• BIST 8733.32
  • Altın 2234.448
  • Dolar 32.3362
  • Euro 35.1042
  • Bartın 8 °C
  • Ankara 6 °C
  • Bolu 5 °C
  • Kastamonu 6 °C
  • Zonguldak 8 °C
  • Karabük 8 °C
  • Sinemada Şaşkına Çeviren Evlilik Teklifi
  • Engelsiz Sanat Evi Faaliyetlerine Devam Ediyor
  • Zabıta’dan Fırın Denetimi
  • Sinemada Şaşkına Çeviren Evlilik Teklifi
  • Engelsiz Sanat Evi Faaliyetlerine Devam Ediyor
  • Zabıta’dan Fırın Denetimi

Başkan Can, Kumluca’nın belde kalması ile ilgili hazırlanan raporu kamuoyuyla paylaştı

Kumluca Belediye Başkanı İsmail Can, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcı Sadir Durmaz’a sunduğu Kumluca’nın belde kalması ile ilgili raporu kamuoyuyla paylaştı.
Başkan Can, Kumluca’nın belde kalması ile ilgili hazırlanan raporu kamuoyuyla paylaştı

Kumluca Belediye Başkanı İsmail Can, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcı Sadir Durmaz’a sunduğu Kumluca’nın belde kalması ile ilgili raporu kamuoyuyla paylaştı. Raporu köy ve merkez muhtarları, dernek temsilcileri, kooperatif başkanları ve siyasi parti temsilcilerinin imzaladığını belirten Başkan Can, şu ifadeleri kullandı; “Önümüzdeki aylarda çıkacağı belirtilen Yerel Yönetimler Yasa Tasarında Belde Belediyelerin kapanacağı ilçeye bağlanacağı iddialarının ardından Kumluca Belediyesi’nin kapanmaması için toplantı gerçekleştirmiştik” dedi.

İlgili birimlerine teslim edecekler

Can; “Toplantıda Kumluca beldesinde belediyenin kapanmaması gerektiğinin nedenlerini içeren bir rapor hazırlamıştık. Ben bu raporu geçtiğimiz günlerde Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcı Sadir Durmaz’a taktim etmiştim. Diğer siyasi partilerde görev alan arkadaşlarımızda ilgili birimlerine teslim edecekler. Bu rapora köy ile merkez muhtarları, dernek temsilcileri, kooperatif başkanları ve siyasi parti temsilcileri imza attı” diye konuştu.

Bartın’a 37 ve Ulus’a 30 kilometre uzaklıktayız

Raporda Kumluca’nın neden belde kalması gerektiğini madde madde anlattıklarını belirten Başkan Can, raporla ilgili şu ifadeleri kullandı; “Bartın İli Ulus İlçesine bağlı Kumluca Beldemizin Bartın iline uzaklığı 37 kilometre, Ulus İlçesine uzaklığı 30 kilometredir. Kumluca Beldemiz etrafı ormanlarla çevrili bir alan üzerine kuruludur. Beldeye bağlı üç mahalle ve yirmi köy bulunmaktadır. Köylerin yerleşimi genelde birbirinden uzak ve dağınık vaziyettedir. Kumluca Beldemiz çevre köylerine merkezi konumda olup, köylü halkı her türlü ihtiyaçlarını belde merkezinden karşılamaktadır. Kumluca’nın çevre köyleriyle birlikte nüfusu yaz aylarında 20 bin civarındadır.

Geçim kaynaklarım sıralandı

Kumluca Beldemizde; Ardıç, Sökü ve Kumluca Orman İşletme şeflikleri olmak üzere üç Orman İşletme Şefliği; Aile Sağlığı Merkezi, TC Ziraat Bankası Kumluca Şubesi, Ziraat Teknisyenliği, Jandarma Karakol Komutanlığı, PTT Acentesi, Çok Programlı Lisesi, Yatılı Bölge Ortaokulu, İmam Hatip Ortaokulu ve İlkokul bulunmaktadır. Orman köylüsü olan halkımız geçimini Tarımsal Kalkındırma Kooperatifleri aracılığıyla yapılan orman istihsalinden sağlamaktadır. Bölgemiz maden ocaklarında çalışanlar, esnaflar, emekliler, serbest meslek sahipleri, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan memur ve işçiler ile beldedeki tekstil fabrikalarında ve küçük sanayi işletmelerinde çalışanlar bölge ekonomisinin ve nüfusunun önemli bir kesimini oluşturmaktadır. Diğer bir geçim kaynağını ise tarım ürünleri, kestane ve fındık üreticiliği oluşturmaktadır.

Halk sıkıntı yaşayacak

Kumluca, 1989 yılından bu yana Belde Belediyesi olarak hizmetlerine devam etmektedir. Kumluca’nın İlçe olması için 1996 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne kanun teklifi verilmiştir. Ancak olumlu bir sonuç alınamamıştır. Yeni düzenlenecek olan Yerel Yönetimler Yasa Tasarısında Belde Belediyelerinin kapatılacağı mahalle veya köye dönüştürüleceği yazılı ve görsel basında gündeme getirildiğinden, Beldemizin Bartın İline ve Ulus İlçesine uzaklığı (köylerle birlikte 50 kilometre) göz önüne alındığında, Kumluca Beldemizin kapatılarak mahalle veya köye dönüştürülmesi halinde yaşanabilecek olumsuzluklar yöremiz temsilcileri tarafından değerlendirilmiştir.

Psikolojik ve sosyolojik olarak değerlendirilmeli

Bu değerlendirmeler kapsamında; coğrafi olarak beldenin ve çevre köylerinin ile ve ilçeye uzaklığı (50km) göz önüne alındığında yerel hizmetlerin aksayacağı, doğal afet (yangın, sel, deprem vb.) durumlarında ilden veya ilçeden müdahalenin zaman alacağı ve bu nedenle büyük mağduriyetlerin yaşanacak. Yıllardır belediye hizmetlerini almaya alışmış vatandaşın, bu hizmetlerden mahrum olmasının doğuracağı sonuçlar psikolojik ve sosyolojik olarak değerlendirilmeli. Belediyelerin hizmetlerinin sadece yerleşik nüfus için değil, aynı zamanda her ne şekilde olursa olsun o beldede ikamet etmediği halde sürekli o beldeden ticari, sosyal ve iktisadi olarak yararlananların da belediyenin hizmet sunmak durumunda kaldığı kitleler var.

Yol, su, kanalizasyon ve temizlik işleri yetersiz kalacak

Yapılacak olan kapatma işleminin göçleri daha da hızlandıracağı, kentlerdeki nüfusun kapanan belediyelerden gelenlerle artacağı ve bu durumun göç alan belediyeler açısından imardan diğer hizmetlere kadar sorunlar yaratacak. Belde Belediyesinin kapanmasıyla bağlanılacak olan merkez belediyenin sorumluluk alanının genişlemesi ile birlikte çevre ve peyzaj düzenlemelerinin, yol, su, kanalizasyon ve temizlik işleri yetersiz kalacak. Bu uygulama ile yerel olarak temsil edilemeyecek oluşumuz, yerel sorunlarımızın yerinde tespit edilemeyecek ve çözümünün aksaması gibi birçok olumsuzluk ortaya çıkacak. Tüm bu nedenlerden dolayı Kumluca Belediyemizin Belde statüsünün ve Belediye Hizmetlerinin devam etmesi hususunda; yardımlarınızı bekler tüm Kumlucalı hemşerilerimiz adına saygılarımızı sunarız.”

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535