• BIST 9079.97
  • Altın 2324.29
  • Dolar 32.3631
  • Euro 34.9427
  • Bartın 15 °C
  • Ankara 13 °C
  • Bolu 13 °C
  • Kastamonu 12 °C
  • Zonguldak 15 °C
  • Karabük 14 °C
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • “Aladağ’ına Seyir Terası ve Piknik Alanı İnşa Edeceğiz”
  • Sinemada Şaşkına Çeviren Evlilik Teklifi
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • “Aladağ’ına Seyir Terası ve Piknik Alanı İnşa Edeceğiz”
  • Sinemada Şaşkına Çeviren Evlilik Teklifi

Atatürk, Bartın’da törenle anıldı

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünün 79.yılı münasebetiyle anma programı düzenlendi. Saat 09.05’i gösterdiğinde ilimizde adeta hayat durdu, sirenleri duyan vatandaşlar Atatürk’ün anısına 2 dakika saygı duruşunda bulundu.
Atatürk, Bartın’da törenle anıldı

Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ölümünün 79. yıldönümünde Bartın Valiliği tarafından Valilik önünde ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle anıldı. Atatürk’ün aramızdan ayrılış zamanı olan 09.05’te ise sirenler 2 dakika boyunca onun için çaldı ve Bartın’da adeta hayat durdu. Anma programı kapsamında ilk olarak Bartın Valiliği önünde Çelenk sunma töreni gerçekleştirildi. Törende sırasıyla Bartın Valiliği, Garnizon Komutanlığı, Bartın Belediye Başkanlığı, Bartın Üniversitesi, Baro Başkanlığı, Ak Parti Bartın İl Başkanlığı, CHP Bartın İl Başkanlığı, MHP Bartın İl Başkanlığı, Bartın Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Bartın Şehit Aileleri ve Gazileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği, Eğitim-İş ve İnci Bankoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından Atatürk Anıtına çelenk sunuldu.

Yoğun katılım oldu

Törene; Vali Nusret Dirim, Ak Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Garnizon Komutanı Deniz Piyade Albay Vedat Selvitop, Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Cumhuriyet Başsavcısı Adnan Tosun, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, Baro Başkanı Ferhat Parlatır, kamu kurumları, siyasi partiler, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, gaziler, askerler ile öğrencilerin de bulunduğu, 7’den 77’ye onlarca kişi katıldı. Saat 09.05’i gösterdiğinde ise ilimizde adeta hayat durdu, sirenleri duyan vatandaşlar Atatürk’ün anısına 2 dakika saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın akabinde gerçekleştirilen çelenk sunumuyla tören sona erdi.

Bu yıl da özlemle anıyoruz

Program kapsamında ikinci tören ise Bartın Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda yapıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende Davut Fırıncıoğlu Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni Meliha Öncül tarafından günün anlam ve önemini belirten konuşma gerçekleştirildi. Öncül, konuşmasında şu ifadeleri kullandı; “Türkiye Cumhuriyetinin Kurucusu Büyük Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 79. Yılındayız. 10 Kasımların Atatürk’ün mücadelesini ve fikirlerini anlama bakımından önemi büyüktür. 57 yıllık hayatını canından çok sevdiği Türk yurdu ve milletine adayan, yokluğuyla geçen 79 yılda da ölmeyen fikirleriyle yolumuzu aydınlatmaya devam eden, ulusumuzun kurtarıcısı, çağdaş Türkiye’nin kurucusu eşsiz devlet adamı Atatürk’ü her yıl olduğu gibi bu yıl da özlemle anıyoruz. Bilindiği gibi 19. Yüzyıl Avrupa’nın ekonomi, hukuk ve eğitim alanlarında büyük atılımlar yaptığı bit yüzyıldır.

