• BIST 8718.11
  • Altın 2247.714
  • Dolar 32.332
  • Euro 35.1694
  • Bartın 4 °C
  • Ankara 3 °C
  • Bolu 1 °C
  • Kastamonu 2 °C
  • Zonguldak 5 °C
  • Karabük 3 °C
  • Sinemada Şaşkına Çeviren Evlilik Teklifi
  • Engelsiz Sanat Evi Faaliyetlerine Devam Ediyor
  • Zabıta’dan Fırın Denetimi
  • Sinemada Şaşkına Çeviren Evlilik Teklifi
  • Engelsiz Sanat Evi Faaliyetlerine Devam Ediyor
  • Zabıta’dan Fırın Denetimi

"Corona salgınında gençler de çok zor durumda”

CHP Bartın Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Üyesi Av. Aysu Bankoğlu, tüm dünyayı etkisi altına alan "Corona" salgınında, “Gençler de çok zor durumda” dedi.
"Corona salgınında gençler de çok zor durumda”

CHP Bartın Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa Komisyonu Üyesi Av. Aysu Bankoğlu, dünyada 750 bini geçen vaka sayısı ve 36 bini aşkın can kaybıyla gündemin en önemli konusu Corona salgını hakkında açıklamalarda bulundu. Bankoğlu, hastalığın ilk kez 2019 yılının Aralık ayının sonunda Çin’in Wuhan kentinde görüldüğünü ve Türkiye’de ise ilk vakanın görüldüğü 11 Mart tarihine kadar alınan tedbirler ile hazırlıkların yetersiz olduğunun ortaya çıktığını ifade etti.

Yurttaşlarımızın koşulları ivedilikle iyileştirilmeli

Bankoğlu, açıklamasında şu ifadeleri kullandı; “Dünya Sağlık Örgütü’nün 114 ülkede 118 bin vaka ve 4291 can kaybını açıklayıp “pandemi” ilan ettiği gün, Türkiye’de henüz bir hastalık vakası vardı. Ne üzücü ki; 2,5 ay süresince gelen tehlikenin büyüklüğünü tam anlamıyla kavrayamamış ve yeterli önlemleri almamış olmamız sonucu Pazartesi gecesi itibarıyla 168 can kaybı, 10.827 vaka bulunmaktadır. Şimdiye kadar yapılan test sayısı ise 65.446'dır. Göçmenler hariç 83 milyonu aşkın bir nüfusa sahip ülkemizde yapılan test sayısı, binde 1 bile değildir. Yurt dışı seyahat edenlerin, umreden dönenlerin ve "nevruz tatili" için salgının çok ağır biçimde yaşandığı İran’dan gelenlerin ciddi bir tehlike olduğunu defalarca belirttik. Bugün geldiğimiz noktada, elbette en önemli konu hastalar ve sağlık personelinin durumudur. Başta doktorlar ve hemşirelerimiz olmak üzere büyük risk altında özveriyle çalışan bu yurttaşlarımızın koşulları ivedilikle iyileştirilmelidir.

Hayati ihtiyaçlar hâlâ pek çok yerde eksik

Konuya ilişkin Cumhuriyet Halk Partisi olarak önerilerimizi sunduk. Ama öncelikli olarak personelin korunması için gerekli olan maske, eldiven, dezenfektan gibi hayati ihtiyaçlar hâlâ pek çok yerde eksik. Yetkililer göndereceklerini söylese de bu illete “biraz bekle lütfen, yoldaymış” denilemiyor. Siz, 2,5 aydır çok önemli ve tehlikeli bir misafir bekliyorsunuz ama hazırlığınız yetersiz. Bu tür konularda "biraz hazırlanmak" diye bir şey yok. Dünyada küresel manada “salgın” ilan edilmiş biz ise daha yeni maske ürettirmeye başlıyoruz.

Gençlerin bize bildirdikleri sıkıntılar, her zamankinden fazla

Öğrencilerin televizyon ve internetten eğitime devam ettirilmesi planı da iyi bir düşünce. Ancak bu, her şeyin yolunda olduğu, ideal bir dünyada mümkündür. Türkiye’de 8 milyona yakın üniversite öğrencisi bulunmaktadır. Öğrencilerimizin 7 milyondan fazlası ise devlet üniversitelerinde öğrenim görmektedir. Corona salgınına maruz kalmadan önce ülkemizde, tarihimizin en büyük ekonomik sıkıntıları zaten yaşanmaktaydı. Bunun üzerine gelen salgın, hâlihazırda çok zor durumda olan aileleri, zaten zar zor okuluna devam eden çocuklarının durumlarını daha da vahim hâle getirmiştir. Gençlerin ve ailelerin bize bildirdikleri sıkıntılar, her zamankinden fazladır. Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun yurtlarında kalanlardan Mart ayı ücretinin istenmesi, özel yurtların sözleşme gereği ücretlerini talep etmeleri, karantina yüzünden memleketine dönemeyen çocukların barınma ve beslenme konusundaki sıkıntılarına dikkat çeken CHP Bartın Milletvekili Bankoğlu, “Okulda kahvaltı ve yemek avantajı ile nefes almaya çalışan gençler, şimdi bundan da mahrum kalmıştır. Bu hayat pahalılığında ve salgınla daha da derinleşen ekonomik kriz döneminde, gençlerin durumu maalesef hiç iç açıcı değil.

İvedilikle çözüm bulunması gerekiyor

Yalnızca devlet yurtlarında kalan yaklaşık 700 bin öğrenci olduğu düşünüldüğünde, durumun önemi ve aciliyeti çok rahat anlaşılacaktır. Her il bazında, elbette değişmekle beraber devlet yurtlarının yalnızca aylık masrafı 168 TL'den başlayarak niteliklerine göre 285 TL'ye kadar çıkmakta. Özellikle vurgulamak isterim, bu ücretler, sadece 1 aylık tutara tekabül ediyor. Özel yurtlara baktığımızda ise farklı şehirlere göre değişkenlik göstererek yıllık 4 bin liradan başlayıp 42 bin liraya kadar çıkan ücretler görmekteyiz. Bu tutarlar, diğer gereksinimleri bir yana, öğrencilerimizin yalnızca "barınma" ihtiyaçları için vermesi gereken meblağlar. Asıl konu, internet üzerinden eğitime hazır olunduğu söyleniyor. Keşke her öğrencinin bilgisayarı, akıllı telefonu ve tableti olsaydı. Keşke her öğrenci, bu yoğun veri transferini finanse ederek internet paketini satın alabilseydi. Keşke her öğrencimizin ailesi, düşünmeden çocuklarına internet bedeli gönderebilseydi. Bu olanaklara sahip olmayan öğrenciler için ivedilikle çözüm bulunması gerekiyor. Kanal İstanbul ihalesi yapmakta sakınca görmeyen hükümetin, bütçede bu elzem ve acil ihtiyaçlar için de yer bulacağından kuşkumuz yok.

Acil önlemler alınmalı

Evde ve yurtta kalan gençlere barınma desteği, beslenme desteği ve dijital destek verilmesi ile son olarak elbette öğretim harçlarının bu olağanüstü döneme mahsus olarak en azından salgın tehlikesi son bulana dek ertelenmesi taleplerimizi iletiyorum. Acil önlemler alınması gereken bu konuların, mevcut yoğun gündemde kaybolmaması için takipte olacağımı da benden haber bekleyen genç arkadaşlarıma söylemek istiyorum.”

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535