• BIST 8718.11
  • Altın 2246.886
  • Dolar 32.3304
  • Euro 35.1765
  • Bartın 3 °C
  • Ankara 1 °C
  • Bolu -2 °C
  • Kastamonu 1 °C
  • Zonguldak 5 °C
  • Karabük 2 °C
  • Sinemada Şaşkına Çeviren Evlilik Teklifi
  • Engelsiz Sanat Evi Faaliyetlerine Devam Ediyor
  • Zabıta’dan Fırın Denetimi
  • Sinemada Şaşkına Çeviren Evlilik Teklifi
  • Engelsiz Sanat Evi Faaliyetlerine Devam Ediyor
  • Zabıta’dan Fırın Denetimi

20 kişi karantina altına alındı

İlimizde Corona Virüsü tedbirleri kapsamında karantina için ayrılan KYK Yurdunda kalan 21 kişi evlerine gönderilirken, dün itibariyle şüpheli vakalarla korumasız teması olan veya yurt dışı dönüşü evde karantina emrine uymayan 20 kişi karantinaya alındı.
20 kişi karantina altına alındı

Bartın Valiliği'nden Corona Virüs ve karantina açıklaması geldi. Yapılan açıklamaya göre; hastanelerdeki olası veya kesin vaka sayısının açıklanmasında yetkinin Sağlık Bakanlığı’nda olduğu, Çeşm-i Cihan KYK yurdunda şu an 20 kişinin karantina altında tutulduğunu, Önceki 14 günlük dönemde süresini tamamlayan 21 kişinin yurttan evlerine gönderildiği, hızlı tarama testlerinin Bartın’a da geldiği ve bu testlerin tıbbi gereklilik halinde tarama maksatlı kullanıldığı, Devlet Hastanesi’nin pandemi hastanesine dönüştürüldüğü açıkladı.

Olağanüstü bir gayretle yürütülüyor

Bartın Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler kullanıldı; “Bütün dünya gibi ülkemiz ve İlimiz, Dünya Sağlık Örgütü tarafından çok tehlikeli olarak nitelendirilen Covid-19 pandemisi ile mücadele etmektedir. Bu mücadele; Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde belirlediği stratejik çerçeve içinde başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere, İçişleri Bakanlığı, ilgili bütün bakanlıklar ve İllerde Valilikler ve teşkilatı tarafından olağanüstü bir gayretle yürütülmektedir. Bu stratejik mücadele içinde, bütün kurum ve görevlilere görevler verilmiş, görevlerin nasıl yapılacağı algoritmalarla belirlenmiş; bireysel korunma, yayılmayı önleme, tarama, karantina, tedavi, halkla ilişkiler ayrıntılı olarak belirlenmiştir. Bu mücadelenin ana stratejisi bulaşmayı azaltmak, sağlık sistemini ayakta tutmaktır. Bunun özünde de hareketliliğin azaltılması, sosyal mesafenin korunması “virüsün bulaşacak insan bulamaması” vardır.  Bu çerçevede yürütülen mücadelede sağlık, kolluk, yerel yönetimler, sosyal hizmetler gibi kurumlara verilen görevlerin, süratle yeterli düzeyde zamanında yerine getirilmesi esastır.  

Dünyada kullanılan ilaçlarla tedavisi yapılıyor

Bir şekilde belirti gösteren hastaların bulunması, izole edilmesi, test tedavi protokollerinin uygulanması, şüpheli vakalarla temasta bulunan kişilerin taranarak tedbir karantinasına alınması da bulaşma oranını düşürmek için uygulanan sağlık stratejileridir.  Vaka varsa bunların bulunması ve tedavi altına alınması, çevresinin izole edilmesi, hatta yaşadığı yerlerin bile izole edilmesi toplum sağlığı için yapılması gereken işlerdir.  Bu tedbirleri olumsuz ve provakatif olarak değerlendirilmemesi; toplumun genel sağlığının korunması için yapılan işler olduğunun anlaşılması gerekir. Bu stratejinin başarıya ulaşmasında görevli kurumlar dışında toplumun diğer kesimlerine düşen görevler de vardır.  Temel beklenti hepimizin artık çok iyi öğrendiği “Evde kalmak” ve “Sosyal mesafeyi korumaktır.” Dünya Sağlık Örgütü evde kalma süresinin uzamasıyla pandeminin bitmesi arasında doğru orantı olduğunu açıklamıştır. Kesin vakaların belirlenmesi; belirli aralıklarla yapılacak birden çok testlerin pozitif çıkması, akciğer tomografisi, kan oksijen oranı gibi birden çok parametrenin hep birlikte gerçekleşmesiyle mümkündür. Bu da hastane ortamında 14 güne kadar bazen de geçen bir zaman aralığında belli olmaktadır.  Kesin tanı konulduğunda öncesinde ve sonrasında bilinen ve dünyada kullanılan ilaçlarla tedavisi yapılmaktadır.

