• BIST 8718.11
  • Altın 2244.727
  • Dolar 32.3302
  • Euro 35.1556
  • Bartın 4 °C
  • Ankara 3 °C
  • Bolu 1 °C
  • Kastamonu 2 °C
  • Zonguldak 5 °C
  • Karabük 3 °C
  • Sinemada Şaşkına Çeviren Evlilik Teklifi
  • Engelsiz Sanat Evi Faaliyetlerine Devam Ediyor
  • Zabıta’dan Fırın Denetimi
  • Sinemada Şaşkına Çeviren Evlilik Teklifi
  • Engelsiz Sanat Evi Faaliyetlerine Devam Ediyor
  • Zabıta’dan Fırın Denetimi

Bartın’da 1 Mayıs kutlandı

Her yıl kutlanan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü bu yılda büyük katılım altında kutlandı. Slogan atan yüzlerce kalabalık pankartlarla Kemerköprü’den Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüdü.
Bartın’da 1 Mayıs kutlandı

Kemerköprü Meydanı'nda toplanan çeşitli STK’lar, siyasi partiler, sendikaya bağlı çalışanlar ve vatandaşlar, ellerindeki pankartlarla yürüyüş gerçekleştirdi. Sloganlar atan kalabalık, Şadırvan Caddesi, Hükümet Caddesi ve Hamam Sokak istikametinden Cumhuriyet Meydanı'na geçerek, yürüyüşü sonlandırdı.

Çınar, “Yurdumuz bir yas evine döndü”

Yürüyüş sonunda Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Amasra Şube Başkanı Ümit Çınar tarafından basın açıklaması yapıldı. Çınar, açıklamalarında şunları kaydetti: “Değerli emekçiler, değerli emek dostları, tüm işkollarında madenlerde, fabrikalarda, atölyelerde, kışın ayazı-yazın sıcağı, gecenin yarısı-sabahın şafağı demeden alın teri dökenler, hastanelerde, bürolarda, tezgah başında, tarlada, direksiyon başında çalışan emekçiler, işsizler, emekliler, emek dostları, hepinizi TÜRK-İş İl Temsilciliği ve Genel Maden işçileri Sendikası Amasra Şube Başkanlığı olarak sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Bugün Emek ve Dayanışma Günü... Bugün Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü. Bugün 1 Mayıs Değerli dostlar, değerli emekçiler. Bu 1 Mayıs'ta herkes yaralı. 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan ve daha sonra devam eden depremler "asrin felaketi" olarak tanımlandı. Yurdumuz bir yas evine döndü. On binlerce canımız enkazlar altında can verdi... Depremin yaşandığı bölgede tekrar ayağa kalkmaya, yaraları sarmaya ihtiyacımız var. Türkiye İşçi Sınıfı, ne derece fedakâr ve özverili olduğunu, depremin gerçekleştiği ilk andan itibaren ortaya koydu. Arama kurtarma çalışmalarının en önemli aşamalarında maden işçilerimiz başta olmak üzere tüm Türkiye İşçi Sınıfı oradaydı.

“Yaşama şartları her geçen gün zorlaşmakta”

Bugün yaraları sarmak, depremzedelerimizle kucaklaşmak için TÜRK-İŞ öncülüğünde Genel Maden işçileri Sendikamıza üye maden işçilerimiz başta olmak üzere emekçiler yine deprem bölgesindeler. Depremlerde yitirdiğimiz tüm vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyoruz. Arama ve kurtarma çalışmalarındaki cesaretleriyle, fedakarlıklarıyla, bilgi ve yetenekleriyle yaptıkları olağanüstü çalışmalarla ülkemizin gururu olan madenciler başta olmak üzere, arama-kurtarma çalışmalarına katılan tüm ekiplere, yardım elini uzatan tüm kurum, kuruluşlar ile halkımıza teşekkür ediyoruz. Değerli dostlar, değerli emekçiler, Ücretli çalışanların geçim ve yaşama şartları her geçen gün zorlaşmaktadır. Yaşanan enflasyon karşısında ücret artışları kısa bir zaman içinde etkisini yitirmektedir. Vergide ücretliler aleyhine olan yapı köklü olarak çözüme kavuşmamıştır. Daha yılın ilk aylarında vergi oranları yükselmekte, ücretli çalışanlar ağır vergi yüküyle karşı karşıya kalmaktadır. Asgari ücret artışları enflasyon karşısında kısa bir sürede etkisini kaybetmekte, yapılmak durumunda kalınan artış toplumun ağırlıklı bölümünün gelirini asgari ücret seviyesinde yoğunlaştırmaktadır. Sendikal örgütlenmenin önündeki engeller, mevzuattan kaynaklanan sınırlamalar, uygulamada karşılaşılan sorunlar devam etmektedir. Bütün olumsuzluklara rağmen İşçi sınıfı, yaşama ve çalışma şartlarının insana yakışır olması çabalarını kararlılıkla sürdürecektir. Kamu kesiminde yaklaşık 700 bin işçinin toplu iş sözleşmeleri müzakereleri sürdürülmektedir.

