• BIST 9693.46
  • Altın 2496.132
  • Dolar 32.475
  • Euro 34.6284
  • Bartın 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • Bolu 13 °C
  • Kastamonu 15 °C
  • Zonguldak 14 °C
  • Karabük 19 °C
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!

Bakan Eroğlu, 15 adet tesisin temelini attı

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, toplu temel atma merasimine iştirak etmek üzere geldiği ilimizde 106 milyon liraya mal olacak 15 adet tesisin temelini Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle attı.
Bakan Eroğlu, 15 adet tesisin temelini attı

106 milyon liraya mal olacak

Bir dizi ziyaret ve temaslarda bulunmak üzere ilimizi ziyaret eden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 106 milyon liraya mal olacak 15 adet tesisinin temelini attı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü(DKMP) tarafından 1 adet DKMP tesisi, Orman Genel Müdürlüğü(OGM) tarafından 1 adet OGM tesisi ve Devlet Su İşleri(DSİ) tarafından 13 adet taşkın koruma tesisinin temeli Bartın Kültür Merkezi’nde saat 15.00’da düzenlenen törenle atıldı. Törene katılan Bakan Eroğlu, 106 milyon liraya mal olacak olan tesislerle Bartın ili 16 köy, 6 mahalle ve 3.417 dekar zirai arazinin taşkınlardan korunacağını, Bartın’da ormanlık alanların artırılması, toprağın muhafazası, orman köylülerin desteklenmesi ve yangınlarda etkin mücadele edilmesinin sağlanacağını ifade etti.

Dereler ıslah edilecek

Devlet Su İşleri(DSİ) tarafından yapımına başlanan 13 adet taşkın koruma tesisinin kısa sürede bitirilmesi hedefleniyor. Amasra Göçkün, Göçkündemirci, Yahyayazıcılar, Kalaycı, Cumayanı, Esenler ve Acarlar grup köyleri büyük dere ıslahı projesiyle 1392 dekar arazi, Merkez Kızılelma ve Akbaba Köyleri Çıvgınlar Deresi Islahı projesi ile Kızılelma ve Akbaba köyleri ile 310 dekar arazi, Merkez Sütlüce Köyü Cafal Deresi Islahı Projesi ile 310 dekar arazi, Merkez Karasu Köyü Karasu Deresi Islahı Projesi ile 710 dekar arazi, Bartın Ulus Abdipaşa Beldesi Derecik Mahallesi Kav Deresi ve Yenihan Mahallesi Kuzluk Deresi Islah Projesi ile Derecik ve Yenihan mahalleleri taşkından korunacak.

Taşkın koruma tesisleri inşa edilecek

Yine Amasra İnpiri ve Makaracı Köyleri Taşkın Koruma Tesisi ile İnpiri ve Makaracı köyleri, Amasra Göçkündemirci Köyü Taşkın Koruma tesisi ile Göçkündemirci, Kurucaşile ilçesi Ovatekkeönü Köyü Taşkın Koruma Tesisi ile Ovatekkeönü, Bartın Taşkın Köprüleri Yapımı Projesi ile Bartın il merkezi, Merkez Epçiler Köyü Atak Deresi ile Aşağı Mahallesi Acısu ve Acımatarası Dereleri Islahı projesi ile 1 mahalle, 1 köy ve 930 dekar arazi, Merkez Hasankadı Beledesi Günye Yağısıkuzu, Eskicuma Dereleri Islah Projesi ile 1 mahalle ve 50 dekar arazi, Kumluca Beldesi Kendirlik Deresi 1, 2 ve 3 nolu Kuru Dereleri Islahı ve Bartın Merkez Uzunöz Köyü Karaçay Islahı projeleri ile Karaçay mevkii taşkından korunacak.

Yaban Hayatı Gözlem Kulesi inşa edilecek

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü(DKMP) tarafından 1 adet DKMP tesisi adı altında Küre Dağları Milli Parkında Yaban Hayatı Gözlem Kulesi inşa edilecek.

Toplu koruma binası inşa edilecek

Orman Genel Müdürlüğü(OGM) tarafından da Müteferrik Tesisler adı altında çalışmalar gerçekleştirilecek. Ağaçlandırma, toprak koruma, erozyon çalışmaları yapılacak. Rehabilitasyon orman köylülerine Orköy kredisi verilecek. Gelir getirici türler tesis edilecek. İlk defa müdahale ekip binası büyük orman onarımı yapılacak. Su tankı alınacak. Toplu koruma binası inşa edilecek. Yeni orman yolları, sanat yapısı, orman yolları büyük onarım ve üst yapı, köprü yapımı gibi çalışmalar gerçekleştirilecek. Orman emvali üretimi yapılacak ve orman yetiştirilecek.

