• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Bartın 23 °C
  • Ankara 28 °C
  • Bolu 24 °C
  • Kastamonu 28 °C
  • Zonguldak 18 °C
  • Karabük 25 °C
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!

Bartınlı bisikletliler Dünya Bisiklet Günü'nü pedal çevirerek kutladı

Bartın Belediyesi, Bisiklet Federasyonu Bartın İl Temsilciliği ve Bartın Pedaldaşlar Bisiklet Kulübü Derneği tarafından 3 Haziran Dünya Bisiklet Günü münasebetiyle bir dizi etkinlik düzenlendi.
Bartınlı bisikletliler Dünya Bisiklet Günü'nü pedal çevirerek kutladı

Caddeler, bisikletlere ve yayalara kaldı

Bartın Belediyesi, Bisiklet Federasyonu Bartın İl Temsilciliği ve Bartın Pedaldaşlar Bisiklet Kulübü Derneği tarafından 3 Haziran Dünya Bisiklet Günü münasebetiyle bir dizi etkinlik düzenlendi. Etkinlikler çerçevesinde geçtiğimiz günlerde vefat eden Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahibi sanat ve kültür tarihçisi Prof. Dr. Semavi Eyice’nin anısına bisiklet turu gerçekleştirildi. Bartın Hükümet Caddesi’nden başlayıp, Amasra ilçesinde sona eren bisiklet turuna 7’den 70’e herkes katıldı. Bisiklet turu sırasında caddelerin araç trafiğine kapatılmasıyla caddeler bisikletlere ve yayalara kaldı.

Vazgeçilmez bir araç

Yoğun ilginin olduğu etkinlikler Hükümet Caddesinde kurulan stantta gerçekleştirilen basın açıklamasıyla başladı. Basın açıklaması sorasında Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Milliyetçi Hareket Partisi Bartın Milletvekili Adayı Orhan Kırşanlı, Belediye Başkanvekili Hüseyin Fahri Fırıncıoğlu, MHP Merkez İlçe Başkanı Murat Demir ve çok sayıda pedaldaş da hazır bulundu.  Dünya Bisiklet Günü ile ilgili bilgi vererek sözlerine başlayan Bartın Pedaldaşlar Bisiklet Kulübü Derneği adına Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Mustafa Artar; “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 3 Haziran tarihini “Dünya Bisiklet Günü” ilan etti. Bu yıl dünya çapında ilki kutlanacak Bisiklet Günü’nün tüm dünya ülkelerine ve ülkemize güzellikler getirmesini diliyoruz. 2018 yılı bisikletin 200 yaşını aştığı bir yıl olarak ayrıca önem taşımaktadır. Temiz, sürdürülebilir ve sağlıklı bir ulaşım aracı olmasının ötesinde bisiklet özgürlük anlamına da gelmektedir. Artan çevre sorunları ve trafik kazaları ile kentlerimizde trafikte geçirdiğimiz zamanın etkin kullanılması için en uygun yöntem olan bisiklet, paylaşım kültürünü aşılaması ile de toplumsal barışın sembolü, toplum sağlığı ve hoşgörü için de vazgeçilmez bir araçtır” dedi.

Bisiklete özel önem vermeye davet etti

Artar; “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 3 Haziran’ı Dünya Bisiklet Günü ilan ederek Üye Devletleri birbiriyle kesişen kalkınma stratejilerinde bisiklete özel önem vermeye, bisikleti uluslararası, bölgesel, ulusal ve yerel kalkınma politika ve programlarına dahil etmeye davet etmektedir. BM Genel Kurulu aynı kararıyla Üye Devletleri yol güvenliğini iyileştirmeye, yaya ve bisikletlilerin güvenliğini sağlayacak önlemler alınması da dahil olmak üzere yol güvenliğini ulaşım altyapılarının planlama ve tasarlanması aşamalarına entegre etmeye teşvik etmektedir” diye konuştu.

Taleplerini sıraladı

Konuşmasının sonunda taleplerini sıralayan Artar, şu ifadeleri kullandı; “Bizler Bartın’da bisiklete binen Pedaldaşlar olarak; yerel yönetimlerin var olan bisikletli erişim çabalarının  ortak çalışmalar ile artmasını, başta karar vericiler olmak üzere, kentlerimizin daha yaşanabilir olması için bisiklet kullanımının tüm kamu kurumlarında özendirilmesini, bisiklet yolu standartlarına uygun alanlarda bisiklet yollarının yapılması, yolun uygun olmaması durumunda bisiklet şeritlerinin belirlenerek yolun paylaşılması için trafiğin yavaşlatılmasını, kamusal alanlar öncelikli  olmak üzere okullar, sağlık kurumları, Belediyeler, Valilik ve Üniversitede bisiklet parklarının yapılması, işyerine bisikleti ile gelenlerin ödüllendirilerek kentimizde karbon ayak izinin azaltılmasını, bisikletin bir karne hediyesinin ötesine geçerek öncelikli çocuklar ve kadınlarımız olacak biçimde kentin tüm kamusal alanlarına erişimde yetkililerce dikkate alınmasını istiyoruz.

Yeni yollar planlanmalı

Yine kentin fiziksel planlamasında yeni yapılan ana arter yollar ve kent içi geçişlerinde imar planlarına da işlenecek biçimde yeni yolların planlanmasını, Bartın kent merkezini ilçe ve beldelerle bağlayan yollarda bisiklet öncelikli bir trafik planlamasının yapılarak, İl Trafik Komisyonu ve ilgili kurumsal yapılar ile ortak çalışmalar yapılmasını, var olan İnkumu, Bartın Üniversitesi Kutlubey Kampüs içi bisiklet yollarının Bartın kent merkezi ile bağlanmasını talep ediyoruz. Son olarak, 24 Haziran 2018 Genel Seçimleri arifesinde tüm adaylara başarılar dilerken, adayların ulaşım maliyeti düşük, sağlıklı yaşamın güvencesi, paylaşım kültürünün simgesi olan bisikleti kent yaşamının bileşeni olarak görüp politikalarını bu doğrultuda yönlendirmelerini diliyoruz. Bisiklet yaşamdır. 3 Haziran Dünya Bisiklet Günümüz kutlu olsun.”

Prof. Dr. Semavi Eyice için pedalladılar

Artar’ın konuşmasının akabinde Bisiklet Çizim Atölyesinde  “Benim Bisikletim” etkinliği yapıldı. Bu etkinlikle birlikte Avrupa Hareketlilik Haftası ve 5. Bartın Bisiklet Festivali Tanıtım Standında katılımcılara bilgilendirmeler yapıldı. Etkinlikler çerçevesinde geçtiğimiz günlerde vefat eden Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahibi sanat ve kültür tarihçisi Prof. Dr. Semavi Eyice’nin anısına bisiklet turu gerçekleştirildi. Bartın Hükümet Caddesi’nden başlayıp, Amasra ilçesinde sona eren bisiklet turuna 7’den 70’e herkes katıldı. Yoğun ilginin olduğu etkinlik Amasra ilçesinde yapılan Semavi Eyice rölyefi önünde sona erdi.

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535