• BIST 9105.77
  • Altın 2325.525
  • Dolar 32.3798
  • Euro 35.0195
  • Bartın 24 °C
  • Ankara 21 °C
  • Bolu 22 °C
  • Kastamonu 20 °C
  • Zonguldak 23 °C
  • Karabük 22 °C
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • “Aladağ’ına Seyir Terası ve Piknik Alanı İnşa Edeceğiz”
  • Sinemada Şaşkına Çeviren Evlilik Teklifi
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • “Aladağ’ına Seyir Terası ve Piknik Alanı İnşa Edeceğiz”
  • Sinemada Şaşkına Çeviren Evlilik Teklifi

Bakan Bartın’a Heybesi Dolu Geldi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, biz dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere ilimize geldi.
Bakan Bartın’a Heybesi Dolu Geldi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, incelemelerde bulunmak ve bir dizi programlara katılmak üzere ilimize geldi. Bakan Kurum, Bartın programına Valilik ziyaretiyle başladı. Valiliğe gelişinde il protokolü tarafından karşılanan Bakan Kurum, Valilik Şeref Defteri’ni imzaladıktan sonra Valilik makamına geçti. Ziyaretin sonunda Vali Sinan Güner günün anısına Bakan Kurum’a hediyeler takdim etti.

Bartın İl Değerlendirme Toplantısına Katıldı

Bakan Kurum daha sonra Vali, il, ilçe ve belde belediye başkanlarının katılımıyla Bartın İl Değerlendirme Toplantısına katıldı. Bakan Kurum’un başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda Vali Sinan Güner ilimizle ilgili brifing sundu. Başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yatırımları olmak üzere ilimizde yürütülen yatırımların değerlendirildiği toplantının ardından, basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, heybesindeki projeleri açıkladı. Tarihi, doğası ve turizmiyle önemli bir şehir olan Bartın’a yapılan yatırımları değerlendirdiklerini söyleyen Kurum, toplantının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunarak gündeme ilişkin değerlendirmeler yaptı.

Gündeme İlişkin Değerlendirmelerde Bulundu

Bartın ırmağının ıslahı ve rekreasyon projesinden, termik santral belasına, Millet Bahçesi’nden, Tarım Köy ve Sokak Sağlıklaştırma Projesi’ne, Katı Atık Bertaraf ve Depolama Tesisi’nden Mugada, Güzelcehisar ve Büyükkızılkum bölgelerindeki çevre düzenlemelerine ve Kurucaşile paket arıtma tesisi projesine kadar pek çok konuda verilecek destekleri bir bir sıralayan Bakan Kurum, “Asıl olan milletimizin, vatandaşlarımızın gönlüne dokunmaktır. Bizim yatırım mücadelemiz, eser siyaseti yapma mücadelemiz devam edecek. Bu kapsamda ben sizin enişteniz de sayılırım, sizin bir evladınız olarak, bir bakanı olarak her türlü ihtiyacını gidereceğimizi, şehrin emrinde olduğumuzu ifade etmek isterim. Amacımız güçlü Türkiye için güçlü Bartın’ı inşa etmektir. Bunu hep birlikte yapacağız” dedi.

“Amacımız Bartın’ımızı daha güzel hale getirecek çalışmaları yapmak”

Yaklaşık olarak 3 saat süren toplantının ardından Bakan Kurum, toplantıda gündeme gelen konular ve alınan kararlara ilişkin özetle şu önemli açıklamaları yaptı: “Atalarımızın buraları fethederken vermiş olduğu mücadeledeki hassasiyetle biz de torunları olarak burada yaptığımız istişarelerde gerek çevremize, gerek doğamıza, gerek kültürel değerlerimize zarar vermeyecek ve gelecek nesillere en güzel şekilde bırakacak anlayışla çalışmalarımızı yapmaya özen gösterdik. Amacımız, hedefimiz güzel ve yeşil Bartın’ımızı daha güzel hale getirecek çalışmaları yapmaktır. Bu amaçla aldığımız kararları sizlerle paylaşmak isterim.

