• BIST 8718.11
  • Altın 2246.536
  • Dolar 32.3335
  • Euro 35.1875
  • Bartın 2 °C
  • Ankara 2 °C
  • Bolu -2 °C
  • Kastamonu 1 °C
  • Zonguldak 2 °C
  • Karabük 1 °C
  • Sinemada Şaşkına Çeviren Evlilik Teklifi
  • Engelsiz Sanat Evi Faaliyetlerine Devam Ediyor
  • Zabıta’dan Fırın Denetimi
  • Sinemada Şaşkına Çeviren Evlilik Teklifi
  • Engelsiz Sanat Evi Faaliyetlerine Devam Ediyor
  • Zabıta’dan Fırın Denetimi

“Bu Tür Etkinlikler Kıbrıs Türklerini Anlatabilmemiz İçin Önemli Bir Fırsat”

Bartın Belediyesi 24. Uluslararası Kitap Fuarı etkinlikleri çerçevesinde altıncı söyleşi Gazeteci Hüseyin Turan ile Dr. Cem Kar tarafından gerçekleştirildi.
“Bu Tür Etkinlikler Kıbrıs Türklerini Anlatabilmemiz İçin Önemli Bir Fırsat”

Bartın Belediyesi 24. Uluslararası Kitap Fuarı etkinlikleri çerçevesinde altıncı söyleşi İngiltere'de yer alan Avrupa Gazetesi, Meclis Özel - Ankara Dergisi ve Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği Kıbrıs temsilcisi, Hakikat Web TV’de yayınlanan “Hakikat Manşet” adlı haber programı sunucusu, Ajans Mira Turan Cyprus Media&Production Şirketi Sahibi ve Ajans Cyprus ve Kıbrıs Haber Ajansı Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Turan ile Girne Amerikan Üniversitesi(GAÜ) İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi, Ortağı olduğu Abrakadabra Communication Management (ACM)’de Stratejik İletişim Yönetimi Danışmanı, Meçhul Tutsaklar Belgesel Film ve Kitabı Yazarı ve Yönetmeni Dr. Cem Kar tarafından gerçekleştirildi. “Meçhul Tutsaklar’ın Bilinir Olma Mücadelesi ve Türk Medyasında Kıbrıs” adı altında Belediye Cep Sineması’nda gerçekleştirilen söyleşide önemli konulara değinildi.

“Bizim Kıbrıs’ı Tanıtamama Sorunumuz Var”

Meçhul Tutsaklar’ın Bilinir Olma Mücadelesini tüm detaylarıyla anlatan Dr. Cem Kar, bu konuda hazırladığı belgeselle ilgili de bilgi verdi. Kar; “Böylesine önemli bir fuarda sizlerle birlikte olmamı sağlayan Belediye Başkanı Sayın Cemal Akın’a teşekkür ediyorum. Katılımlarınız için de sizlere şükranlarımı sunuyorum. “Meçhul Tutsaklar’ın Bilinir Olma Mücadelesi”ni sizlere paylaşmaya çalışacağım. Bu konuyu kaleme almış olduğum 2009 Kasım ayında ilk yönetmenlik deneyimim olan Meçhul Tutsaklar Belgesel Film & Kitabında da anlatmaya çalıştım. Bir dönem için kayıp olan ve ölü olarak bilinen Kıbrıslı Türkler’in ve gazetecilerin neler yaşadığını sizlerle paylaşacağım. Hatta yaşanılanları Kıbrıslı Türkler’in ve gazetecilerin anlatımıyla ve belgeleriyle bu anlatımımı destekleyeceğim.  Bu konu ile ilgili ciddi araştırmalar yaptım. Bu araştırmalar 2 yılımı aldı. Bu süreç içerisinde Türkiye, Kıbrıs, İngiltere ve Avustralya’da yaşayan 57 kişi ile 1500 dakikadan fazla, farklı zaman ve yerlerde röportaj gerçekleştirdim. Döneme ait belgelere ulaştım. Elde edilen belgelerle zenginleşen ve anlatılan öyküleri 40 kişilik canlandırma ekibiyle Meçhul Tutsaklar belgeselinde anlatmaya çalıştık. Yine belgesel için yapılan röportajları farklı bir kurgu ile kitaba da dönüştürdük. Bu önemli bilgi ve belgeleri bugün sizlerle paylaşıyoruz. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) kendi bayrağı altında yaşam mücadelesi veriyor. Bizim Kıbrıs’ı tanıtamama sorunumuz var. Maalesef yeterince tanıtıp, anlatamıyoruz. Bu tür söyleşiler bizim Kıbrıs Türklerini daha iyi anlatabilmemiz için önemli bir fırsat oluşturuyor. Bizi böylesine önemli bir etkinlikte sizlerle buluşturan başta Belediye Başkanı Sayın Cemal Akın’a ve ekibine teşekkür ediyorum” dedi.

