• BIST 9506.79
  • Altın 2492.827
  • Dolar 32.4863
  • Euro 34.7687
  • Bartın 23 °C
  • Ankara 26 °C
  • Bolu 24 °C
  • Kastamonu 26 °C
  • Zonguldak 21 °C
  • Karabük 23 °C
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!

Bartın Kent Tarihi Müzesi Açılmadan Ödül Kazandı

Tarihi Kentler Birliği tarafından 2001 yılından bu yana düzenlenmekte olan “2016 yılı Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması”nda “Bartın Kent Tarihi ve Kültürü Müzesi Projesi” ödül kazandı.
Bartın Kent Tarihi Müzesi Açılmadan Ödül Kazandı

Tarihi Kentler Birliği tarafından 2001 yılından bu yana düzenlenmekte olan “2016 yılı Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması”nda “Bartın Kent Tarihi ve Kültürü Müzesi Projesi” ödül kazandı. 82’si uygulama, 61’i proje dalında toplam 143 projenin başvurduğu yarışmada, 61 proje içerisinde ödül alan 8 projenin içinde Bartın yer aldı. Metin Sözen Koruma Büyük Ödülü, 2 Jüri Özel Ödülü, 8 Proje, 8 Uygulama, 8 Süreklilik ve 42 Başarı ödülünün verildiği yarışma sonuçları açıklandı.

Proje ödülü verildi

24 Ağustos tarihinde İstanbul Şerifler Yalısı’nda gerçekleştirilen jüri toplantısında Proje Ödülü alan Bartın Belediyesi’nin yanı sıra Dulkadiroğlu, Göynük, Kepez, Lüleburgaz, Mudanya, Samsun Büyükşehir ve Süleymanpaşa Belediyeleri proje ödülü almaya hak kazandı. Sonuç duyurusunda “Bartın Belediyesi’nin Bartın Tarihi ve Kültürü Müzesi Projesi’ne, kent merkezindeki koruma alanlarını tamamlayan, kamusal kullanımı destekleyen proje yaklaşımı ve kent merkezinde önemli bir odak noktasında Bartın’ın kültür altyapısına kazandıracağı değerler nedeniyle proje ödülü verilmiştir” denildi.

Bizi son derece gururlandırdı

Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, konu ile ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı; “Ülkemiz için bir kazanç olan Tarihi Kentler Birliği’nin 2014 yılından bu yana Encümen Üyeliği görevini sürdürüyorum. Prof. Dr. Metin Sözen öncülüğünde, TKB Başkanı ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, tüm yönetim ve üye belediye başkanları ile güzel bir birliktelik içinde olan Tarihi Kentler Birliği, ülkemizin tarihi ve kültürel mirasını geleceğe taşımak için önemli çalışmalar yapmaktadır. Bizlere bir okul olan Tarihi Kentler Birliği’nin 2001 yılından bu yana düzenlediği “Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması’nda “Bartın Kent Tarihi Müzesi” projemiz ile Proje Ödülü’nü kazanmamız bizi son derece gururlandırmıştır.

Herkese teşekkür ediyorum

Henüz yapım çalışmaları devam eden bir müzenin ödül kazanmış olması, Bartın’da yaptığımız kültürel ve tarihsel miras eserlerimize verdiğimiz değerin, yaptığımız restorasyon ve düzenleme çalışmalarının ne kadar isabetli olduğunu bir kez daha göstermiştir. 1885 yılında Rüştiye Mektebi olarak açılan, 1924-1947 yılları arasında Cumhuriyet Mektebi, 1953-2008 yılları arasında ise Bartın Belediyesi olarak kullanılan Hükümet Caddesi’ndeki tarihi binamızın Kent Tarihi Müzesi yapılması için 2 Kasım 2016 tarihinde bina restorasyonu ve kent müzesi yapımı ihalesi gerçekleştirilmişti. Bu yılın Ocak ayında ise yapım çalışmalarına başlanmıştı. Önümüzdeki aylarda açacağımız Bartın Belediyesi Bartın Kent Tarihi Müzesi Projesi’ni, Tarihi Kentler Birliği yarışmasında ödüle değer gören tüm jüri üyelerine ve bu müzenin Bartın’a kazandırılması için emek veren herkese teşekkür ediyorum.”

