• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Bartın 23 °C
  • Ankara 28 °C
  • Bolu 24 °C
  • Kastamonu 28 °C
  • Zonguldak 18 °C
  • Karabük 25 °C
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!

AK Parti İl Başkanlığı Engelliler Gününü törenle kutlayacak

AK Parti Bartın İl Başkanı Turhan Kalaycı, AK Parti Bartın İl Başkanlığı tarafından 10-16 Mayıs Engelliler Haftası münasebetiyle 2019 yılından itibaren kutlama programı düzenleneceğini ifade etti.
AK Parti İl Başkanlığı Engelliler Gününü törenle kutlayacak

‘Eskiye nazaran çok iyiyiz’

AK Parti Bartın İl Başkanı Turhan Kalaycı, AK Parti Bartın İl Başkanlığı tarafından 10-16 Mayıs Engelliler Haftası münasebetiyle 2019 yılından itibaren kutlama programı düzenleneceğini ifade etti.  Kalaycı; “Ak Parti öncesi engelli kardeşlerimizin yüzlerine bakılmazdı. Ak Parti öncesi engelli çocuklarımızın aileleri dışarı çıkmazdı. Utanırdı. Geçmişle bugünü kıyaslarsak eskiye nazaran çok daha iyiyiz. Ak Parti hükümeti tarafından engelli kardeşlerimiz için hiçbir şey yapılmaması gibi göstermek doğru değil. Bundan sonraki yıllarda AK Parti İl Başkanlığı tarafından 10-16 Mayıs Engelliler Haftası münasebetiyle kutlama programı düzenleneceğiz” dedi.

AK Parti; Türkiye’de sosyal devletin öncüsüdür

Engellilere Ak Parti iktidarının her zaman önem verdiğini belirten Kalaycı, şu ifadeleri kullandı; “İktidara geldiğimiz günden bu yana engellilere pozitif ayrımcılık ilkesiyle yaklaştık. Özellikle 2005 yılında çıkardığımız Engelliler Kanunu bu alanda çığır açmıştır. Bu kanunla eğitimden bakım hizmetlerine, istihdamdan ayrımcılığın önlenmesine kadar engellileri ilgilendiren pek çok iyileştirme gerçekleştirdik. Engellilerin sosyal hizmetlere erişimine mani olan bürokratik engellerin kaldırılması, ilk defa engelli vatandaşlarımıza evde bakım ve evde sağlık hizmetlerinin sunulması, engellilerin eğitimde fırsat eşitliğine kavuşması gibi hizmetler, bu yöndeki çalışmalarımızın yalnızca bir kısmıdır.

Gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz

AK Parti; Türkiye’de sosyal devletin öncüsüdür. Kurulduğumuz ilk günden itibaren sosyal devletin en önemli alanlarından biri olan engelli vatandaşlarımızın sorunlarını çözmeyi temel önceliklerimiz arasına aldık. Bir yandan hükümetlerimiz engellilerin ekonomik, siyasal ve toplumsal yaşama katılımı önündeki engelleri kaldıran politikalar uygularken, öte yandan parti olarak da engellilere hizmet vermek amacıyla kapsamlı çalışmalar başlattık. Engellilerin sosyal ve ekonomik hayata katılımı gelişmiş toplumların en önemli göstergelerinden birisidir. AK Parti olarak bu gelişmişliğin önündeki her türlü engeli kaldırmayı ve eşit vatandaşlık temeline dayanan ortak yaşam alanları oluşturmayı önemsiyoruz. On beş yıldır olduğu gibi bundan sonra da Genel Başkanımız ve Cumhurbaşkanımızın liderliğinde engelli vatandaşlarımıza en ileri yaşam standartlarını üreten hak temelli politikalar için gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz.

