• BIST 9019.02
  • Altın 2279.382
  • Dolar 32.3171
  • Euro 35.0505
  • Bartın 14 °C
  • Ankara 9 °C
  • Bolu 9 °C
  • Kastamonu 6 °C
  • Zonguldak 13 °C
  • Karabük 11 °C
  • Sinemada Şaşkına Çeviren Evlilik Teklifi
  • Engelsiz Sanat Evi Faaliyetlerine Devam Ediyor
  • Zabıta’dan Fırın Denetimi
  • Sinemada Şaşkına Çeviren Evlilik Teklifi
  • Engelsiz Sanat Evi Faaliyetlerine Devam Ediyor
  • Zabıta’dan Fırın Denetimi

‘Engellilerde Sağlıklı Yaşam’ anlatıldı

Bartın Otizm ve Engelliler Destek Eğitim Dayanışma Derneği tarafından ‘Engellilerde Sağlıklı Yaşam’ konulu panel düzenlendi.
‘Engellilerde Sağlıklı Yaşam’ anlatıldı

Bartın Otizm ve Engelliler Destek Eğitim Dayanışma Derneği tarafından Halk Eğitim Merkezi konferans Salonu’nda Türk Psikologlar Derneği Etik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ferhunde Öktem’in sunumu ile ‘Engellilerde Sağlıklı Yaşam’ konulu panel gerçekleştirildi. Panele, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ferda Yıldırım, Türkiye Özürlüler Eğitim ve Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve TBMM eski Başkanı Köksal Toptan’ın eşi Saime Toptan, Otizm Dernekleri Federasyonu (ODFED) Başkanı Ergün Güngör, Otizm Destek Eğitim Dermeği (ODED-DER) Başkanı Arzu Gökçe, Bartın Otizm Destek Eğitim ve Dayanışma Derneği Başkanı Berna Şengün, İl Milli Eğitim Müdürü Yaşar Demir ve aileler katıldı. Panel öncesi heyet ilk olarak İnkumu’nda düzenlenen kahvaltı programında bir araya geldi. Kahvaltı programının akabinde de panel için Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu’na geçildi. Türk Psikologlar Derneği Etik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ferhunde Öktem tarafından katılımcılara ‘Engellilerde Sağlıklı Yaşam’ anlatıldı.

BOED-DER ailesi olarak teşekkür ediyoruz

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan panelin açılış konuşmasını Bartın Otizm Destek Eğitim ve Dayanışma Derneği Başkanı Berna Şengün gerçekleştirdi. Şengül; “Bartın Otizmli ve Engelliler Destek Eğitim Dayanışma Derneği Türkiye Özürlüler Eğitim ve Dayanışma Vakfı(ÖZEV), Mütevelli Heyeti Başkanı, Bartın Milletvekili Sayın Koksal Toptan Beyefendinin eşi, değerli büyüğümüz ve Derneğimizin Onursal Başkanı Sayın Saime Toptan Hanımefendi'nin katkı ve destekleri ile; Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sayın Ferda Yıldırım'ın, ODFED Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Ergin Güngör 'Ün, ODED-DER Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Arzu Gökçe'nin katılımları ve Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Sayın Prof. Dr. Ferhunde Öktem 'in "Engellilerde Sağlıklı Yaşam " konulu sunumu ile gerçekleştirmiş olduğumuz eğitim panelimize katılımlarından dolayı ilimizin sayın protokol üyelerine, engelli ailelerine, gönüllülerimize ve eğitmenlerimize BOED_DER ailesi olarak teşekkür ediyoruz” dedi.

‘Sağlıklı yaşam için neler gerekli?’

Türkiye Özürlüler Eğitim ve Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve TBMM eski Başkanı Köksal Toptan’ın eşi Saime Toptan ise konuşmasında şu ifadeleri kullandı; “Bu paneli otizmli bireylerimizin ailelerini bir araya getirerek kurmuş olduğu bir dernek düzenledi. Benden de göreve başlarken ‘Ayağı yere değen bir programla halkımızla buluşmak istiyoruz’ dediler. Eğitimcilerimizi ve anneleri bilgilendiren, ‘Sağlıklı yaşam için neler gerekli?’ konulu bir toplantı düzenlenmesini önermiştim.  Bu konunun en önemli bilimcisi Sayın Prof. Dr. Ferhunde Öktem ile buraya geldiğimiz ve hemşehrilerimizle buluştuğumuz için çok mutluyum.