Ödül alan belediyeler ve juri açıklamaları:

METİN SÖZEN KORUMA BÜYÜK ÖDÜLÜ; Mudurnu Belediyesi, Mudurnu Ahiler Müzesi ve Kanuni Sultan Süleyman Cami Restorasyonu Projeleri: Mudurnu Belediyesi; sosyal, ekonomik ve kültürel açıdan canlanma yaratarak koruma çalışmalarını kent yaşamıyla bütünleştiren ilerici proje yaklaşımları, istihdam yaratan, somut olmayan kültür mirasını koruyan çok katmanlı ve akıllıca kurgulanmış proje senaryosu, kamusal mekanlar ve yaşayan çarşı dokusu ile bütünleşen, sade ve nitelikli mimari tasarımları nedeniyle 2016 yılı Metin Sözen Koruma Büyük Ödülüne layık görülmüştür.

JÜRİ ÖZEL ÖDÜLLERİ; Yarışma Jürisi 2016 yılında, geçmiş yıllardan farklı olarak, iki belediyeye jüri özel ödülü verme kararı vermiştir.

1. Melikgazi Belediyesi: Kazancılar Çarşısı Üst Örtü ve Cephe Yenilenmesi/ Germir Mahallesi Tek Yapı Restorasyon Projeleri/ Tarihi Mahalle Cami ve Mescitlerinin Restorasyonları/Gülük Evi ve Fuat Gökçen Evi Restorasyonları Farklı merkezlerde, farklı ölçeklerde yoğun ve kapsamlı bir koruma programını temel bir gelişim stratejisi haline getiren, noktasal odaklarda tek yapı restorasyonlarından, kentsel ölçekte yenileme projelerine geniş bir yelpazede ilçenin tarihi kimliğini gün ışığına çıkartmaya yönelik çalışmalarını sürdüren Melikgazi Belediyesi, Jüri Özel Ödülü ’ne uygun görülmüştür.

2. Uçhisar Belediyesi: Kadın Eli Projesi Uçhisar Belediyesi, Kadın Eli Proje ile sosyal kalkınmayı ve kadın istihdamını hedefleyen projeleriyle, gerek iyi bir işlevlendirme modeli önermeleri, gerekse korumanın kent

ekonomisini ve yaşamını geliştirmekte bir araç olarak kullanıldığı, sürdürülebilir sosyal şirket modelleri dolayısıyla Jüri Özel Ödülü ’ne uygun görülmüştür.

PROJE ÖDÜLLERİ;

1. Bartın Belediyesi: Bartın Tarihi ve Kültürü Müzesi Projesi Bartın Belediyesi’nin Bartın Tarihi ve Kültürü Müzesi Projesi’ne, kent merkezindeki koruma alanlarını tamamlayan, kamusal kullanımı destekleyen proje yaklaşımı ve kent merkezinde önemli bir odak noktasında Bartın’ın kültür altyapısına kazandıracağı değerler nedeniyle proje ödülü verilmiştir.

2. Dulkadiroğlu Belediyesi: Kentsel Sit Alanı İçindeki Sokakların Cephe İyileştirme ve Kentsel Tasarım Projeleri, Uygulamalı Mutfak Müzesi Dulkadiroğlu Belediyesine; küçük noktasal müdahaleler ile kentte bütüncül koruma sağlamayı amaçlayan canlandırma stratejileri, iyi planlanmış donatı alanları ve kentte devam etmekte olan koruma çalışmaları ile bütünleşen tamamlayıcı proje yaklaşımları nedeniyle proje ödülü verilmiştir.

3. Göynük Belediyesi: Tarihi Arasta Çarşısı Projesi, Gazi Süleyman Paşa Bulvarı ve Akşemseddin Hz. Türbesi Çevresinin Düzenlenmesi, Zafer Kulesi Restorasyonu Göynük Belediyesi’ne; kentin ana koruma alanlarını birbirine bağlayan proje yaklaşımları, kale/çarşı/mahalle üçgenini bir arada ele alarak geleneksel Osmanlı kent dokusunu korumaya yönelik bütüncül bakış açısı ve projelerin kentin simge mekanlarını ortaya çıkararak tanımlı alanlar oluşturma çabası nedeniyle proje ödülü verilmiştir.

