• BIST 9079.97
  • Altın 2324.15
  • Dolar 32.3582
  • Euro 34.9437
  • Bartın 14 °C
  • Ankara 12 °C
  • Bolu 10 °C
  • Kastamonu 10 °C
  • Zonguldak 14 °C
  • Karabük 14 °C
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • “Aladağ’ına Seyir Terası ve Piknik Alanı İnşa Edeceğiz”
  • Sinemada Şaşkına Çeviren Evlilik Teklifi
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • “Aladağ’ına Seyir Terası ve Piknik Alanı İnşa Edeceğiz”
  • Sinemada Şaşkına Çeviren Evlilik Teklifi

AK Parti Merkez İlçe Başkanlığı’ndan Kızılay’a kan desteği

AK Parti Bartın Merkez İlçe Başkanlığı tarafından Afrin'e yönelik devam eden Zeytin Dalı Harekâtına destek için Türk Kızılayı işbirliği ile ikinci kez kan bağışı kampanyası düzenlendi.
AK Parti Merkez İlçe Başkanlığı’ndan Kızılay’a kan desteği

AK Parti Bartın Merkez İlçe Başkanlığı tarafından Afrin’de Terör örgütleriyle mücadele ederken yaralanan Mehmetçikler için ‘Kahramanlık Kanımızda Var’ sloganı çerçevesinde kan bağışında bulunuldu. Karabük Kan Bağış Merkezi tarafından gerçekleştirilen bağış kampanyasına Merkez İlçe Başkanı Yusuf Ziya Aldatmaz, Merkez İlçe yönetimi ve partililer bağışta bulundu. Deniz Bank yanında bulunan Bartın eski Milletvekili Asım Kulak’a ait iş yerinde akşam saatlerine kadar devam eden ve ikinci defa düzenlenen kan bağışı kampanyası vatandaşlar tarafından da büyük ilgi gördü.

Amacımız askerlerimize destek olmak

Kampanyanın önemine değinen AK Parti Bartın Merkez İlçe Başkanı Yusuf Ziya Aldatmaz; “Geçtiğimiz haftalarda düzenlediğimiz kan bağışı kampanyamızı yoğun talep üzerine bir kez daha düzenleme kararı aldık. AK Parti Merkez İlçe Başkanlığı ve Türk Kızılay’ı birlikte Afrin’de mücadele eden askerlerimize destek olmak amacıyla böyle bir etkinliği gerçekleştiriyoruz. Ülkemizde genel olarak belki çok fazla kana ihtiyacımız yok ama biz Zeytin Dalı Operasyonunu da göz önünde bulundurarak yeterli olsa dahi kan bankamızda fazlalık olsun istedik. Ülkemiz ve askerlerimiz için inşallah hayırlı olur” dedi.

“Kahramanlık Kanımızda Var”

Türk Kızılayı Bartın Gönüllüsü Rıza Çakın ise yaptığı açıklamada; “Afrin için kan bağışı etkinliğimiz devam ediyor. Tüm Türkiye’de olduğu gibi bugün yine Bartın’dayız. AK Parti Bartın Merkez İlçe Başkanlığı’nın teklifi ve yer göstermesi ile burada kan bağışı etkinliğini gerçekleştiriyoruz. Kan ihtiyaçlarımız kan stoklarımız son bağış kampanyalarıyla beraber belirli bir düzeye kadar yükseldi. Bu yüzden Bartın halkına ve Türkiye halkına çok teşekkür ediyorum. Bugün etkinliğimizdeki hedef sayımız ise 60 ünite ve üzeri kan almak. Bu bizim için bir başarıdır. Çünkü bu aralar çok sık kan bağışı etkinlikleri düzenledik. Etkinliğimiz hayırlara vesile olsun” diye konuştu.

Türk Kızılayı bölgede

Çakın; “Türk Kızılayı şu an bölgede. Türk Kızılayı iş yerleri ve fabrikalarla da ortak projeler yapıyor. Çünkü Kızılaya yapılan bağışlar hem KDV’den hem de Gelir Vergisinden ne düşülüyor. Dolayısıyla bu bağış etkinlikleri çerçevesinde tekstil, oyuncak, yatak, yorgan fabrikaları gibi işyerleri büyük bağışlar yapıyorlar. Bunları her gün günlük olarak sınırda ki ihtiyaç olan noktalara gönderiyorlar. Bölgeye hem tekstil yardımı hem de gıda yardımımız devam etmektedir. Türk Kızılayı her zaman bu tür yardımlarına devam edecektir” dedi.

