• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Bartın 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • Bolu 13 °C
  • Kastamonu 11 °C
  • Zonguldak 12 °C
  • Karabük 13 °C
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!

Bakan Eroğlu, Bartın’a yapılan yatırımları tek tek anlattı

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, toplu temel atma merasimine iştirak etmek üzere geldiği Bartın’da ilk olarak Vali Nusret Dirim’i makamında ziyaret etti.
Bakan Eroğlu, Bartın’a yapılan yatırımları tek tek anlattı

‘14 yılda 790 milyon lira yatırım yapıldı’

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Bartın'a geldi. Helikopterle Bartın Atatürk Stadı'na iniş yapan Bakan Eroğlu'na Vali Nusret Dirim ve AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, AK Parti İl Başkanı Hüseyin Manav ve partililer eşlik etti. Bakan Eroğlu’na Bartın aliliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Proje Uygulama ve Eğitim Merkezi’nde eğitim gören çocuklar tarafından çiçek taktim edildi.

790 milyon liralık yatırım

Toplu temel atma merasimine katılmak üzere etmek üzere geldiği Bartın’da Bakan Eroğlu ilk olarak saat 13.30’da Vali Nusret Dirim’i makamında ziyaret etti. Ziyaretin ardından Çeşm-i Cihan Toplantı Salonu’nda basın toplantısı düzenleyen Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Bartın’da son 14 yılda yapılan 4 milyar liralık yatırımın 790 milyon liralık bölümünün Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından gerçekleştirildiğini, bugün de 106 milyon liraya mal olacak 15 adet tesisinin temelini atacaklarını belirtti.

Arıcılık marka olmalı

Seferberlik başlattıklarını belirten Bakan Eroğlu, taşkını önleyebilmek adına çalışmaların aşağı havza yerine yukarı havzadan başlatılması talimatını verdi. Bakan Eroğlu, arıların bal üretimiyle ilgili marka oluşturulması gerektiğini belirterek, bal üretimini teşvik ettiklerini ve sertifikalı marka olacak arıcılık için seferberlik talimatında bulundu.

250 adet proje yolda

AK Parti Proje Tanıtım Ofisi, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından hazırlanan Batı Karadeniz Gelişim Projesi'nin (BAKGEP) tanıtımını yapan Eroğlu, Bartın da dahil olmak üzere Bolu, Düzce, Karabük, Kastamonu, Sinop ve Zonguldak illerini kapsayan projenin 2019 yılına kadar tamamen hayata geçirilmesinin hedeflendiğini söyledi. Batı Karadeniz'de içme suyundan sulamaya, hidroelektrik enerjiden dere ıslahlarına ağaçlandırmadan havza planlamaya, tabiat turizminden meteorolojik gözlem ağına kadar birçok projenin yer alacağı BAKGEP içerisinde tam bin 250 adet proje yer alıyor. Sinop, Kastamonu, Bartın, Karabük Zonguldak, Bolu ve Düzce illerini kapsayan bu projede Orman Su İşleri Bakanlığı da 12 milyar 521 milyon TL’lik bir yatırım yapacak.

Lav sütunları Tabiat Parkı Anıtı ilan edildi

Güzelcehisar lav sütunlarının eşsiz bir güzellik olduğunu belirten Eroğlu, Güzelcehisar lav sütunlarını Tabiat Parkı Anıtı ilan etti. Buranın tanıtımı için ellerinden geleni yapacaklarının sözünü veren Eroğlu, tabiat olaylarının meydana getirdiği özelliklere ve bilimsel değere sahip bu alanın milli park esasları dahilinde korunacağını belirtti. Bakan Eroğlu; “Güzelcehisar Lav Sütunlarını korunan bir eser olarak bütün dünyaya ilan ediyoruz. Bununla ilgili tüm çalışmalar yapıldı. Bütün dünyaya duyurulacak. Bu lav sütunları 110 dekar alanda orman mevcudu içerisinde. Çapları 50 cm ile 100 cm arasında değişen boyları da 30 metreye uzanan sütunlar var. Gerçekten muhteşem ve çok enteresan. Bu lav sütunları çok önemli, lav sütunlarını dünyaya tanıtacağız, turizme kazandıracağı” dedi.