4. Kepez Belediyesi: Dokuma Park Projesi Kepez Belediyesi’nin Dokuma Park Projesi’ne, öncelikle katılımcı proje modeli nedeniyle proje ödülü verilmiştir. Kepez Belediyesi Dokuma Park Projesi ile, toplumun farklı kesimleri, sivil toplum, üniversite ve kent yöneticileri bir araya getirerek, kentlilerin ortak fikirleri doğrultusunda projelendirme süreci başarıyla yönetilmiş ve ürüne dönüştürmüştür.

5. Lüleburgaz Belediyesi: Tarihi Alanların Düzenlenmesi Projesi Lüleburgaz Belediyesi’nin Tarihi Alanlar Düzenleme Projesi’ne; tüm kent merkezini, anıtsal binaları, arkeolojik kalıntıları, doğal mirası, ticaret ve konut dokusunu bir arada ele alan bütüncül proje ölçeğini başarılıbir şekilde ele alıyor olması ve gelecek yıllarda devam edecek koruma çalışmalarına yol gösterecek, kılavuz niteliği nedeniyle Proje Ödülü verilmiştir.

6. Mudanya Belediyesi: Taş Mektep Restorasyon Projesi, 12 Eylül Caddesi Cephe Sağlıklaştırma ve Kentsel Tasarım Projesi Mudanya Belediyesi’ne; kent merkezindeki koruma çalışmalarını sürdürmeleri, kamusal niteliği yükselten proje yaklaşımları ve özellikle işlevlendirme süreci için uygulanan katılımcı projelendirme modeli nedeniyle proje ödülü verilmiştir.

7. Samsun Büyükşehir Belediyesi: Saathane Meydanı ve Şifa Hamamı Restorasyon Projesi, Gazipaşa Mahallesi Kültür Evi Projesi Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne; kent merkezinde anıtsal yapıları nitelikli ve sade bir mimari tasarım ile korumaları, projenin kent kimliğine olan olumlu katkısı, kamusal kullanımı destekleyen tasarım anlayışı, sosyal ve ekonomik etkisi yüksek bütüncül işlevlendirme kurgusu nedeniyle Proje Ödülü verilmiştir.

8. Süleymanpaşa Belediyesi: Eski Tekirdağ Fotoğrafları Müzesi ve Süleymanpaşa Belediyesi Sanat Galerisi Projeleri

Süleymanpaşa Belediyesi’ne; projelerinin kentin kültür alt yapısına olan katkısı, kent kimliğinin farklı katmanlarını görünür hale getirecek proje arka planı ve kentteki koruma hareketine kazandırmakta olduğu ivme nedeniyle Proje Ödülü verilmiştir.

UYGULAMA ÖDÜLLERİ:

1- Afyon Belediyesi: Ahmet Mehmet Efendiler, Demiryalan, Kadınana, Sahipler Sultan Türbelerinin Restorasyon Projeleri; Ali Ağa, Arapmescit, Taşpınar Çeşmelerinin Restorasyon Projeleri; Bedesten Çarşısı Restorasyonu; Kültür Sanat Evi ve Akmescit Kültür Evleri Restorasyon Projeleri; Kentsel Sit Alanı İçinde Bulunan Sokakların Sağlıklaştırma Projeleri Afyon Belediyesine; farklı ölçeklerde pek çok kültür mirası yapıyı ele alan geniş kapsamlı koruma programları, kent merkezinde kamusal odaklar yaratılarak yaygın ve bütüncül olarak kurgulanmış canlandırma senaryosu ve koruma odaklı bir sosyal/ ekonomik kalkınma hareketinin bir bütün olarak kent mekanında uygulamaya dönmesi nedeniyle Uygulama Ödülü verilmiştir.

