• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Bartın 19 °C
  • Ankara 20 °C
  • Bolu 17 °C
  • Kastamonu 16 °C
  • Zonguldak 18 °C
  • Karabük 20 °C
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!

Bir ayda 368 ünite kan bağışı

TSK'nın Suriye’nin Afrin bölgesindeki teröristlere yönelik operasyonuna destek amaçlı düzenlenen kan bağış kampanyalarında şubat ayı boyunca AK Parti Merkez İlçe, diğerleri AKTIP, TSO ve Boğaz Üs Komutanlığı olmak üzere toplam 368 ünite kan bağışı alındı.
Bir ayda 368 ünite kan bağışı

Bartın’dan Zeytin Dalı Harekâtına destek

Türk Kızılayı Bartın Gönüllüsü Rıza Çakın, AK Parti Bartın Merkez İlçe Başkanlığı tarafından Afrin'e yönelik devam eden Zeytin Dalı Harekâtına destek için Türk Kızılayı işbirliği ile ikinci kez düzenlenen kan bağışı kampanyası çerçevesinde 39 ünite kök hücre ve 86 ünite de kan bağışı alındığını ifade etti.

AK Parti Merkez İlçeden iki kampanya

Türk Kızılayı Bartın Gönüllüsü Rıza Çakın, AK Parti Bartın Merkez İlçe Başkanlığı tarafından Afrin’de terör örgütleriyle mücadele ederken yaralanan Mehmetçikler için ‘Kahramanlık Kanımızda Var’ sloganı çerçevesinde 27 Şubat Salı günü düzenlenen kan bağışı kampanyasında 39 ünite kök hücre ve 86 ünite de kan bağışı alındığını söyledi. Yusuf Aldatmaz yönetimindeki AK Parti Merkez İlçe Başkanlığı şubat ayı içinde daha önce düzenlediği kampanyada 124 ünite kan bağışı toplamıştı.

Destek veren herkese teşekkür ediyorum

Çakın; “AK Parti Merkez İlçe Başkanlığı tarafından önceki haftalarda Zeytin Dalı Harekâtında yaralanan Mehmetçiğimiz için kan bağışı kampanyası düzenlenmişti. Gün boyu 124 ünite kan bağışı alınmıştı. Yoğun talepler üzerine AK Parti Merkez İlçe Başkanlığı tarafından tekrar bir etkinlik tertip edildi. Bu etkinlikte de 39 ünite kök hücre ve 86 ünite de kan bağışı alındı. Destek veren herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Önemli sayıda katkıda bulundu

Şubat ayında önemli etkinliklerin düzenlendiğini söyleyen Çakın; “Mehmetçikler için ‘Kahramanlık Kanımızda Var’ sloganı çerçevesinde bu ay içerisinde 4 gün boyunca kan bağışı kampanyası düzenlendi. Bartınlıların büyük ilgi gösterdiği kampanya çerçevesinde AK Parti Merkez İlçe Başkanlığı’nda 124, AKTIP Sağlık Merkezi’nde 82, Boğaz Üs Komutanlığı’nda 32 ve Ticaret Sanayi Odası’nda 44 olmak üzere toplamda 282 ünite kan bağışı alındı. AK Parti Merkez İlçe Başkanlığı’nın ikinci etkinliğini de eklediğimizde toplamda 368 ünite kan bağışı alındı. Bu bakıldığı zaman önemli bir sayı. Bartınlılar Mehmetçiğimize önemli sayıda katkıda bulundu” diye konuştu.

Güvenli kan temini önemli

Kan bağışı ile ilgili bilgiler veren Çakın, “Kan bağışı için kan bağışı merkezlerine başvurduğunuzda size 4 sayfalık bir form verilir. Bu formun içeriğinde bilgilendirmeniz için; kan bağışçısı bilgilendirme formu, kan bağışçısı kayıt formu ve kan bağışçısı sorgulama formu yer alıyor. Dolduracağınız sorgulama formunda kişisel bilgilerinizin yanı sıra özel hayatınızla ilgili sorular da bulunuyor. Ankette özel soruların yer alması ve sizlerin bu sorulara samimiyetle vereceğiniz cevaplar güvenli kan temininin ilk adımını oluşturuyor. Paylaştığınız tüm bilgiler hem etik hem de yasal olarak gizli tutuluyor. Sorular ve bilgilendirmeler ile ilgili her türlü merak ettiğiniz konuyu görevli doktorlara ya da hemşirelere danışabilirsiniz. Kan bağışı işlemi yasal bir süreçtir. Bu nedenle kimlik ve iletişim bilgileriniz Türk Kızılayı'nın kullanmış olduğu sisteme kaydediliyor” şeklinde konuştu.

