• BIST 9096.05
  • Altın 2323.989
  • Dolar 32.3607
  • Euro 34.9689
  • Bartın 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • Bolu 22 °C
  • Kastamonu 18 °C
  • Zonguldak 24 °C
  • Karabük 23 °C
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • “Aladağ’ına Seyir Terası ve Piknik Alanı İnşa Edeceğiz”
  • Sinemada Şaşkına Çeviren Evlilik Teklifi
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • “Aladağ’ına Seyir Terası ve Piknik Alanı İnşa Edeceğiz”
  • Sinemada Şaşkına Çeviren Evlilik Teklifi

‘Hayırcılardan bir tanesi çıkıp beni ikna etsin’

AK Parti İl Başkanı Hüseyin Manav, beraberindeki heyetle birlikte Hatipler Köyü’nde vatandaşlarla bir araya gelerek, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini getiren 18 maddelik anayasa değişikliği ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
‘Hayırcılardan bir tanesi çıkıp beni ikna etsin’

Manav, 18 maddeyi tek tek anlattı

16 Nisan Pazar günü yapılan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi halkoylaması öncesinde AK Parti çalışmalarına hız verdi. AK Parti İl Başkanı Hüseyin Manav, beraberinde İl Başkan Yardımcısı Kerem Aydın ve Merkez ilçe Başkan Yardımcısı Mustafa Eryiğit ile birlikte Hatipler Köyü’nde vatandaşlarla bir araya geldi. Sohbet havasında geçen ziyarette İl Başkanı Manav, referandumda oylanacak olan 18 maddeyi tek tek anlattı.Hayırcılara seslenen İl Başkanı Manav; “Yeni gelecek sistem bugün ki sistemden çok daha iyi. Bunu anlatmak için de köy köy dolaşıyoruz. Hayırcılardan bir tanesi çıkıp beni ikna etsin. Şu maddelerde sıkıntı var desin. Ancak onlar sloganik, gerçek olmayan şeylerle zihinleri bulandırmaya çalışıyorlar. İnşallah bizler vatandaşlarımıza ulaşarak anlatmaya çalışıyoruz. Bu değişiklikler sadece Erdoğan için değil, her doğan için gerekiyor” dedi.

18 madde ile cumhuriyet ve değerleri güçlendiriliyor

Manav; “1924 Anayasasında Türkiye Cumhuriyetinin şekli belirlenmiştir. Yönetim şekli Cumhuriyet, sosyal bir hukuk devleti olduğu, marşının İstiklal Marşı olduğu, parasının Türk lirası olduğu, bayrağının ay yıldızlı bayrak olduğu ve başkentinin de Ankara olduğu kabul edilmiştir. Anayasanın değiştirilemeyecek olan 4 maddesidir. Yani rejimimiz cumhuriyettir. Bununla kimsenin derdi yok. Cumhuriyete söylenildiği gibi tuzak kurulduğu da doğru değil. 18 madde ile cumhuriyet ve değerleri güçlendirilmektedir” dedi.

Sivil anayasamız olsun istiyoruz

Sivil anayasanın gerekliliğini anlatan Manav; “1923-1950 arası CHP’nin tek partili dönemi var. Arkasından çok partili dönem başlıyor. Menderes’in seçimlere girmesiyle başlıyor. 1960 yılında darbe yapılıyor. Bu darbeden sonra ülkenin Başbakanı ve iki bakanı idam ediliyor. O gün bu milletin üzerindeki vesayet başlıyor.  Bu yaşanılanların ardından 71 Muhtırası, 80 darbesi ve 82 anayasası karşımıza geliyor. Darbe anayasasını hazırlanıp, onaylatıldı. 82 anayasası haklı referandumlarla değiştirilmeye çalışıldı. Biz bir sivil anayasamız olsun istiyoruz. Darbecileri koruyan anayasalardan kurtulalım istedik. 15 Temmuz’da 249 tane vatandaşımızı şehit verdik. 2 bin 200 kardeşimiz de gazi oldu. İlk defa Meclis bombalandı. Milletin üzerine ateş açıldı. 60 ve 80’de darbe yapıldı. Ancak kimseyi öldürmedi. İşte bu 15 Temmuz’da asker kılığına girmiş hainlerin dışardaki işbirlikçileri vasıtasıyla gerçekleştirdikleri işgal girişimidir. Bu millet bu ülkeyi teslim etmedi. O geceden sonra bu anaysa değişikliği zaruri hale geldi. Bir daha sıkıyönetimle ilgili bir şey olmaması için değişim şart. Darbe unsuru barındıran tüm maddelerin temizlenmesi gerekiyor” diye konuştu.

