• BIST 9566.84
  • Altın 2489.382
  • Dolar 32.5352
  • Euro 34.862
  • Bartın 20 °C
  • Ankara 20 °C
  • Bolu 20 °C
  • Kastamonu 22 °C
  • Zonguldak 20 °C
  • Karabük 23 °C
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!

‘Devlet eliyle işletilen sahalar hariç tutulması çözüm değil’

CHP Bartın Milletvekili Muhammet Rıza Yalçınkaya, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda gündem dışı söz alarak Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun sorunlarını anlattı.
‘Devlet eliyle işletilen sahalar hariç tutulması çözüm değil’

Milletvekili Yalçınkaya, TBMM’de TTK’nın sorunlarını anlattı

CHP Bartın Milletvekili Muhammet Rıza Yalçınkaya, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda gündem dışı söz alarak Torba Kanunu içerisinde yer alan ve madenlerde özelleştirmenin önünü açacak olan 58.madde ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak, Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun sorunlarını anlattı. TTK'nın devlet eliyle işletilen sahalarının hariç tutulmasının çözüm olmayacağını belirten Milletvekili Yalçınkaya; “Düzenlemeden devlet eliyle işletilen sahalar hariç tutulacakmış. Peki, bu durumda TKK rahat bir nefes mi alacak? Hayır. Ruhsatlar devredilirse havzada bütünlük bozulacak, denetimler zorlaşacak ve daha büyük sorunlar ve sıkıntılar kaçınılmaz olarak ortaya çıkacaktır. İçinde TTK'nin deneyimi, birikimi olmayan bir madencilik faaliyeti daha çok taşeron, daha çok sömürü ve daha çok iş kazası ve ölüm demektir” şeklinde konuştu.

Ekonomiye can suyu oldu

TTK’nın ülke ekonomisine can suyu olduğunu belirten Yalçınkaya; “Ülkemizde taşkömürü deyince akla ilk gelen kurum Türkiye Taşkömürü Kurumudur. TTK, ülkemizdeki taşkömürü üretiminin esas ihtisas sahibi, ustası ve en köklü kurumu olarak maden sektörünün en önemli değeridir. Yüz yetmiş yıllık kömür üretim kültürü ve tecrübesi bulunan TTK, ülkemizin yegâne taşkömürü üretimi yapan kurumu olarak, cumhuriyetimizin kuruluşundan bugüne kadar geçen süreçte ülkemizin ekonomisine ve sanayisine can suyu olmuş, güç vermiş ve çok önemli katkılar sağlamıştır. Gözümüz gibi korumamız gereken böyle bir kurum, yıllardır devletin üzerine yük olarak görülmüş ve bugün ne yazık ki kapanmaya doğru giden bir sürecin içerisine sokulmuştur” dedi.

Madenci sesini Ankara'ya duyurmaya çalıştı

Yalçınkaya; “Değerli milletvekilleri, bilmenizi isterim ki maden işçisi her gün ailesiyle helalleşerek ocağa iner. Önceki gün TTK'ye ait ocaklarda çalışan 3 bin maden işçisi de ailesiyle helalleşti ve ocağa girerek bu ülkenin ekonomisine katkı sağlamak için kazmasını salladı, vardiyası bitti, bitti ama işçiler geleceklerini düşünerek ocaklardan çıkmadı. Peki, bunu neden yaptı? Çünkü madenci tedirgin; çocuklarına götürecekleri bir lokma ekmeğin ellerinden alınacağının korkusunu yaşıyor, ocaklarının kapısına kilit vurulacağından endişe duyuyor. Peki, bu korku, bu endişe neden kaynaklanıyor? Çünkü Genel Kurulda görüşmelerine başlanan torba kanuna konulan TTK'ye ait bir düzenleme var. Bu düzenlemenin içinde ne var? TTK'ye ait maden sahaları bölünerek parsel parsel üçüncü kişilere devredilecek, kurumun özelleştirilmesinin yolu açılacak. Onun için bugüne kadar devletiyle hiçbir sorunu olmayan madenci ayağa kalktı, sesini Ankara'ya duyurmaya çalıştı” diye konuştu.

Denetimler zorlaşacak

Düzenlemenin büyük sorunlara neden olacağını söyleyen Yalçınkaya; “Şimdi, deniliyor ki: "Düzenlemeden devlet eliyle işletilen sahalar hariç tutulacakmış." Peki, bu durumda TKK rahat bir nefes mi alacak? Hayır. Ruhsatlar devredilirse havzada bütünlük bozulacak, denetimler zorlaşacak ve daha büyük sorunlar ve sıkıntılar kaçınılmaz olarak ortaya çıkacaktır. İçinde TTK'nin deneyimi, birikimi olmayan bir madencilik faaliyeti daha çok taşeron, daha çok sömürü ve daha çok iş kazası ve ölüm demektir.  Taş kömürü stratejik bir madendir ama sadece bir madenden ibaret değildir. Taş kömürü, Uzun Mehmet'ten bugüne emek demektir, alın teri demektir, iş demektir, aş demektir. Kara elmas, vatanımız için bağımsızlık demektir. Eğer üretimi varsa, iş vardır, ekmek vardır. İş varsa, ekmek varsa; orada huzur vardır, mutluluk vardır. Huzur varsa, mutluluk varsa; biliriz ki orada istihdam vardır, katma değer vardır. Ancak yıllardır TTK'ye işçi alınmaması ve gerekli yatırımların yapılmaması nedeniyle üretim her geçen gün azalmakta, kurumda ve bölge insanında mutsuzluk ve huzursuzluk her geçen gün artmaktadır” şeklinde konuştu.

Hepimiz destek verelim

TTK konusunda milletvekillerinden destek isteyen Yalçınkaya; “Kurumda 1974 yılında 5 milyon ton olan satılabilir kömür üretimi, 2016 yılında 911 bin tona inmiştir. 2002 yılında 15.760 bin olan üretim işçisi bugün 7.613'e gerilemiştir. Yani kurum, her geçen gün kan kaybetme, göz göre göre ölüme mahkûm edilmektedir. Eğer niyetiniz gerçekten kömürü millî ekonomiye kazandırmaksa o zaman yapacağınız tek şey, ülkemizin yegâne taş kömürü üretimini yapan, bu işin ustası, ehlî olan TTK'yi ayağa kaldırmak olmalıdır. Onun için, devlete olan taahhütlerini yerine getirmeyen, birdenbire yerli kömür sevdalısı olan firmaların değil, madencilerin feryadına kulak verelim. "Güçlü bir Türkiye için bizim kömürümüz, bizim enerjimiz" diyorsak hepimiz destek verelim, TTK'ye yatırım yapalım, üretim işçisi alınsın, gücüne güç katılsın; bundan kazanan da ülkemiz ve ülkemizin yarınları olsun” dedi.

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535