• BIST 8878.81
  • Altın 2241.255
  • Dolar 32.3385
  • Euro 35.103
  • Bartın 15 °C
  • Ankara 12 °C
  • Bolu 9 °C
  • Kastamonu 11 °C
  • Zonguldak 13 °C
  • Karabük 13 °C
  • Sinemada Şaşkına Çeviren Evlilik Teklifi
  • Engelsiz Sanat Evi Faaliyetlerine Devam Ediyor
  • Zabıta’dan Fırın Denetimi
  • Sinemada Şaşkına Çeviren Evlilik Teklifi
  • Engelsiz Sanat Evi Faaliyetlerine Devam Ediyor
  • Zabıta’dan Fırın Denetimi

Birlikte Üretim Projesi için 3 köy belirlendi

Bartın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdulsetter Bayram,  köylerdeki bitkisel ve hayvansal üreticilerin tek işletme altında toplanarak "Birlikte Üretim" projesi kapsamında üretim yapacaklarını söyledi.
Birlikte Üretim Projesi için 3 köy belirlendi

Bartın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdulsetter Bayram,  Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yeni uygulaması kapsamında, köylerdeki bitkisel ve hayvansal üreticilerin tek işletme altında toplanarak "Birlikte Üretim" projesi uygulanacağını ifade etti. İl Müdürü Bayram, proje kapsamında Bartın’da Epçiler, Serdar ve Sütlüce Köylerinin pilot köy seçildiğini ve başarılı olunması halinde diğer köylerde de projenin uygulanacağını söyledi.

Yüzde 70 hibesi söz konusu

Bayram; “Sayın Bakanımızın 2018 için her ilde 3 örnek köy yapılmasına dair bir projesi var. Köylerde fert fert üretim yapıldığı zaman maliyet yüksek oluyor. Ama bunu bitkisel ve hayvansal üretimde tek çatı altında topladığımızda maliyetin düşeceği, birlikteliğin doğacağı ve üreticinin daha çok haklarının korunacağı bir sistem. Biz de 3 köyümüzü belirledik. 3 köyümüzde uygulayacağız. Hayvancılık kapsamında mesela 30 çiftçimizin bir araya gelmesi halinde bir bölgede hayvancılık tesisi kurma, süt toplama, makine ekipmanlar gibi katkılarda sağlanarak bu çiftçilerimizin bir araya gelmesi amaçlanmakta. Devletimizin burada makine ekipmanlar olsun tesisler olsun yüzde 70 hibesi söz konusu olacak. Tabi bu proje dahil olan çiftçilerimiz diğer tarımsal desteklemelerden de yüzde 30 daha fazla destekleme alacak” dedi.

Genç nüfus bulmakta zorlanıyoruz

Projenin önemine değinen Bayram, şu ifadeleri kullandı; “Bizim bölgemiz için aslında bu proje çok uygun bir proje ama. Ne yazık ki bölgemizde tarımla uğraşacak genç nüfus bulmakta zorlanıyoruz. Bitkisel üretimde ise dönümleri birleştirerek mesela bin dönüm gibi tek bir parçada tarımsal faaliyet yapılması hedeflenmekte. Bu şekilde girdilerin düşürülmesi ve tek elden yönetim amaçlanmakta. Bu konuda yine devletimiz basınçlı sulama sistemlerinde yüzde 70 hibe desteği sağlayacak. Geriye kalan uygulamalar için de yüzde 50 hibe destek verecek. Çiftçilerimiz bitkisel üretimin yapıldığı alanda mesela soğuk hava depoları kurabilirler ya da ürünlerini pazarlayabilecekleri mini bir hal bile oluşturabilirler.

Hayvancılıkta bir artış söz konusu

İnşallah bu projede başarılı oluruz. Belirlediğimiz köyler ise Epçiler, Serdar  ve Sütlüce Köyleri. Sütlüce Köyünde bitkisel üretim diğer iki köyümüzde hayvancılık düşünüyoruz. Toplantılar ve görüşmeler gerçekleştirildi. Arazilerimiz potansiyel olarak buna müsait ama biz bu konuda yatırımcı ve girişimci arıyoruz.  2018 yılı tarımda buzağı ölümlerin önlenmesi yılı. Bu konuda eğitimler yapıyoruz. Buzağı ölümlerinin önlenmesi et üretimine de katkı sağlayacaktır. Bartın’da bu konuda bir sıkıntı yok. Çünkü buzağı ölümlerinin Türkiye ortalaması yüzde 5 civarında. Ama Bartın’da bu oran yüzde 5’in altında. Genç çiftçilerimizin desteklenmesiyle birlikte ilimizde hayvancılık alanda bir artış söz konusu.  2017 yılında ilimizin hayvancılık rakamı yaklaşık 48-49 bindi. Bu yıl ise rakamımız 51 binin üzerinde.  Bu yıl 2017 yılına göre kayıt altına alınan hayvancılık ve bitkisel üretim yapan işletme sayılarımız daha fazla. Geçen yıl yapılan destekleme miktarımız 19 milyon küsurdu, bu yıl 22 milyon TL.

7 proje müracaatı oldu

Mandalarımız da artış söz konusu. 4 bin 111 manda sayımız var. 3 bin 750 olan küçükbaş hayvanlarımız şimdi 6 bin 500 civarında. Organik tarımda yine gelişme var. Fındıkta organik tarım desteklemesi yoktu. Bu yıl çiftçilerimize bin 300 dekar gibi bir destekleme mevcut. Eskisine göre daha iyi bir konumdayız. Yüzde 50 hibeli projelerimiz mevcut. Geçen yıl bu konuda gerçekleşen 2 projemiz var. Bunlardan biri Mugada’da butik otel projesi diğeri de defneyaprağı kurutma tesisi. Aslında bunlar 2016 müracaatlarıydı. 2017 yılında ise bu konuda 7 proje müracaatı oldu. Bu projelerden biri hariç 6’sı kabul edildi. Bu konuda da bir gelişme var. Bu projelerin değerlendirmesini şuanda Bakanlığımız yapıyor. 2017’de yapılan desteklerimize 2018 yılında da devam edeceğiz.” 

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535