• BIST 9805.83
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Bartın 22 °C
  • Ankara 26 °C
  • Bolu 27 °C
  • Kastamonu 25 °C
  • Zonguldak 19 °C
  • Karabük 28 °C
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!

‘26 Nisan'da kepenk kapatacaklar’

Bartın Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı Barış Özkan, 2013 yılında getirilen “Saat 22.00'den sonra içki satışı yasağının” kaldırılması için Türkiye Tekel Bayileri Platformu tarafından 26 Nisan'da eylem yapılacağını duyurdu.
‘26 Nisan'da kepenk kapatacaklar’

Türkiye Tekel Bayileri Platformu, saat 22.00'den sonra alkol satışı yasağının 24.00'e çekilmesi talebiyle ayrıca 37 bin TL'yi bulan ağır para cezalarına ve haksız rekabete tepki amacıyla eylem kararı aldı. Platform üyeleri tüm Tekel bayilerini 26 Nisan'da 1 günlük kepenk kapatma eylemine çağırdı. 7 bin üyesi bulunduğu belirtilen Türkiye Tekel Bayileri Platformu, alkol satışı yasağının 22.00'den 24.00'e çekilmesini talep ediyor.

Kapatıp kapatmama kararını kendileri verecek

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Bartın Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı Barış Özkan, 2013 yılında getirilen “Saat 22.00'den sonra içki satışı yasağının” kaldırılması için ülke genelinde 7 bin üyesi bulunan Türkiye Tekel Bayileri Platformu tarafından 26 Nisan'da yapılacak olan eylemle ilgili Bartın’da faaliyet gösteren tekel bayilerini bilgilendirdiklerini ve kapatıp kapatmama konusunda kararı tekel bayı sahiplerinin vereceğini söyledi.

Sürenin 00.00’a kadar uzamasını istiyorlar

Özkan; “7 bin esnaf üyesi olan Türkiye Tekel Platformunca 26 Nisan’da tekel bayiler çalışmayacaklar. Bu platformun Türkiye’nin her ilinden her bölgesinden üyeleri var. Çok ciddi bir sosyal medya kullanımı sağlıyorlar. Tekel bayi olamayan esnafları platforma almıyorlar. Biliyorsunuz yasa itibariyle saat 22.00’dan sonra alkol satışı yapılamıyor. Tabi bu süreçte arkadaşlarımız ekonomik anlamda ciddi sorunlar yaşıyorlar. Alkol satsalar yakalanmaları durumunda en az ceza 30 bin TL’den başlıyor. Bu cezalar çok yüksek ve ikinci kez yakalandıklarında iki ile çarpılıyor bu cezalar. Alkol satsalar ceza yiyorlar alkol satmadıkları zaman bunun sonu dayak oluyor. Şehrimizde şiddetle ilgili çok sıkıntılar yok ancak alkol sattıklarından sonra yenilen cezalarla ilgili çok ciddi sıkıntılar var” dedi.

Çok fazla talepleri yok

Türkiye Tekel Platformu’nun Türkiye genelinde ciddi anlamda büyüyen bir platform olduğunu söyleyen Özkan; “Arkadaşlarımızın saat 22.00’da dükkânlarını kapatmak işlerine gelmiyor. Çünkü o işin gereksinimi belli. Arkadaşlarımızın çokta fazla ciddi bir talepleri yok. Sürenin 00.00’a kadar uzamasını istiyorlar. Saat 00.00’a kadar alkol satışının yapılabilmesini ve bu saat itibariyle iş yerlerinin kapatılmasını istiyorlar. Yani eski sisteme dönüp kışın 00.00 ve yazında 01.00 modunda çalışmak istiyorlar. Onlarda gece yarılarına kadar çok fazla durmak istemiyorlar. Tekel bayici arkadaşlarımızın çok fazla sosyal yaşantıları yok. Sabah 08.00’da dükkâna girip gece saatlerine kadar dükkândalar. Cumartesi yok, Pazar yok veya bayram yok. Hasta olma şansları dahi yok. Zaten esnaflık başlı başına stresli bir iş. Yorucu ve ciddi sorumlulukları olan bir iş. Tekel bayi arkadaşlarımızın da böyle bir süreci var. Türkiye Tekel Platformu İzmit’ten yola çıktı ve Türkiye genelinde ciddi anlamda büyüyen bir platform” diye konuştu.

Bizim “kapatın” deme lüksümüz yok

Eylemle ilgili üyelerini bilgilendirdiğini belirten Özkan; “Biz de Bartın Bakkallar ve Bayiler Odası olarak üyelerimizi bilgilendirme amaçlı bir çalışma yaptık. Tabi 26 Nisan’da kapatıp kapatmamak onların inisiyatifinde. Bizim “kapatın” deme lüksümüz yok. Bu süreç onlar için faydalı olacak bir süreç. Ne kadar birlik olunursa o kadar fayda sağlayacak bir süreç. En fazla KDV’yi tekel bayiler veriyorlar. Bir gün kapalı olmaları Türkiye ekonomisine ciddi zarar verecektir. Alkol süreci zaten çok pahalı olan bir süreç. KDV’si, ÖTV’si, dağıtımı, satış süreci gibi birçok unsur var ve kar marjları çok düşük. Sigarada kar marjı yüzde 12’den yüzde 4’e düştü. Ciddi anlamda tekel bayilerinin sıkıntıları var. İşte bu sıkıntıları dile getirmek için, saatin en azından 00.00’a kadar uzaması için böyle bir günlük karar almışlar. Bizde bu süreçte üyelerimizi dolaşıp bilgi veriyoruz. Tabi ki katılıp katılmamak onların inisiyatifinde olan bir şey. Bizim böyle bir zorlama yapma şansımız olmaz” dedi.

Ciddi anlamda dükkânını kapatan esnafımız olacak

Özkan; “Bartın’da şu anda katılımının nasıl olacağı yüzde 50 şeklinde gözüküyor. Katılacak olanlarda var katılmayacak olanlarda var. Ülke genelinde düşünürsek çok ciddi bir kapatılma olacak. Büyük şehirlerde bu birlik beraberlik daha fazla görünüyor.  Bu süreçte neler olacağını 26 Nisan geldiğinde göreceğiz. Tüm Türkiye çapında düşünürsek eğer ciddi anlamda dükkânını kapatan esnafımız olacak. Büyük şehirlerde bu birliktelik daha fazla. Şehrimiz çok küçük olduğu için o kapatırsa bende kapatırım algısı oluyor. Bir de dükkânını kapatan bir esnafın zarar 3-4 bin TL. Tabii tercih esnaflarımızın” şeklinde konuştu.

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535