• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Bartın 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • Bolu 22 °C
  • Kastamonu 17 °C
  • Zonguldak 16 °C
  • Karabük 20 °C
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!

Başkan Uzun, 73.yıldönümü etkinliklerinde Uluslulara müjdeyi verdi

Ulus Belediyesi tarafından Ulus’un ilçe oluşunun 73.yıldönümü kapsamında Atatürk Anıtına Çelenk Sunma Töreni düzenlendi.
Başkan Uzun, 73.yıldönümü etkinliklerinde Uluslulara müjdeyi verdi

Ulus Belediyesi tarafından Ulus’un ilçe oluşunun 73.yıldönümü kapsamında bir dizi etkinlikler düzenleniyor. Etkinlikler çerçevesinde ilk olarak Ulus Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk Anıtına Çelenk Sunma Töreni düzenlendi. Ulus Kaymakamlığı çelengini Kaymakam Recep Hasar ve Ulus Belediye Başkanlığı çelengini de Başkan Hasan Hüseyin Uzun sundu. Çelenk sunumun ardından saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu.

320 adet konut yapılacak

Törenin açılış konuşmasını Ulus Belediye Başkanı Hasan Hüseyin Uzun gerçekleştirdi. Başkan Uzun, Ulus ilçesinde inşa edilecek olan 320 adet konut, 1 adet 5 dükkanlı ticaret merkezi ve 1 adet camii inşaatları ile altyapı ve çevre düzenlemesi işinin Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca 21 Eylül 2017 tarihinde ihalesinin gerçekleştirileceğinin müjdesini verdi.

Birkaç defa yönetim değişmiş

Konuşmasında Ulus ilçesinin tarihiyle ilgili de bilgiler veren Başkan Uzun; “Bölgenin tarihi ile alakalı ciddi araştırmalar yapılmamak ile beraber bölgemizde bulunan tarihi kalıntılar roma imparatorluğuna kadar gitmektedir. Özellikle romanın bölünmesinden önce halkın roma askerlerinden gizlenerek şimdiki Aşağıköy’ün tepelerinde ibadetlerini yapmak için yerleşmeler olduğuna dair tahrip edilen kalıntılar bulunmaktadır. Romanın bölünmesinden sonra bölgemizde Paflogonya eyaleti kurulmuş Bizans imparatorluğu altında bölge yönetilmeye devam etmiştir. 1074 tarihinden sonra bölgemize fasıllar halinde Müslüman Türkler gelmeye başlamış Bizanslılar ile Selçuklular arasında birkaç defa yönetim değişmiştir” dedi.

Kaza ve köy yerleşkeleri dâhil vergi kayıtları tutulmuş

Başkan Uzun, konuşmasında şu ifadeleri kullandı; “Anadolu Selçuklu, Candaroğlu, şeklinde devam etmesinin ardından 1423 yılında Yıldırım Beyazıt’ın oğlu Çelebi Mehmet Safranbolu’yu Osmanoğulları’na bağlamıştır. 1459’da Fatih Sultan Mehmet’in Amasra’yı Cenevizliler den alması ile bölgemiz tamamen Osmanlı devleti himayesine geçerek obalar, oymaklar veya cemaatler yerleştirilmeye başlandı. Bu olaylardan sonra 1460 yılında merkezi şimdiki Kütahya Anadolu Beylerbeyi Bolu Sancağı oluşturulmuş. Bildiğimiz Kocaeli Bolu Çankırı Kastamonu dâhil olarak bölge bu sancağa bağlanmıştır. 1530 yılından itibaren de Muhasebe-i Anadolu defterine bölgenin kaza ve köy yerleşkeleri dâhil vergi kayıtları tutulmuştur.

Cuma günleri ulus nahiyesi olmuş

Bu gelişmelerin ardından yerleşik hayata geçen halkın ortak birleşme noktası olarak Cuma günleri ulus nahiyesi olmuştur. Cuma günü Pazar kurulmasının sebebi ise Müslüman Türklerde kırsal kesimde iş görülmeyen gün Cuma günüdür. Cuma namazı toplu şekilde Ulus nahiyesinde kılınırdı. Bu gelenek Hasan Dede ye kadar dayanmaktadır. Hasan Dede Zeyniye Tarikatın dergâhında yetişmiş, 1300’lü yıllarda Candaroğlu döneminde, bölgemizde Türkmen Cemaatleri nüfusları artmaya başlaması ile bölgemizde görevlendirilmiştir.

Hasan Dede Camisini inşa ettirmiş

Hasan Dede gelişi ile birlikte bölge halkını organize etmiş, ilk iş olarak ta şimdiki adı ile Hasan Dede Camisini inşa ettirmiştir. Bu tarihten sonrada bölgemizde eğitim vermeye, din adamı yetiştirmeye devam etmiştir. Halk arasında söylenen Cumayanı ismi de buradan kalmıştır. Tabi mevsim şartları Cumayanın da toplanmaya müsaade etmediğinde aynı mantık ile Drahna Camii, Gürgen Cami( Ağaköy) ve Şıh Eyüp Cami (güneyyören kürdoğlu) bölgemizin kış mevsimindeki cumayanı noktaları olmuştur.

1991’de Bartın’ın ilçesi oldu

Cumhuriyetin kurulması ile 1 Nisan 1924 ve 491 sayılı teşkilatı esasiye kanunun 60. Maddesi ile sancaktarlar karılınca Zonguldak vilayet yapılmış 1927 yılında Safranbolu kazası beraberinde Ulus Eflani Aktaş( fabrikadan sonra Karabük olmuş) nahiyeleri ile birlikte Zonguldak iline bağlanmıştır. Ulus nahiyesi 1944 yılında ilçeye dönüştürülerek Zonguldak iline bağlanmıştır.  1991 yılında ise Bartın’ın il olması ile birlikte Ulus ilçesi Bartın iline bağlanmıştır.”

Kan bağışı kampanyası düzenlendi

Törene Ulus Kaymakamı Recep Hasar, Ulus Belediye Başkanı Hasan Hüseyin Uzun, AK Parti İl Başkan Yardımcısı Uğur Yılmaz, Ak Parti Ulus İlçe Başkanı Bekir Karabacak, Bartın Şehit Aileleri ve Gazileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ekrem Altunok, 1994 – 1999 yılları arasında Ulus Belediye Başkanlığı görevini yürüten Mehmet Ersoy, Ulus Belediye Meclis Üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törenin ardından Ulus Belediyesi önünde saat 10.30-16.00 arası Bartın Kızılay Şubesi ve Karabük Kan Bağış Merkezi tarafından kan bağışı kampanyası düzenlendi. Yine aynı gün Ulus ilçesine hizmet edip ebediyete intikal eden herkes için saat 13.30’da Kelebek Mezarlığı’nda Kur'an tilaveti gerçekleştirildi.

Grup Metecan ve İlkim Aydın konser verecek

9 Ağustos Çarşamba günü de(bugün) Uğur Mumcu Caddesi’nde saat 20.00’da Belediye Spor Merkezi gösterileri yapılacak. Gösterilerin akabinde de Grup Metecan ve İlkim Aydın konser verecek. Festivale, Bartınlı vatandaşların yanı sıra çevre illerden ve yurt dışından çok sayıda insanın katılması bekleniyor. 

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535