• BIST 9057.95
  • Altın 2296.889
  • Dolar 32.3247
  • Euro 35.0593
  • Bartın 23 °C
  • Ankara 21 °C
  • Bolu 23 °C
  • Kastamonu 21 °C
  • Zonguldak 27 °C
  • Karabük 23 °C
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • “Aladağ’ına Seyir Terası ve Piknik Alanı İnşa Edeceğiz”
  • Sinemada Şaşkına Çeviren Evlilik Teklifi
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • “Aladağ’ına Seyir Terası ve Piknik Alanı İnşa Edeceğiz”
  • Sinemada Şaşkına Çeviren Evlilik Teklifi

"20 milyon gencin birkaç müteahhit kadar değeri yok mu sizin için?"

Cumhuriyet Halk Partisi Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, 2021yılı bütçe görüşmeleri kapsamında 20 milyon gencin taleplerini TBMM Genel Kurulunda dile getirdi.
"20 milyon gencin birkaç müteahhit kadar değeri yok mu sizin için?"

Cumhuriyet Halk Partisi Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, 2021yılı bütçe görüşmeleri kapsamında 20 milyon gencin taleplerini TBMM Genel Kurulunda dile getirdi. Bankoğlu; “Bugün sizlere AKP'nin on sekiz yıldır bitmeyen masalları karşısında gençlerin gerçek hayatlarından ve beklentilerinden bahsedeceğim yani masallar ve gerçekler.  Şimdi, partinizin 2018'deki seçim beyannamesine baktım. Masal bir: "İşsizliği kalıcı olarak düşüreceğiz." demişsiniz; bildirgenizin sayfa 91'i. Peki ya gerçek ne? İşsiz sayımız ortada. Sizin şaibeli verilerinize göre bile 10 milyondan fazla işsiz var. TÜİK'e göre ise her 4 üniversite mezunu gençten 1'isi işsiz. İşte asıl beka sorunu işsiz gençlerdir, bu ülkedeki genç işsizlerdir değerli arkadaşlar.  Ama siz yurttaşlardan aldığınız milyarları yandaşlarınıza dağıtıyorsunuz ve bunu ısrarla ve açıkça yapmaya devam ediyorsunuz; milyarlık vergi borçlarını siliyorsunuz, israfta sınır hiçbir şekilde tanımıyorsunuz, Somali'nin IMF borcunu ödüyorsunuz, 8 uçakla Kıbrıs'a gidiyorsunuz, verilen garantilere ise girmiyorum bile. Şimdi, pandemide 10 binlerce genç işini kaybetti, bunu hepiniz çok iyi biliyorsunuz, zaten sigortasız çalıştığı için İşsizlik Fonu'ndan yararlanamayan pek çok gencin de olduğunu biliyorsunuz. Biliyorsunuz ama Hükümetiniz böyle dönemlerde ölü taklidi yapmaya devam ediyor Sayın Bakan. Dinlerseniz çok memnun olacağım.

Biraz vicdan diyorum

Pandemi döneminde gençlere bir defaya mahsus karşılıksız ödeme bile yapmadınız. Biraz vicdan diyorum. İkinci masalınıza geleyim, "Başvuran her gencin barınma ve burs ihtiyacını karşılayacağız." demişsiniz. Peki, ya gerçek? Gençler devlet yurtlarında aylarca kontenjan arıyor, imkânı olanlarsa torpil atıyor. Kredi ve Yurtlar Kurumu borçlarını ödeyemeyen 3 milyondan fazla genç var değerli arkadaşlar. 300 binini de icraya vermişsiniz. Sayenizde hayatına icralarla yeni bir sayfa açan gençlik var ama AKP, Tunus'a 5 milyon dolar yolluyor, gençlerine icranın yollarını gösteriyor. Yine, Katarlı yayıncı kuruluşa eski parayla 703 katrilyon indirim sağlamışsınız. Şimdi, söyler misiniz bu parayla kaç gence burs verilebilirdi, kaç gence iş imkânı yaratılabilirdi ve kaç gencin KYK borcu ödenirdi değerli arkadaşlar? Biraz vicdan diyorum. Üçüncü masal, mutlu gençlik vaadi. Peki, ya gerçek? Gelecek kaygısı ve geçim derdi içindeki gençler tabii ki mutsuz ve umutsuzlar. En çok da kim biliyor musunuz değerli arkadaşlar? Sizin döneminizde doğup büyümüş gençler mutsuz. Size göre tabii ki her üniversite mezunu iş bulacak diye bir kaide yok ama İstanbul'da çekirdek satmak zorunda kalan doktora öğrencisini, sanayide çalışmak zorunda kalan üniversite öğrencilerini, paket servise çıkan öğretmenleri hatırlatmak istiyorum size. Aslında, masalların sonu hep mutlu biter ama sizin masallarınızda ne yazık ki bu mümkün değil.