“Termik santralle ilgili yürüyen bir ÇED çalışması yok”

Amasra Tarlaağzı mevkiinde yapılması talep edilen termik santrale ile ilgili şu an için halen yürüyen herhangi bir ÇED çalışması bulunmamaktadır. Diğer taraftan bölgedeki madencilik faaliyetleri ile ilgili olarak; hem madencilik hem de yükleme faaliyetlerine ilişkin olarak şehrimizin ve vatandaşlarımızın, gerek istihdam noktasında gerek şehrimize ve ülkemize katacağı katma değer noktasında talepleri var. Az önce yüklenici firma ile de görüşmelerimizi yaptık. Yine Enerji Bakanımız, sağolsun bu hassasiyetlerimiz doğrultusunda, bize verilmesi gereken tüm desteği verdi. Bu çerçevede yapılacak çalışmalar, tamamen doğa ve çevre hassasiyeti üzerinden yürütülecektir. Vatandaşlarımız bu noktada müsterih olsunlar. Herhangi bir ÇED çalışması bu noktada bulunmamaktadır. Vatandaşlarımızdan gelen talep doğrultusunda da maden rezervinin işlenmesi ve yükleme faaliyetine ilişkin hususlar da vatandaşlarımızın istediği şekilde değerlendirilecektir. Burada hepimizin isteği ve amacı da rezervin çıkarılması ve burada yükleme işlerinin yapılması dışında bir süreç izletmemektir. Buna ilişkin görüşmelerimizi de yaptık. İnşallah bu çerçevede süreci takip edeceğiz. Amacımız buradaki güzelliklere, doğaya ve Amasra’mıza zarar verecek adımları atmamaktır. Ki bu noktada yapmış olduğumuz istişareler de bu çerçevededir.

Islah çalışması 3 etapta yapılacak

Kentimizin ortasından geçen Bartın Irmağı’nın ıslahı ile ilgili yaptığımz çalışmada Kozcağız Çayı ile Bartın ırmağı birleşerek 20 km’lik bir hat oluşturuyor. Bu çerçevede projeyi 3 etaba ayırdık. Cumhurbaşkanımızın da talimatı ile Bartın’ın kent merkezi içinden geçen bölümde TOKİ Başkanlığımız bir çalışmayı DSİ ile birlikte başlatacak ve bu yıl içinde inşallah Kazcağız Çayı’ndaki 4 km’lik bölümün ıslahına başlayıp 2022 yılına da tamamlamayı hedefliyoruz. İhalesini de bu yıl içinde yapacağız. Kozcağız Çayı dediğimiz, bizim Millet Bahçesi yapacağımız yerin hemen yanında yer alan çaydan bahsediyorum. Dolayısıyla bu alan şehirdeki nüfusun yaklaşık yüzde 70-80’ine hitap ediyor ve ilk etapta orayı yapacağız. Çünkü biz projelerimizi belli bir öncelik sıralamasına göre yapıyoruz. Orayı yaptığımızda hakikaten şehrimiz deresiyle, çevresiyle ve orada bulunan bisiklet yollarıyla, yürüyüş yollarıyla önemli bir destinasyonu, alanı da kazanmış olacak. Etaplar halinde DSİ Genel tüm etapları tamamlayacak.

Millet Bahçesi, ırmak ıslahı ile birlikte ihale edilecek

Gölbucağı Mahallesi’nde fidanlık denilen bölgede 100 bin metrekarelik alanda Millet Bahçesi’ni projelendiriyor ve güzel Bartın’ımıza kazandırıyoruz. Bu alanda yeşil alan miktarını artırmak, içinde kütüphanesiyle kıraathanesiyle orada kadınlarımızın, gençlerimizin ve çocuklarımızın vakit geçirebileceği tüm alanlarla birlikte projemizi TOKİ Başkanlığı eliyle projelendirecek ve ihalesini ırmak ıslağı ile eş zamanlı yapmak ve bitirmek istiyoruz. İki projenin yaklaşık değeri 100 milyon TL civarındadır.