Proje kredisi ve desteği sağladık

Son 14 yılda 790 milyon TL yatırım yapıldığını kaydeden Bakan Eroğlu, ilimizde yapılan yatırımlarla ile ilgili şu bilgileri verdi: “Bartın’da 30 derenin ıslahını tamamladık. 11 milyon fidanı toprakla buluşturduk. Bartın Şehir Ormanı, 4 bal ormanı ve 5 mesire yeri tesis ettik, Orman köylerinde yaşayan 1.473 aileye 10 milyon TL ferdi proje kredisi ve desteği sağladık. Orman köylülerimiz için yeni gelir kapıları açtık.  9 adet Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu ve 1 adet Deniz Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu ile 4 Yıldırım Tespit ve Takip Sistemi kurduk.

Baraj ve göletlerle donatıyoruz

Bartın’ı baraj ve göletlerle donatıyoruz. İnşaat safhasında 4 barajımız bulunuyor. Bartın Kışla Sel Kapanı; Temelden yüksekliği 55,5 metredir. Su biriktirme hacmi 14,87 milyon m3 olacak tesis, Bartın şehir merkezini taşkınlardan koruyacaktır. Yüzde 88 fiziki gerçekleşme sağlanmıştır. Kirazlıköprü Barajı; Temelden yüksekliği 72,5 metredir. Su biriktirme hacmi 66,1 milyon m olacak baraj, 30 bin 960 dekar arazinin sulanmasına hizmet edecektir. Ayrıca 12,3 MW kurulu gücündeki santral ile yıllık 41 milyon kilovat saat enerji üretimi sağlanacaktır. Yüzde 73 fiziki gerçekleşme sağlanmıştır.

Kozcağız Barajında yüzde 24 fiziki gerçekleşme sağlandı

Kozcağız Barajı; Temelden yüksekliği 54 metredir. Su biriktirme hacmi 38,6 milyon m3 olacak baraj, 24.600 dekar zirai arazinin sulanmasına hizmet edecektir. Yüzde 51 fiziki gerçekleşme sağlanmıştır. Ulus Eldeş Barajı; Temelden yüksekliği 46,2 metredir. Su biriktirme hacmi 840.000 m3 olacak baraj ile Ulus ilçesine yıllık 120.000 m3 içmesuyu temin edilecek ve 1.000 dekar zirai arazinin sulanması sağlanacaktır. Yüzde 24 fiziki gerçekleşme sağlanmıştır. Planlama safhasında olan Ulus Bahçecik Ilındır Barajı ise barajın temelden yüksekliği 40 metre ve su biriktirme hacmi 3,9 milyon metreküp olacaktır. Bartın ili ve Amasra ilçesinin 2055 yılına kadar içme suyu ihtiyacının karşılanmasına hizmet edecektir.

30 bin 960 dekar araziyi sulayacak

Kirazlık Köprü Barajı su projesi hazırlanıyor, ayrıca Kozcağız Barajının sulama projeleri hazırlanıyor. Bunlar hakikaten çok önemli. Kirazlık Köprü Barajı hem taşkından koruyacak hem elektrik üretecek hem de 30 bin 960 dekar araziyi sulayacak. Kozcağız Barajı da 24 bin 600 dekar araziyi sulayacak. Bunların projelerini hazırlıyoruz barajların bitimine paralel olarak sulama tesislerinin inşaatı başlayacak. Orman teşkilatımız da burada güzel çalışıyor. Aşağı yukarı buraya her yıl 36 milyon TL’lik bir destek veriliyor.

Döviz aktarma merkezi olarak düşünüyoruz

Milli Parklar da gerçekten burada çok önemli. Çünkü burada Küre Dağları Milli Parkımız var. 3 tabiat parkı ve 1 yaban hayatı geliştirme sahası var.  Buradaki Milli Parkı ve tabiat parklarını zengin turistler için bir döviz aktarma merkezi olarak düşünüyoruz. Bunun için bir çalışma yapılacak. Valiliğimiz, vekillerimiz ve belediyelerimiz bunun için çalışmalar yapacaklar.

Her şeyi ölçümlemek mümkün

Meteoroloji Genel Müdürlüğü buraya 9 tane otomatik ölçüm istasyonu kurdu. Ayrıca bu yıl 1 tane daha otomatik ölçüm istasyonu kurulacak. Denizlerde otomatik meteoroloji ölçüm istasyonu var. Bartın Güney Mendirek Fenerde bir tane otomatik ölçüm merkezi kuruldu. Deniz suyu sıcaklığından rüzgara kadar her şeyi ölçümlemek mümkün.

