• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Bartın 16 °C
  • Ankara 20 °C
  • Bolu 16 °C
  • Kastamonu 19 °C
  • Zonguldak 17 °C
  • Karabük 18 °C
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!

148 maden işçisi Bartın Cumhuriyet Meydanı’ndan sesini duyurmaya çalıştı

İşten çıkartıldıkları gerekçesiyle günlerdir eylemde yapan 148 maden işçisi Bartın Cumhuriyet Meydanı’nda toplanarak basın açıklaması gerçekleştirdi.
148 maden işçisi Bartın Cumhuriyet Meydanı’ndan sesini duyurmaya çalıştı

Bartın'ın Amasra ilçesi Tarlaağazı Köyünde bulunan HEMA’ya ait 2 no’lu kuyuda çalışan ve geçtiğimiz günlerde işten çıkartılan 148 taşeron maden işçisinin başlattığı eylem devam ediyor. Yaklaşık 20 gündür 2 no’lu kuyu girişinde bekleyen işçiler, Bartın Cumhuriyet Meydanı’nda toplanarak basın açıklaması gerçekleştirdi. Yoğun ilginin olduğu basın açıklamasına Bartın Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Taner Çetin, Hasankadı Belediye Başkanı Zeki Erdoğan, CHP İl Başkanı Hatice İlknur Erkan, CHP Merkez İlçe Başkanı Hacı Gölbucaklı, Saadet Partisi İl Başkanı Ünal Yurtbay, CHP İl Başkan Yardımcısı Sabri Aktaş, enel Maden İşçileri Sendikası(GMİS) Amasra Şube Başkanı Ertan Kaya, Eğitim Sen Amasra Temsilcilik Başkanı Recai Çakır ve vatandaşlar katıldı.

Bizim emeğimiz yenir mi?

İlk olarak maden işçileri adına konuşma yapan Kenan Akdoğan; “Yerlere serilmeden gerekirse açlıktan ölmeden haklarımızı alana kadar hiç kimse dinlenme veya mola vermek hakkına sahip değildir. Dünyada hiçbir iş dalında vardiyadan çıkarken geçmiş olsun denilmez. Bu sadece maden iş kolunda vardır. Çünkü biz elimizi taşın altına değil bedenimizi yerin kilometrelerce altına sokuyoruz ve sokmaya da devam edeceğiz. Daha önce başka bir maden şirketinde göçükten bir madenci arkadaşımızın cansız bedenine ulaştım ve avucunda kömürle yazılmış bir yazı vardı. Yazıda hakkınızı helal edin diyordu. İşte madencilik bu. Bizim hakkımız yenir mi? Bizim emeğimiz yenir mi? Yedirtmeyeceğiz. Ey Hema Ey Mehmet Hattat senden davacıyım. Benim alın terimi çaldın, benim emeğimi çaldın. Beni işten kovarak üç tane çocuğumun geleceğini çaldın. Bu yaptıklarına herkes razı gelse bile Yaradan razı gelmez”  dedi.

İşçi kıyımına dur demenizi istiyoruz

Akdoğan; “Şunu herkes bütün madenciler iyi bilir. Sayın Hattat sen bizi küçültmeye gidiyorum diye kovduysan hazırlık olan bir madenin küçültmeye gitme şansı yoktur. Tam tersine hazırlık aşamasındaki maden sürekli büyümeye gider. Sayın Enerji Bakanım sizde gelin yanımıza, gelemezseniz bile bu işi telefonla bile çözebilirsiniz. Siz Hattat Holding ve Eren Holding ile televizyona çıkıp yerli kömür yerli enerji açıklamasını yaptığınızda biz evde çoluk çocuk bayram ettik. Çünkü artık işten kovulma korkumuz kalmamıştı. Ama üstünden bir ay geçmeden 150 işçi Hattat tarafından kovulduk. Sizden çocuklarımızın geleceği için bu işçi kıyımına dur demenizi istiyorum. Yerli kömür yerli enerji dediniz. Bir de yerli işçi deyin lütfen” diye konuştu.

Yalçınkaya’nın Başbakana yazdığı mektup okundu

Akdoğan’ın konuşmasının akabinde CHP Merkez İlçe Başkanı Hacı Gölbucaklı değerlendirmelerde bulundu. İşçilerin her zaman yanlarında olduklarını belirten Gölbucaklı; “Daha önce bu madenciye nasıl Bartın halkı sahip çıktıysa yine çıkmaya devam edecektir. Yine sizlerle beraber yine sizlerle omuz omuzadır. Bundan hiç birinizin şüphesi olmasın” dedi. Gölbucaklı’nın konuşmasının akabinde CHP Amasra İlçe Başkanı Bora Işıkal tarafından CHP Bartın Milletvekili Muhammet Rıza Yalçınkaya’nın Başbakan Binali Yıldırım’a işten çıkartılan maden işçileriyle ilgili yazdığı mektup okundu. Yine Milletvekili Yalçınkaya’nın TBMM Genel Kurulu’nda işçilerle ilgili yaptığı konuşma dinlettirildi.

İşten atılan arkadaşlarımızın her zaman yanında olduk

Genel Maden İşçileri Sendikası Amasra Şube Başkanı Ertan Kaya ise konuşmasında; “Biz her zaman emekçinin yanında olacağımızı belirttik. Şunu herkesin iyi bilmesi lazım. Bu ülkenin Çalışma Bakanı, Enerji Bakanı var. 2005’den beri burada bir istihdam sağlanacak deniyor ama şu anda işçi arkadaşlarım işinden ediliyor. Biz bundan öncede taşeron firmadan işten atılan arkadaşlarımızın her zaman yanında olduk. Bu kez de Ersamak’tan işten çıkarılan arkadaşların iş akitlerinin fesih edildiği tarihten itibaren her zaman görüşerek fikir alışverişinde bulunduk” dedi.

Gün gelir devran döner bu işçiye illaki birileri hesap verir

Kaya; “Her şeye rağmen bir kere Çalışma Bakanının ve Enerji Bakanının 2005’den beri bir avuç kömür çıkarmayan Hattat firmasının geçmişinin araştırılması gerekiyor. Burada bir yanlışlık varsa bunun düzeltilmesini istiyorum. Gün gelir devran döner bu işçiye illaki birileri hesap verir. Yerin binlerce altında emeğe saygısı emekçi için mücadele eden tüm dostlarımız her zaman birlik ve beraberlik içerisindedir. Hükümetimiz Afrin’de mücadele veriyor. Bizlerde buradaki yerin binlerce altında mücadele vererek yeryüzüne çıkardığımız milli gelirimizi ne yazık ki birilerine peşkeş çekmek durumuna geliyoruz. Milyonlarda dolarımız yurt dışına gidiyor. Birilerinin artık bu sesi duyması lazım. Ben buradan tekrar burada emek mücadelesi veren 150 arkadaşımızı yürekten kutluyorum” diye konuştu.

Bize laf değil icraat lazım

Son olarak konuşma yapan Bartın Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Taner Çetin; “Bize laf değil icraat lazım. Herkes güzel konuşuyor ama insanlar mağdur. Biz belediye olarak sayın başkanımızın verdiği yetki ile her zaman yanınızda olduk. Gel dediler geldik dur dediler durduk. Diyor ki benim işçi kardeşim. Ben çalıştım benim paramın verin diyor başka bir şey demiyor ki. Nerde para yok. Verecek kim belli” dedi.

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535