Bütün yetki millete veriliyor

Manav; “Yeni gelecek sistem bugün ki sistemden çok daha iyi. Bunu anlatmak için de köy köy dolaşıyoruz. Hayırcılardan bir tanesi çıkıp beni ikna etsin. Şu maddelerde sıkıntı var desin. Ancak onlar sloganik, gerçek olmayan şeylerle zihinleri bulandırmaya çalışıyorlar. Hayır verenlere terörist demiyoruz. Eğer vatandaşımız hayır vermişse kabahat bizimdir. Demek ki vatandaşımıza doğru anlatamamışızdır. Demek ki yalan yanlış şeylerle halkımızın kafası bulandırılmıştır. İnşallah bizler vatandaşlarımıza ulaşarak anlatmaya çalışıyoruz. Bu değişiklikler sadece Erdoğan için değil, her doğan için gerekiyor” dedi.

Seçmene seslendi

Maddelerle ilgili bilgiler veren Manav; “Birinci madde ki değişiklik yargı ile ilgili. Şu an ki anayasamızda yargı bağımsızdır diyor.  Biz yeni düzenlemede bu bağımsızdır ifadesinin yanına tarafsızdır ifadesini de ekliyoruz. Sadece bağımsız olması yetmiyor. Aynı zamanda tarafsız olması da gerekiyor. Bu yargıyı güçlendirmek midir? Yoksa yargıyı ele geçirmek midir? Takdiri size bırakıyoruz. İkinci maddede milletvekili sayısı 550’den 600’e çıkartılıyor. Bunun amacı temsilde eşitliği sağlamaktır. Üçüncü maddemiz seçilme yaşıyla ilgili. 25’den 18’e indiriyoruz. ‘18 yaşında ergen ülkeyi mi yönetecek’ diyorlar. Türkiye’de bu yaş grubunda 8 milyon seçmen var. Bu gençlere 18’e girdi mi her türkü hakkı verirsin. Seçme hakkı veririsin. Ancak seçilme hakkı veremezsin. Bunu ortadan kaldırıyoruz. ‘Zenginin çocuğu aday olacak. Garibanın çocuğu aday olamayacak’ diyorlar. Ben Akmanlar Köyü’ndenim. Milletvekilimiz Ulus’un köyünden. AK Parti iktidar olmasaydı bizi kim il başkanı veya milletvekili yapardı?  Herkesin şansı var. Zenginin çocuğu aday olmuşa sandıkta çizeceksin. Yetki sende” ifadelerini kullandı.

Güvenoyuna gerek kalmayacak

Manav; “Dördüncü madde Cumhurbaşkanın seçim süreciyle ilgili. Milletvekilliği ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri aynı anda ve 5 yılda bir yapılacak. 2 turlu seçim var. Birinci turdaki seçimde yüzde 50’yi geçen aday Cumhurbaşkanı seçiliyor. Yüzde 50’yi kimse geçemediği zaman 2 hafta sonra en çok oyu alan 2 aday ikinci tur seçimlerine girecek. Orada da oyların yüzde 50’sinden fazlasını alan Cumhurbaşkanı seçilebilecek. Beşinci maddesinde TBMM'nin görevleri ve yetkileri, "kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak, bütçe ve kesin hesap kanun tekliflerini görüşmek ve kabul etmek, para basılmasına ve savaş ilanına karar vermek, milletlerarası antlaşmaların onaylanmasını uygun bulmak, TBMM üye tam sayısının 5'te 3 çoğunluğunun kararı ile genel ve özel af ilanına karar vermek, anayasanın diğer maddelerinde öngörülen yetkileri kullanmak ve görevleri yerine getirmek" olarak sıralanıyor. Seçimlerin ardından sandıktan çıkacak sonuçla hükümetin kimin kuracağı belli olacak” dedi. Güvenoyuna gerek kalmayacak.

