• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Bartın 16 °C
  • Ankara 22 °C
  • Bolu 18 °C
  • Kastamonu 21 °C
  • Zonguldak 17 °C
  • Karabük 22 °C
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!

Genel Seçimlerde Artık İsimler Yarışacak Gibi Duruyor

Erken seçim tartışmaları sürerken Bartın'dan hangi isimlerin Milletvekilliğine aday olacağı konuşulmaya başlandı.
Genel Seçimlerde Artık İsimler Yarışacak Gibi Duruyor

Adalet ve Kalkınma Partisi Sözcüsü Ömer Çelik’in açıklamasıyla beraber normal şartlarda 18 Haziran’da yapılması gereken cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinin öne alınması ihtimali güçlendi. Cumhur İttifakı ortakları uzun zamandır seçimlerin zamanında yapılacağını ve erken seçimin söz konusu olmadığını dile getiriyorlardı. Ancak gelinen süreçte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından tam tersi açıklamalar yapıldı. Erdoğan ve Bahçeli’nin geçen ay sonunda baş başa yaptıkları görüşmede seçimlerin erkene alınması konusunda uzlaştığı iddia edildi.

Erdoğan Seçim Tarihini “Öne Çekerek Güncelleyeceklerini” Belirtti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan erken seçim tartışmaları ile ilgili ilk defa açıklamada bulunarak, seçim tarihini “öne çekerek güncelleyeceklerini” belirtti. 5 Ocak’ta AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısında konuşma yapan Erdoğan, “Mevsim şartlarını dikkate alarak belki birazcık öne çekerek tarihini güncelleyeceğimiz 2023 seçimlerinin önemini sizler de biliyorsunuz” dedi.

 “Zamanında da Olsa Erkene de Alınsa Hazırız”

Partisinin grup toplantısında konuşan MHP Lideri Devlet Bahçeli, de seçimlerle ilgili “Zamanında da olsa erkene de alınsa hazırız” diyerek muhalefeti adayını açıklamaya çağırdı. Bahçeli, şunları söyledi; ”Cumhurbaşkanı ve milletvekili genel seçimleri ister zamanında ister erkene alınsın biz iki seçeneğe hazırız. Seçim kararının alınabilmesi için ya 360 vekilin oyu ya da cumhurbaşkanımızın Türkiye’yi seçime götürmesi lazımdır. İki yol da hukukidir.”

Bankoğlu’nun Yeniden Aday Olması Bekleniyor

Erken seçim tartışmaları devam ederken Bartın’da da milletvekilliğinde partilerin adaylarının kimler olacağı tartışılmaya başlandı. Cumhuriyet Halk Partisi’nde adaylıkla ilgili herhangi bir açıklama yapılmazken, mevcut Milletvekili Aysu Bankoğlu’nun yeniden aday olması bekleniyor.

Yılmaz Tunç Partisinin Güçlü İsmi

Adalet ve Kalkınma Partisi’nde de mevcut Milletvekili Yılmaz Tunç faktörü var. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oluru ile AK Parti Grup Başkanvekilliği görevine getirilen Milletvekili Yılmaz Tunç partisinin güçlü isimlerinden… AK Parti’de adaylık süreci Yılmaz Tunç’a bağlı gibi görünüyor. Parti içi ve parti dışından birçok isim aday adaylığı başvurusunda bulunmak için bu sorunun yanıtını bekliyor. Adaylık için ismi geçen bir diğer isim ise AK Parti İl Başkanı Turhan Kalaycı. Milletvekili Tunç’un Bartın’dan aday gösterilmesi durumunda  Kalaycı’nın aday olmayacağı konuşuluyor. Böyle bir senaryoda İl Başkanı Kalaycı’nın Belediye seçimlerinde Bartın Belediye Başkanlığı’na aday olması bekleniyor.

“AK Parti İl Başkanı En Doğal Adaydır”

Adaylıkla ilgili ilk kez konuşan Kalaycı şu ifadeleri kullandı; “Biz aday olmayız. Genel merkezimiz bize derse ki sen şuraya geç oraya geçeriz. Sen dinlen derse ki dinleniriz. Biz bu görevleri halkımıza hizmeti hakka hizmet bilerek yapıyoruz. Rabbim neylerse güzel eyler. İnşallah zamanı geldiğinde genel merkezimizin en doğru kararı alacağına inancım tamdır. Şunu da belirtmek isterim. AK Parti İl Başkanı en doğal adaydır. Ama milletvekilliğinde bizim bırakın Bartın’ı Türkiye’nin takdir ettiği grup başkanvekilimiz Bartın’ın gururu milletvekilimiz var. İnşallah o devam eder tabi bununla ilgili kararı genel merkez verecektir” dedi.

Milletvekili Adaylığıyla İlgili Açık Kapı Bıraktı

Yine AK Parti Bartın Milletvekilliği için adı geçen bir diğer isim de Bartın Dernekler Federasyonu Başkanı Mehmet Yılmaz oldu. Adaylıkla ilgili Yılmaz, “Hesap işi değil nasip işi” diyerek şu ifadeleri kullandı; “STK’lar ülkede gündemi belirler. Milletvekili adayı çıkartmayı düşünür müsünüz?” sorusu üzerine de BARFED Başkanı Yılmaz, “Tabi her sivil toplum kuruluşu kendi içinden birilerini çıkartmak ister. Çünkü sonuçta geçmişte bunun spesifik örnekleri de var. Sayın Yılmaz Tunç’ta bir dernekten geldi Milletvekili oldu. Yani buradan aramızdan birileri de çıkabilir. Hesap işi değil nasip işi. Nasip olduktan sonra kimse bunun önünde duramaz.”  AK Parti’de adaylıkla ilgili birçok isim konuşulsa da şuan için en çok gündeme gelen ve konuyla ilgili açıklama yapan isimler bu şekilde. Adaylık sürecinde bu isimlerin artacağı ve aday adaylarının sayısının bir hayli fazla olacağı konuşuluyor.