Tarım Köy hayata geçirilecek

Kozcağız Barajı, yüzde 98 seviyesine geldi. Buranın yapımı kapsamında su altında kalacak Şarköy, Boğaz ve Kapucuoğlu mahallelerindeki vatandaşlarımızın mağdur olmamaları için Hazine’ye ait 162 bin metrekarelik, Gürgenlik mevkiindeki araziye TOKİ Başkanlığı eliyle bir Tarım Köy uygulaması yapacağız. Vatandaşımız bu sayede köydeki yaşantısına en güzel şekliyle, sağlam ve güvenli sosyal altyapısı olan konutlarda devam edecek. O binaların inşaatlarına da bu yıl içinde başlayıp 2022 yılı içerisinde tamamlamayı hedefliyoruz. Burada hayvancılığın devamlılığını sağlamak için orada hemen yanında ahırının bulunduğu tüm üniteleri ile örnek bir projeyi Bartın’ımıza kazandırmış olacağız.

Marzing’de üretim yapılmayacak

Bartın’ın Terke Hatipler mevkiinde çinko oksit ve antrasit kömürünün depolanmasına ilişkin bir izin alınmıştı biliyorsunuz. Bu izin çerçevesindeki depolama dışında ilimizde üretim yapılmasına kesinlikle müsaade edilmeyecektir.

TOKİ ve İLBANK yatırımları sürüyor

Diğer taraftan TOKİ Başkanlığımız da bu güne kadar bin 210 konutumuzu, okulumuzu, hastanemizi ve üniversitemizin yerleşke binalarını sosyal donatıları ile birlikte tamamladı ve vatandaşlarımıza teslim etti. 50 bin ve 100 bin sosyal konut kapsamında şehrimizde merkezde, Ulus’ta ve yine Abdipaşa beldemizde 750 konut üretiyoruz. Bu çalışmalarımız da başladı. En son ihalemizi de Abdipaşa beldemiz için Mart ayı içinde tamamlayıp inşaatlarını da hızlı bir şekilde yapıp vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. TOKİ Başkanlığımızla bu güne kadar yaptığımız işler kapsamında İLBANK Genel Müdürlüğümüz aracılığıyla şehirlerimizin ilçelerimizin ve beldelerimizin alt yapısını, atık su arıtma tesisi ihtiyaçlarını gidermek amacıyla çok önemli çalışmalar yapıyoruz. Şu anda şehirde arıtma tesisinin hizmet verdiği nüfus toplam nüfusumuzun neredeyse yüzde 98’ine ulaşmış durumda. Bartın gibi kadim bir şehrimizde nüfusumuzun tamamına hizmet vermek anlayışıyla çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu kapsamda İLBANK eliyle bu güne kadar 12 milyon liralık yatırım yaptık. Devam eden de 53 milyon liralık yatırımımız var. Bu yatırımlar kapsamında Ulus ilçemizde ve Kumluca beldemizde atık su arıtma tesislerinin inşaatları da devam etmektedir.

Türkiye’ye örnek olacak!

Çok önemsediğimiz bir diğer projemiz, Mahalli İdareler Birliği ile birlikte yürüttüğümüz ve bu kapsamda şu anda İnkumu beldemizde vahşi bir şekilde depolanan çöplerimizi düzenli bir depolama tesisine kavuşturuyoruz. 43 milyon yatırım bedelli projeyi İl Özel İdaremiz ile beraber yürütüyoruz. Hakikaten bittiğinde Türkiye’ye örnek olacak bir tesis olacak burası. Gerek sıfır atık uygulaması ile, gerek entegre ayrıştırma tesisleriyle burada hem istihdam sağlayacağız, hem de şehrim ekonomisine çok ciddi katkı sağlayacağız. Burada bir taraftan da İnkumu gibi çok güzel ve turistik önemi olan değerimizi de korumak için önemli bir adımı atmış olacağız. İnşaatımıza başladık. Bu yılsonu büyük bir ölçüde tamamlar ve 2022 yılında da hizmete alırız. Şehrimizin tamamında Sıfır Atık uygulamamızı yaygınlaştıracağımız, geri dönüşümden gerek kompost tesisleriyle üreteceğimiz kompostlarla da bitkisel üretime katkı sağlayacağımız, ayrıştıracağımız plastik, metal, kağıt ve cam gibi ürünlerle ekonomimize katkı sağlayacağımız önemli bir tesisimizi daha Bartın’ımıza kazandırıyoruz.