Meclise Cumhurbaşkanını denetleme yetkisi veriliyor

Manav, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı; “Altıncı madde ile TBMM'nin bilgi edinme ve denetim yollarına ilişkin maddesindeki değişiklik ile yasamanın belli bir konuda Meclis Araştırması yapması, Genel Görüşme açarak Genel Kurulda görüşmesi ve milletvekillerinin, cumhurbaşkanı yardımcıları ile bakanların cevaplaması istemiyle yazılı soru sorması yeniden düzenleniyor. Buna göre, TBMM, Meclis Araştırması, Genel Görüşme, Meclis Soruşturması ve Yazılı Soru yollarıyla bilgi edinme ve denetleme yetkisini kullanacak. Gensoru ve sözlü soru kaldırılıyor. Meclise Cumhurbaşkanını denetleme yetkisi veriliyor. Yedinci Maddeyle, cumhurbaşkanı seçilen kişinin partisiyle ilişiğinin kesilmesine yönelik düzenleme kaldırılıyor. Böylelikle doğrudan halk tarafından seçilen ve siyasal bir kişilik olan cumhurbaşkanının, partisiyle ilişkisinin kesilmesine dair hükmü yürürlükten kaldıran ilga normunun, halk oylamasında kabulü akabinde yürürlüğe girmesi anında bir siyasi partiyle ilişki kurması mümkün hale getiriliyor. Adaylık şartları da bu madde ile belirleniyor. Milletvekili seçilme yeterliliğine sahip olması, 40 yaşını doldurmuş olması, üniversite mezunu olması gibi şartlar konuluyor. Şu an ki sistemde Mecliste grubu bulunan partiler Cumhurbaşkanı adayı gösterebiliyor. Ancak yeni sistemde yüzde 10’luk baraj yüzde 5’e çekiliyor. Son seçimde yüzde 5 oy almış siyasi parti Cumhurbaşkanı adayı gösterebilecek. Bir de milletin kendisine aday gösterme yetkisi veriliyor. 100 bin tane seçmen imza toplarsa bir tane vatandaşı aday gösterebilecek.

Cumhurbaşkanıyla Başbakanlık birleştiriliyor

Sekizinci madde ki düzenlemeyle, Anayasanın "cumhurbaşkanının görev ve yetkilerine" ilişkin maddede değişiklik yapılıyor ve cumhurbaşkanına, "devlet başkanı" sıfatı getiriliyor. Cumhurbaşkanıyla Başbakanlık birleştiriliyor. Çift başlılık ortadan kaldırılıyor. Devletin başı olan cumhurbaşkanına, yürütme yetkisi de veriliyor. Cumhurbaşkanı, "devlet başkanı" sıfatıyla Türkiye Cumhuriyeti'ni ve Türk milletinin birliğini temsil edecek, anayasanın uygulanmasını, devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını sağlayacak.

Cumhurbaşkanı hakkında soruşturma açılması istenebilecek

Dokuzuncu maddeyle, Cumhurbaşkanı hakkında, bir suç işlediği iddiasıyla TBMM üye tamsayısının salt çoğunluğunun vereceği önergeyle soruşturma açılması istenebilecek. Soruşturma açılmasına karar verilmesi halinde, Meclis'teki siyasi partilerin, güçleri oranında komisyona verebilecekleri üye sayısının üç katı olarak gösterecekleri adaylar arasından her siyasi parti için ayrı ayrı ad çekme suretiyle kurulacak 15 kişilik bir komisyon tarafından soruşturma yapılacak. Komisyon, soruşturma sonucunu belirten raporunu iki ay içinde Meclis Başkanlığına sunacak. Soruşturmanın bu sürede bitirilememesi halinde, komisyona bir aylık yeni ve kesin bir süre verilecek. Teklifin onuncu maddesiyle "cumhurbaşkanı yardımcılığı" geliyor. Madde, Cumhurbaşkanına, seçildikten sonra bir veya daha fazla cumhurbaşkanı yardımcısı atayabilmesi imkanı tanıyor. Cumhurbaşkanlığı makamının herhangi bir nedenle boşalması halinde 45 gün içinde cumhurbaşkanı seçimi yapılacak. Yenisi seçilene kadar cumhurbaşkanı yardımcısı, cumhurbaşkanlığına vekalet edecek ve cumhurbaşkanına ait yetkileri kullanacak. Genel seçime 1 yıl ve daha az kalmışsa, TBMM seçimi de cumhurbaşkanı seçimiyle yenilenecek.

Askeri mahkemeler tümüyle kaldırılıyor

Teklifin 11. maddesine göre, TBMM, üye tam sayısının 5'te 3 çoğunluğu ile seçimlerin yenilenmesine karar verilebilecek. TBMM genel seçimi ile cumhurbaşkanı seçimi birlikte yapılacak. Cumhurbaşkanının seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde TBMM genel seçimi ile cumhurbaşkanı seçimi birlikte gerçekleştirilecek. Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi durumunda cumhurbaşkanı bir kez daha aday olabilecek. Seçimlerinin birlikte yenilenmesine karar verilen Meclisin ve cumhurbaşkanının yetki ve görevleri, yeni Meclisin ve cumhurbaşkanının göreve başlamasına kadar devam edecek. Bu şekilde seçilen Meclis ve cumhurbaşkanının görev süreleri de 5 yıl olacak. Teklifin 12. maddesine göre, cumhurbaşkanı; tabii afet, tehlikeli salgın hastalıklar veya ağır ekonomik bunalım hallerinin yanı sıra savaş, savaşı gerektirecek bir durumun baş göstermesi, seferberlik, ayaklanma, vatan veya cumhuriyete karşı kuvvetli ve eylemli bir kalkışmanın, ülkenin ve milletin bölünmezliğini içten veya dıştan tehlikeye düşüren şiddet hareketlerinin yaygınlaşması; anayasal düzeni veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerinin ortaya çıkması; şiddet olayları nedeniyle kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması hallerinde yurdun tamamında veya bir bölgesinde olağanüstü hal (OHAL) ilan edebilecek.

