• BIST 8745.7
  • Altın 2240.672
  • Dolar 32.3333
  • Euro 35.1603
  • Bartın 4 °C
  • Ankara 3 °C
  • Bolu 0 °C
  • Kastamonu 2 °C
  • Zonguldak 5 °C
  • Karabük 3 °C
  • Sinemada Şaşkına Çeviren Evlilik Teklifi
  • Engelsiz Sanat Evi Faaliyetlerine Devam Ediyor
  • Zabıta’dan Fırın Denetimi
  • Sinemada Şaşkına Çeviren Evlilik Teklifi
  • Engelsiz Sanat Evi Faaliyetlerine Devam Ediyor
  • Zabıta’dan Fırın Denetimi

Bankoğlu, esnaf odalarını ziyaret etti

CHP Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu, CHP İl Başkanı ve Merkez İlçe Başkanı ile birlikte esnaf odalarıyla görüşmeler gerçekleştirdi.
Bankoğlu, esnaf odalarını ziyaret etti

CHP Bartın Milletvekili, Parti Meclisi ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa Komisyonu üyesi Av. Aysu Bankoğlu, CHP İl Başkanı Selim Karakaş ve Merkez İlçe Başkanı Nazif Çomak ile birlikte, Bartın Esnaf Odaları Birlik Başkanı ve Şoförler ve Otomobiller Odası Başkanı Sinan Amasralı, Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Barış Özkan, Kahveciler ve Şerbetçiler Odası Başkanı Ayhan Tepe ve Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Cemal Zeybek ile görüştü. Sivil toplum örgütleri ve tüm meslek gruplarından oda ile birliklerin görüşlerini alıp çözümler sunmaya Cumhuriyet Halk Partisi olarak son derece büyük önem verdiklerinin altını çizen Bankoğlu, esnafın zaten birkaç senedir mevcut olan sorunlarına pandemi döneminin yıkıcı etkilerinin de eklendiğini belirterek "kepenk kapatma" zorunda kalınması tehlikesine işaret etti ve şu açıklamalarda bulundu: "Pandemi sürecinin ilk dalga içerisinde adeta ikinci bir dalga yaratması ve hâlen bu gidişatın devam ediyor olması, özellikle bu dönemde okulların ve üniversitelerin çok kısıtlı olarak yüz yüze eğitime açılması gerçeğiyle birleşince esnafın sorunları maalesef katlanarak büyüdü; büyümeye de devam ediyor. Biz, CHP olarak esasında sürecin en başından itibaren yapıcı nitelikteki önerilerimizi İktidar'a iletiyor, halkımızın bilgisi ve takdirine sunuyoruz. Birkaç temel ama bir o kadar da önemli düzenlemeyle esnafın sorunlarına çözümler bulunabilir. Bahse konu yollardan ilki, hep ifade ettiğimiz gibi, pandemi döneminin başlamasından bir süre sonra esnafa özellikle kamu bankaları aracılığıyla verilmeye başlanan kredilerin, "faizsiz" olarak ertelenmesi gerektiğidir.  Benzer biçimde, tüm yurtta olduğu gibi şehrimiz Bartın'da da, esnafın hiç gelir elde edemediği yahut çok sınırlı bir kazanç sağlayabildiği düşünüldüğünde, SGK prim ve vergi borcunun da makul bir süre dâhilinde, yine faizsiz olmak kaydıyla ertelenmesi gerektiğine inanıyoruz. Böyle bir erteleme, hem süresi gelmiş hem de ödemeleri yakın tarihte gerçekleşmesi gereken vergi ve prim borçları üzerine olmalıdır. İktidar, suni gündemler yaratıp halkın sorunlarından uzaklaşmak yerine kapsamlı ve aynı zamanda gerçekçi bir yeniden yapılandırma üzerinde çalışmalıdır."

Karşılıksız destek verilmeli

Bankoğlu, esnafın bir diğer temel talebinin de gerek kira gerekse de personel giderlerini en azından belli bir oranda karşılayabilmek üzere "nakit destek" ödemesi yapılması olduğunu söyledi. Parti olarak "karşılıksız desteğin" gerek esnaflar gerekse de tüm iş kolları açısından en önemli unsur olması gerektiğini onlarca kez vurguladıklarını belirterek beyanlarını şöyle noktaladı: "Esnafımızın hükümetten, iktidardakilerden haklı beklentileri var. Birikmiş ödemeler, katlandıkça katlanıyor. Pandemi döneminde en ağır faturalardan birini esnafın ödediği çok açık: Bu yılın sadece ilk 6 ayında, ülkemiz genelinde 35 bin 695 iş yeri kapandı. Okulların ve üniversitelerin "uzaktan eğitim" yoluyla eğitim-öğretime devam edecek olduğu gerçeğini de hesaba kattığımızda, yalnızca kitap ve kırtasiyeci esnafı yönünden yaklaşık 20 bin kişi destek ihtiyacı içerisindedir. Kendileri açısından en önemli dönem olan okulların açıldığı zaman diliminde, oldukça kısıtlı bir gelir elde edebildiklerinden zor durumda olduklarını açıkça ifade ediyorlar. Kırtasiyecilere en azından "Katma Değer Vergisi" indirimi sağlanması, bir nebze de olsa rahatlama sağlayacaktır. Öte yandan, okul kantinlerinde çalışan esnafımızın da sorunları mevcut. Yüz yüze eğitim konusundaki belirsizliğin artık kaldırılamayacak boyutuna geldiğini belirterek kira bedellerinin düşürülmesi, hatta bir süreliğine alınmaması yönündeki haklı taleplerini dile getiriyorlar. Verilmesi gereken maddi desteklerin yanı sıra sağlık alanındaki gelişmeler ve alınan tedbirlerin izin verdiği ölçüde, eğitimde kademeli bir geçiş dönemi de düşünülebilir. Ayrıca, ülke genelinde sayıları 200 bine yaklaşan servis şoförlerimizin geçimlerini nasıl sağlayacağı hususunda da gerekli adımlar atılmak zorundadır; Motorlu Taşıtlar Vergisi ile araç muayene ücreti konularında indirim sağlanması, atılabilecek adımlardan sadece birkaçıdır. Bahsettiğimiz, karşılıksız olmasa dahi en azından "faizsiz" şekilde sağlanması gereken destekler, işte bu noktada önemini göstermektedir. Aksi takdirde, hiçbir koldan esnafımız, faiz sarmalından kendini kurtaramayacaktır."

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535