• BIST 9712.86
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Bartın 24 °C
  • Ankara 27 °C
  • Bolu 28 °C
  • Kastamonu 27 °C
  • Zonguldak 18 °C
  • Karabük 26 °C
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!

Engelliler farkındalık oluşturmak için yürüdü

Bartın’da Engelliler Haftası nedeniyle “Engelleri Birlikte Aşalım” sloganıyla farkındalık yürüyüşü düzenlendi.
Engelliler farkındalık oluşturmak için yürüdü

‘Engelleri Birlikte Aşalım’

10-16 Mayıs Engelliler Haftası Türkiye Sakatlar Derneği Bartın Şubesi tarafından hazırlanan programla kutlandı. Programın başlangıcı Türkiye Sakatlar Derneği Bartın Şubesi’nin önünden başlatılan yürüyüşle gerçekleştirildi. Şehir merkezinde Yukarıçarşı’dan başlayan yürüyüş Cumhuriyet Meydanında sona ererken meydanda bir de tören gerçekleştirildi. Meydandaki tören Atatürk anıtına çelenk koyan Türkiye Sakatlar Derneği Bartın Şubesi Başkanı Ferit Kurulan ve Bartın Otizmli ve Engelliler Destek Eğitim Dayanışma Derneği (BOED-DER) Başkanı Berna Şengün engellilerin yaşadığı sorunlara değindi.

Düzenlemeler yeterli değil

Engellilerin sorununa değinen Türkiye Sakatlar Derneği Bartın Şubesi Başkanı Ferit Kurulan; “Ülkemiz zorlu bir dönemden geçiyor. Engelliler bir yandan yeni haklar ya da olanaklar kazanırken bir yandan da yeni sorunlarla veya uygulamada karşılaşılan sorunlarla yüz yüze bırakılıyor. Engelliler Haftası başlarken engellilerin içinde bulunduğu sorunları kamuoyu ile paylaşmak ve yetkililerden çözüm bulmalarını istiyoruz. Son yıllarda yapılan engellere yönelik olumlu çalışmaları taktirle karşıladığımızı ancak yeterli olmadığı konusunda bir kez daha sesimizin duyulmasını istiyoruz. 2005 yılında yürürlüğe giren 5378 sayılı Yasa’ya göre kamuya açık alan, bina ve ulaşım araçlarının başta engelliler olmak üzere herkes için erişilebilir olmasının sağlanması gerekiyordu. Ancak sürelere uyulmadı, defalarca süre ertelemesi yapıldı. Artık yasanın gereklerini yerine getirilmesi neredeyse unutuldu” dedi.

Engelliler unutuldu

Kurulan; “Çeşitli defalar ilan edilen istihdam seferberliklerine rağmen engellilerin hem özel sektörde hem de kamuda en azından yasa ile konulmuş kotalar oranında istihdam edilmesi gerekiyordu, engelliler istihdam konusunda da unutuldu. Yükümlülüklerine yerine getirmeyenler hakkında cezai işlem yapılmadı. Oysa SGK verileri üzerinden bile bunun kontrolünü yapmak mümkündü. İstihdam edilen engelliler de ne yazık ki yine raporlarına ve bilgi-becerilerine göre çalıştırılmadı, işyerlerinde ayrımcılığa maruz kalmalarına zemin hazırlandı. Engellilerin haklarından yararlanmaları için gerekli olan sağlık kurulu raporlarına ilişkin yapılan mevzuat değişiklikleri her seferinde daha fazla engellinin eğitim, istihdam başta olmak üzere haklarından mahrum olmasına neden oldu. Defalarca uyarmamıza rağmen evde bakım yardımı mevzuatı değiştirilmedi, toplam gelir üzerinden yapılan hesaplarla binlerce aile evde bakmakta oldukları engelli bireylerine yardım alamaz oldu. Başkalarının yardımına muhtaç duruma düşürüldü” diye konuştu.