“Pozitif ayrımcılık” ilkesiyle yaklaştık

İktidara geldiğimiz ilk günden bu yana engellilere “pozitif ayrımcılık” ilkesiyle yaklaştık. Özellikle 2005 yılında çıkardığımız Engelliler Kanunu bu alanda çığır açmıştır. Bu kanunla eğitimden bakım hizmetlerine, istihdamdan ayrımcılığın önlenmesine kadar engellileri ilgilendiren pek çok iyileştirme gerçekleştirdik. Engellilerin sosyal hizmetlere erişimine mani olan bürokratik engellerin kaldırılması, engelli vatandaşlarımıza ilk defa evde bakım ve evde sağlık hizmetlerinin sunulması, engellilerin eğitimde fırsat eşitliğine kavuşması gibi hizmetler, bu yöndeki çalışmalarımızın yalnızca bir kısmıdır. Bütün vatandaşlarımıza olduğu gibi, engelli kardeşlerimize de daha güzel, daha yaşamaya değer bir Türkiye sunmanın gayreti içerisinde çalışmaktayız. 5378 sayılı Engelliler kanunuyla, engellilerimizin yaşadığı sorunlara çağdaş ve kapsamlı çözümler içeren bir yasal düzenleme gerçekleştirdik. Bu yasa ile birlikte, engellilerimize yeni haklar tanındı, özel eğitim ve destek eğitimi verilmeye başlandı.

Engelli maaşını artırdık

Özel eğitim desteği alan çocuklarımıza her ay kişi başı asgari ücrete yakın destek sağlanmakta, Engellilerin eğitim ve rehabilitasyon kurumlarına taşınması artık devlet tarafından ücretsiz yapılmaktadır. 2002 yılında engelli vatandaşımızın aylık maaşı 24,48 TL iken 2017 yılında bu rakamı 529 TL’ye (engel oranı yüzde 70 ve üzeri) yükselttik. Ailede kişi başına düşen gelir asgari ücretin üçte birinden daha az ise vatandaşlarımız bu haktan yararlanabilmektedir. Engel oranına göre aylığın miktarı değişmektedir. 18 yaşın altındaki engellilerin de yararlanmasını sağladık. İlk defa bakıma muhtaç engellileri bakım hizmeti kapsamına aldık. Evde veya özel bakım merkezlerinde, bakım hizmeti sunulan tüm engellilerin, bakım ücretlerinin devlet tarafından karşılanmasını sağladık. Yol, kaldırım, spor alanları, okul ve hastane gibi umuma açık tüm mekânların engellilerin kullanımına uygun hale getirilmesini zorunlu hale getirdik.

İlk kez evde bakım desteğini başlattık

İhtiyaç sahibi, bakıma muhtaç engelliler için evde bakım aylığı uygulamasını başlattık ve ayrıca özel bakım merkezlerinden yararlanan engelliler için aylık iki net asgari ücret tutarında ödeme yapmaya başladık. Evde bakılan her engelli birey için bakan anne, baba, teyze vs. bir asgari ücret tutarında aylık bağladık. Ailesi yanında bakılan 600 bin engellilerimiz için aylık asgari ücretin ikisi tutarında ödeme yapıyoruz. "Engelliler Destek Projesi" (EDES) ile engellilerimizin kendi projelerini hayata geçirmelerini sağladık. Engellilerin toplumsal hayata katılımı önündeki engelleri kaldırmak üzere; kamuya açık alanlar ile binalar ve toplu taşıma hizmetlerinin erişilebilir hale getirilmesine yönelik düzenlemeler yaptık. Bakıma muhtaç çocuğu olan annelere 5 yıl erken emekli olma imkânı getirdik. Kendi adına çalışan engellilere de 5 yıl erken emekli olma imkânı getirdik. Engellilerin kamu kurumlarına, kamu görevlisi olarak alınmasını kolaylaştırdık. Engellilere mahsus merkezi sınavı ilk kez yaptık ve bundan böyle bu uygulama sürecek.

Emlak vergisinden muaf olmalarını sağladık

Engellilere ait bir evin emlak vergisinden muaf olmasını sağladık. Engelliler için üretilen her türlü araç ve gereci, KDV'den muaf hale getirdik. 1. Derecede engelli yakını olan devlet memurlarının engelliler için eğitim imkanı bulunan yerlere öncelikli olarak atanmaları için yasal düzenleme yaptık. 1. Derecede engelli yakını bulunan kamu çalışanlarına günde 1 saat bakım izni verilmesini sağladık. Engellilerin sosyal ve ekonomik hayata katılımı gelişmiş toplumların en önemli göstergelerinden birisidir. AK Parti olarak, bu gelişmişliği önündeki her türlü engeli kaldırmayı ve eşit vatandaşlık temeline dayanan ortak yaşam alanları oluşturmayı önemsiyoruz.”

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535