Biyolojik çeşitlilik çalışması yapıyoruz

Bartın’da biyolojik çeşitlilik çalışması yapıyoruz. Yıl sonunda tamamlanmış olacak. Hakikaten burada çok endemik, sadece buraya mahsus endemik bitkiler var. İnşallah bunları da kayıt altına alacağız. Biz Nuh’un Gemisi adı altında bir veri tabanı hazırladık. Şu ana kadar bir milyon 100 bin adet türü işledik. Türkiye’de ki bitki türü kıtadan daha fazla. Bunlardan  yaklaşık 12 binden fazla tür var ve bunların 3 bin 600’ü endemik. Sadece Türkiye’de var. Dolayısıyla biyolojik çeşitlilik açısından Türkiye çok zengin. Bu büyük bir nimet. Bu bitkilerin tıbbi ilaç olarak kullanılması konusunda da çok önemli bir yol kat ettik. Hedefimiz 5 milyar dolarlı ihracatı 2023 yılına kadar yapmak. Şu an 600 milyon dolarlık ihracat yapabiliyoruz. Bu konuda Bartın Üniversitemizde çalışıyor tebrik ediyoruz.

Bartın’ın topraklarını sulamaya açıyoruz

Sulama Tesisleri İnşaat safhasındaki Ulus Eldeş Barajı Sulaması; 1.000 dekar zirai arazinin sulanması sağlanacaktır. İnşaat çalışmalarına başlanmıştır. Planlama ve Proje safhasındaki 2 adet Sulama Tesisleri var. Bunlardan birincisi Kirazlıköprü Barajı Sulaması Proje Hazırlaması;  30 bin 960 dekar zirai arazinin sulanması sağlanacaktır. Proje hazırlamasında yüzde 5 ilerleme sağlanmıştır. İkincisi ise Kozcağız Barajı Sulaması Proje Hazırlaması; 24 bin 600 dekar zirai arazinin sulanması sağlanacaktır. Proje hazırlamasında yüzde 30 ilerleme sağlanmıştır.

Toprağımızı koruyoruz

Taşkın Koruma Tesisleriyle halkımızı ve toprağımızı koruyoruz.  Tamamladığımız 30 dere ıslahı ile 30 meskun mahal ve 31 dekar arazi taşkınlardan korunmuştur. 30 adet işletme safhasında dere ıslahları bulunuyor. Bartın'da bütün dereleri ıslah ediyoruz. Bartın Taşkın Köprüleri Yapımı; Bartın şehir merkezi taşkınlardan korunacaktır. Bu kapsamda 5 adet taşkın köprüsü yapılacaktır. Bartın Irmağı ve Yan Kolları Islahı; Bartın Çayı'nda 3.002 metre, Kozcağız Çayı'nda 3.975 metre ve bu iki yan kolun birleşiminden itibaren Karadeniz'e kadar olan Bartın Irmağında 13.261 metre olmak üzere toplam 20.238 metrelik güzergâhı kapsamaktadır. Ana kolda proje hazırlama çalışmaları tamamlanmış olup, yan kollarda proje çalışmaları devam etmektedir. Bartın şehir merkezi taşkınlardan korunacak ve Bartın daha güzel ve güvenli hale gelecektir. Proje hazırlama çalışmalarının revize edilmesine müteakip İnşaat ihalesi yapılacaktır.

470.900 fidan toprakla buluşturulacak

Bartın ilinin ormanlık alanı 1.354.370 dekar olup, yüzölçümünün yüzde 59'u ormandır. Bartın ili ormanlarının yüzde 89'u normal, yüzde 11'i bozuk ormanlardan oluşmaktadır. Ağaçlandırma çalışmaları kapsamında; 2003-2016 yılları arasında 120.900 dekar arazide çalışma yapılarak 11 milyon fidan toprakla buluşturulmuştur. 2017 yılında 4.936 dekar arazide çalışılarak 470.900 fidan toprakla buluşturulacaktır. 2003-201 6 yılları arasında; 476 okul bahçesine 15.531 fidan dikilmiştir. Okul bahçelerinde öğrencilere ve vatandaşlara 63.000 fidan dağıtılmıştır. 61 ibadethane çevresinde 2.118 fidan dikilmiştir. 63 köy mezarlığında 4.105 fidan dikilmiştir. Bartın'a 2003-2016 yılları arasında; 7 5 mesire yeri kurulmuştur. Bartın Şehir Ormanı 187 dekar alanda kurulmuştur. 2017 yılında Kozcağız Mesire Yeri tesis edilecektir.

