• BIST 8718.11
  • Altın 2243.58
  • Dolar 32.3311
  • Euro 35.1468
  • Bartın 2 °C
  • Ankara 2 °C
  • Bolu -2 °C
  • Kastamonu 1 °C
  • Zonguldak 2 °C
  • Karabük 1 °C
  • Sinemada Şaşkına Çeviren Evlilik Teklifi
  • Engelsiz Sanat Evi Faaliyetlerine Devam Ediyor
  • Zabıta’dan Fırın Denetimi
  • Sinemada Şaşkına Çeviren Evlilik Teklifi
  • Engelsiz Sanat Evi Faaliyetlerine Devam Ediyor
  • Zabıta’dan Fırın Denetimi

Firmanın zoraki uygulaması defnecileri zor durumda bırakıyor

Büyük emekler vererek defne yaprağı toplayan köylüler bir de firmanın zoraki uygulamalarıyla zor durumda bırakılıyor. Pandemi dönemi olmasına rağmen toplanan defne yaprağı çuvallarını firmanın cami önlerinden toplu alacağını duyurması tepkiyle karşılandı.
Firmanın zoraki uygulaması defnecileri zor durumda bırakıyor

İlimiz ormanlarında toplanan defne yaprakları gıda ve kozmetik firmalarının tercihi oluyor. Yemeklerin içerisine, konservelerin üstüne koyulan defne yaprağı aynı zamanda köylülerin geçim kaynağı konumunda. Defne yaprağı bir çok sektörde hammadde olarak kullanılırken yağında da sabun yapılıyor. Kozmetik ve ilaç sanayisinde kullanılan defne yaprağı birçok ülkeye ihraç ediliyor.

Vatandaşları zora sokan bir uygulamaya imza atıldı

Kayalık ve dik yamaçlarda yetişen defne ağacından kesilen dallarda bulunan yapraklar tek tek ayıklanarak çuvallanıyor. Defne yaprağı işi başlayalıdan buyana yaprak toplayan herkesin evinin önünden defne yaprağı çuvallarını toplayan firma yetkilileri pandemi döneminde vatandaşları zora sokan bir uygulamaya imza attı.  Defne yaprağı toplayan herkesin yaprak çuvallarını mahallelerinde bulunan cami önüne getirmeleri zorunlu kılındı. Firmanın bu uygulaması herkes tarafından tepki ile karşılandı. Camilerin önüne getirmek istemeyen vatandaşların da Bartın Orman İşletme Müdürlüğü’nde görevli Orman Muhafaza Memurları tarafından zorlandığı iddia edildi.  Vatandaşların devletin ilgili kurumu tarafından böylesine zorlanması ve firmanın bu konuda desteklenmesi vatandaşları şaşırttı.  

Büyük bir zahmet vererek topluyoruz

Konuyla ilgili açıklamasında vatandaşlar, şu ifadeleri kullandılar; “Ormanlık alandan toplanan defne yaprakları bizim geçim kaynağımız oldu. Bartın Orman İşletme Müdürlüğü’nün gözetiminde topladığımız defne yaprağını kilosu 4 TL’den satıyoruz. Aile bütçemize katkı sağlamaya çalışıyoruz. Kimimiz aile bütçesine katkı sunarken, kimimiz de çeyiz parası ve okul harçlıklarını defne yaprağından çıkarıyor. Ormanlık alanda topladığımız yaprakları zorlu arazi şartlarında sırtımızda taşıyarak büyük bir zahmet vererek topluyoruz. Daha sonra dallarından yaprakları tek tek ayıklıyor ve çuvallıyoruz. Gerçekten büyük bir zahmet gerektiriyor.

Tamamen firma için yapılmış bir değişikliktir

Daha önceden defne yaprağı toplayan kişilerin evlerinin önünden firma tarafından defne yaprağı çuvalları toplanırdı. Ancak geçtiğimiz günlerde mahalle camilerinin hoparlörlerinden anonslar yapıldı. Bundan sonra defne yaprağı çuvallarının mahalle camilerinin önünden toplu alınacağı duyuruldu. Bu değişiklik tamamen firma için yapılmış bir değişikliktir.

Her köyde uygulanıyor mu?

Peki ya bu yaprağı toplayanlar neden hiç düşünülmedi? Vasıtası olmayan ancak bu işten ekmeğini kazananlar nasıl götürecekler. Zaten ormandan sırtlarıyla indiriyorlar. Pazartesi, Perşembe ve Cumartesi günleri ilgili firma köyleri dolaşıyor. Peki bu yaprakların cami önünden toplu alınması her köyde uygulanıyor mu? Tüm köylerde uygulanmadığını görüyor ve duyuyoruz. Yapılan bu ayrım neye göre yapılmaktadır? Ben caminin önüne götürmem için zorlanıyorken, komşu köyümüzdeki arkadaşlarımızın neden evlerinin önünden alınıyor? Burada Bartın Orman İşletme Müdürlüğü’ne büyük bir görev düşüyor.

Bu uygulama durdurulmalı

Vatandaşlara öyle davranılmaktadır ki… Anlamak mümkün değil. Bırakın vatandaşa destek vermeyi yaptıkları uygulamayı hiç hoş bulmuyoruz. Bartın Orman İşletme Müdürlüğü’nde görevli Orman Muhafaza Memurları evinin önünde söz konusu firma yetkililerini bekleyen vatandaşları camilerin önünde taşımaya zorluyorlar. Bazen terslemeler bile söz konusu olabiliyor. Topladığımız yapraklar bilerek kusurlu bulunmaya çalışılıyor. Buna kimsenin hakkı yok. Neden bu zorlama?

Bizim işimizin kolaylaştırılmasını istiyoruz

Bırakın firma bu işi yapan vatandaşların evinin önünden alsın. Zaten pandemi var. Zaten zorlu koşullarda bu işi yapıyoruz. Bir de camilerin önünde insanların toplu şekilde yaprak teslim etmesinin önüne geçilmeli. Koranavirüs nedeniyle toplu şekilde durmak sakıncalı görülürken bu uygulama neyin nesi? Bu uygulama durdurulmalıdır. Yaprak toplayan kişiler zaten sınırlı sayıda. Her köyde bu işi yapanlar belli. Toplanan yapraklar bu insanların evlerinin önünden veya firma aracının geçtiği yol kenarlarından alınmalıdır. Sadece bir noktadan alınacak denilmesi doğru değildir. Yanlıştan dönülmesini istiyoruz. Bizim işimizin kolaylaştırılmasını istiyoruz. Firmaya sahip çıkmak yerine bize sahip çıkılmasını istiyoruz.”

  • Yorumlar 1
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0551 120 3535