• BIST 8718.11
  • Altın 2244.828
  • Dolar 32.333
  • Euro 35.1639
  • Bartın 2 °C
  • Ankara 2 °C
  • Bolu -2 °C
  • Kastamonu 1 °C
  • Zonguldak 2 °C
  • Karabük 1 °C
  • Sinemada Şaşkına Çeviren Evlilik Teklifi
  • Engelsiz Sanat Evi Faaliyetlerine Devam Ediyor
  • Zabıta’dan Fırın Denetimi
  • Sinemada Şaşkına Çeviren Evlilik Teklifi
  • Engelsiz Sanat Evi Faaliyetlerine Devam Ediyor
  • Zabıta’dan Fırın Denetimi

“CHP Kamuoyunu Yanıltmaya Çalışıyor”

MHP İl Başkanı Ercüment Özçelik, Belediye Özel Halk Otobüsleri ile ilgili alınan kararlar hakkında Cumhuriyet Halk Partisi Bartın İl Başkanlığında yapılan basın açıklamalarıyla kamuoyunun yanıltılmaya çalışıldığını ifade etti.
“CHP Kamuoyunu Yanıltmaya Çalışıyor”

CHP İl Başkanı Selim Karakaş’ın Bartın ve Belediye Meclisi’nde gündem olan halk otobüsleri ihalesi ile ilgili yaptığı açıklamalara Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Bartın İl Başkanı Ercüment Özçelik, tepki gösterdi.  MHP İl Başkanı Özçelik, gündem maddelerinin herhangi bir hukuksuzluk içermediğini belirtirken toplu taşımada oluşabilecek mağduriyetlerin kanunlar çerçevesinde giderilmesini kapsadığını söyledi.  Ayrıca Karakaş’ın açıklamasını kamuoyunu yanıltma çabası olarak nitelendiren Özçelik, şöyle konuştu: “4 Şubat 2021 günü yapılan belediye meclis toplantısında görüşülerek Cumhuriyet Halk Partisi bir meclis üyesinin de içinde bulunduğu ‘Trafik ve Muhtelif İşler Komisyonu’na havale edilen, komisyon raporu doğrultusunda da Meclis Genel Kurulunda oy çokluğu ile kabul gören Belediye Özel Halk Otobüsleri ile ilgili alınan kararlar hakkında 9 Şubat 2021 günü Cumhuriyet Halk Partisi Bartın İl Başkanlığında yapılan basın açıklamaları ile kamuoyu her zaman olduğu gibi yine yanıltılmaya çalışılmaktadır.  Belediye Meclisinin 4 Kasım 2020 tarihli toplantısında alınan 231 sayılı kararı gereği, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunun 64. Maddesinde belirtilen 10 yıllık süreyi tamamlayan 26 Özel halk otobüsü için 30 araçlık açık artırma usulü ile ihaleye çıkılmıştır. Yapılan ihalenin iptaline ilişin Zonguldak İdare Mahkemesi nezdinde açılan davada ‘Yürütmenin Durdurulması’ yönünde karar verilmiştir. Söz konusu dosyada verilen karar gerekçesinde; Özel Halk Otobüsü olarak rotasyon usulü çalışacak araçların güzergahların ihale öncesinde belirlenmemesi, ihale öncesi ihaleye gireceklere otobüs bulundurma zorunluluğunun getirilmesi, Belediye Kanunu’nun 15. Maddesinin 5. Fıkrasında açıkça belirtildiği üzere ‘Tekel oluşturmamak’ adına, ‘mevcut halk otobüsü çalıştıranların, söz konusu ihaleye giremeyeceklerine’ dair konulan maddelerinin, açıklık ilkesine uygun olmadığı ve ilgili maddelerin rekabeti önleyici bir unsur olduğu yönünde değerlendirmeler yapmak sureti ile yürütmenin durdurulması kararı verilmiştir.

“26 halk otobüsünün ruhsatı iptal edildi”

Belediyemiz himayesinde çalışan toplam otobüs sayısı 53’tür. Kanun gereği 10 yıllık çalışma süresini tamamlayan ve çalışma ruhsatları iptal edilen otobüs sayısı 26’dır. Bugün tarih itibarıyla toplu yaşıma yapan otobüs sayısı 27’dir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, yüz yüze eğitimin 15 Şubat 2021 tarihi itibariyle başlayacağının belirtilmesi üzerine, üniversitelerin de açılması ihtimaline karşın, mevcut bulunan 27 otobüs ile yürütülen toplu taşımada aksaklık yaşanmaması ve gerek üniversitede eğitim gören öğrencilerimizin, gerekse Bartın halkının mağdur olmaması adına, ruhsatlandırma yöntemi ile çalıştırılmak üzere 30 otobüslük yeni bir ihaleye çıkılması konusu Şubat ayı gündeminin 2. sırasına alınmış, yine Zonguldak İdare Mahkemesince verilen yürütmeyi durdurma kararının gerekçelerinden biri olan ‘güzergahların belirlenmesi’ konusu da 4. gündem maddesi olarak Meclisin huzuruna getirilmiştir.

