• BIST 9524.59
  • Altın 2494.349
  • Dolar 32.5963
  • Euro 34.7565
  • Bartın 13 °C
  • Ankara 11 °C
  • Bolu 11 °C
  • Kastamonu 12 °C
  • Zonguldak 14 °C
  • Karabük 13 °C
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!

‘Hastaya müşteri gözüyle bakılamaz’

Saadet Partisi İl Başkanı Ünal Yurtbay, Saadet Partisi Sosyal İşler Başkanlığı tarafından Şehir Hastaneleri Çalıştayı gerçekleştirildiğini belirtti.
‘Hastaya müşteri gözüyle bakılamaz’


Saadet Partisi İl Başkanı Ünal Yurtbay, Saadet Partisi Sosyal İşler Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen Şehir Hastaneleri Çalıştayı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. İl Başkanı Yurtbay; “Sosyal İşler Başkanlığımızın sürdürdüğü çalışmalara bir yenisi daha eklendi. Saadet Partisi ile Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi’nin (ESAM) geçtiğimiz günlerde ilgili tarafların katılımıyla düzenlemiş olduğu çalıştayın sonuç bildirgesi kamuoyuyla paylaşıldı. Açıklanan bildirgede 2003 yılında iktidar tarafından başlanan “Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın devreye sokulduğu bu kapsamda birçok alanda köklü değişikliklere gidildiği ifade edildi. 2007 yılında Kamu-Özel Ortaklığı şeklinde planlanan Şehir Hastaneleri’nin bugün inşaatlarına başlandığını ve bazılarının da açılışının gerçekleştirildiğin kaydedildiği sonuç bildirgesinde, 30 sağlık kampüsünün iktidar tarafından planlandığı belirtildi” dedi.

Politik kaygılar ile hareket edilmemeli

Politik kaygılarla hareket edildiğini belirten Yurtbay; “Şehir Hastaneleri Çalıştayının açıklanan bildirgesinde öneriler ve çözüm yolları bölümünde ise dikkat çeken uyarılar yer aldı. Özellikle politik kaygılar ile hareket edilmesinin ciddi sorunlara sebebiyet vereceğine de değinilerek, ‘Adalet ve merhamet kavramları çerçevesinde ne hastaya ne hekime ne de yönetim kademelerine haksızlık yapılmasına izin verilmemelidir. Politik kaygılar ile kayırmacılığa veya tekebbüre dayalı modellemeler ne alternatiftir ne de medeniyet kodlarımızla uyuşmaktadır’ ifadeleri yer aldı” dedi.

Büyük bir çelişki var

İl Başkanı Yurtbay; “Uygulamaya konulan şehir hastanelerinde devlet tarafından özel şirketlere müşteri garantisi verilmesinin yanlışlığına dikkat çekilen Sonuç Bildirgesi’nde insana müşteri gözüyle bakılması eleştirildi. Bildirgede, “Sağlık Bakanlığı’nın hastane kampüsleri ihalelerini alan şirketlere ve konsorsiyumlara, hastanelerin yüzde 70 doluluk oranında çalıştırılacağı garanti edilmektedir. Ancak bu oran tutturulamaz ise Sağlık Bakanlığı ihaleyi alan şirketlere aradaki farkı ödemeyi de taahhüt etmektedir. Dolayısıyla bu durumda doluluk oranını tutturmak için vatandaşların “daha çok hastalanması” ve hastanelere başvurması gerekmektedir. Yüzde 70 doluluk ya da diğer bir ifade ile cihazların belirli oranda kullanımını garanti etmek, “Sağlıkta Dönüşüm Projesi”nin bileşenlerinin hayata geçirilmesi açısından da çelişki oluşturmaktadır. Alt bileşenlerden olan ‘Etkili ve Kademeli Sevk Zinciri’ ile 2’inci basamak sağlık hizmetlerine başvuru sayısı düşeceği için uygulandığı takdirde müşteri garantisinin karşılanmasında güçlükler ortaya çıkacaktır” denilerek uygulamaların da birbiri ile de çelişkili olduğunu aktarıldı” ifadelerini kullandı.

Madde madde çözüm önerileri

Çalıştayda çözüm önerileri sunulduğunu söyleyen Yurtbay; “Mevcut uygulamaların temel felsefesi; politik çıkarlardan ve kişisel hayallerden ziyade aziz milletimizin medeniyet anlayışına, değer algılarına ve ilmi gerçeklere dayanmalıdır. Sağlık, sadece hastalık potansiyelleri ve ilaç endüstrisinin istatistikleri göz önüne alınmış olsa dahi hasta boyutu ile şuan ki Sağlık Bakanlığının çalışma alanından çok daha kapsamlıdır. Bundan dolayı hangi sağlık anlayışı geliştirilirse geliştirilsin ülkemizin sağlık alanında topyekûn ve koordineli bir kalkınmaya sahip olmasının zarureti vardır. Sağlık alanı “Batı tıbbı” hüviyetinde hastalığı merkeze alan bir anlayışa sahiptir. Alternatif tıp, tamamlayıcı tıp, koruyucu tıp gibi şifayı ve sağlıklı kalmayı önceleyen paradigmalara fırsat ve imkân verilmelidir. Sağlıkta kalite binaya, makineye, otelciliğe ya da lükse değil insana dayanır. Bu sebeple hekime, sağlık çalışanlarına, sağlık girişimcilerine, tıbbi cihaz ve ilaçta ar-ge standartlarının geliştirilmesine, verimliliğe ve inovasyona önem verilmeli ve yatırım yapılmalıdır” dedi.

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535