Güvenli kan temini önemli

Kan bağışı ile ilgili bilgiler veren Çakın, açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı; “Kan bağışı için kan bağışı merkezlerine başvurduğunuzda size 4 sayfalık bir form verilir. Bu formun içeriğinde bilgilendirmeniz için; kan bağışçısı bilgilendirme formu, kan bağışçısı kayıt formu ve kan bağışçısı sorgulama formu yer alıyor. Dolduracağınız sorgulama formunda kişisel bilgilerinizin yanı sıra özel hayatınızla ilgili sorular da bulunuyor. Ankette özel soruların yer alması ve sizlerin bu sorulara samimiyetle vereceğiniz cevaplar güvenli kan temininin ilk adımını oluşturuyor. Paylaştığınız tüm bilgiler hem etik hem de yasal olarak gizli tutuluyor. Sorular ve bilgilendirmeler ile ilgili her türlü merak ettiğiniz konuyu görevli doktorlara ya da hemşirelere danışabilirsiniz. Kan bağışı işlemi yasal bir süreçtir. Bu nedenle kimlik ve iletişim bilgileriniz Türk Kızılayı'nın kullanmış olduğu sisteme kaydediliyor.

Bilgilerin doğru bildirilmesi önemli

Resimli, TC kimlik numarasını içeren ve yasa olarak geçerli bir kimlik (ehliyet, nüfus cüzdanı vb.) ibraz etmeniz de yasa gereği zorunlu. Kayıt işlemiyle beraber görevli hemşireler tarafından kan sayımı, tansiyon, nabız, ateş ve vücut ağırlığı ölçümü yapılır. Doktorlar sonuçları değerlendirir Kayıt işlemi sonrasında yapılan sınırlı fiziksel muayene sonuçları doldurduğunuz forma ve bilgisayar sistemine işleniyor. Doktorlar doldurduğunuz form ve fiziksel muayene sonuçlarını değerlendiriyor. Bağışçı adayı olarak kan bağışında bulunmanız ilk olarak size daha sonrada ihtiyaç sahibine herhangi bir zarar vermeyecekse kan bağışı işlemine yönlendiriliyorsunuz. Kan bağışı işlemi için özel olarak tasarlanmış kan alma yataklarına alınırsınız. Kan bağışı işlemi; konusunda eğitim almış tecrübeli hemşireler tarafından gerçekleştirilir. Kullanılan tüm malzemeler tek kullanımlık ve sterildir. Kan alımı işlemi en uygun bölge olan dirsek çukurunda gerçekleşir.

Kan alma işlemi yaklaşık 4-8 dakika sürer

 Her kan bağışında sadece 1 ünite kan bağışlanmaktadır. Kan bağışı sonunda ikram yapılır İşlem sona erdiğinde size belirtilen süre kadar yatakta ve yine belirtilen süre kadar ikram alanında dinlenmeniz gerekiyor. Kan alma yatağında istirahat ederken hemşirelerin size gösterdiği şekilde kolunuza bası yapmanız damar dışına kanama olmaması için önemli. İkram bölümünde sizlere minarel yönünden zengin olduğu için maden suyu ve bisküvi veriliyor. Verilen ikramları tüketmeniz olası sıvı kaybını önleyecek. Gerçekleşen kan bağışı günlük hayatınızı etkilemeyecek miktardadır. Yine de dikkat edilecek bazı konular vardır. Sigara baş dönmesi ya da mide bulantısı gibi şikâyetlere yol açabileceği için doktor ya da hemşireler önerdiği süre içinde içilmemesi gerekmektedir.

Fazla sıvı tüketmeye çalışın

Gün içerisinde kan bağışında bulunduğunuz kolunuz ile ağırlık kaldırmamanız kapanan damar duvarındaki pıhtının açılmaması için önemlidir. İlk 4 saat boyunca olduğundan fazla sıvı tüketmeye çalışınız. İlk öğünden önce alkollü içecekler almayınız. Alkol vücuttan sıvı atılımını artırdığı için şikâyete yol açabilir. Sportif faaliyetlerinize bir gün ara veriniz. Gün içerisinde sıvı kaybını artırdığı için hamam, sauna gibi aşırı sıcak ortamlarda bulunmayınız. Pilot, ticari araç şoförleri, tehlikeli makine operatörleri, yüksek yerlerde bedeni faaliyet gösteren meslek grupları ve benzerinin kan bağışladıktan sonra 24 saat işlerine ara vermeleri önerilir. Tüm bu önerilere rağmen baygınlık hissi ya da baş dönmesi olursa bir yere uzanın veya başınızı iki dizinizin arasına alacak şekilde oturunuz. Bu bilgiler gerçekten çok önemli. Bunların bağışçılar tarafından bilinmesi için de gerekli bilgilendirmeleri yapıyoruz.”

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535