“Yıllık ruhsat vermek hukuksuz değil”

5393 sayılı Belediye Kanununun ‘Belediyenin yetkileri ve imtiyazları başlıklı 15. maddesinin p bendinde yer aldığın üzere ‘toplu taşıma işletme ve işlettirme hakkının’ belediyelere verildiği ve yine aynı kanunun 15. Maddesinin 5. fıkrasında ‘toplu taşıma hizmetlerini belediyeler, Danıştay’ın görüşü ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığının kararıyla süresi 49 yılı geçmemek üzere imtiyaz oyluyla devretmek, imtiyaz veya tekel oluşturmayacak şekilde ruhsat vermek, taşıma hatlarını kiraya vermek veya hizmet satın almak suretiyle yerine getirebilir’ hükmü çerçevesinde, belediyelere seçimlik hak tanındığı görülmektedir. Bir diğer ifadeyle CHP basın açıklamasında hukuksuz olduğunu iddia ettiği yıllık ruhsat verme yöntemi hukuksuz değildir. Mahkeme kararlarında da bu uygulamanın aksine bir hüküm de bulunmamaktadır.  Bu çerçevede toplu taşıma hizmetleri için ruhsat verme yöntemi tercih edilmiş, talebimiz Meclis gündemine taşınmış ve meclis takdirine bırakmıştır. Ruhsat verme yönteminin talep edilmesindeki gerekçe ise, hat kiralama suretiyle yapılan ihalelerde, ihaleyi üstlenen  yüklenicinin, ihalesini üstlendiği hattın dışında başka bir hat üzerinde çalışmak istememesi ve diğer hatlarla ilgili rotasyonu kabul etmeme ihtimalidir. Bu sebeple çalışan mevcut otobüslerle çalışma düzeninin sağlanması, haksız kazancın önlenmesi ve tüm otobüslerin eşit şartlar altında çalışması düşünülerek ruhsat yöntemi benimsenmiştir.

“Birçok belediyenin uyguladığı bir sistem”

Ruhsat verme yöntemi genel bir uygulama olup, Zonguldak, Giresun, Düzce İl belediyeleri ile Eskişehir, Şanlıurfa gibi birçok büyükşehir belediyelerinin uygulamış oldukları bir sistemdir. Belediye Meclis gündemine alınan konuların ihtisas komisyonlarında istişare edildikten sonra genel kurulda nihai karara bağlanması, 5393 sayılı belediye kanununun ‘ihtisas komisyonları’ başlıklı 24. maddesinin 4. fıkrası gereğidir.

“Bu sorumluluktan kaçtılar”

4 Şubat 2021 günü yapılan Meclis toplantısının 2. ve 4. gündem maddelerinde yer alan konular, tam da bu kanunun emrettiği şekliyle genel kurul kararı ile Trafik ve Muhtelif İşler Komisyonuna incelenmek üzere havale edilmiş, ancak bir üye ile temsil edilen Cumhuriyet Halk Partisi Meclis Grup Başkanlığı Trafik ve Muhtelif İşler Komisyonu toplantısına mevcut olduğu halde hukuksuzluktan kaçınmak bahanesi ile üyesini göndermeyerek bu sorumluluktan kaçmıştır. Oysa ki söz konusu komisyona üye gönderip komisyon kararına ret yönünde karşı oy kullanabilirlerdi.

“Kamuoyunu yanıltmayı amaçlayan söylemler”

Netice itibariyle ilgili konular, Cumhuriyet Halk Partisi Meclis Grup Başkanlığının üye göndermediği, Trafik ve Muhtelif İşler Komisyonunda değerlendirilmiş, ‘yüz yüze eğitimin başlaması halinde’ toplu taşımada yaşanabilecek olası durumlarda vatandaşın mağdur olmaması için gerekli önlemlerin alınmasına yönelik aldığı karar, kanun gereği Belediye Meclis Genel Kuruluna sunulmuş ve oy çokluğu ile kabul edilmiştir. Cumhuriyet Halk Partisi Bartın İl Başkanlığınca yapılan basın açıklamalarındaki hukuksuzluk iddiaları kamuoyunu tamamen yanıltmayı amaçlayan söylemlerdir. Bugüne karar alınan mahkeme kararlarında, yeni bir ihaleye çıkılmasını yasaklayan, derdest olan davaların nihai kararlarının beklenmesini gerektiğini belirten herhangi bir ifade bulunmamakta, yeni başka bir yasal engel bulunmamaktadır.

“Hiçbir iş oldu bittiye getirilmiyor”

Zonguldak İdare Mahkemesi’nin yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararında yer verilen tespitler, uzun çalışma hayatı sonucu görevinde uzmanlaşmış personelimizce uzun bir inceleme ve istişareden sonra değerlendirilmekte ve nasıl bir yol izleneceği belirlenmektedir. Yapılan değerlendirmeler sonucu izlenecek olan yol ve yöntem yüce Meclisin gündemine alınarak takdirine bırakılmakta, alınan kararlar doğrultusunda Belediyemizce gereği yapılmaktadır. CHP basın açıklamasında ifade edildiği gibi hiçbir iş oldu bittiye getirilmemektedir.  5393 sayılı belediye kanununun 3. maddesinin a bendine göre belediyeler belde sakinlerinin müşterek nitelikteki ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan kamu kuruluşlarıdır.  Cumhuriyet Halk Partisi Bartın İl Başkanlığının kamuoyuna yaptığı basın açıklamalarındaki ifade ve söylemler kaosa ve toplu taşımada oluşabilecek aksaklığa sebep olacak nitelikte olup, öğrenci ve sivil vatandaşlarımızın mağduriyetine sebep olacak açıklamalardır.”

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535