• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Bartın 18 °C
  • Ankara 15 °C
  • Bolu 19 °C
  • Kastamonu 12 °C
  • Zonguldak 20 °C
  • Karabük 18 °C
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!

‘Çocuk istismarını önlemek için seferberlik başlattık’

AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Çocuklara Yönelik Her Türlü İstismar Olaylarının Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu raporu hakkında TRT Haber’e açıklamalarda bulundu.
‘Çocuk istismarını önlemek için seferberlik başlattık’

Çocuk İstismarı Önleme ve Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda Çocuklara Yönelik Her Türlü İstismar Olaylarının Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu raporu ile ilgili TRT Haber’de yayınlanan Medya Ajandası programında Ergül Birgül’ün sorularını yanıtladı. Çocuk istismarının insanlık suçu olduğunu belirten Milletvekili Tunç; “2016 yılında Meclis bu konuda çok önemli bir çalışma yapmıştı. Başta cinsel istismar olmak üzere çocuklara yönelik her türlü istismar olaylarının araştırılması ve alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi hususunda detaylı bir çalışma yaptık. Bu çalışmanın neticesinde de bir rapor hazırlayıp Meclis Başkanlığımıza sunduk. Salı günü görüşmeleri yapıldı. Çocukların korunması konusu gerçekten hepimizin hassas olduğu bir konu. Hepimizi üzen bir konu. Çocuklarımız önemli. Çocuklarımız bizim geleceğimiz” dedi.

Çok somut önerilerde bulunduk

Tunç; “Onları dışarıdan gelecek tehditlere, kötülüklere karşı en savunmasız toplum kesimi. Bu nedenle çocuklarımızı korumak başta anne babaların en önemlisi de devletin görevleri arasındadır Bu konuda gerekli çalışmaları bu olaylar kamuoyu gündemine gelmeden önce de sürdürdük. Alınması gereken tedbirlerle ilgili de birçok husus hayata geçti. Son olarak Sayın Cumhurbaşkanımız Ak Parti Grup Toplantısında konunun üzerinde hassasiyetle durduklarını ve bu konuda da sanıklarla ilgili en ağır cezaların verilmesi gerektiğini ifade etti. Çocuk istismarının önlenmesi konusunda kararlı olduklarını ve 6 Bakandan oluşan komisyonun oluşturulduğunu belirtti. Komisyon çalışmalara da başladı. Meclis Araştırma Komisyonumuzun raporu Sayın Bakanlarımızın oluşturduğu komisyona bir yol haritası olacaktır. Bu komisyonda çok somut önerilerde bulunduk. 88 önerimiz oldu” diye konuştu.

Hükmün icrasına yönelik uygulamalar gerçekleştirildi

Özverili çalışmalar yapıldığını belirten Milletvekili Tunç; “Türkiye’de çocuk istismarının önlenmesi noktasında en önemli kaynak Meclis Araştırma Komisyonumuzun raporudur. İktidarı ve muhalefetiyle özverili bir çalışma gerçekleştirmiştik. Çocuk istismarı ve çocuk hakları konusunda üniversitelerimizde önde gelen uzmanları komisyonumuzda dinledik. Üniversitelerimizin Çocuk Hakları Merkezinden, Barolarımızın Çocuk Hakları Merkezinden ve sivil toplum kuruluşlarımızın ilgililerini dinledik. Özellikle çalışma ziyaretleriyle birlikte bu alanda önemli bir birikim oluştu.  Alınması gereken tedbirlerle ilgili de somut önerilerimiz oldu. Devlet olarak bugüne kadar çocuklar konusunda Türkiye Cumhuriyeti hükûmetleri neler yaptı? Geçmişte elbette ki yapılanlar var, özellikle çocuk haklarıyla ilgili imzalamadığımız hiçbir uluslararası sözleşme hemen hemen kalmadı. En son geçen yıl imzaladığımız uluslararası sözleşmeyle beraber şu anda çocuk hakları, çocukların korunmasıyla ilgili tüm uluslararası sözleşmelerde, Lanzarote başta olmak üzere, hepsinde Türkiye’nin imzası var” şeklinde konuştu.

