kayıtlı ve aktif olmaları gerekmektedir. Bilanço usulünde defter tutmak kaydıyla; orta yüksek ve yüksek teknolojili sektörlerdeki KOBİ’lerin tümü başvuru yapabilecek, orta düşük ve düşük teknolojili sektörlerdeki KOBİ’lerde ise 2016 yılı net satış hâsılatının en az 300 bin TL ve yıllık ortalama çalışan sayısının en az 3 olması şartı aranacaktır. İşletmelerin proje bütçe tekliflerinin, 2016 yılı net satış hâsılatını aşmaması gerekecektir.

Yüzde 60 oranında destek verilecek

Proje çağrısı ile işletme başına 300 bin TL’ye kadar geri ödemesiz, 700 bin TL’ye kadar geri ödemeli olmak üzere toplam 1milyon TL’ye kadar destek verilebilecektir. Uygun bulunan gider kalemleri ve tutarlara yüzde 60 oranında destek verilecek olup, makine-teçhizatın yerli olması durumunda, makine-teçhizat giderleri için destek oranına yüzde 15 ilave edilecektir. KOSGEB, KOBİGEL-KOBİ Gelişim Destek Programı ile ‘Dördüncü sanayi devrimine hazırlık: Üretimde nesnelerin interneti uygulaması’, ‘Orta yüksek ve yüksek teknolojili sektörlerin üretim ve ihracattaki ağırlığının arttırılması’, ‘Katma değeri yüksek üretim yapısına geçiş’, ‘İhracat kapasitesinin arttırılması ve yeni pazarlara açılım’, ‘Mikro ölçekli işletmelerde tasarım-mühendislik imkan ve kabiliyetlerinin geliştirilmesi ve ölçek büyütme’, ‘Bilişim teknolojisi alt yapısının güçlendirilmesi’, ‘Enerji verimliliğinin arttırılması’, ‘Yeşil üretime geçiş’ konu başlıklarını projeler desteklenecek.

Yüzde 10'a kadar ilave puan verilecek

Başvurular kurullar tarafından incelenecek ve 100 puan üzerinden yapılacak değerlendirmede eşik puan değerini geçenlerin 2. değerlendirme safhasına alınacak ve nihai puanlama yapılacak. Nihai puanlama sonucunda uygun bulunan projeler sıralamaya tabi tutulacak. Bütçe imkanları dahilinde en yüksek puandan başlamak üzere desteklenecekler belirlenecek. İşletme sahibinin veya yüzde 50'den fazla hisseli ortağının kadın girişimci olması, orta yüksek veya yüksek teknolojili sektörde faaliyet gösterilmesi, işletmenin KOSGEB veya diğer kamu kurumlarından aldığı proje desteğinin, çağrı ilan tarihinden geriye son 3 yıllık süre içinde başarılı tamamlanmış olması şartlarını sağlayan KOBİ'lerin projelerine, toplamda yüzde 10'a kadar ilave puan verilecek.”

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535