• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Bartın 18 °C
  • Ankara 19 °C
  • Bolu 24 °C
  • Kastamonu 21 °C
  • Zonguldak 16 °C
  • Karabük 21 °C
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!

Güzelcehisar projesinin iptali için toplanan imzalar teslim edildi

Bartın İli Güzelcehisar Lav Sütunları ve Sahilinin Turizm ve Rekreasyon Amaçlı Peyzaj Uygulama Projesi’nin iptal edilmesi için Bartın Eğitim Sen Şubesi tarafından toplanan bin 500 imza Bartın İl Özel İdaresi’ne teslim edildi.
Güzelcehisar projesinin iptali için toplanan imzalar teslim edildi

Bin 500 imza toplandı

Bartın Eğitim Sen Şubesi tarafından Bartın İli Güzelcehisar Lav Sütunları ve Sahilinin Turizm ve Rekreasyon Amaçlı Peyzaj Uygulama Projesi’nin iptal edilmesi için imza kampanyası düzenlendi. Bir hafta boyunca devam eden kampanya çerçevesinde toplanan bin 500 imza Bartın İl Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü'ne teslim edildi. Toplanan dilekçelerle Güzelcehisar Köyü Hisar Mahallesi Sahil Kesimi 1/1000 ölçekli 30.10.2017 tasdik tarihli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı'na itirazlar dile getirildi.

Bu projeyi istemiyoruz

Dilekçeleri teslim etmeden önce Arap Camii önünde basın açıklaması yapıldı. İlk olarak Güzelcehisar köylüleri adına Turan Havabilen konuşma yaptı. Havabilen, konuşmasında; “Güzelcehisar Köyü Hisar Mahallesinde 55 yıldır ikamet ediyorum. Bartın’da ki bu imza kampanyasına katılarak destek olan herkese teşekkür ediyorum. Köy halkı olarak 5-6 yıldır rahatsız ediliyoruz. Sürekli projeler hazırlanıp iptal ediliyordu. Gündem de kalmak için birileri bir şeyler yapıyordu. Son olarak da bu proje uygulamaya konuldu. Biz bu projeyi istemiyoruz” dedi. 

Plana itiraz ediyoruz

Düzenlenen kampanya ile ilgili bilgiler veren Eğitim Sen Şube Başkanı Sedat Bora ise şu ifadeleri kullandı; “Bartın ili Güzcehisar Köyü Hisar Mahallesi Sahil Kesimi 1/1000 ölçekli 30.10.2017 tasdik tarihli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı'na itiraz ediyoruz. Bartın Valiliği 80 milyon yıllık bir jeolojik oluşum olan ve yeryüzünde sadece birkaç örneğine daha rastlanan lav sütunlarının bulunduğu Güzelcehisar'da "turizm yatırımı" adı altında ''sahilde insanları kumda yürütmemek" için projelendirmiştir. Güzelcehisar Köyü'nde, 80 milyon yıl önce volkanlardan akan lavların soğuyup kristalleşmesiyle kaya haline dönüşen bazalt sütunları, geçen Ağustos ayında Türkiye'nin 112'nci tabiat anıtı olarak ilan edilmiştir.

Ne yapılacağı belli olmayan bir proje

 Zengin biyoçeşitliliğe sahip sütunların bulunduğu 143 dekarlık alanda kestane, ıhlamur, akçaağaç, defne, gürgen, mersin, kum zambağı, eğrelti otu gibi yüzlerce orman altı bitkisi yer almaktadır. Yeryüzü harikası bir kıyı bölgemiz ve nadide bir koyun olduğu Güzelcehisar sahili kamu israfı bir yatırım ve akıl almaz bir proje ile karşı karşıyadır. Ölçeksiz ve detaysız ne yapılacağı belli olmayan böyle bir proje ekosisteme ve kıyılarımıza telafisi mümkün olmayan zararlar verecektir. Söz konusu imar planı iptal edilerek, demir boru yığınından ibaret proje iptal edilmelidir. 1. derece doğal sit alan olan Güzelcehisar kıyısının doğal güzelliğine dokunulmamalıdır. 3 bin yıllık tarihi geçmişiyle eşsiz doğal güzelliğe sahip olan Bartın geçmişi geleceğe taşıyan sayısız değerlerin saklandığı bir kenttir.

İtiraz dilekçelerimizi teslim ediyoruz

Bu değerleri taşıyan ilimizin eşsiz doğal güzelliğe sahip en güzel koylarından birisi olan Güzelcehisar 1. Derece Doğal Sit Alanına zarar veren imar planı iptal edilmelidir. Yukarıda açıklanan nedenlerle, Bartın İl Encümeninin 30.10.2017 tarih ve 272 Sayılı Kararı ile kabul edilen Bartın ili Güzelcehisar Köyü Hisar Mahallesi Sahil Kesimi 1/1000 ölçekli 30.10.2017 tasdik tarihli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı'na ilişkin yaklaşık 1300 bireysel dilekçe ile söz konusu imar planının iadesinin ve iptalinin gereği için, Bartın İl Özel İdaresine itiraz dilekçelerimizi teslim ediyoruz.

Güzelcehisar'a ve Bartın’ımıza sahip çıkıyoruz

Bartınlılar bazı soruların cevabını bekliyor. Proje hazırlanırken Mimar Mühendis odalarının görüşleri alındı mı? Güzelcehisar ahalisi ve gelen yerli yabancı turistler bu platformu aşıp nasıl ve ne şekilde denizden yararlanacak? 3)Balıkçılıkla uğraşan yöre halkı teknelerini nereye çekecek? Projede patika olarak geçen yol nasıl ve ne şekilde kazıklı platform haline dönüştürüldü? İnşa edilen yürüyüş yolu Karadeniz'in fırtınalarına dayanabilecek mi? Platformun korunabilmesi için ilk önce o bölgedeki halkın projeye inanması lazım. Halka bu konuda bilgilendirilme yapıldı mı?  Projeyi hazırlayan ekip (Bartın Üniversitesi) yapılan eleştirilere neden yanıt vermiyor? Kamulaştırma yapılarak köylülerin arazileri büyük şirketlere peşkeş çekilecek midir? Bartın Valiliği tarafından yapılan tanıtım toplantısın da projenin detayları neden gizlenmiştir? 2.3 milyonluk Projenin ihalesi hangi şartlarda hangi şirkete verilmiştir? Gelin hep birlikte itiraz edelim peşini bırakmayalım Güzelcehisar’a sahip çıkalım.”

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535