“Kıbrıs İle İlgili Yanlış Haberler Yapılıyor”

Gazeteci Hüseyin Turan ise konuşmasında şu ifadeleri kullandı; “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden sizlere selamlar getirdim. Kıbrıs ile ilgili kısa bilgi vererek konumuza giriş yapmak istiyorum. Bizim Cem Beyin de dediği gibi Kıbrıs’ı tanıtamama problemimiz var. Kıbrıs Türklerinin gördüğü zulümleri, katliamları, Kıbrıs Türklerine yapılan işkenceleri bilmeyen, Kıbrıs’ın çektiği sıkıntıları görmezden gelen veya bilmeyen çok sayıda insan var. Şuan gümrük sorunları nedeniyle ürettiğini satamayan bir Kıbrıs var. Bu sıkıntıları ve geçmişte yaşanılanları anlatmaya çalışıyoruz. Bu tür etkinlkikler de bunun için büyük bir olanak sağlıyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tanınmasıyla ilgili büyük mücadele veriyoruz. Yine konuyla bağlantılı olrak Türk medyasında da Kıbrıs ile ilgili yanlış bilgi ve belge akışı oluyor. Okuyucu veya izleyiciler Kıbrıs konusunda yanıltılıyor. Kıbrıs’ta eğitimin olmadığı, sadece eğlence ve kötü alışkanlıkların yer aldığı ada olarak anlatılıyor. Halbuki tam bir eğitim adasıdır. Kıbrıs ile ilgili haber yapanlar net bir bilgi olmadan, yer5inde gelip görmeden veya araştırmadan haber yapıyorlar. Gazetecilikte önemli olan doğruyu yazmaktır. Sizlerden ricam bir haber okuduğunuzda süzgeçten geçirin.”  Yapılan konuşmaların ardından söyleşi katılımcılarla karşılıklı soru cevap sohbet şeklinde sürerken, söyleşi sonunda Bartın Belediye Başkan Yardımcısı Erol Demirkoparanoğlu tarafından Gazeteci Hüseyin Turan ve Dr. Cem Kar’a Bartın Belediyesi 24. Uluslararası Kitap Fuarı’na vermiş oldukları destekler için plaket ve çeşitli hediyeler takdim etti.

Hüseyin Turan Kimdir?

“1971 Kastamonu'da doğdu. Yakın Doğu Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu olan Hüseyin Turan mezun olduğu Üniversitede yıllarca Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü yaptı. 1999 yılından beri KKTC'de çeşitli TV yayın kuruluşlarında TV haber spikerliği ve haber programları yapıp sundu. Bunlar sırasıyla: Akdeniz Radyo TV, Bayrak Radyo Televizyon Kurumu, Avrasya TV, Genç TV ve Kanal T. Halen Hakikat Web TV'de her Çarşamba Hakikat Manşet adlı haber programını sunuyor. Turan, ayrıca kendisine ait olan Ajans Mira Turan Cyprus Media&Production adlı şirketinin bünyesinde bulunan Ajans Cyprus ve Kıbrıs Haber Ajans adlı haber partalının genel yayın yönetmenliğini sürdürmektedir. Hüseyin Turan ayrıca, İngiltere'de yer alan Avrupa Gazetesi, Meclis Özel - Ankara Dergisi ve Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği Kıbrıs temsilciliğini yürütmektedir.”

Dr. Cem Kar Kimdir?

“Aslen İzmitli olan Cem Kar, yaşamını lisans eğitimini almak için 1999 yılında gittiği Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde sürdürmektedir. Lisans eğitimini NEU İletişim Fakültesi, Radyo TV-Sinema bölümünde tamamlayan Kar, Yüksek Lisans eğitimini aynı okulda Halkla İlişkiler alanında yapmıştır. İletişim ve Medya Yönetimi, alanında doktorası olan Kar, şu sıralar kendi formatı olan 360 Video çekimleriyle röportajlar yapmaktadır. 1999 yılından bu güne KKTC'nin çeşitli medya kuruluşlarında çalışan Kar, 2012 yılından bugüne ortağı olduğu Abrakadabra Communication Management (ACM)'de stratejik iletişim yönetimi alanında danışmanlık yapmaktadır. Kar, bu alanda bugüne kadar siyasi seçim kampanyaları ve özel sektör reklam kampanyalarını yürütmüştür. Bu kampanyalardan bazıları şöyledir; Vakıflar İdaresi 'İyilik Gönüllüleri' kampanyası, Gençlik Dairesi 'Hayatı Seviyorum, Yaşamayı Seçiyorum' kampanyası, Vergi Dairesi 'Vergimi Ödüyorum' kampanyası, Demokrat Parti 'Geliyoruz' kampanyası, Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter'in ilk seçimi kazandığı 'Biz Birlikte Güçlüyüz' kampanyası ve Arter'in 2018 seçimlerinde kazandığı 'Yine Mağusa Kazanacak" kampanyası. 2009 yılında yapımına başladığı ve 2011 yılında kamuoyuna tanıttığı, Meçhul Tutsaklar Belgesel Film ve Kitabı'nın yazar ve yönetmenliğini yapan Kar, şu sıralar GAÜ İletişim Fakültesi bünyesinde Öğretim Görevlisi olarak çalışmanın yanı sıra Tünel isimli belgesel ve kitap projesinin üzerinde çalışmaktadır.”

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535