Hastanelerdeki olası veya kesin vaka sayısının açıklanmasında yetki bakanlıkta

Hastanedeki her vaka ve izole edilen her şüpheli aslında toplumdan uzaklaştırılmış, tehlike olmaktan çıkmıştır. Bu hastalık Türkiye’ye veya Bartın’a özgü bir hastalık değildir. Dünyada milyonlarca insan etkilenmektedir. Bu derecede yaygın bir hastalığın Türkiye’de ve Bartın’da ortaya çıkmayacağını beklemek anlamlı değildir. İl Umumi Hıfzısshha Meclisi tarafından alınan bütün önleyici tedbir kararları Valilik web sayfası, sosyal medya hesapları, basın duyuruları hatta cami ve belediye hoparlöründen ilan edilerek duyurulmaktadır. Hasatlığın gelişimine ve sosyal intibaka bakılarak her an yeni kararlar alınmakta, koruma ve önleme amaçlı aktif tedbirler planlanmaktadır.  Hastanelerdeki olası veya kesin vaka sayısının açıklanmasında yetki bilindiği gibi tamamen Sağlık Bakanlığıdır.  Hastanedeki ve izolasyondaki her kişi diğerlerinden arındırılmış kişidir.  Bartın Devlet Hastanesi’nde kuvvetli olası vakalar bulunmakta ve Sağlık Bakanlığı protokollerine göre izlenmektedir.

14 gün izolasyonları sağlanacak

Çeşm-i Cihan KYK yurdunda şu an (20)kişi karantinada tutulmakta olup bu kişiler şüpheli vakalarla korumasız teması olan veya yurt dışı dönüşü evde karantina emrine uymayan kişilerdir. Bu kişilerin 14 gün izolasyonları sağlanmakta, ihtiyaçları karşılanmakta, muayene ve testleri yapılmakta ve süre bitiminde çıkarılmaktadır. Önceki 14 günlük dönemde süresini tamamlamış 21 kişinin yurttan ayrılışı yapılmıştır. Öğrenci yurdu hastane olmadığından, buradaki kişilerin tedavi altındaki vakalar olması imkansızdır. Önemli olan bulaşmayı önlemek, Avrupa ülkelerinde olduğu hastane veya karantina kapasitelerini hızla tüketmemektir. Bu hastalığın pandemi olması nedeniyle sadece bir ülkede bitmesi bile yeterli olmayıp bütün dünyada tamamen sönmesini beklemek gerekecektir.

Hızlı tarama testleri Bartın’a geldi

Hızlı tarama testleri ülkeye geliş miktarına göre oranlanarak illere dağıtılmış, Bartın’a da bu oranda tekabül eden sayıda gelmiş tarama amaçlı kullanılmaktadır. Bu testler, bireysel başvuruya bağlı olarak isteyen herkese uygulanacak testler değildir. Tıbbi gereklilik halinde tarama maksatlı kullanılır. Ülkeye yeni kit geldikçe veya ülkemizde üretilmeye başlandıkça oransal olarak İlimize gelmeye devam edecektir.

Kadın Doğum Hastanesi, Devlet Hastanesi olarak hizmet verecek

İlimizde bulunan 2 hastaneden Devlet Hastanesi’nin önüne konteynerler konularak şüpheli vakaların doğrudan acil servisle teması kesilmiştir, bugünden itibaren Devlet Hastanesi pandemi hastanesine dönüştürülerek ayrılacak, Kadın Doğum Hastanesi, Devlet Hastanesi olarak hizmet vermeye devam edecektir. Temel gıda maddelerindeki stok ve fiyat hareketleri izlenmektedir. Temel gıda ve temizlik maddelerinde ülke düzeyinde yeterli stok olduğu açıklanmıştır. Önümüzdeki günlerin tarımsal üretim için önemli günler ve Ramazan ayının yaklaşmakta olduğunu bilerek planlama yapmaktayız. Lütfen, biz önerilen bütün tedbirleri yerine getirelim, bireysel veya İl olarak yaptığımız mücadeleye bir katkısı olmayacak tartışmaların içinde olmayalım. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535