• BIST 9679.8
  • Altın 2488.098
  • Dolar 32.407
  • Euro 34.4282
  • Bartın 12 °C
  • Ankara 7 °C
  • Bolu 9 °C
  • Kastamonu 5 °C
  • Zonguldak 11 °C
  • Karabük 10 °C
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!

 “Çocuk gelin demek, az gelişmişlik demek”

CHP Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu, Genel Kurul'da çocuk gelinlerin ülkemizdeki durumu ve bu sorun hakkında alınması gereken önlemlerle ilgili olarak verilen Meclis Araştırma Önergesi hakkında konuştu.
 “Çocuk gelin demek, az gelişmişlik demek”

CHP Bartın Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa Komisyonu üyesi Av. Aysu Bankoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda çocuk gelinlerin ülkemizdeki durumu ve bu sorun hakkında alınması gereken önlemlerle ilgili olarak verilen Meclis Araştırma Önergesi hakkında konuştu. Sözlerine, "erken yaşta" ve "zorla" yapılan evliliklerin, aslında, hem kadınlara yönelik şiddetin hem de çocuk istismarı meselesinin acı bir yansıması olduğunu belirterek başlayan Bankoğlu, konuşmasına şu şekilde devam etti: "Kadınların ve kız çocuklarının toplumda eşit olarak görülmek istenmemesi, buna niyet edilmemesi, erken yaşta ve zorla evliliklerle daha da pekiştiriliyor.

Böyle bir niyet kabul edilemez

Yapılan araştırma ve çalışmalara bakıldığında, Avrupa'da erken yaşta evliliklerin en çok görüldüğü ülkenin Türkiye olduğunu ortaya çıkıyor. Kendi resmi verilerimize göre de son 5 sene içerisinde, kız çocuklarının yaptığı doğum sayısı, 84 bini aşmış durumda. Bu tablo, pek de iç açıcı değil. Bahsettiğim olumsuz tabloya pek çok gerekçe ya da bahane bulunabiliyor esasen. Eğitimsizlik denebiliyor, töre denebiliyor, aile içi şiddet denebiliyor yahut toplum baskısı veya tacize uğrama. Ama hiçbir gerekçe, erken yaşta ve zorla yapılan evlilikleri, meşru kılamaz; böyle bir niyet kabul edilemez."

Bu zihniyet, sadece geri kalmış toplumlarda mevcuttur

Parlamentodaki milletvekillerini bir an için düşünüp empati yapmaya çağıran CHP Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu, şunları dile getirdi: "Bir düşünün, oy vermeye, araç kullanmaya, bakkaldan sigara almaya bile yetkisi olmayan bireylerin evlenmesi, çocuk sahibi olması ve ev geçindirmesi mümkün müdür? Duygularının ve düşüncelerinin en karmaşık olduğu zamanlarda, çocukları evlilik gibi büyük bir yükümlülüğün altına sokmak, çocuklarımıza böyle bir sorumluluğu yüklemek, hangi zihniyetin ürünüdür? Bu zihniyet, sadece geri kalmış toplumlarda mevcuttur.

"El insaf!" diyorum

Ne yazık ki, bir tehlikeye daha işaret etmem gerekiyor. Çokça zamandır duyduğumuz ve "tecavüzcüsüyle evlendirme" diye tanımlayabileceğimiz bir yasa teklifi konuşuluyor. 12 yaş ve üzeri çocuklara "cinsel istismarı" affetmeye çok hevesli bir Hükümet var, ne yazık ki karşımızda. "El insaf!" diyorum. Milletvekillerimizin pek çoğu evlat sahibi. Vekiller olarak kendinizi, hiç 12 yaşındaki kızınızı evlendirmeyi düşünürken hayal ediyor musunuz? Ya da 15 yaşında tacize uğradığı için tecavüzcüsüyle evlendirilmeye mecbur bırakılan bir çocuğunuzun olduğunu hayal edebiliyor musunuz? Fikri bile bence tansiyonlarınızı çıkarmaya yetiyor, hatta artıyor bile.

Meşru göstermeye çalışan hiçbir hamleye izin vermeyeceğiz

Her gün kadın cinayetlerinin konuşulduğu bir ülkede daha iyi, daha insanca yaşamı konuşmamız gerekirken hâlimize bir bakın. Ben, bu rakamlardan utanıyorum. Ama "biz buradayız" demek istiyorum ve çocuk gelinleri, erken yaşta ve zorla evlilikleri meşru göstermeye çalışan hiçbir hamleye izin vermeyeceğiz. Çocuk gelinleri, erken yaşta ve zorla evlilikleri meşru göstermeye çalışan hiçbir hamleye Cumhuriyet Halk Partisi'nin kadın milletvekilleri de erkek milletvekilleri de izin vermeyecektir. Mücadeleyle kazanılan haklardan en ufak bir geri dönüş dahi düşünülemez. Çünkü, bu Cumhuriyet'i dünyada çocukları el üstünde tutan, geleceğini gençlere emanet etmiş Atamız'dan devraldık biz. Şunu da aklımızdan çıkarmayalım lütfen: Çocuk gelin demek, az gelişmiş ülke demektir, az gelişmişlik demektir. Keşke dünyanın en büyük havalimanlarına, en büyük köprülerine, kanallarına sahip olmasaydık da çocuk yaştakileri evlendirmeseydik, tecavüzcülerini de affettirmeseydik diyorum. Bu Önerge'yi desteklediğimizi Cumhuriyet Halk Partisi adına belirtiyorum." Konu hakkında verilen "Meclis Araştırması Önergesi", AKP ve MHP'nin ret oyları sonucu, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmedi.

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535