Engellilerimiz mağdur oluyor

Fırsatçılar nedeniyle engellilerin mağdur olduğunu belirten Kurulan, şu ifadeleri kullandı; “Sürekli değiştirilen sağlık uygulama tebliğleri ile engellilerin kullanmak zorunda olduğu ortez, protez ve yardımcı araçlar, tedavileri için gerekli ilaçlar kapsam dışı bırakıldı ya da Kurum tarafından karşılanan tutarları indirildi. Çoğunluğu gelir sahibi olmayan engelliler günlük yaşamlarında zorluk çekmeye başladılar. Son dönemlerde çoğu yerde sağlık kurulu raporları üzerinde oyunlar oynandığını, kimilerinin yüksek paralar karşılığında engelli olmayanlara raporlar temin edildiğini ve bu yolla emekli bile olanların bulunduğunu duydukça en çok bizler kahroluyoruz. Bu fırsatçılar yüzünden mağdur olan yine biz engelliler oluyoruz.

Çağrıda bulundu

Toplumun, hükümetin, yerel yönetimlerin bizleri eşit vatandaşlar olarak görmelerini ve herkes kadar haklarımızdan eşit biçimde yararlanmaktan başka talebimiz yoktur. Sadece TBMM’de onaylanarak yürürlüğe girmiş olan Birleşmiş Milletler Engelli Haklan Sözleşmesindeki basit kurullara, örneğin evrensel tasarı ilkesine uyulsa önümüzdeki engellerin bir bölümün kalkacağı görülecektir. Yine Dünya Sağlık Örgütü’nün kurallarına uygun sağlık raporları verilse, birçok engelli haklarından yararlanabilecektir. Bu düşüncelerle, Engelliler Haftası’nda tüm topluma engellerin kaldırılması için duyarlı olmaları çağrısında bulunuyoruz.”

Eşit yaşam hakkı yok

Bartın Otizmli ve Engelliler Destek Eğitim Dayanışma Derneği(BOED-DER) Yönetim Kurulu Başkanı Berna Şengün ise konuşmasında şu ifadeleri kullandı; “10-16 Mayıs Engelliler Haftası ülkemizde engelli bireylerin ve ailelerinin sorunlarının ve uzun yıllardan beri sürmekte olan hak mücadelesinin görünür kılınması, engelli bireylerin toplumsal yaşamda karşılaştıkları sorunların ve verdikleri mücadelenin toplum tarafından fark edilmesi açısından çok değerli bulmaktayız. Engellilerin temel hak ve özgürlüklerinden faydalanmasını teşvik ve temin ederek toplumsal hayatta diğer bireylerde eşit koşullarda tam etkin katılımlarının sağlanması ve engelliliği önleyici tedbirlerin alınması için gerekli düzenlemelerin yapıldığı 5378 sayılı kanun 2005 yılında yürürlüğe girmiştir.

Sorumluluklarını göz ardı etmemeliler

Ülke nüfusunun yüzde 12’sini oluşturan engelli bireylerimizin eşit yaşam hakkı, eğitim, sağlık, istihdam, bakım ve sosyal hayata katılımında ilerlemeler kaydedilmekle beraber 13 yıl geçmesine rağmen hedeflenen noktaya gelinememiştir. Nüfusa oranla engelli sayısının oldukça fazla olduğu ilimizde, özel eğitim okullarının kapasitelerinin yetersiz oluşu, kaynaştırma eğitiminde gerekli alt yapının oluşturulamayışı, özel eğitim sınıflarının ihtiyaca cevap verecek sayıda olmayışı, özel gereksinimli çocuklarımızı ve biz aileleri mağdur etmektedir. Özel gereksinimli çocuklarımızın hayata tutunacakları en güvenli dal kaliteli ve yeterli özel eğitimdir. Engelleri hep birlikte aşmak adına özel gereksinimli bireylerin hayata katılımda toplumu oluşturan bireylerin ve kurumların sorumluluklarını göz ardı etmemeleri gerekmektedir.”

Yoğun katılım oldu

Düzenlenen yürüyüşe Bartın Valisi Yardımcısı Erkan Kalender, Belediye Başkanı Cemal Akın, AK Parti İl Başkanı Turhan Kalaycı, MHP Kadın Kolları Başkanı Nuran Akmaz, AK Parti Milletvekili Aday Adayları Murat Yıldırım, Yasemin Dora Kurtkaya, Nurzen Çağdaş, MHP Milletvekili Adayı Orhan Kırşanlı, Bartın Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mahmut Şahin, Bartın Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Feridun Güler, Bartın Şehit Aileleri ve Gazileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ekrem Altunok, Türkiye Sakatlar Derneği Bartın Şubesi Başkanı Ferit Kurulan, BOED-DER Yönetim Kurulu Başkanı Berna Şengün ve kurum müdürleri katıldı. 

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535