Sokak Sağlıklaştırma Projesi

Tarihi yapılarımıza ve değerlerimize sahip çıkmak adına Merkez’deki Şadırvan ve Hükümet Caddeleri’nde sokak sağlıklaştırma projesi yapacağız. Bu kapsamda bu iki caddeye cephesi olan binalara ilişkin oralardaki tabela kirliliğini giderecek ve oralardaki kültürel değerleri ön plana çıkaracak önemli bir çalışma yapacağız. 5 milyon liralık projenin 2 milyon lirasını İl Belediyemize hibe, 3 milyon lirasına da finansal destek vermek suretiyle bu projeye de bu yıl içinde başlayacap en kısa zamanda bu süreci yürütüyor olacağız.

3 sahil köyünde çevre düzenlemesi yapılacak

Mugada, Güzelcehisar ve Büyükkızılkum bölgelerinde, ki buralar doğal SİT alanları, buradaki doğal yapıyı koruyacak, vatandaşlarımız buraya geldikleri zaman oradaki yürüyüş yollarıyla ve diğer ihtiyaçlarını giderecek ünitelerle birlikte üç alanda birden çevre düzenlemesi projesi yapacağız. Bu projeyi İller Bankası ile Bartın İl Özel İdaresi birlikte yürütecek. 3 milyon liralık bölümle ilgili projemizi başlatıyoruz. Bunun yarısını hibe, yarısını da kredilendirmek suretiyle süreci yürütüyoruz.

Kurucaşile’ye paket arıtma tesisi

Diğer bir projemiz Kurucaşile İlçesinde paket arıtma tesisi yapacağız. Bu kapsamda Belediyemizle görüştük ve tamamını hibe olarak Kurucaşile İlçemize kazandıracağız. BU sayede denizimizi de, ilçemizi de, akarsuyumuzu da koruyacağımız bir projeye imza atmış olacağız. Diğer ilçelerimizin gerek kilitli parke noktasında, gerek atık su arıtma tesisi noktasında ki, Hasankadı ve Abdipaşa beldelerimizin atık su tesislerine ilişkin projelerimiz son safhaya geldi. İnşallah onların da ihalelerini yapacağız. Bunun dışında belediyelerimizin çevre düzenlemesi noktalarında talepleri oldu. Vatandaşlarımıza daha iyi hizmet verebilmek noktasında araç gereç ve çöp konteyneri talepleri oldu. Bunları karşılamak suretiyle de yeşil Bartın’ımızı çok daha iyi hale getirme noktasında aldığımız kararlar ile bu süreci hep birlikte yöneteceğiz. Amacımız, hedefimiz kadim şehrimizi koruyacak adımları atmak, kararları almaktır. Bu çerçevede çalışmaları yapmaktır.”

Bartın Belediyesi’ni Ziyaret Etti

Değerlendirme Toplantısının akabinde Bakan Kurum, Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın’ı makamında ziyaret etti. Sohbet havasında geçen ziyarette Kurum, Başkan Akın’dan belediye çalışmalarıyla ilgili bilgi alırken, hayata geçirilen çevreye duyarlı hizmetler için Akın’a teşekkür etti. Ziyaretin sonunda Başkan Akın, günün anısına Bakan Kurum’a hediyeler takdim etti.

“Bartın’a Yakışır ve Örnek Bir Millet Bahçesi Yapacağız”

Belediye ziyareti sonrası da Millet Bahçesi olarak düzenlenecek olan Gölbucağı Mahallesinde fidanlık olarak bilinen alana giden Kurum, burada incelemelerde bulundu. İnceleme sırasında değerlendirmelerde bulunan Bakan Kurum; “Şu anda Türkiye'de devam eden çok sayıda Millet Bahçesi projemiz var. Bugün de Bartın ilimizde hayata geçireceğimiz Millet Bahçesi alanını inceledik.  Bu çerçevede yerel yönetimlerimizle, vatandaşlarımızla bir ve beraber olmak suretiyle bu projeleri yürütüyoruz. Bartın’a yakışır ve örnek bir Millet Bahçesi yapacağız” dedi.