Kendimi çok mutlu hissediyorum

Eğitim yılının hemen başlangıcında da buraya gelmeden önce Milli Eğitim Bakanımız ve Bakan Yardımcımızla konuşarak özel eğitim adına Bartın’da atılacak adımlar, eksikler nelerdir, nelere ihtiyacımız var bunlarla ilgili bir yerel yöneticilerden brifing alınırsa Bartın için güzel şeyler yapabiliriz diye düşündüm. Oda gerçekleşti çok şükür. Sayın Bakanımız Bosna’da bir okul açılışına katıldığı için gelemediler. Müsteşarımızda konunun içinden gelen birisi aynı zamanda eski müfettişlerden. Burada sizin de takip ettiğiniz gibi Bartın’da özel eğitimin sorunlarıyla ilgileneceklerine dair söz verdi. Onun için ben toplantının amacına ulaştığını düşünüyorum.  Memleketim için böyle bir hizmet yapabildiğim içinde kendimi çok mutlu hissediyorum” ifadelerini kullandı.

Çok sevindirici bir şey

Toptan’ın konuşmasının ardından kürsüye gelen Vali Nusret Dirim, çok faydalı bir toplantıya ev sahipliği yaptıklarını belirtti. Vali Dirim; “Ben aileler adına çok heyecan duyuyorum. Tabi onların yaşadıklarını en iyi kendileri biliyorlar. Anlattıkları zaman günlerce konuşabilecekleri, aktarabilecekleri şeyler olduğunu fark ediyoruz. Onları dinlemeye ve anlamaya çalışıyoruz. Yapılan çok güzel şeyler olduğunu belirtmek isterim. Sayın Müsteşar Yardımcımız anlattılar. Eğitim anlamında Milli Eğitim Bakanlığımızın gerçekleştirdiği çok güzel uygulamalar var. Evde eğitimden kurumsal anlamda eğitime ve ileri yaştaki bireylerin eğitimine kadar çok güzel şeyler yapılıyor. Geçmişe baktığımız zaman çok ciddi mesafe aldığımızı düşünüyorum. Engelli bireylerini saklayan bir toplumdan artık onların hayata katılması için neler yapabiliriz konusunu düşünen ve konuşan bir toplum olma yolunda ilerliyoruz. Bu çok sevindirici bir şey” dedi.

Alınması gereken çok mesafeler var

Toplantının önemine değinen Vali Dirim, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı; “Dünyanın artık gelişmişlik kriteri olarak engelli bireylerin topluma ne kadar katılabildiğini önemsediği bir dünyada almamız gereken önemli mesafeler var. Hem eğitimde almamız gereken mesafeler var hem de kentimizi ve kent hayatını düzenlerken engelli bireylerin kendi başlarına ve sorunsuz bir şekilde hayata ne kadar katılabilirliğini sağlama anlamında yapmamız gereken çok önemli yatırımlar olduğunu biliyoruz. Bunların hepsinin başında toplumdaki ön yargıların kaldırılması ve değiştirilmesi gerekiyor. Bu da işte böyle toplantılarla farkındalık oluşturmayla gerçekleştirilebilecek. Sizlerin duygularını, evde yaşadıklarınızı, alışveriş merkezine gittiğinizde yaşadıklarınızı, bir kamu kurumuna gittiğinizde yaşadıklarınızı anlatabilseniz, toplumda böyle bir duyarlılık olsa birçok şey değişecektir diye düşünüyorum.

