• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Bartın 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • Bolu 10 °C
  • Kastamonu 10 °C
  • Zonguldak 14 °C
  • Karabük 13 °C
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!

Bartın’da 634 yasal işlem, 216 tutuklama

15 Temmuz 2016 gecesi yapılan hain darbe girişinin üzerinden bir yıl geçti. Kısa bir süre önce Ankara’ya tayin olan Bartın Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Bozkurt’un yaptığı basın açıklamasında ilimizde şu ana kadar 634 kişi hakkında işlem yapıldı.
Bartın’da 634 yasal işlem, 216 tutuklama

15 Temmuz gecesi yapılan darbe girişiminin hemen ardından başlatılan soruşturmalarda Garnizon Komutanı Mehmet Erdemir, Vali Yardımcısı Mesut Gençtürk ve Ulus Kaymakamı Selçuk Şakar’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda asker ve bürokratın yanı sıra başta emniyet ve üniversite olmak üzere birçok kurumdan yüzlerce personel açığa alındı, haklarında yasal işlem yapıldı. Bartın’da kamu görevlilerinin dışında sivil toplum kuruluşları, işadamları, esnaflar ve vatandaşlar arasında da FETÖ terör örgütü üyesi olmak veya yardım ve yataklık etmek suçundan yüzlerce kişi adliyelik oldu.

Emniyet amiri intihar etti

Ulus İlçe Emniyet Müdürü Levent Mustafaoğlu da örgütle ilişkili olduğu iddiasıyla tutuklandı. Yerine atanan Emniyet Amiri Muhammet Mertoğlu (39) da Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) darbe girişimiyle ilgili soruşturma kapsamında, Ulus İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde yapılan arama sırasında beylik tabancasıyla başına bir el ateş ederek canına kıydı. Aktif İş Adamları Derneği kapatıldı, yöneticilerine işlem yapıldı. Dernek yöneticilerinden bazıları yurt dışına kaçtı, yakalananlar tutuklandı.

Eğitim kurumlarına el koyuldu

FEM Dershanesi ve eski adı Gülpembe olan Fatih Kolejinin de aralarında bulunduğu özel eğitim kurumlarına ve yurtlara da örgütle ilişkisinden dolayı el koyma işlemi yapıldı, bunların yöneticileri de adliyeye verildi. Fatih Kolejinin adı Ankara Gölbaşı’nda Özel Hareket Merkezinde şehit olan Kumlucalı imam Mustafa Yaman’ın adı verildi. Fatih Koleji İmam Hatip oldu ve eğitime bu şekilde devam etti. Kısa bir süre önce Ankara’ya tayin olan Bartın Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Bozkurt’un 17 Haziran tarihinde yaptığı basın açıklamasında verdiği rakamlar şöyleydi;

305 sanıktan ise 154’ü tutuklandı

Şu ana kadar 634 kişi hakkında işlem yapıldı. Soruşturma geçiren 634 kişinden 216 kişi tutuklanırken 184 kişi adli kontrol şartıyla 127 kişi de doğrudan serbest bırakıldı. Ağır Ceza Mahkemesine kamu davası açılan 305 sanıktan ise 154’ü tutuklandı. Hakkında soruşturma başlattığımız 634 kişiden 126’sı emniyet, 30’u adliye, 42’si askeri, 61’i üniversite personeli ve diğerleri burada bulunan esnaflar ve diğer vatandaşlar hakkında yapılan işlemler bunlar. Bir süre önce Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından tüm illere gönderilen mahrem imamlar listesi vardı. Listede ismi bulunan kişilerle ilgili daha önceden bizim yapmış olduğumuz başka soruşturmalar kapsamında bu şahısların hepsinin tutuklu olduğu anlaşıldı.

Binlerce kişi olayları protesto ETTİ

Vatandaşlar Ankara ve İstanbul’da tankların önüne geçerken, askeri hareketlilik gözlenmeyen Bartın’da sokaklara dökülen binlerce kişi olayları protesto ederek hükümete destek verdi. Vali Nusret Dirim ve Milletvekili Yılmaz Tunç, Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan halka seslenerek darbe girişimine tepki gösterdi. Rektör Prof. Dr. Ramazan Kaplan ve İl Emniyet Müdürü İsa Aydoğdu da meydandaydı. Valilik, Bartın Garnizon Komutanı Deniz Albay Mehmet Erdemir ve Deniz Binbaşı Nazlı Erdemir’in gözaltına alındığını duyurdu. Cuma gecesi başlayan askeri kalkışma sabaha karşı kontrol altına alınarak bastırıldı. Darbe girişiminin bilançosu ağır oldu. Sayı her an artarken gazetemiz yayına hazırlandığı sırada yaşamını yitirenlerin sayısı 161, yaralananların sayısı 1154, gözaltına alınanların sayısı da 2839 olarak kayda geçti.

Bartın’da devlet millet el ele

Darbeci askerler, başta Ankara ve İstanbul olmak üzere Türkiye’nin bazı illerinde sokağa çıkarak tank yürütüp gövde gösterisi yaparken ve polisle çatışırken Bartın’da böyle bir görüntü ortaya çıkmadı. Bartın’daki askeri birliklerin içinde ilk belirlemelere göre darbecilerle birlikte hareket edenler olmadı. Bartın’da devlet millet el ele görüntüler oluştu. Gece yarısı köylerden bile minibüslerle gelerek Cumhuriyet Meydanı’ndaki protesto gösterisine katılan Bartınlılar darbe girişimine tepki gösterdiler.