Arıcılığa desteğimiz sürüyor

Arıcılığı geliştirmek ve organik bal üretimini desteklemek için 4 bal ormanı kurulmuştur. Merkez, Kozcağız Beldesi, Özbaşı köyünde, 177 dekar alanda, Özbaşı Bal Ormanı. Merkez, Kozcağız Beldesi, Eyüp köyünde, 330 dekar alanda, Eyüp Bal Ormanı. Ulus ilçesi Kasımlar Mahallesinde 330 dekar alanda, Ulus Bal Ormanı. Kurucaşile ilçesi Gölderesi mevkiinde 7.850 dekar alanda Gölderesi Bal Ormanı. Orman köylümüzün yanınızdayız. ORKÖY faaliyetleri kapsamında; 2003-2016 döneminde; orman köylerinde yaşayan 1.473 aileye 10 milyon TL ferdi proje kredi ve desteği sağlanmıştır. 2017 yılında orman köylerinde yaşayan 70 aileye 900.000 TL kredi ve hibe desteği sağlanacaktır. Arıcılar için istediği yerde bal ormanı kuruyoruz. Yolunu ve suyunu karşılıyoruz. Ayrıca arı kovanı istiyorsa arısıyla beraber kovan veriyoruz. Parası yoksa parada veriyoruz. Yüzde 20’si hibe ve gerisi faizsiz kredi veriyoruz. Burada sertifikalı ve marka olacak bir arıcılık seferberliği başladı.

Köyde 95.100 gelir getirici fidan dikildi

5000 Köye 5000 Gelir Getirici Orman Projesi;  Orman teşkilatı tarafından orman köylerinde yaşayan vatandaşların gelir seviyelerinin arttırılması için ceviz, badem, kestane vb. gibi gelir getirici fidanlar dikilerek köylerimizde gelir getirici ormanlar oluşturulmaktadır. Bu kapsamda 2016 yılı sonuna kadar 61 köyde 95.100 gelir getirici fidan dikilmiştir. 2017 yılında yapılacak olan 5000 Köye 5000 Gelir Getirici Orman Projesi kapsamında 2017 yılında Bartın ilinde toplam 10 köyde, 7.750 adet ceviz, fıstıkçamı, ıhlamur ve dut fidanı dikilerek gelir getirici ormanlar oluşturulacaktır. Epçiler köyünde 300 fidan, Akbaş köyünde 300 fidan, Hasanören köyünde 450 fidan, Karayakup köyünde 2.000 fidan, Posalılar köyünde 2.000 fidan, Kömeç köyünde 2.500 fidan, Gürpınar köyünde 7.500 fidan, Ağaköy köyünde 500 fidan, Dorucaşahince köyünde 2.000 fidan, Topallar köyünde 200 fidan verilecek. 2017 yılında Bartın'da toplam 27 aileye Gelir Getirici Tür ve ORKÖY Sertifikası verilerek, 100 adet üvez,200 adet ceviz, 200 adet kestane, 500 adet ıhlamur, 500 adet dut, 500 adet fındık ve kızılcık fidanı olmak üzere toplam 3.000 fidan dağıtımı yapılmıştır.”

Yavuzaslan, Türkmen bayrağını Balkan Eroğlu’na taktim etti

Yapılan konuşmaların ardından Bartın Gazeteciler Derneği Başkanı, Kerkük’ün Sesi Gazetesi Yazı işleri Müdürü ve aynı zamanda Pusula Gazetesi Koordinatörü olan Güngör Yavuzaslan tarafından ilimizde yayın yapan yerel gazeteleri Bakan Eroğlu’na teslim etti. Yavuzaslan bir de Türkmen bayrağını öperek Balkan Eroğlu’na taktim etti. Bakan Eroğlu da teşekkür edip, bayrağı öperek teslim aldı.

Partililerle bir araya geldi

Valilik ziyaretinin akabinde saat 14.30’da AK Parti Bartın İl Başkanlığı’nı ziyaret ederek, partililerle bir araya geldi. Toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıda ilk olarak konuşma yapan AK Parti İl Başkanı Hüseyin Manav, Bakan Eroğlu’ndan bazı konularda destek istedi. İl Başkanı Manav; “Bartın’ın sel taşkınlarından korunması için yıllardır kangerene dönmüş olan Kirazlık Köprü Barajı hızlandırıldı. Akabinde Kozcağız Barajı ve Kışla Sel Kapanını hayata geçirip ilimize ne kadar hizmet ettiklerinin hepimiz yakından şahidiyiz. Geçen yıl 19 Ağustos’ta ilimizdeydiniz ve bir yıl dolmadan yine geldiniz. Teşkilatımız ve Bartınlılar adına sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bartın ilimiz biliyorsunuz Batı Karadeniz illeri arasında en küçük iller arasında yer alıyor. Türkiye’de de öyle. Doğasıyla, deniziyle, tarihiyle, yeşiliyle, suyuyla ve her yönüyle Türkiye’nin önemli değerlerinden birisi. Küre Dağları Milli Parkları içerisinde yer alan bir yer. Amasra gibi tarihi değeriyle de marka şehir olma yolunda giden güzel bir şehir. Sizler çok büyük destek veriyorsunuz” dedi.