İlk önce fikirlerimiz ve düşüncelerimiz ciddiye alınsın istiyoruz

Sayın Bakan, keşke bunları konuşup da keyfinizi kaçırmasaydık ama bir genç üniversite harcını yatıramadığı için inşaatlarda çalışmak zorunda kalıyor, biliyor musunuz? İş bulamadığı, ailesine daha fazla yük olmaya dayanamadığı için intihar eden gençler var, biliyor musunuz? Gençlerin hayallerinde eğitim için, gezmek için yurt dışına gitmek vardı; şimdiyse ardına bakmadan kaçıp gitmek var, bunun nedenlerine gerçekten hiç kafa yoruyor musunuz? Bakın, Z kuşağı size ne demişti? "Size oy moy yok!" demişlerdi. Bu tepkinin nedenini hiç düşündünüz mü? Siz bu ülkenin geleceğinden sorumlusunuz; milyonlarca genç işsiz, mutsuz ve borçluyken Sayın Cumhurbaşkanına gidip de neden "Bu işe bir çözüm bulabilmeliyiz." diye sormuyorsunuz, soruyorsanız neden çözülemiyor? Yoksa Instagram'dan ya da TikTok'tan istifa etmem gerekir diye korkuyor musunuz? 20 milyon gencin birkaç müteahhit kadar değeri yok mu sizin için? Bakın, ben bu Parlamentonun en genç milletvekillerinden birisi olarak şimdi 20 milyon gencin ne dediğini size söyleyeceğim. Yaklaşık 20 milyon genç ne diyor? Biz ilk önce fikirlerimiz ve düşüncelerimiz ciddiye alınsın istiyoruz.

Bu sene size Oscar getirmedim çünkü işsizlik ve mutsuzluk birinciliği Oscar'ı hâlâ sizde

Saygı görmek istiyoruz, kaygılarımız dikkate alınsın diyoruz. Özgür bir yaşam istiyoruz. Geri ödemeli kredilerinizi değil, öğrencilere burs istiyoruz. Bakanlık, kaynaklarını betona değil, Ata'mızın ülkeyi emanet ettiği gençlere harcasın istiyoruz. Zengin bir yandaşın milyonlarca liralık vergi borcunu değil, KYK borçlarını silin istiyoruz. Üniversiteyi kazandığımızda yurt konusunda endişe etmemek istiyoruz. Kimseye yük olmak istemiyor, ekonomik özgürlük talep ediyoruz. İş bulabilmek için "Acaba torpil yaptıracak tanıdık var mı?" diye düşünmemek istiyoruz. Eşit muamele bekliyoruz ve beyin göçündeki artış rakamlarıyla değil, yaptığımız buluşların sayısıyla anılmak istiyoruz. "Tweet" attığımızda ya da bir devlet büyüğünü eleştirdiğimizde gözaltına alınmayacağımızı bilmek istiyoruz değerli arkadaşlar. Ama en çok ne istiyoruz, biliyor musunuz ve ne diye haykırıyoruz? Adalet istiyoruz değerli arkadaşlar, adalet istiyoruz.  Bunları saydım ama hiçbirini yerine getirmeyeceğinizi de çok iyi biliyorum çünkü siz, biz gençlerden korkuyorsunuz çünkü biz size güvenmiyoruz, size inanmıyoruz ve bizi kolaylıkla kandıramıyorsunuz ama hiç merak etmeyin ilk seçimde yolcusunuz ve bu gidişinizi de asla unutamayacaksınız.  Sevgili genç arkadaşlarım, umutsuz bir tablo çizdim ama "Yok öyle umutları yitirip karanlığa savrulmak. Unutma, aynı gökyüzü altında bir direniştir yaşamak." Sabredin gerçekten az kaldı, gelecek biziz. Teşekkür ederim. Sayın Bakan, geçmiş olsun umarım sağlığınız daha iyidir, bu sene size Oscar getirmedim çünkü işsizlik ve mutsuzluk birinciliği Oscar'ı hâlâ sizde.”

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535