2- Bozüyük Belediyesi: Bozüyük Şehir Müzesi Restorasyonu Projesi Bozüyük Belediyesi’nin Şehir müzesi projesine; başarılı tek yapı restorasyonu uygulaması, başarılı müzecilik çalışması, oluşturulan nitelikli kent arşivi ve projenin kent kimliğinin korunmasına yönelik yarattığı kazanımlar nedeniyle Uygulama Ödülü verilmiştir.

3. Çanakkale Belediyesi: Oyuncak Evi Projesi Çanakkale Belediyesi’nin Oyuncak Evi Projesine, kent ile kurduğu ilişkinin iyi niteliği, kent kimliğine olan olumlu katkısı, sade ve özenli bir restorasyon uygulaması olması ve kültür alt yapısına yaptığı olumlu katkılar nedeniyle Uygulama Ödülü verilmiştir.

4- Edirne Belediyesi: Eski Elektrik Fabrikası Restorasyonu, Edirne Kent Belleği Edirne Belediyesi’ne, bütüncül bir kentsel koruma senaryosu çerçevesinde yeni bir kent vizyonu çizmiş olması, kentin anıtsal merkezi ile rekreasyon alanlarını bir arada ele alarak bağlamış olması ve endüstri mirasının korunmasına yönelik kentte emsal oluşturacak bir uygulamaya imza atılmış olması nedeniyle Uygulama Ödülü verilmiştir.

5- Gaziantep Büyükşehir Belediyesi: 6 Adet TCDD Lojmanın Restorasyonu Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin TCDD Lojmanları restorasyon projesine; ülkemizde modern mimarlık ve Cumhuriyet Dönemi mirasının korunmasına yönelik az sayıda çalışmalardan biri olması, bu çerçevede bir örnek teşkil etmesi nedeniyle Uygulama Ödülü verilmiştir.

6- Kadıköy Belediyesi: Suadiye Sanat Atölyeleri, Karikatür Evi, Gençlik Sanat Merkezi Projeleri, Sosyal Hizmet Merkezi ve Ladikli Ahmet Ağa Çeşmesi Restorasyonu Kadıköy Belediyesi’ne; projelerinin kentte kültür odaklı bir canlandırma hareketini desteklemesi, kent merkezinin farklı noktalarında sosyal ve kültürel işlevler ile kamusal merkezler yaratılmış olması, nitelikli restorasyon uygulamaları ve bütüncül koruma yaklaşımının sürdürülmesi nedeniyle Uygulama Ödülü verilmiştir.

7- Körfez Belediyesi: Tarihi Hereke Kalesi ve Tütünçiftlik İstasyon Binası Restorasyonları Körfez Belediyesi’ne, kentte anıtsal bir yapının özenli bir araştırma süreci ile desteklenerek ayağa kaldırılmış olması ve arkeolojik mirası kamusal kullanım ile destekleyerek yaşatmaya yönelik proje yaklaşımı nedeniyle Uygulama Ödülü verilmiştir.

8- Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi: Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi Restorasyonu, Demirciler Çarşısı Sokak Sağlıklaştırma Projesi Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’ne; geçmiş koruma çalışmalarını tamamlayacak uygulamalara imza atmış olmaları, sade ve yeterli kentsel tasarım çözümleri, çarşı ve mahalle dokusu arasında kurulan tamamlayıcı bağlantılar nedeniyle uygulama ödülü verilmiştir.

SÜREKLİLİK ÖDÜLLERİ: Süreklilik ödülleri, Koruma alanında bütüncül bir programı ve kapsamlı senaryoları uzun süre, istikrarlı bir biçimde uygulamaya devam eden belediyelere verilmiştir. Geçen yıl geniş kapsamlı kentsel koruma programı sunmuş, bu yıl söz konusu programın uygulama aşamasında gözle görülür yol kat eden belediyeler de Süreklilik Ödülleri kapsamında değerlendirmiştir.

1. Hatay Büyükşehir Belediyesi: Eski Belediye Hizmet Binası, Belediye Kültür Sanat Evi, KUDEB Şube Müdürlüğü Hizmet Binası ve Belediye Lokali Restorasyon Projeleri Kent merkezinde istikrarlı biçimde uzun yıllardır devam ettirilen tek yapı restorasyonu ve işlevlendirme çalışmaları nedeniyle.