“Amasra Maden Faciasının sorumlularının en ağır şekilde cezalandırılmalı”

Yüzbinlerce işçi ve ailesi geçim şartlarının iyileşmesini, yaşama şartlarının refah düzeyine yükseltilmesini talep etmektedir. Bütün insanlarımızın barış ve huzur içinde yaşamasının yolu sosyal devletin işlemesine, yoksulluğun ortadan kaldırılmasına, işsizliğin yok edilmesine, gelirin adaletle paylaşılmasına, hukukun işlemesine kısaca birlikte yaşamanın şartlarının güçlenmesine bağlıdır. TÜRK-İş'in emek mücadelesi aynı zamanda ekmek, demokrasi, birlik, toplumsal barış ve vatan mücadelesidir. Değerli emekçiler, 14 Ekim 2022 tarihi sadece Bartın'ın değil tüm ülkemizin büyük bir acıyı yaşadığı tarihtir. Amasra Müessesesi'nde meydana gelen grizu faciasında 43 arkadaşımız şehit oldu. Amasra şehitlerimize ve tüm maden şehitlerimize bir kez daha Allah'tan rahmet, ailelerine ve camiamıza sabır ve başsağlığı diliyoruz. Kaza ile ilgili dava Bartın 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı. Biz Genel Maden İşçileri Sendikası olarak maden şehitlerimizin ailelerinin acılarını bir nebze de olsa hafifletmek için Amasra Maden Faciası'nın sorumlularının en ağır şekilde cezalandırılması yönündeki talebimizi bir kez daha yineliyoruz. Kazanın meydana geldiği ocakta çalışmakta olan ve kazada şehit olan madencilerin kazanın sorumlusu olarak gösterilmeye çalışmasını kabul etmediğimizin ve asla kabul etmeyeceğimizin bilinmesini istiyoruz.

“Şehitlerimizi unutmayacağız ve unutturmayacağız”

Biz böylesine acı kazaların bir daha meydana gelmemesi için ihmali bulunanların ve sorumluların mutlaka ortaya çıkarılması gerektiğini, bu büyük acıya yol açan ihmallerin cezasız kalmaması gerektiğini savunuyoruz. Maden şehitlerimizin ailelerinin ve maden işçilerimizin yanındayız. Onların haklarını her şart altında kararlılıkla savunmaya devam edeceğiz. Mekanları cennet olsun. Biz madenciler, maden şehitlerimizi unutmayacağız ve unutturmayacağız. Ocaklarımız güvenli hale getirildikten sonra işimize, aşımıza sahip çıkarak yeniden üretecek, ülkemize ve milletimize hizmet etmeye devam edeceğiz. Mücadelemizi büyüteceğiz, dayanışmayla yaralarımızı saracağız. İşçi sınıfı olarak hep beraber ayağa kalkacağız! Yaşasın 1 Mayıs, Yaşasın İşçilerin, emekçilerin, birliği ve dayanışması, Yaşasın TÜRK-İŞ...”

Bora, “Er ya da geç hesabını soracağız”