Dört yılda dört kez ziyaret etti

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende ilk olarak Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Nurettin Taş, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey ve Devlet Su İşleri Genel Müdürü Murat Acu konuşma gerçekleştirdi. Genel Müdürlerin konuşmasının akabinde kürsüye gelen AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç; “106 milyonluk tesislerin temelleri atılıyor. Tabi Bartın’da Orman ve Su İşleri Bakanlığının biten, devam eden ve temeli atılacak yatırımlarına şöyle bir baktığımızda toplamda 1 milyar lirayı bulan çok büyük bir yatırım. Bartın denince akla orman ve su geliyor. Bartın’ın yüzde 56’sı ormanlarla kaplı. Köylerimizin tamamına yakını orman köyü. Yüzde 56’nın geriye kalan kısmı sularla kaplı. Deniz, ırmaklarımız ve şimdi baraj gölleri de olacak. Bartın orman ve su şehri. Orman ve su varsa hayat var, Bartın’da da hayat var. Bartın aslında Orman ve Su İşleri Bakanlığımıza doğrudan bağlı olan bir il. Bunun için Bakanımız Bartın’ı hiç ihmal etmedi. Son dört yılda dört kez geldi. Bunun için kendisine teşekkür ediyorum” dedi.

Şehir merkezimiz sel riskinden korunacak

Bartın’da yaşanan sel felaketi sonrası Bakan Eroğlu’nun desteğinden bahseden Milletvekili Tun, şu ifadeleri kullandı; “Geçen yıl Bartın’da bir sel felaketi olmuştu. O sel felaketinin üzerinden bir yıl geçti. Selin ardından Sayın Bakanımızla sel felaketinin olduğu bölgede helikopterle sele maruz kalan bölgeleri tek tek havadan görüntülemiştik. Onların tamamı yatırım programına alındı. İçerisinde 5 tane köprü var. Diğer yatırımlarla beraber 106 milyon TL. O köprülerin bazılarına başlanıldı. Hatta yarıya da ulaşan yatırımlarımız var. İnşallah çok kısa sürede hepsi tamamlanacak ve o bölgelerimiz sel taşkınlarından korunmuş olacak. Son dört yıla baktığımızda 55 yatırım gündeme alındı ve 30 tanesi tamamlandı. 25 tanesi devam ediyor ve bugünde 15 tanesinin temelini atıyoruz. Bunlar tamamlandığında şehir merkezimiz sel riskinden korunacak.

Bartın’ın için en büyük yatırım

Köylerimizde büyük yatırımlarımız oldu. O devasa yatırımlar, trilyonluk yatırımlar köylerimizi korumak için gerçekleştiriliyor. Tabi Bartın’ın için en büyük yatırım Kirazlık Köprü Barajıydı. Bu baraj bitmediği takdirde sel korkusu devam ederdi. Bu anlamda tüm ödenekleri buralara aktarmak suretiyle Kirazlık Köprü Barajını tamamlama noktasına getirmiş olduk. Bu sene sonunda Kirazlık Köprü Barajı bitiyor. Kışla Barajı da bitiyor. Kocağız Barajı da çok önemli o da önümüzde ki sene tamamlanacak. Eldeş Barajının da bitirilmesi konusunda bakanımız talimatlarda bulundu.

Ilındır Barajında çalışmalar hızlanacak

Sayın Bakanımız Bartın ve Amasra’ya içme suyu sağlayacak olan çok büyük bir yatırımın müjdesini de verdi. Bahçecik suyunu geliştirecek olan ve Bartın il merkezinin önümüzdeki 50 yıllık belki de 100 yıllık su problemini çözecek olan Ilındır Barajının da proje çalışmalarının hızlandırılması noktasında talimatını verdi. Huzurlarınızda bu büyük yatırımlardan dolayı kendisine teşekkürleri borç biliyorum. Kirazlık Barajında da incelemelerde bulunarak 21 Kasım’a bitirilmesi, yetişmesi noktasında yerinde takipler yapacağız. Bartın’a AK Parti iktidarları döneminde 4 milyarlık kamu yatırımı gerçekleştirildi. AK Parti’den önceki yıllarda memurumuza, işçimize, emeklimize maaş ödeyebilmek için IMF karşısında 1 milyar için el pençe divan duran bir Türkiye’den sadece Bartın’a o paranın dört misli yatırım yapan döneme geldik. Böyle bir Türkiye ile gurur duymak gerekir.