En gerçek yol gösterici bilim ve teknoloji

Avrupalı aydınlar ve yöneticiler kendi toplumlarının 19. Yüzyıldaki büyük gelişme ve dönüşümlerine öncülük etmişlerdir. Ne yazık ki Osmanlı Devleti çağın dinamiklerini ve dönüşümlerini bilinçli bir şekilde tanımak ve çağla barışık yaşamayı başarmakta yetersiz kalmıştır. Mustafa Kemal Atatürk ise Türk devletinin ulaşması gerektiği aşamayı 20. Yüzyıl başlarında şaşmaz bir sezgiyle görerek yaşamda en gerçek yol göstericinin bilim ve teknoloji olduğunu tespit etmiştir. Ayrıca gerçek kurtuluşun ekonomik bağımsızlıktan ülkenin her bakımdan kalkınıp güçlendirilmesinden geçtiğini belirtmiş, Batı uygarlığının biliminden teknolojisinden yararlanarak bunları özümseyerek çağdaş uygarlık düzeyine çıkıp bu düzeyi de aşmayı milletin önüne amaç olarak koymuştur. Atamız bu amacı daha somut olarak “Büyük davamız en medeni en müreffeh millet olarak varlığımızı yükseltmektir” şeklinde ifade etmiş ve refah toplum olmayı hedef göstermiştir.

Kalpleri kırarak değil kazanarak hükmetmek isterim

Gerçekten de 1920 ile 1938 yılları arasında sağlanan gelişme ve değişmeler hem milletin birbiriyle kucaklaşması hem de çağ ile yarışmak düşüncesiyle temellendirilmiştir. Atatürk’ün Türk milletini büyük bir atılıma hazırladığı ve yönlendirdiği yüzyılda Avrupa ve Asya’nın pek çok ülkesinde totaliter rejimler bulunuyordu. Böyle bir dünyada Atatürk yabancı bir gazetecinin sorusuna “Ben kalpleri kırarak değil kazanarak hükmetmek isterim” diye cevap vermiştir. Aynı çağda yaşayan gerek kendi milletleri gerekse dünya için endişe ve korku kaynağı olan liderler bugün ya unutulmuş ya da kötü miraslarıyla anılır olmuştur. Atatürk ise sevgi ve saygı uyandırarak Türk milletini çağ ile tanıştırmaya gayret edip varlığını teminat altına almaya yönelmiştir.

Benim manevi mirasım ilim ve akıldır

Yalnız 10 Kasımlarda değil her daim Atatürk’ün mücadele azmi, bizlere yüklediği sorumluluklar tekrar tekrar konuşulmalıdır.  Ülkemizin en zor anında bile düşünüp ortaya koyduğu milli hedef ve stratejilerin hatırlanması bu tür çabaların anlam ve değerinin çok iyi bilinmesi büyük Atatürk’ün ebedi istirahatgahında huzur içinde yatması bakımından da önemlidir. Konuşmama yüce Atatürk’ün sözleriyle son vermek istiyorum. “Benim manevi mirasım ilim ve akıldır. Benden sonrakiler bizim aşmak zorunda olduğumuz çetin ve köklü zorluklar karşısında belki gayelere tamamen erişemediğimizi fakat asla taviz vermediğimizi, akıl ve ilimi rehber edindiğimizi tasdik edeceklerdir. Benim Türk milleti için yapmak istediklerim ve başarmaya çalıştıklarım ortadadır. Benden sonra beni benimsemek isteyenler, bu temel eksen üzerinde akıl ve ilmin rehberliğini kabul ederlerse manevi mirasçılarım olurlar.” Bu düşüncelerle Büyük Atatürk’ü sonsuzluğa intikalinin 79. Yıldönümünde bir kez daha rahmet ve minnetle anıyorum.”

Atatürk’ün sevdiği türküler seslendirildi

Yapılan konuşmanın akabinde de şiir kategorisinde birinci seçilen Gazi Ortaokulu öğrencilerinden Zeynep Kesmen tarafından Atatürk ve Çocuk konulu şiir okundu. Garnizon Komutanlığı Leventler Korosu tarafından Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün sevdiği türküler seslendirildi. Leventler Korosunun performansı katılımcılar tarafından uzun süre alkış aldı.

Dereceye giren öğrenciler ödüllendirildi

Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünün 79.yılı münasebetiyle Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen resim ve şiir yarışmalarında dereceye giren öğrencilere Vali Nusret Dirim, Ak Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Garnizon Komutanı Deniz Piyade Albay Vedat Selvitop ve Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın tarafından ödülleri taktim edildi. Davut Fırıncıoğlu Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan Atatürk Oratoryosunun akabinde gerçekleştirilen Türk gençliğinin andı ile anma programı sona erdi. 

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535