Sizlerin yardımlarını bekliyoruz

Üniversitenin su ihtiyacının karşılanması adına destek isteyen Manav; “Bartın Üniversitemiz kuruldu. Yeni yerleşkesi Kutlubey Yazıcılar kampüsü. Kozcağız’da yapılan Kozcağız Barajı ya da Kışla Sel Kapanından buraya suyla ilgili desteklerinizi vereceğinizi de umuyoruz. Bartın Irmağı Islahı ve TOKİ köprüsünün yapılmasıyla ilgili her zaman yanımızda oldunuz. Bunlarla ilgili çalışmaları yakın zamanda başlatacağınızı umuyoruz. Küre Dağları Milli Parkı hakikaten para bırakan turistler gelmesi noktasında. Alanın flora faunası, hayvan çeşitliği ve zenginliği karşısında fotoğraf safarisine çıkan zengin turistlerin alanda değerlendirilmesi noktasında bizler sizlerin yardımlarını bekliyoruz” diye konuştu.

Kişi başına en yüksek yatırım yapılan yer Bartın

Bakan Eroğlu ise partililere yönelik konuşmasında şu ifadeleri kullandı; “Bartın’da hatırlarsınız geçtiğimiz yıl bir sel felaketi olmuştu. Hemen gelmiş ve söz vermiştim. Bir yıl olmadan inşaatlar başladı ve bende Bartın’a bir yıl dolmadan tekrar geleceğimin sözünü vermiştim. Hakikaten bugün gelirken heybemiz dolu geldik. 4 milyar TL geçen yılsonuna kadar ve bu sene karayolları 1 Milyar TL ilave yatırım yapıyor. Aşağı yukarı 1 milyar da biz yatırım yapacağız ve yatırım miktarı 6 milyarı bulacak. Kişi başına en yüksek yatırım yapılan yer Bartın. Bartın’ın güzel insanları her şeyin en güzeline layık.

Yatırım yapmak bizden tüm belediyeleri almak sizden

1 Kasım seçimlerinde ve 16 Nisan halk oylamasında Bartın milli iradeye ve Cumhurbaşkanlığı sistemine çok büyük destek verdi. Dolayısıyla sizlere ne kadar teşekkür etsem azdır. Ama sizlerden bir talebimiz var. Yatırım yapmak bizden önümüzdeki seçimlerde bütün belediye başkanlıklarını almak sizden. Önümüzde az bir zaman kaldı. Şimdiden bir çalışma yapılırsa, bende sizlerin bir hizmetkarınız olarak, bir Bartın gönüllüsü olarak ne zaman emrederseniz buraya geleceğim ve ilçe ilçe gezeceğiz. Bunun sözünü veriyorum.

Bütün dünyaya açacağız

Bartın hakikaten çiçek gibi ama bizde Bartın’ı tabiat turizmi ve bir takım yatırımlarla bütün dünyaya açacağız. Güzelcehisar lav sütunlarını tabiat parkı anıtı olarak ilan ettik. Ayrıca Küre Dağları Milli Parkında zengin turistlerin geleceği bir seferberlik başlattık. İnşallah çalışmalarımız devam edecek. Ayrıca 15 tüm Bartınlılara teşekkür ediyorum. 15 Temmuz FETÖ darbe girişimine karşı dimdik ayakta durdunuz ve bir kahramanlık destanı yazdınız. Hepinize gönülden teşekkür ediyorum.” Bakan Eroğlu’nun konuşmasının akabinde İl Başkanı Manav, Bakan Eroğlu’na hediyeler taktim etti. Hediye takdimiyle birlikte Bakan Eroğlu’nın AK Parti İl Başkanlığı ziyareti sona erdi.

Tesislerin törenle temeli atıldı

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü(DKMP) tarafından 1 adet DKMP tesisi, Orman Genel Müdürlüğü(OGM) tarafından 1 adet OGM tesisi ve Devlet Su İşleri(DSİ) tarafından 13 adet taşkın koruma tesisinin temeli Bartın Kültür Merkezi’nde saat 15.00’da düzenlenen törenle atıldı. Temel atma töreninin akabinde Bakan Eroğlu, Orman Köylülerine​ Kullandırılan Gelir Getirici Tür ve Orköy Kredi Sertifikaları Dağıtımını gerçekleştirdi.

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535