Milletimiz hainler karşısında dimdik durdu

Böyle bir Türkiye yabancılara şikayet edilmez, alkışlanır. İşte onun için milletimiz 15 Temmuz’da hainler karşısında dimdik durdu. Türkiye’ye sahip çıktı, Recep Tayyip Erdoğan’a sahip çıktı, bayrağımıza sahip çıktı. Ülkemizin gelişmesinin, kalkınmasının önünde duranları elini tersiyle itmeyi başardı.   Devam eden kamu yatırımı tutarımız 6 milyar, biten 4 milyar. Bu 6 milyarı bir an önce tamamlayıp Bartın’ı daha da büyütmek, üniversite şehri yapmak, ormancılık, milli park şehri yapmak, dünya da tanınan bir merkez oluşturmanın gayreti içindeyiz. Desteklerinizden dolayı çok teşekkür ediyorum.”

Bartın’ın en korkulu rüyası son buluyor

Bakan Eroğlu’na gerçekleştirdiği ziyaret nedeniyle teşekkür eden Vali Nusret Dirim ise konuşmasında; “Sayın Bakanım Bartın’a sık sık geliyorsunuz. Bartın’ın sıkıntılarını, beklentilerini ve taleplerini yakından biliyorsunuz. Bartın için çözümler üretiyorsunuz. Sizlere çok teşekkür ediyoruz bu yakın ilginiz ve Bartın için gerçekleşen bu önemli projeler için. 15 önemli projenin bugün temel atma programında bir aradayız. Bartın için heyecan verici bir gün. Geçen yıl yaşanan sel felaketinden sonra ortaya çıkan hasarlarında giderilmesine yönelik olarak başlayan ve başlayacak projeler de var. Bunlar hayatiyet bulduğunda Bartın’ın en korkulu rüyası olan taşkınların, sel afetlerinin biraz daha az risk ifade edeceği bir dönem Bartın’ı bekliyor. Bartın’ın orman turizmine, dünya turizmine entegrasyonu içinde geliştirdiğini ve gündeme getirdiğiniz güzel projelerin geleceği adına umutlanıyoruz. Bartın için heyecan duyuyorsunuz bizlerde inşallah sizlerin heyecanına yetişmeye çalışacağız. Katkınız, katılımınız ve Bartın’a verdiğiniz eserler için çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Güzellikler diyarı

Son olarak Kürsüye gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın selamını Bartınlılara iletti. Bartın’a övgüler yağdıran Bakan Eroğlu, Bartın aşığı olduğunu belirterek, ilimizi ‘Dünyanın incisi’ ve ‘Güzellikler diyarı’ olarak nitelendirdi. Turistlerin Bartın’a para bırakacağı bir projenin hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyen Eroğlu, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Nurettin Taş’a talimat vererek, böyle bir proje için etüt çalışmaların başlaması talimatını verdi.

Sizlerle gurur duyuyorum

Sözlerine 15 Temmuz’da yaşanılan darbe girişimiyle başlayan Eroğlu; “Bartın 15 Temmuz’da yüreğini ortaya koydu ve kahramanca direnerek darbeye hayır dedi. Sizi yürekten kutluyorum, sizlerle gurur duyuyorum. Cumhurbaşkanımız meydanlar deyince meydanlara çıktınız. Bu alçak darbe girişimine karşı milletimizin bu kahramanlığı sadece bizim değil dünya tarihine bir destan olarak geçti. Bartın gerçekten dünya güzellikleriyle meşhur. Türkiye’nin incisi. Burada ki güzellikler saklı bir cennet. Burayı dünyaya tanıtmamız lazım. Geçen Ağustos ayında bir taşkın oldu. Helikopterle taşkın olan yerleri inceledik ve hemen çözeceğiz dedik. Temel atmaya ancak fırsat bulabildik” dedi.