AK Parti İl Başkanlığını Ziyaret Etti

Millet Bahçesi önerilecek alan incelemesinin ardından AK Parti Bartın İl Başkanı Turhan Kalaycı döneminde Bartın'a ve teşkilata kazandırılan AK Parti İl Başkanlığını ziyaret ederek, yeni binanın hayırlı uğurlu olmasını diledi. Kurum, “2023’e giden yolda, Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında 19 yıllık AK Parti İktidarını anlayışını, Cumhurbaşkanımızla yeniden yeni 19 yıllara taşımak üzere çok çalışacağız. Kapı kapı dolaşıp vatandaşlarımızın sorunları, taleplerini dinleyeceğiz. Bizim Bakanlığımızı ilgilendiren tüm işleri İl Başkanımız, Milletvekilimiz ve Belediye Başkanlarımız bizlere getirsinler, bu noktada her türlü hizmeti ve yardımı yapmaya hazırız” dedi.

“Her Türlü Hizmeti Ve Yardımı Yapmaya Hazırız”

Murat Kurum;  “Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Bartın’a eğitimden sağlığı, sanattan spora, çevre ve şehircilik hizmetlerine, tarım ve turizm sektörüne kadar birçok alanda toplam 7,5 milyar TL yatırımlarla önemli hizmetler gerçekleştirildi. Bu hizmetleri gerçekleştirirken de sosyal belediyecilikle başladık, gönül belediyeciliğiyle devam ediyoruz. Asıl olan milletimizin, vatandaşlarımızın gönlüne dokunmaktır. İş yapılabilir ama işi yaparken de vatandaşlarımızın rızasını almak, onların taleplerini almak, onların gönlüne girebilmek çok önemlidir. Bu anlayıştan hiçbirimizin uzaklaşmaması lazım. Bizim yatırım mücadelemiz, eser siyaseti yapma mücadelemiz devam edecek. Gittiğimiz her yerde de bu kapsamda istişareler gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda Bartın’ımız için ki ben sizin enişteniz de sayılırım. Dolayısıyla sizin bir evladınız olarak, şehrin bir yakını olarak, bir bakanı olarak her türlü ihtiyacını gidereceğimizi, şehrin emrinde olduğumuzu ifade etmek isterim. Bu noktada tüm belediye başkanlarımızı dinledik, şehrimizin sorunlarını, problemlerini he birlikte istişare ettik ve gerek yeşil alan miktarını artırmak gerek doğaya zarar verecek süreçlere ilişkin karar almak gerek sosyal konut ihtiyacını giderecek adımları atmak, çevremizi ve doğamızı daha da koruyacak atık su arıtmaları, düzenli depolamaları yapmak bilhassa vatandaşımızın ihtiyaç duyduğu her alana ilişkin birçok kararı bugün Bartın’ımız için aldık. Amacımız güçlü Türkiye için güçlü Bartın’ı inşa etmektir. Bunu hep birlikte yapacağız. 2023 seçimleri çok önemli bir seçim. 2023’e giden yolda, Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında 19 yıllık AK Parti İktidarını anlayışını, Cumhurbaşkanımızla yeniden yeni 19 yıllara taşımak üzere çok çalışacağız. Kapı kapı dolaşıp vatandaşlarımızın sorunları, taleplerini dinleyeceğiz. Bizim Bakanlığımızı ilgilendiren tüm işleri İl Başkanımız, Milletvekilimiz ve Belediye Başkanlarımız bizlere getirsinler, bu noktada her türlü hizmeti ve yardımı yapmaya hazırız” diye konuştu.

Amasra ve Ulus İlçesini Ziyaret Etti

Kent merkezindeki programını AK Parti İl Başkanlığını ile sonlandıran Kurum, Amasra ilçesine geçti. Amasra Belediyesi’ni ziyaret eden Kurum, yemek programının kabinde de Ulus ilçesinde ziyaretlerde bulundu. Ulus Belediyesi ve Bartın Üniversitesi Ulus Meslek Yüksek Okulu’nu ziyaret etti. Kurum, Ulus ilçesinde TOKİ tarafından Samat Mahallesi’nde inşa edilen 320 konutla ilgili de bilgi alarak, hayırlı uğurlu olmasını diledi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un Bartın programı Ulus ilçesinde gerçekleştirilen program ile sona erdi.

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535