işbirliği içinde yolumuza devam edeceğiz

Ön yargıların değişmesi anlamında önümüzde alınması gereken çok mesafeler var. Bartın Otizm Derneği’nin çalışmalarını çok önemsiyorum. Sürekli bir gündem oluşturuyorlar. Talepleri oluyor ve biz bu talepleri yerine getirmeye çalışıyoruz. Tabi hepsini bir anda yerine getirdiğimiz söylenemez ama zaman içinde cevaplanması gerekenleri cevaplandıracağız. Bu yavrular, engelli ve otizmli bireylerimiz bu ülkenin insan kaynağı. Onların hiç birini heba etmememiz lazım. Topluma en güzel şekilde entegrasyonu ve sosyal hayatın içinde sorunsuz şekilde yer almalarını sağlamamız gerekiyor. Daha yapacak çok şeyimiz olduğunu düşünüyorum.

Rehber öğretmenlerimizi çok önemsiyoruz

Saime Hanımefendiye de çok teşekkür ediyorum. Bu organizasyonda birikimi olan bir değer kendisi. Ankara’da da bazı projelerde iş birliğimiz oluyordu. Burada tabi daha güçlü bir işbirliği içinde yolumuza devam edeceğiz. Özellikle rehber öğretmenlerimizin burada bulunmasını istedim. Rehber öğretmenlerimizi çok önemsiyoruz. Okul Müdürlerimizin onlardan maksimum verimi sağlayacak tedbiri okullarında almasını istiyoruz. Veliler engellilerle ilgili konuları fark etmekte geç kalabiliyorlar. Öğretmenlerimizin duyarlılığı ve sınıf öğretmenlerimizin dikkati belki birçok sorunu başında yakalamamıza ve doğru adımlar atmamıza yol açacaktır diye düşünüyorum.”

Sorunlarla ilgileneceğiz

Dirim’in konuşmasının akabinde son olarak kürsüye gelen Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ferda Yıldırım, bu tür toplantıların önemine değinerek, Bartın’da özel eğitimin sorunlarıyla ilgileneceklerine dair söz verdi. Yaklaşık 2 saat süren panelin ardından Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ferda Yıldırım, Türkiye Özürlüler Eğitim ve Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve TBMM eski Başkanı Köksal Toptan’ın eşi Saime Toptan ile beraberindeki heyet Bartın Otizmli ve Engelliler Destek Eğitim Dayanışma Derneği(BOED-DER) bürosunu ziyaret etti.

Toptan, istek ve talepleri dinledi

BOED-DER yöneticileriyle toplantı yapan Heyet Başkanı Saime Toptan, Bartın’da gerçekleştirilen çalışmalarla ilgili bilgiler aldı. Engelli aileleri de görüşme yapan Toptan, onların istek ve taleplerini dinledi. Sıkıntılarının çözümü için ellerinden geleni yaptıklarını belirten Toptan, her zaman yanlarında odluklarını ifade etti. İnkumu’nda düzenlenen kahvaltı programıyla başlayan heyetin programı Amasra’da yenilen akşam yemeği ile sona erdi.

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Amaç farkındalık yaratmak09 Ocak 2023 Pazartesi 13:49
  • Sağlıklı hayat merkezi sigara bırakma polikliniği hizmette28 Aralık 2022 Çarşamba 16:38
  • Sağlık Bakanlığı Kuraları Ne Zaman Çekiliyor?28 Aralık 2022 Çarşamba 09:04
  • İlaç Sorunu İçin Adım Atıldı28 Aralık 2022 Çarşamba 08:53
  • Dünya Yürüyüş Günü'nde Yürüdüler04 Ekim 2022 Salı 10:01
  • Özel Güvenlik Personelinin Etkinliği Artırılacak07 Eylül 2022 Çarşamba 12:00
  • Kura çekimi 9 Eylül’de07 Eylül 2022 Çarşamba 10:19
  • 5 Yeni Uzman Hekim Atandı24 Haziran 2022 Cuma 10:05
  • “Minik Yüreklere Sessiz Kalmayalım”17 Haziran 2022 Cuma 15:10
  • Ameliyat öncesi PCR testi kalktı06 Mayıs 2022 Cuma 16:30
  • Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0551 120 3535