632 milyon TL’lik 55 müjde vermiştim

1 yıl içerisinde temeli atılan 15 tesisin tamamlanacağının sözünü veren Bakan Eroğlu, şu ifadeleri kullandı; “Her yıl tüm Türkiye’yi dolaşıyoruz. Bugün muhteşem tabiat manzaralarının bulunduğu güzel Bartın’da bulunmaktan fevkalade mutluyum. Ben her gittiği yere mutlaka müjde ile gidiyorum. Bu kültürümüzde var. Bir yere eli boş gidilmiyor. Bende heybem dolu geliyorum. Daha önceki gelişimde 632 milyon TL’lik 55 müjde verdim. Bu seferde 13 tane müjde ile geldik. Toplam olarak 68 müjde oluyor ve 657 milyon TL. Bunlardan 35 tanesini tamamladık. 20 tanesi kaldı onlarında çok hızlandırılması talimatını verdik.

Kirazlık Barajı Bartınlıların rüyasıydı

Kirazlık Barajı buranın bir rüyasıydı. Eski Türkiye’de temeli atılmış. Ben geldiğimde baktım ki proje yanlış. Oturup projeyi düzelttik. Taşkından koruyacak, elektrik üretecek ve sulama yapacak. Şantiyeye gidip yerinde de göreceğiz. 21 Kasım’da bitecek. Müteahhit kim olursa olsun 21 Kasım’da bitecek. Bu benim hasretle beklediğim gündür. Kışla Barajı’nın da aynı tarihe bitmesini istiyoruz. Sadece müjdelerle gelmedik, bütün ilçelerde köylerde yatırımlar var. 1 yıl içerisinde bunlar bitirilecek. Burası orman açısından en zengin yerlerden biri. Orman teşkilatımızın o bölgede yaşayanlara imkan sağlaması lazım. Orman köylülerine her türlü desteği vereceğiz.

Çalışmak bizden oy vermekte sizden

Bal ormanı kuracaklara yer bizden para bizden arı kovan bizden. Koyunculuk yapmak isteyen gidecek koyununu alacak. Süt sığırcılığı yapmak isteyen gidip alacak. Her şey millet için. Bizler sizlere hizmet etmek durumundayız. Sizlerin gösterdiği kahramanlık destanı karşısında ne kadar çalışsak sizlerin hakkını ödeyemeyiz. Gece gündüz çalışacağız. Çalışmak bizden oy vermekte sizden. Nüfusla orantılarsak kişi başına en çok yatırım Bartın’da düşüyor. Cumhurbaşkanımız “Bu bölgeyi kalkındıracaksınız” dedi. Bartın’da biz 4 baraj ve göleti bitireceğiz. 3 tane sulama tesisi ve 46 tane dere ıslah edeceğiz.

14 milyon TL kredi verilecek

 2 tane hidroelektrik santrali olmak üzere 55 tesisi burada açacağız. Toplam 133 bin 590 dekar alanda ağaçlandırma, mera ıslahı ve ormanların yenilenmesi konusunda çalışmalar yapılacak. 10 tanede bal ormanı, 8 tane mesire yeri oluşturacağız. Bütün orman köylerine gelir getirici bahçeler kuracağız. ORKÖY kapsamında bin 603 aileye toplam 14 milyon TL kredi verilecek. 12 tane meteoroloji ölçüm istasyonu ve 1 adet yıldırım tespit sistemi kurulacak. Dünyada cenneti görmek istiyorsan gel Bartın’a diyeceğiz. Para bırakan turistlerin gelmesi için mastır planı yapacağız. Burayı Trabzon’da ki Uzungöl gibi dünyaya tanıtacağız. Rektörümüz de burada. Bartın Üniversitesi’ni çok muhteşem yapmak istiyoruz. Öğrenci sayısı artarsa ekonomik katkıda artar. Bu nedenle üniversitemizle ilgili de her türlü desteği vereceğiz.”

Tesislerin törenle temeli atıldı

Yapılan konuşmaların akabinde Bakan Eroğlu, Orman Köylülerine​ Kullandırılan Gelir Getirici Tür ve Orköy Kredi Sertifikaları Dağıtımını gerçekleştirdi. Törende son olarak da Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü(DKMP) tarafından 1 adet DKMP tesisi, Orman Genel Müdürlüğü(OGM) tarafından 1 adet OGM tesisi ve Devlet Su İşleri(DSİ) tarafından 13 adet taşkın koruma tesisinin temeli atıldı. Tören sonunda törene katılan vatandaşlara 3 bin adet fidan dağıtımı gerçekleştirildi.

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535