Bir can kaybı ve iki gözaltı

Ankara’da Bartın Kumlucalı din görevlisi Mustafa Yaman hayatını kaybetti. Bartın Valiliği açıklamasında darbe girişimi ile ilgili Garnizon Komutanının eşi ile birlikte gözaltına alındığını bildirildi. Açıklamada “15.07.2016 günü Türkiye Cumhuriyeti Anayasal Düzenine karşı gerçekleştirilen darbe girişimi ile ilgili olarak, Bartın Garnizon Komutanı Deniz Kıdemli Albay Mehmet Erdemir ve Deniz Binbaşı Nazlı Erdemir 16.07.2016 günü saat 13.50 sıralarında yakalanarak gözaltına alınmıştır” denildi.

Uzun araç konvoyları oluştu

Darbe girişiminin duyulmasının ardından Bartın’da sokaklara dökülen binlerce kişi araçlarıyla uzun konvoylar oluşturdu. Halkın köylerden minibüslerle şehre akın ettiği görüldü. Bartın Valisi Nusret Dirim, AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, İl Emniyet Müdürü İsa Aydoğdu, AK Parti İl Başkanı Hüseyin Manav, Saadet Partisi İl Başkanı Ünal Yurtbay, Bartın eski Milletvekili Asım Kulak’ın da aralarında bulunduğu birçok isim Cumhuriyet Meydanı’nda halkla buluştu.

Çapulcular bir bir tutuklanıyor

Cumhuriyet Meydanı’nda darbe girişimini protesto eden Bartınlılara hitaben konuşan AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç “Bartın halkına çok teşekkür ediyorum. Ülkenize sahip çıktınız. Şehitlerimize, çocuklarımıza, ecdadımızın yadigarına sahip çıktınız. Çapulcular bir bir tutuklanıyor. Bu millete karşı hesap verecekler” dedi. Bütün Türkiye’nin ayaklandığını belirten Milletvekili Tunç “78 milyon kişi ayaklandı. Zannettiler ki geçmişte olduğu gibi iki jeti havalandırıp korkuturuz. Milletimiz bunlardan korkmaz. Artık ülkesine sahip çıkan insanlarımız var. Milli iradeyi yere düşürmedik, düşürmeyeceğiz” diye konuştu.

Meclisi bombaladılar

Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın Belediye Meclis Üyeleri birlikte gelişmeleri Belediye Binasında takip ettiğini duyurdu. CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya TBMM’ye yapılan bombalı saldırı sonrası sosyal medyadan fotoğrafları paylaştı. Fotoğraflarda saldırının şiddeti gözler önüne serildi. CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya sosyal medyada paylaştığı o fotoğrafların altına yazdığı yazıda “Demokrasiyi özümsemiş ve demokrasiye bağlı olan herkesin darbe girişimine karşı ortak mücadele içinde olması gereken bir dönemden geçiyoruz. Halkımızı temsil eden parlamenter sisteme, Türkiye'ye ve Cumhuriyete sahip çıkmalıyız” dedi.

Bartın’da sala okundu, imam halka çağrı yaptı

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in televizyon kanallarının canlı yayınlarından ve cep telefonu mesajlarından bütün illerdeki müftülere ve din görevlilerine yaptığı çağrı üzerine Bartın’da da camilerden gece saat 02.00 sıralarında sala verildi ve imam tarafından konuşma yapıldı. Sala sonrası hoparlörden halka seslenen imam vatandaşların sokaklara çıkarak milli iradeye sahip çıkmasını istedi.

TRT binasını ele geçirdiler ve bildiri okuttular

Darbeciler TRT binasını ele geçirdiler ve bina önünde toplanan halka ateş açtılar. TRT spikerine bildiri okutan darbeciler Atatürk'ün gençliğe hitabesinden alıntılar yaparak destek bulmaya çalıştılar. Cumhurbaşkanlığı kaynakları, İstanbul ve Ankara'daki askeri kalkışmaya ilişkin, TSK adına yapıldığı iddia edilen açıklamanın TSK tarafından yapılmadığına dikkati çekilerek, "Korsan bildiridir. Gerekli özenin gösterilmesini rica ederiz" açıklaması yaptı.

Halk sokaklara çıktı, darbecilere engel oldu

Birçok il ve ilçede vatandaşlar, sokaklara çıkarak İstanbul ve Ankara'daki askeri kalkışmaya tepki gösterdi. Bartın, Erzurum, Malatya, Trabzon, Rize, Bayburt, Bolu, Sakarya, Adana, Konya, Çankırı, Niğde, Kütahya, Bursa, Iğdır, Aydın, Hatay, Kayseri, Kahramanmaraş, Zonguldak, Batman ve Gaziantep başta olmak üzere birçok il ve ilçede vatandaşlar, İstanbul ve Ankara'daki askeri kalkışmaya karşı tepki göstermek amacıyla sokaklara çıktı.

Demokrasi şehidimizi uğurladık

Ankara Gölbaşı'nda Şehitler Camisinde görev yapan ve darbe girişimi sırasında Özel Harekat Merkezine yapılan bombalı saldırıda şehit olan evli ve 2 çocuk babası Mustafa Yaman Kumluca’nın Çubuklu köyünde toprağa verildi. Cenazede darbecilere ve teröre lanetler yağdırıldı. Şehidin babası Mehmet, annesi Kezban, eşi Dilek ve ağabeyi Mevlüt ile diğer akrabaları tabuta sarılarak ağırlar yakıp gözyaşı döktü. Alanı dolduran ve Türk bayrakları taşıyan yaklaşık 5 bin kişi bu sırada tekbir getirerek darbe girişimini yapanları ve terörü lanetledi.

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535