Bilgilerin doğru bildirilmesi önemli

Çakın şöyle devam etti; Resimli, TC kimlik numarasını içeren ve yasa olarak geçerli bir kimlik (ehliyet, nüfus cüzdanı vb.) ibraz etmeniz de yasa gereği zorunlu. Kayıt işlemiyle beraber görevli hemşireler tarafından kan sayımı, tansiyon, nabız, ateş ve vücut ağırlığı ölçümü yapılır. Doktorlar sonuçları değerlendirir Kayıt işlemi sonrasında yapılan sınırlı fiziksel muayene sonuçları doldurduğunuz forma ve bilgisayar sistemine işleniyor. Doktorlar doldurduğunuz form ve fiziksel muayene sonuçlarını değerlendiriyor. Bağışçı adayı olarak kan bağışında bulunmanız ilk olarak size daha sonrada ihtiyaç sahibine herhangi bir zarar vermeyecekse kan bağışı işlemine yönlendiriliyorsunuz. Kan bağışı işlemi için özel olarak tasarlanmış kan alma yataklarına alınırsınız. Kan bağışı işlemi; konusunda eğitim almış tecrübeli hemşireler tarafından gerçekleştirilir. Kullanılan tüm malzemeler tek kullanımlık ve sterildir. Kan alımı işlemi en uygun bölge olan dirsek çukurunda gerçekleşir.

Kan alma işlemi yaklaşık 4-8 dakika sürer

Her kan bağışında sadece 1 ünite kan bağışlanmaktadır. Kan bağışı sonunda ikram yapılır İşlem sona erdiğinde size belirtilen süre kadar yatakta ve yine belirtilen süre kadar ikram alanında dinlenmeniz gerekiyor. Kan alma yatağında istirahat ederken hemşirelerin size gösterdiği şekilde kolunuza bası yapmanız damar dışına kanama olmaması için önemli. İkram bölümünde sizlere minarel yönünden zengin olduğu için maden suyu ve bisküvi veriliyor. Verilen ikramları tüketmeniz olası sıvı kaybını önleyecek. Gerçekleşen kan bağışı günlük hayatınızı etkilemeyecek miktardadır. Yine de dikkat edilecek bazı konular vardır. Sigara baş dönmesi ya da mide bulantısı gibi şikâyetlere yol açabileceği için doktor ya da hemşireler önerdiği süre içinde içilmemesi gerekmektedir.

Fazla sıvı tüketmeye çalışın

Gün içerisinde kan bağışında bulunduğunuz kolunuz ile ağırlık kaldırmamanız kapanan damar duvarındaki pıhtının açılmaması için önemlidir. İlk 4 saat boyunca olduğundan fazla sıvı tüketmeye çalışınız. İlk öğünden önce alkollü içecekler almayınız. Alkol vücuttan sıvı atılımını artırdığı için şikâyete yol açabilir. Sportif faaliyetlerinize bir gün ara veriniz. Gün içerisinde sıvı kaybını artırdığı için hamam, sauna gibi aşırı sıcak ortamlarda bulunmayınız. Pilot, ticari araç şoförleri, tehlikeli makine operatörleri, yüksek yerlerde bedeni faaliyet gösteren meslek grupları ve benzerinin kan bağışladıktan sonra 24 saat işlerine ara vermeleri önerilir. Tüm bu önerilere rağmen baygınlık hissi ya da baş dönmesi olursa bir yere uzanın veya başınızı iki dizinizin arasına alacak şekilde oturunuz. Bu bilgiler gerçekten çok önemli. Bunların bağışçılar tarafından bilinmesi için de gerekli bilgilendirmeleri yapıyoruz”

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Sistemde Yaşanan Aksaklık Hastaları Zor Durumda Bırakıyor09 Mart 2023 Perşembe 16:54
  • 5 günde alınan kan bağışı takdir topladı14 Şubat 2023 Salı 11:24
  • Amaç farkındalık yaratmak09 Ocak 2023 Pazartesi 13:49
  • Sağlıklı hayat merkezi sigara bırakma polikliniği hizmette28 Aralık 2022 Çarşamba 16:38
  • Sağlık Bakanlığı Kuraları Ne Zaman Çekiliyor?28 Aralık 2022 Çarşamba 09:04
  • İlaç Sorunu İçin Adım Atıldı28 Aralık 2022 Çarşamba 08:53
  • Dünya Yürüyüş Günü'nde Yürüdüler04 Ekim 2022 Salı 10:01
  • Özel Güvenlik Personelinin Etkinliği Artırılacak07 Eylül 2022 Çarşamba 12:00
  • Kura çekimi 9 Eylül’de07 Eylül 2022 Çarşamba 10:19
  • 5 Yeni Uzman Hekim Atandı24 Haziran 2022 Cuma 10:05
  • Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0551 120 3535