Bartın’da ki Tüm Dengeleri Değiştirecek

Bu süreçte en çok merak edilen konu da Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın oldu. Milliyetçi Hareket Partisi Bartın Milletvekili Adayı olarak Cemal Akın’ın seçim meydanlarında olup olmayacağı merak konusu oldu. Görev süresi boyunca Bartın halkına verdiği sözleri yerine getirebilmek için çalışan Başkan Akın, verdiği sözleri pandemi sürecine rağmen yüzde 95'in üzerinde tamamladı. Başkan Akın’ın görevinden istifa ederek MHP’den Milletvekili Adayı olması ihtimali Bartın’da ki tüm dengeleri değiştireceğinden diğer partilerinde gözü kulağı Başkan Akın’dan gelecek haberlerde… Başkan Akın, geçtiğimiz dönemde 24 Haziran 2018’de gerçekleştirilen seçimlerde Milletvekili Adayı olmayacağını açıkça söylemiş ve Bartın Belediye Başkanlığı görevine devam edeceğini ifade etmişti. Ancak önümüzdeki 2023 genel seçimleri için herhangi bir açıklama yapmayan Başkan Akın,  şuana kadar aday olup olmadığı yönünde tek bir kelime ifade etmedi. Konuyla ilgili basına bir şey yansıtmadı. Kent merkezinde gerçekleştirdiği ziyaretlerin yanı sıra akşamları da köy köy gezen Başkan Akın’ın genel seçimlere hazırlandığı iddia ediliyor. Önümüzdeki günlerde Başkan Akın’ın konuyla ilgili net açıklama yapması bekleniyor.

Yalçınkaya’nın Adaylığı da Konuşuluyor

Yeniden Refah Partisi’den İl Başkanı Ziver Gebiç ve Saadet Partisi’nden de İl Başkanı Mücahit Mekeç ismi Milletvekilliği adaylığı için ön plana çıktı. Memleket Partisi, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi  ile ilgili isimler gündeme gelmezken, İyi Parti ile ilgili sürpriz bir isim tartışıldı. Geçmişte Bartın Belediye Başkanlığı ve Milletvekilliği görevlerinde bulunan Muhammet Rıza Yalçınkaya’nın İYİ Parti’den Bartın Milletvekili Adayı olacağı konuşulmaya başlandı. Gündemi oldukça meşgul eden bu konuyla ilgili ne İyi Parti kanadından ne de eski Milletvekili Yalçınkaya’dan yalanlama gelmedi. Bu konuşulanların yanı sıra Yalçınkaya’nın CHP’den de aday olabileceği söylenirken, önümüzdeki günlerde her şeyin netleşmesi bekleniyor.

Bartın’ı Çetin Bir Seçim Yarışı Bekliyor

Bahsi geçen isimlerin aday olması durumunda Bartın’ı çetin bir seçim yarışı bekliyor. Güçlü isimlerin yarışacağı bir seçim yarışı olacak. Diğer illere bakıldığında Bartın’da seçim havası farklı oluyor. Özellikle yerel seçimlerde Bartın halkı partiye değil şahsa oy veriyor. Şahsın halka yaklaşımı ve ikili ilişkilerine bakılıyor. Genel seçimde de bu bakışın tam tersi söz konusu oluyordu. Genel seçimlerde parti liderlerinin açıklamaları, duruşları ve projeleri etkili oluyordu. Ancak bu seferki genel seçimde bu düşüncenin hakim olmaması bekleniyor.

İki Pusula Tek Zarfa

Yeni seçim sisteminde 2 oy ayrı kullanılacağı için Milletvekillerinin isimleri de büyük önem taşımaya başladı. Bir nevi yerel seçimdeki gibi partiler değil isimler yarışacak. Vatandaşlar genel seçimde Cumhurbaşkanına ayrı oy, Milletvekilliğine ayrı oy atacak. Seçmen, cumhurbaşkanına ve milletvekillerine yönelik tercihte bulundukları iki ayrı oy pusulasını aynı zarfa koyarak sandığa atacak. Geçmiş sistemde parti liderlerine verilen tek oy aynı zamanda milletvekillerine de gitmiş oluyordu. Milletvekilleri parti genel başkanlarının-Anakara'nın rüzgarıyla oy alıyordu. Yeni sistem bunu ortadan kaldırdı. Artık Milletvekili adayları hem kendisi hem de Cumhurbaşkanı adayları için oy isteyecek. Hal böyle olunca şahsa önem veren Bartın seçmenin bu genel seçimde partiye göre değil, isimlere göre oy vermesi bekleniyor. Bu nedenle partilerin Milletvekili adayları büyük önem taşıyor. Önümüzdeki günlerde aday adaylarının açıklamaları gündemi oldukça meşgul edecek gibi duruyor. 

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535