GMİS Amasra Şube Başkanı Çınar’ın konuşmasının ardından Eğitim Sen Bartın Şube Başkanı Sedat Bora tarafından da bir açıklama gerçekleştirildi. Bora, açıklamasında şunları kaydetti: “Birlik, Mücadele Ve Dayanışma Günümüz 1 Mayıs Kutlu Olsun. Kapitalizmin kar hırsı, iktidarın rant politikaları nedeniyle sonuçları çok çok ağır olan depremde yaşamlarını yitirenleri saygı ile anıyoruz. Üretim hırsına kurban edilen, göz göre göre katledilen 43 madencimizi saygıyla anıyoruz. Doğal bir felaketin insan eliyle son birkaç yüzyılın en büyük trajedilerinden birine dönüşmesine neden olanlar göstermelik açıklamalarla, birkaç tutuklamayla kendilerini işin içinden sıyıramayacaklar. Ant olsun ki, yaşamını yitiren her bir canlının, denetimsizliğin, rant politikalarının yol açtığı yıkımların er ya da geç hesabını soracağız! Her gün yaptıkları sahte açılış törenleriyle, doğalgaz aldatmacasıyla, savaş silahlarını sahneledikleri gösterileriyle bizlere depremin acısını unutturamazlar. Madencilerimizin acısını unutturamazlar. Unutmayacağız. Biliyoruz Katilleri Hesap soracağız. Bizim TOGG'lara karnımız tok! Hiçbir hamasi nutuk kamusal hizmetlerin. çöktüğü gerçeğini gizlemeye yetmez! Dostlar, Yoldaşlar, Sevgili Kadınlar, Gençler, Kapitalizmin yarattığı ekolojik yıkımın, patriyarkanın ağır sonuçları karşımıza deprem gibi afetlerde daha fazla ölüm ve yıkım, daha fazla yerinden göç, mültecilik, daha fazla açlık olarak çıkıyor. Zamlar, alım gücündeki erime hayatı yaşanılmaz kılıyor. Başta kadın emekçiler olmak üzere tüm emekçilere gittikçe daha güvencesiz bir çalışma yaşamı dayatılıyor. Ülkemiz her alanda Güvencesizler Cumhuriyeti haline geldi. Kadın işsizliği ve güvencesiz, kayıt dışı çalışma ortamlarında taciz, şiddet ve mobbing her geçen gün artıyor. İşsizlik aldı başını gidiyor. Hiçbir dönemde olmadığı kadar yurt dışına beyin göçü yaşanıyor. İşçi cinayetlerinde adeta katliam yaşanıyor. Her şeye zam gelirken artmayan, yerinde sayan tek şey bizim maaşlarımız!

“Bu düzen ya değişecek”

Bereket fışkıran topraklarımızda tarım, çiftçilik, besicilik adım adım bitirildi. Sanayiden sonra tarımda da bu iktidar döneminde diş sermayeye bağımlı hale getirildik. Ciddi bir gıda krizi ile karşı karşıyayız. Gerçekten de yiğidin kuru soğana muhtaç hale geldiği günlerden geçiyoruz. Yoldaşlar, bizden alınan vergiler savunma ve güvenlik adı altında silahlanmaya, teşvik-vergi affı olarak sermayeye, patronlara harcanıyor. Rant ve sömürü düzeni devam etsin istiyorlar. Çıkarlarını korumak için karanlık odaklar, militarist yapılar hep olsun istiyorlar. Aynı amacı güdenler seçime giderken en faşizan, en gerici ittifak çatısı altında birleştiler. Bunların bize reva gördüğü Kayyum düzenidir, ihraçlardır, adaletsizliktir, tekçiliktir, militarizmdir, işkencedir, cezaevlerinde insanlık dışı uygulamalardır. Yargı eliyle siyasi gözaltı operasyonlarıdır. Yoldaşlar, Dostlar, Emekçiler, Sabrımız tükendi. Artık böyle gitmez dedik, gerçekten de gitmiyor. Eşitlik, özgürlük, adalet, barış, demokrasi ve laiklik için artık yeter diyoruz! Gün şikâyet etme günü değil. Bu düzen ya değişecek ya değişecek! Bu karanlığı işçi sınıfı, emekçiler, kadınlar, gençler, sizler, bizler yırtıp atacağız. Bizleri karanlıktan çıkaracak olan işte bu 1 Mayıs meydanlarında açığa çıkan iradedir. Bizler; Emeğin sömürülmediği, %1'in değil %99'un mutlu yaşadığı, Sendikal hak ve özgürlüklerin, örgütlenmenin, hak arama yollarının açık olduğu, Grev hakkının engellenmediği, kullanıldığında da yasaklanmadığı, Herkesin güvenceli, kadrolu çalıştığı bir işinin ve insanca yaşamaya yetecek bir ücretinin olduğu, KHK ve fiili OHAL rejimine son verildiği, Ekonomik krizlerin, salgınların, depremlerin, afetlerin faturasının halklarımıza ve emekçilere kesilmediği, Kadınlara yönelik şiddet, taciz ve tecavüzün son bulduğu, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kaldırıldığı, Eşit yurttaşlığın, barış ve kardeşliğin hâkim olduğu, Düşünce ve ifade özgürlüğünün suç olarak görülmediği ve cezalandırılmadığı, Gündüzlerinde sömürülmeyen, gecelerinde aç yatılmayan, Emeğin, eşitliğin, özgürlüğün, demokrasinin, barışın, laikliğin hâkim olduğu bir gelecek ve ülke için mücadeleye devam edeceğiz. Biliyoruz ki, böyle bir dünya ve ülke mümkündür. Emekçiler olarak, işçi sınıfı olarak, kadınlar, gençler olarak özgürlük meşalesini yakıyoruz, yeni bir başlangıç için aydınlığa koşuyoruz. Kapitalist yıkıma, işsizliğe, yoksulluğa karşı birleşeceğiz, bu düzeni değiştireceğiz! Yaşasın 1 Mayıs!”

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535