Alınması gereken tedbirlerle ilgili bizim komisyon kuruldu 

Tunç, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı; “On beş yıla baktığımız zaman geriye dönük AK Parti iktidarında, bu sözleşmelerin uygulanması ve Anayasa’mızda çocuk haklarıyla ilgili düzenlemeler, yine mevzuatımızda Çocuk Koruma Kanunu, Türk Ceza Kanunu’nda çocukları korumaya yönelik düzenlemelerin de hep son on beş yıla denk geldiğini, AK Parti iktidarlarında bunların hayata geçtiğini söylemek mümkün. Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni 1990 yılında biz imzalamıştık. O tarihten bu yana da, özellikle 2000’li yıllarda çocukların korunmasına yönelik Birleşmiş Milletler sözleşmesinin birçok hükmünün icrasına yönelik uygulamalar gerçekleştirildi. 

Önerimiz gerçekleşti

Eğitimle ilgili, özellikle çocuk istismarına yönelik, çocuk istismarı tehdidi olan yerler, yurtlar, okullar, özellikle özel yurtlar. Çünkü komisyonun kurulma aşaması bir özel yurttan ortaya çıkan olaydan sonra meydana geldi ve burada “Tüm yurtların ruhsatlarının verilmesi, denetimi, hepsi Millî Eğitim Bakanlığına verilsin.” önerimiz vardı, bizim bu önerimiz gerçekleşti. 2 Aralık 2016 tarihinde 6764 sayılı Kanun’la 652 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 13’üncü maddesinin 2’nci fıkrasına eklenen maddeyle artık Türkiye'de özel ya da kamu, tüm yurtların ruhsatları Millî Eğitim Bakanlığı tarafından verilecek ve Millî Eğitim Bakanlığı tarafından da denetlenecek. Hukuki ve adli tedbirler anlamında özellikle çocuk istismarı suçunu düzenleyen Türk Ceza Kanunu’nun 103’üncü maddesiyle ilgili önerilerimiz oldu. Burada, özellikle Anayasa Mahkemesinin de iptal gerekçesinden sonra Türkiye Büyük Millet Meclisinde 103’le ilgili yeni bir düzenleme yapıldı.

Düzenleme yapılmalı

Avrupa ülkelerindeki, mukayeseli hukuktaki ceza miktarlarına baktığımız zaman alt sınırın sekiz yıldan başladığını görüyoruz ama bizde şu anda alt sınır on sekiz yıldan başlıyor. Tabii, Ceza Kanunu’muzda düzenlenmesi gereken diğer hususlarla ilgili de raporumuzda önerilerimiz mevcut. Özellikle Türk Ceza Kanunu’nda çocuk istismarı suçuna verilecek cezalarda istismar eden ile mağdur arasındaki yaş farkının da gözetilmesi gerektiğini önerdik, mağdur ile fail arasındaki yaş farkı arttıkça cezada da kademeli bir artış olmalıdır dedik. Yeni yasal düzenleme gelecek, tabii, bu konuda da inşallah raporumuzdaki bu teklif dikkate alınacaktır. Çocuk pornografisine bilerek erişim sağlanması suç olarak tanımlanmalı ve Türk Ceza Kanunu’nda bu yönde düzenleme yapılmalıdır dedik. Mağdurların, suç mağduru çocukların tekrar tekrar ifadelerinin alınmasının önüne geçilmesi ve onların örselenmemesi açısından çocuk izleme merkezlerinin sayısının tüm illere yaygınlaştırılması, eğer çocuk izleme merkezi yoksa bir ilde, orada da çocuk birimleri, adliyede olsun, bu noktada ifadeler alınırken çocuklar örselenmesin. 

Herkese büyük işler düşüyor

Eğitimle ilgili somut önerilerimiz oldu. Özellikle anne babaların çocuk istismarı konusunda bilgilendirilmesi lazım. Anne babaların çocuklarına faydalı olabilmesi için öncelikle kendilerinin bilgilendirilmesi lazım. İyi dokunuş ve kötü dokunuş gibi bilgilerin çocuklara küçük yaşta öğretilmesi lazım. Ailelere eğitimler verilmesi önemli. Tabii bunun yanında okullardaki eğitimler de önemli. Okullarda rehberlik dersi saatlerinin artırılması gerekiyor. Rehberlik uzmanlarının da sayılarının artması gerekiyor. Bu anlamda rehberlik uzmanlarının çocuklara daha fazla zaman ayırabilmesi lazım. Bununla ilgili de tekliflerimiz oldu. Yerel yönetimlere de büyük işler düşüyor. Yapılacak olan etkinlikler ve konferanslarla çocuk istismarının önlenmesi noktasında toplumun bilinçlendirilmesi anlamında herkese büyük işler düşüyor.”

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535