• BIST 9090.76
  • Altın 2323.472
  • Dolar 32.3694
  • Euro 34.9717
  • Bartın 20 °C
  • Ankara 16 °C
  • Bolu 19 °C
  • Kastamonu 15 °C
  • Zonguldak 21 °C
  • Karabük 20 °C
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • “Aladağ’ına Seyir Terası ve Piknik Alanı İnşa Edeceğiz”
  • Sinemada Şaşkına Çeviren Evlilik Teklifi
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • “Aladağ’ına Seyir Terası ve Piknik Alanı İnşa Edeceğiz”
  • Sinemada Şaşkına Çeviren Evlilik Teklifi

3 dönem kuralı yetkisi MYK’ya devredildi

AK Parti’deki ‘3 dönem’ kuralına takılan 20’nin üzerindeki milletvekilinin yeniden aday yapılıp yapılmayacağı konusundaki son karar da yine MYK tarafından verilecek.
3 dönem kuralı yetkisi MYK’ya devredildi

Ak Parti’de erken seçim kararıyla birlikte başlayan adaylık heyecanı devam ediyor. Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, mevcut parti grubunda önemli ölçüde değişikliğe gideceği kulislerde dillendirilirken, Ak Parti’de üç dönem potasına giren dördü bakan 22 ismin akıbetine ise Merkez Yürütme Kurulu (MYK) karar verecek. Dün saat 15.30'da AK Parti Genel Merkezi'nde Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan başkanlığında toplanan MYK’da 24 Haziran'da yapılacak cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimlerine ilişkin süreç ele alındı. Bu kapsamda miting programları ve milletvekili aday adaylarına yönelik temayül yoklamalarının görüşüldüğü toplantıda, 6 Mayıs'ta yapılacak AK Parti İstanbul İl Kongresi'nde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklayacağı partinin seçim manifestosu da değerlendirildi.

Başvurular 29 Nisan Pazar günü sona erecek

AK Parti milletvekili aday adaylığı başvuru ücretini belirledi. Dünkü MYK’da erkek adaylardan 6 bin TL, kadınlardan 3 bin TL, engelli adaylardan da bin TL başvuru ücreti alınmasına karar verildiği öğrenildi. Parti listesinden gösterilecek adayların tespiti ve sırlamasının tüm seçim çevrelerinde merkez yoklaması usulüyle yapılmasına karar verildi. MYK’nın ardından AK Parti’nin adaylık başvuruları 24 Nisan Salı günü(dün) başladı. Başvurular 29 Nisan Pazar günü sona erecek. 1-4 Mayıs tarihleri arasında aday adaylığı için temayül yoklaması yapılacak. Başvurular doğrudan genel merkeze ya da il başkanlıklarına bizzat yapılacak. 24 Haziran seçimlerinde AK Parti Milletvekili aday adaylarını yakından ilgilendiren MKYK’da bulunan 3 dönem kuralı yetkisi de MYK’ya devredildi.

1 Kasım seçimlerinde 3 dönem kuralı esnetilmişti

Meclis’in erken seçim kararı almasıyla birlikte, Ak Parti’den 22 isim Ak Parti tüzüğündeki üç dönem kuralı nedeniyle 27. dönem parlamentosu için adaylık imkânını yitirmiş olacak. Ancak yapılan son olağanüstü kongrede parti tüzüğünde yapılan değişiklikle, 7 Haziran ve 1 Kasım 2015 seçimleri arasında görev yapan 25. parlamento dönemi, dönem olarak sayılmamış, aynı kongrede yapılan bir başka değişiklikle de tüzüğün üç dönem kuralını esnetme konusunda MYK’ya yetki verilmişti. Yeniden aday gösterilebilmeleri için MKYK’nın tüzükteki bu yetkisini kullanması gerekecek Ak Partili 22 isim arasında AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç da yer alıyor. Milletvekili Tunç’un aday adayı olup olmayacağı MYK’nın 3 dönem kuralı ile ilgili kesin bir karar verilmesinin ardından netleşecek.

YSK, aday olacaklar için son tarihi açıkladı

Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçiminde aday olmak için görevinden ayrılacaklar, emeklilik veya ayrılma dilekçelerini en geç 26 Nisan Perşembe günü saat 17.00'ye kadar verecek. Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) 24 Haziran'da yapılacak cumhurbaşkanı ve milletvekili genel seçiminde aday olacakların emeklilik ve ayrılma esasları ile seçim çevreleri ve milletvekili sayısına ilişkin kararları, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. Kararda, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 76'ncı maddesinin son fıkrasına göre, hakimler ve savcılar, yüksek yargı organları mensupları, yükseköğretim kurumlarındaki öğretim elemanları, Yükseköğretim Kurulu üyeleri, kamu kurum ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri ile yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri ve silahlı kuvvetler mensuplarının görevlerinden çekilmedikçe aday olamayacakları ve milletvekili seçilemeyecekleri hatırlatıldı. 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu'nun 18'inci maddesi kapsamına giren kamu görevlileri, siyasi parti il ve ilçe teşkilatı yöneticileri, Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları (subay ve astsubaylar) ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile sendikalar, kamu bankaları ile üst birliklerin ve bunların üst kuruluşlarının ve katıldıkları teşebbüs veya ortaklıkların yönetim ve denetim kurullarında görev alanların, milletvekili adayı olabilmeleri için istifa veya emeklilik yoluyla ayrılanlar arasında ayrım yapılmaksızın dilekçelerini öngörülen sürede vermiş olmaları gerektiği bildirildi. Öngörülen tarihten sonra emeklilik veya istifa isteminde bulunanların, 24 Haziran'da yapılacak seçimde aday olmalarına kanunen imkân bulunmadığı vurgulandı.

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535