• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Bartın 18 °C
  • Ankara 19 °C
  • Bolu 24 °C
  • Kastamonu 21 °C
  • Zonguldak 16 °C
  • Karabük 21 °C
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!

Avukat Dal, ÇED olumlu kararının iptali için açılan dava ile ilgili bilgi verdi

Avukat Berkay Dal, 'Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu' kararının iptali için açılan davanın 16 Nisan Pazartesi günü saat 10.00’da Zonguldak İdare Mahkemesi’nde yapılacak olan ilk duruşmasıyla ilgili bilgiler verdi.
Avukat Dal, ÇED olumlu kararının iptali için açılan dava ile ilgili bilgi verdi

Bartın'ın tarihi ve turistik ilçesi Amasra'da kurulması planlanan termik santral için verilen 'Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu' kararının iptali için 2 bin 19 imza ile açılan davanın ilk duruşması 16 Nisan Pazartesi günü saat 10.00’da Zonguldak İdare Mahkemesi’nde yapılacak. Kavşak suyu ile ilgili Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın tarafından Şadırvan yanında gerçekleştirilen basın açıklamasının ardından duruşma ile ilgili katılımcıları bilgilendiren Avukat Berkay Dal, 2 bin 19 davacının davayı takip etmesini istedi.

Bilirkişi raporlarına karşı beyanlarımızı sunduk

Dal; “Termik santral ÇED iptal davasını daha önce Zonguldak irade mahkemesinde ikame etmiştik. Şimdi gelinen süreçte bu davanın devamında mahkeme heyeti dava dilekçeleri aşamasından sonra bir keşif günü tayin etti. Bildiğiniz gibi temmuz ayında termik santralin yapılması gereken yerde keşif yapıldı. Bir süre sonra da bilirkişi raporları tarafımıza tebliğ oldu. Biz bu bilirkişi raporlarına karşı beyanlarımızı sunduk. Gelinen süreçte mahkeme bir duruşma günü tayin etti. Duruşma günü 16 Nisan Pazartesi günü gerçekleştirilecek” dedi.

HEMA bir halk sağlığı sorunudur

Tüm Bartın halkını davayı takip etmeye davet eden Avukat Dal; “Bildiğiniz gibi 2 bin 19 kişi ile biz bu davayı açtık. Bu davanın 2 bin 19 davacı asili bulunmaktadır. Bu 2 bin 19 kişinin bu davayı takip etme yükümlülükleri bulunmaktadır. Biz her ne kadar kendilerinin vekilleri olarak bu davayı takip edeceksek de kendilerinin de bu kadar önemli bir davada orada bulunmaları tarihsel bir zorunluluktur. Bartın Platformu olarak bu davanın takibi için Pazartesi günü sabah 08.00’da Amasra Otobüs Terminali’nden, Bartın Yalı mevkiinden de saat 08.30’da araç temini sağlayacağız. Sadece 2 bin 19 davacı asilin değil tüm Bartın, Amasra, Gömü, Tarlaağzı köylülerinin de tüm Bartın Amasra halkının bu davaya katılımları gerekmektedir. Bu dava hem çevre hem halk sağlığı yönünden çok önemli bir davadır. Dolayısıyla tüm halkın bu davaya katılımını bekliyoruz. HEMA bir halk sağlığı sorunudur diyoruz” diye konuştu.

İlk olarak keşif yapıldı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, geçen yıl Ekim ayında, Amasra'da Gömü ve Tarlaağzı köyleri sınırındaki Çapak Koyu'nda yapılması planlanan 2 üniteden oluşan 1320 megavat gücündeki termik santral, kalker ocağı ve kül depolama sahası ile liman projeleri için 'ÇED Olumlu' kararı vermişti. Kararın ardından Zonguldak-Bartın-Karabük 1/100 Bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı' ile 'Bartın ve Bartın Kıyı Kesimi Planlama Alt Bölgesi 1/25 Bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda, söz konusu termik santral ve ek projelerinin gerçekleştirilmesi için değişiklik yapıldı.

2019 imza ile dava açıldı

Bartın Platformu ise 7 Kasım 2016 tarihinde topladığı 2 bin 19 imza ile 'ÇED Olumlu' kararının iptali için Zonguldak İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Mahkemenin kararı üzerine termik santralin kurulması planlanan alan ile çevresinde etkileyeceği alanlarda keşif yapıldı. Mahkeme heyeti ile Uludağ Üniversitesi'nden gelen 7 kişilik bilirkişi heyetini de ıslık ve alkışlarla karşıladı. Keşif heyeti, kendilerine eşlik eden CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, Bartın Belediye Başkanı MHP'li Cemal Akın, Bartın Platformu'nu temsilen avukat Engin Uzun ve şirket yetkilileri ile birlikte santralin kurulacağı Çapak Koyu ve çevresinde inceleme yaptı.

İlk duruşma pazartesi

Yapılan incelemenin akabinde de bilirkişi heyeti rapor hazırladı. Hazırlanan bilirkişi raporuna karşılık Bartın Platformu üyeleri de karşı beyanda bulundu. Gelinen süreçte mahkeme bir duruşma günü tayin etti. Zonguldak İdare Mahkemesi’nde görülecek olan davanın ilk duruşması 16 Nisan Pazartesi günü saat 10.00’da gerçekleştirilecek.

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535