2. İzmit Belediyesi: Ferdane Hanım Konağı Restorasyonu Projesi, Akçakoca Mahallesi Meydan Düzenlemesi, Kapanca Sokak ve Sıırıpaşa Caddesi Sağlıklaştırma Projeleri, İzmit Belediyesi Kültür Tepesi Düzenlemesi Kent merkezinde istikrarlı biçimde sürdürülen sağlıklaştırma projelerinin yaygınlaşarak devam etmesi, uzun soluklu bir koruma programının kentte örnek oluşturacak uygulamalara dönüşmesi ve devamlılığının sağlanması nedeniyle.

3. Kastamonu Belediyesi: Hüma Hatun, Şeyhoğlu, Aktekke Konakları Restorasyonları ve Bakırcılar Çarşısı Cephe İyileştirme ve Kentsel Tasarım Projesi Kastamonu Kalesi altındaki koruma bandının içinde devam eden koruma çalışmaları ve geçen yıllarda ortaya konulan uzun soluklu koruma programında gözle görülür ölçüde yol kat etmiş olması nedeniyle.

4. Kemaliye Belediyesi: Dörtyolağzı Mahallesi Otopark Meydanı ve Çevresi Sokak Sağlıklaştırma Projesi Kent merkezinde devam eden koruma çalışmaları ve kendi ölçeğindeki kentlere örnek olan istikrarlı koruma politikaları nedeniyle.

5. Kuşadası Belediyesi: Güvercinada Kalesi Çevre Düzenleme Projesi Güvercinada üzerinde devam eden uzun soluklu restorasyon ve çevre düzenleme projelerinde yıllar içinde ortaya konulan olumlu çalışmalar nedeniyle.

6. Nilüfer Belediyesi: “Işığın Kenti Apollonia Yeniden Doğuyor” Projesi Farklı disiplin ve ölçeklerde devam ettirdiği istikrarlı koruma projeleri nedeniyle.

7. Seyhan Belediyesi: Av. Turhan Arun Sokağı Sağlıklaştırma Projesi ve Nuri Has Pasajı Projesi Kent merkezinde geçmişte ortaya konulan uzun soluklu koruma programını hayata geçirme aşamasında kat edilen gözle görülür yol nedeniyle.

8.Tire Belediyesi: Yalınayak Hamamı ve Bedesten Restorasyonları Geçmiş yıllarda ortaya koyduğu koruma yol haritasını istikrarlı biçimde uygulamaya dönüştürmeye devam etmesi nedeniyle.

BAŞARI ÖDÜLLERİ: Jüri tarafından ayrıca aşağıdaki belediyelere tarih ve kültür mirasının korunması konusunda değerli katkılarından ve başarılı faaliyetlerinden dolayı Başarı Ödülü verilmiştir.

Adana Büyükşehir Belediyesi, Akseki Belediyesi, Altındağ Belediyesi, Arapgir Belediyesi, Battalgazi Belediyesi, Çarşamba Belediyesi, Defne Belediyesi, Elazığ Belediyesi, Elmalı Belediyesi, Erzincan Belediyesi, Erzurum Belediyesi, Eyüp Belediyesi, Finike Belediyesi, İncesu Belediyesi, Kartepe Belediyesi, Kaymaklı Belediyesi, Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Kırklareli Belediyesi, Kocasinan Belediyesi, Konak Belediyesi, Manavgat Belediyesi, Manisa Büyükşehir Belediyesi, Menteşe Belediyesi, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mezitli Belediyesi, Nevşehir Belediyesi, Odunpazarı Belediyesi, Oğuzeli Belediyesi, Ödemiş Belediyesi, Silivri Belediyesi, Şahinbey Belediyesi, Şanlı Urfa Büyükşehir Belediyesi, Talas Belediyesi, Trabzon Belediyesi, Tuşba Belediyesi, Urla Belediyesi, Uşak Belediyesi, Ünye Belediyesi, Ürgüp Belediyesi, Yalova Belediyesi, Yeşilyurt Belediyesi, Yüreğir Belediyesi.

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535