• BIST 9549.14
  • Altın 2492.827
  • Dolar 32.4863
  • Euro 34.7687
  • Bartın 25 °C
  • Ankara 25 °C
  • Bolu 23 °C
  • Kastamonu 26 °C
  • Zonguldak 24 °C
  • Karabük 24 °C
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!

Farkındalık ayında engellilerle bir araya geldiler

Bartın Otizmli ve Engelliler Destek Eğitim Dayanışma Derneği tarafından Dünya Engelliler Günü münasebetiyle Belediye Sosyal Tesisleri’nde ‘Biz Birlikte Daha Güçlüyüz’ etkinliği düzenlendi.
Farkındalık ayında engellilerle bir araya geldiler

‘Biz Birlikte Daha Güçlüyüz’

Bartın Otizmli ve Engelliler Destek Eğitim Dayanışma Derneği tarafından Dünya Engelliler Günü münasebetiyle Bartın Belediyesi’nin katkılarıyla ‘Biz Birlikte Daha Güçlüyüz’ etkinliği gerçekleştirildi. Belediye Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen etkinliklerde ‘Yarınım olmak için yanımda ol’  sloganı üzerinde duruldu. Yapılan protokol konuşmalarının akabinde Bartın Belediyesi Ritim Grubu konser verdi. Engelli annelerin sunumlarının akabinde de yemek ikram edildi. Hediye çekilişi sonrası etkinlik sona erdi.

Yoğun katılım oldu

Bartın Valisi Nusret Dirim, Ak Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, İl Emniyet Müdürü Ogün Vural, İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mahmut Şahin, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Feridun Güler,  Türkiye Sakatlar Derneği Başkanı Ferit Kurulan, Bartın Şehit Aileleri ve Gazileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ekrem Altunok ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Tohum toprağa engelli topluma emanettir

Etkinlik öncesi değerlendirmelerde bulunan Bartın Otizmli ve Engelliler Destek Eğitim Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Berna Şengün; “3 Aralık dünya engelliler günü vesilesiyle Bartın Otizmli ve Engelliler Destek Eğitim dayanışma derneği olarak Bartın Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlemiş olduğumuz kaynaşma etkinliğimize hoş geldiniz. Bugün burada bir araya gelmemizin nedeni tabii ki bir kutlama değil bir nebze de olsa farkındalık yaratabilmek. Engellilerin toplumsal hayata katılımında en büyük engel toplumu oluşturan engelliler dışındaki bireylerdir. Engellilerin kanunlarla da korunmaya alınmış olan temel hak ve özgürlükleri gözeterek hayata eşit katılımları desteklenmelidir. Sevgi, sabır ve anlayışla engellerin kaldırılabileceği ve koşulsuz kabul gördükleri bir toplumda yaşamalıdır. Tohum toprağa engelli topluma emanettir” dedi.

Önemli bir gün

Bu tür etkinliklerin büyük önem taşıdığını belirten Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mahmut Şahin etkinlik sonrası değerlendirmelerde bulundu. Şahin; “Ülkelerin sağlık, eğitim ve ekonomik kalkınma göstergelerinde engelli nüfusun yaşam düzeyi ve engelli nüfusa sunulan hizmetlerin kalitesi önemli yer tutmaktadır. Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda alınan bir kararla 1992 yılından bu yana her yıl 3 Aralık “Dünya Engelliler Günü” olarak kutlanmaktadır. Bu anlamlı gün, engelli bireylerin ve ailelerinin yaşadıkları sorunlar konusunda farkındalık yaratma, var olan kanun ve düzenlemelerin tartışılarak gözden geçirilmesi, yapılan çalışmaların değerlendirilmesi açısından önemli bir gündür” dedi.

Öncelikli görevlerimiz arasında

Engelli bireylerin ihtiyaçlarına olan duyarlılığın arttığını söyleyen Şahin; “Engellilik, yalnızca engellileri ve ailelerini değil, toplumun tüm kesimlerini yakından ilgilendiren, tanıdan iyileştirmeye, özel eğitimden rehabilitasyona, istihdamdan sosyal hizmetlere kadar topyekün bir anlayışla ele alınması gereken toplumsal bir sorun olarak düşünülmeli ve çözüm yolları aranmalıdır. Ülkemizde son yıllarda yapılan yasal düzenlemelerle engelli bireylerin ihtiyaçlarına olan duyarlılıklar artmış, sorunlarının çözümüne yönelik önemli gelişmeler kaydedilmiştir. Engelli vatandaşların meslek edinip, üretken hale getirilmeleri, kendi kendine yetebilen bireyler olmaları ve toplumsal hayata katılmalarını sağlamak öncelikli görevlerimiz arasındadır. Bakanlığımız Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğümüzün ülkemizde diğer bakanlıklarla koordineli olarak engellilerin sağlık, bakım, eğitim, istihdam ve toplumsal hayata katılımını kolaylaştıracak konularda çalışmalarını sürdürmektedir” diye konuştu.

Rehberlik hizmeti veriliyor

Bartın Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ‘nün hizmetleri ile ilgili de açıklama yapan Şahin, şu ifadeleri kullandı; “İlimizde kamu kurum ve kuruluşlarına ve özel sektöre ait binaların engellilerin erişilebilirliğine uygun olarak inşa edilmesi veya onarılması konusunda rehberlik hizmeti verilmektedir. Engelli vatandaşlarımızın ulaşımdan ücretsiz veya indirimli olarak yararlanmalarını sağlayan “engelli kimlik kartı” Müdürlüğümüzce düzenlenmektedir. Ağır engelli ve bakım ihtiyacı olan engelli bireylere bakım ücreti sağlanarak aileleri yanında sosyal çevrelerinden uzaklaşmadan bakım hizmeti almaları ve engelli yakınına bakan bireylerin ekonomik olarak desteklenmesi amaçlanmaktadır.

Engelsiz bir yaşam sürdürmelerini temenni ediyorum

Ağır engelli olup, bakım ihtiyacı olan bireylerin ailelerinin talepleri doğrultusunda veya gerekli durumlarda özel ya da devlete ait bakım ve rehabilitasyon merkezlerine yerleştirilmesi sağlanmaktadır. Engellilerin kamuda istihdamı için EKPSS başvurularında Ön Kabul ve Taahhüt Belgesi Müdürlüğümüzce düzenlenmektedir. Ayrıca engellilere yönelik özel günlerde kamuoyunun bilgilendirilmesi, aydınlatılması ve farkındalık yaratma açısından çalışmalar yapılmaktadır. Bu duygu ve düşüncelerle; tüm engelli vatandaşlarımızın ve ailelerinin “ 3 Aralık Dünya Engelliler Günü” nü kutluyor, yapılan çalışmalarla her geçen gün daha engelsiz bir yaşam sürdürmelerini temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535