HSK’nın 4 üyesini Cumhurbaşkanı, 7 üyesini TBMM seçecek

Teklifin 13. maddesine göre, disiplin mahkemeleri dışında askeri mahkemeler kurulamayacak. Yargıda birlik geliyor. Teklifin 14. maddesinde Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun yapısında değişikliğe gidiliyor. Maddeye göre, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun adı, Hakimler ve Savcılar Kurulu şeklinde değişecek. Kurulun üye sayısı 13, daire sayısı 2 olacak. Kurula Adalet Bakanı başkanlık edecek ve Adalet Bakanlığı Müsteşarı da kurulun tabii üyesi olarak görev yapacak. HSK’nın 4 üyesi Cumhurbaşkanı, 7 üyesi de TBMM tarafından nitelikli çoğunlukla seçiliyor. Üyeler, 4 yıl için seçilecek. Teklifin 15. maddesine göre, kamu idareleri ve kamu iktisadi teşebbüsleri dışındaki kamu tüzel kişilerinin harcamaları yıllık bütçelerle yapılacak. Bütçe kanununa, bütçeyle ilgili hükümler dışında hiçbir hüküm konulamayacak. Cumhurbaşkanı bütçe kanun teklifini, mali yılbaşından en az 75 gün önce TBMM'ye sunacak. Bütçe Kanunu teklifini hazırlayıp TBMM’ye sunma yetkisi Cumhurbaşkanına veriliyor. Bu medde ile Cumhurbaşkanının TBMM’ye kanun sunma yetkisi bütçe kanunuyla sınırlandırılmış oluyor. Bütçe Kanunu Mecliste onaylanmazsa, hükümet bütçesiz kalmasın diye, öncelikle geçici bütçe yapılıyor. Bu da olmaz ise önceki yılın bütçesi yeniden değerleme oranına göre artırılarak yürürlüğe konulacak.

Kanun teklif verme yetkisi sadece milletvekillerine ait oluyor

Teklifin 16. maddesiyle, önerilen hükümet sistemine uyum için anayasanın farklı maddelerinde bulunan bazı ibareler değiştiriliyor ya da metinden çıkarılıyor. Başbakanlık kurumu Cumhurbaşkanlığı ile birleşiyor. Kanun teklif verme yetkisi sadece milletvekillerine ait oluyor. Silahlı Kuvvetler Devlet Denetleme Kurulunun işleyişi içine alınıyor. Jandarma Genel Komutanlığı MGK üyesi olmaktan çıkıyor. Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri anayasal yargı denetimine alınıyor. Sıkıyönetim uygulaması kaldırılıyor. 17.madde uyarınca, TBMM'nin bir sonraki seçimi ve cumhurbaşkanı seçimi, 3 Kasım 2019 tarihinde yapılacak. Seçimin yapılacağı güne kadar milletvekillerinin ve cumhurbaşkanının görevi devam edecek. Meclisin seçim kararı alması halinde, 27'nci Yasama Dönemi Milletvekili Genel Seçimi, cumhurbaşkanı seçimiyle beraber yapılacak. Halk oylamasından kabul sonucu çıkarsa 6 ay içerisinde Meclis gerekli düzenlemeleri yapacak ve yeni içtüzüğü çıkartacak. HSK üyeleri 30 gün içerisinde seçilecek. 40’ıncı günün ardından göreve başlayacak.

Cumhurbaşkanının partili olmasının önündeki engel kaldırılıyor

18. Maddeye göre, "Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesileceğine" dair hükmün kaldırılması, değişikliğin yayımı tarihinde; mevcut anayasada Bakanlar Kurulu, sıkıyönetim, tasarı, kanun hükmünde kararname, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ibarelerinin kaldırılmasına dair değişiklikler de TBMM ve cumhurbaşkanı seçimleri sonucunda cumhurbaşkanının görevi başladığı tarihte yürürlüğe girecek. HSK devreye giriyor ve yargıda birlik sağlanıyor.”

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535