• BIST 8725.28
  • Altın 2240.17
  • Dolar 32.3354
  • Euro 35.1415
  • Bartın 8 °C
  • Ankara 6 °C
  • Bolu 5 °C
  • Kastamonu 6 °C
  • Zonguldak 8 °C
  • Karabük 8 °C
  • Sinemada Şaşkına Çeviren Evlilik Teklifi
  • Engelsiz Sanat Evi Faaliyetlerine Devam Ediyor
  • Zabıta’dan Fırın Denetimi
  • Sinemada Şaşkına Çeviren Evlilik Teklifi
  • Engelsiz Sanat Evi Faaliyetlerine Devam Ediyor
  • Zabıta’dan Fırın Denetimi

CHP'nin "Kota" Uygulanmasını Öngören Kanun Teklifi'ne Dikkat Çekti

CHP Bartın Milletvekili, Parti Meclisi ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Av. Aysu Bankoğlu, TBMM Genel Kurulu'nda, kadınların siyasete katılımının önündeki engellerin kaldırılması hakkında konuştu.
CHP'nin "Kota" Uygulanmasını Öngören Kanun Teklifi'ne Dikkat Çekti

 

Cumhuriyet Halk Partisi Bartın Milletvekili, Parti Meclisi ve TBMM Anayasa Komisyonu üyesi Av. Aysu Bankoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda, "kadınların siyaset ve politika yapım süreçlerinde karşılaştığı engellerin araştırılarak bunların kaldırılması için çözüm önerilerinin sunulması" konusunda verilmiş Meclis Araştırma Önergesi hakkında CHP Grubu adına söz alarak bir konuşma gerçekleştirdi. Konuşmasına, Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ten bir alıntı yaparak başlayan Bankoğlu, şunları söyledi: "Atamızın şu sözüyle değerlendirmelerime başlamak isterim: "Siyasi hayatla, Belediye seçimleriyle tecrübe kazanan Türk kadını, bu sefer de milletvekili seçme seçilme suretiyle haklarının en büyüğünü elde etmiş bulunuyor. Medeni memleketlerin birçoğunda, kadından esirgenen bu hak, bugün Türk kadınının elindedir ve onu yetki ve liyakatle kullanacaktır." 86 yıl önce böyle bir vizyon, ülkemizin kurucusu tarafından ortaya konmuşken bugün bizlerin görevi, kadın temsiliyetini daha ileriye taşımak olmalıdır. Peki, bugünün Türkiye'sinde durumumuz nedir? Üç ülke ismi vereceğim sizlere: Uganda, Burundi, Tanzanya. Pek çoğumuzun, haritada tam olarak yerini bilemeyeceği bu ülkelerin ortak özelliği nedir? Ulusal parlamentolarındaki kadın temsiliyetinde, ülkemizin önündeler. Parlamentolar Arası Birlik'in ("IPU") Haziran 2020'de hazırladığı veriye göre, Türkiye olarak parlamento bazındaki kadın temsiliyetinde, 193 ülke arasında maalesef 123.yüz.

Yürekten inanıyoruz

Ülkemizde kadınlar, tam 86 yıl önce seçme ve seçilme hakkını elde etti. O dönemde, birçok Avrupa ülkesinde kadınlar, bu hakka sahip bile değildi. Ülkemiz ise, kadınların parlamentoda temsilinde, dünya ikincisiydi. 86 sene içerisinde nereye mi geldik? "Küresel Cinsiyet Eşitliği Raporu" diyor ki; Türkiye bu hızda giderse, kadınların siyasette "eşit" katılımının sağlanabilmesi için 107 yıla ihtiyaç var. Ama biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak "bizden önce Kadının Adı Yoktu" diyenlere güzel bir Kanun Teklifi ile geliyoruz. Cumhuriyet Halk Partililer olarak kadınların siyasette temsiliyetinin artırılması gerektiğine yürekten inanıyoruz. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun da belirttiği üzere, CHP olarak hazırladığımız "Siyasi Partiler Kanunu"nda Değişiklik Teklifi çerçevesinde, kadınların siyasette "yüzde 50" temsiliyetle yer almasını sağlayacak olan önerimizi, sivil toplum kuruluşlarının görüş ve değerlendirmelerine sunmuş bulunmaktayız. Biz, hâlihazırda Tüzüğümüzde "cinsiyet kotası"na zaten yer veriyoruz. Ama bu alan, siyasi partilerin uygulamalarına bırakılacak bir alan değildir; olmamalıdır. Siyasal Partiler Yasası’nda bir değişikliğe, yani herkes için bağlayıcı bir uygulamaya ihtiyaç olduğu açıktır."

Başta siyaset olmak üzere her alanda gerçek "eşitliği" sağlayacağız

Bankoğlu, TBMM kürsüsündeki sözlerini sonlandırırken tüm milletvekillerine yönelik bir çağrı yaptı ve şunları söyledi: "Gelin, bahsettiğim değişikliği birlikte yapalım! Şu an üzerine konuşmakta olduğum bu Araştırma Önergesi, bir başlangıç, mihenk taşı olsun. Buradan, Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu'na, yani "KEFEK"e de bir çağrı yapmak istiyorum: Bizim teklifimiz; ilerlemeye inanmayı ve samimiyeti gerektirmektedir. KEFEK’in de, toplumsal cinsiyet eşitliğini gerçekleştirmeye yönelik "somut" adımlar atmasını ve Kanun Teklifimizi desteklemesini bekliyoruz. Ülkemizde, "toplumsal cinsiyet eşitliği"nin, tam manasıyla, sağlanması gerektiğine inanıyoruz. Son olarak şu hususu da önemle hatırlatmak isterim: Bu devran böyle gitmeyecek. Kadınlar, hayatın her alanında yer alacak; erkeklerle eşit haklara sahip olacak. Biz, kadınların yaşadığı olumsuzlukların fıtrattan değil; kadına bakış açısındaki sakatlıktan kaynaklandığını göstermeye devam edeceğiz. Başta siyaset olmak üzere her alanda gerçek "eşitliği" sağlayacağız."

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535