• BIST 9712.6
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Bartın 25 °C
  • Ankara 26 °C
  • Bolu 24 °C
  • Kastamonu 21 °C
  • Zonguldak 27 °C
  • Karabük 26 °C
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!

‘Hesap veremeyeceğimiz bir durum yok’

Kumluca Belediye Başkanı İsmail Can, Kumluca beldesi Bağdatlı Köyü Can Alabalık Tesislerinde  basın mensuplarıyla bir araya gelerek, tamamlanan ve devam eden belediye çalışmalarıyla ilgili bilgiler verdi.
‘Hesap veremeyeceğimiz bir durum yok’

Kumluca Belediye Başkanı İsmail Can, Kumluca beldesi Bağdatlı Köyü Can Alabalık Tesislerinde  basın mensuplarıyla bir araya gelerek, tamamlanan ve devam eden belediye çalışmalarıyla ilgili bilgiler verdi. Hiç kredi kullanmadan projeler ürettiklerini belirten Başkan Can, belediye imkanlarıyla hizmet gerçekleştirdiklerini ve göreve geldiklerinde var olan 2 milyon 700 bin TL’lik borcun 1 milyon 300 bin TL’sini ödediklerini açıkladı. Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Can, Bütün Şehir Yasasını ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tüm muhalefet belediyelerin de denetleneceği yönünde yaptığı açıklamaları değerlendirdi.

İlçede belediye başkanı olabilirim

Bütün Şehir Yasası ile ilgili netleşmiş bir şeyin olmadığını belirten Başkan Can, eğer belde belediyelerinin kapatılması halinde partisinin de uygun gördüğü taktirde, ilçeden belediye başkan adayı olabileceğini ifade etti.  Başkan Can; “Bütün Şehir Yasasını biz de basından takip edebildiğimiz kadarıyla biliyoruz. Şu anda bir çalışma var. Ancak kapsamının ne olacağı tam belli değil. Beldeler kapatılacaksa o zaman düşünürüz. Bize partimiz görev verirse ilçede belediye başkanı olmam istenirse görevden kaçmadan seve seve çalışırım. Sürprizleri seviyoruz. Olmaz diye bir şey yok. Çalışınca her şey oluyor. Bu konuda bir çekincemiz de yok” dedi.

23158086_1640632276005071_1366560958_o.jpgHer işte hesabını verebileceğimiz şekilde adım atıyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tüm muhalefet belediyelerin de denetleneceği yönünde yaptığı açıklamaları değerlendiren Can, “Kumluca Belediyesi olarak biz zaten denetleniyoruz. 2016 yılının 9.ayında bir denetimden geçtik. Bu denetimi de Mülkiye Müfettişleri yapıyor. Çok şükür bu denetimde bir sıkıntı yaşamadık. Zaten çalışmalarımızda şeffaf ve hesap verebilir bir durumdayız. Belediye başkanları her ne kadar sorgulanmaz gibi görünse de belediyeler sürekli denetimden geçiyor. Bizi Belediye Meclisi denetler. Vatandaş denetler. Başkanlar kendilerini denetler. Müfettişler denetler. Bunlar olmalı. Çünkü bizim hesap verebilir bir kurum olmamız gerekiyor. Yaptığ9ımız işlerin hesabını verebilmemiz gerekiyor. Çok şükür bizim yaptığımız bir yanlışımız yok. Dolayısıyla denetimlerden çekineceğimiz bir durum da yok. Zaten yanlış yaparsanız kanuni olarak da siyasi olarak da hesabını verirseniz. Biz yaptığımız her işte hesabını verebileceğimiz şekilde adım atıyoruz. Çekineceğimiz veya hesap veremeyeceğimiz bir durum yok” diye konuştu.

23157981_1640632609338371_653133165_o.jpgÇöp kamyonu verilmezse kendimiz alacağız

Yaz aylarında basın aracılığı ile kamuoyuna da yansıyan çöp kamyonuyla ilgili sıkıntılara sorulan soru üzerine yeniden değinen Başkan Can, “Sorunumuz çözülmedi ve hala bekliyoruz. Ben bu konuda takdiri kamuoyuna bırakıyorum. Belediyelere araçların tahsisini, hibelerini görüyorsunuzdur. Biz beklemedeyiz. Geçtiğimiz hafta Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın’ın Ankara’da Mahalli İdareler İşverenler Sendikası’na Genel Başkanlığına seçildiğinde bende yanındaydım. Bende Mahalli İdareler İşverenler Sendikası’nın üyesiyim. Orada Genel Başkan seçilmesinden çokta gurur duyduk. O zaman genel merkez ziyaretinde bu konuyu dile getirip çöp kamyon ihtiyacımız olduğunu ifade ettik. Şunu da söylemek istiyorum 2018 yılı bütçesine çöp kamyonu için yer ayırdık. Eğer bize o zamana kadar çöp arabası verilmez ise biz kendimiz ücretini ödeyip alacağız. Çok şükür Belediyemizin bu gücü var. Eğer hibe olarak gelirse de çöp kamyonu alacağımız ücretle vatandaşlarımıza başka hizmetler sunarız” şeklinde konuştu.

Su sorununa el attık

Belediye çalışmalarıyla ilgili de bilgiler veren Can, şu ifadeleri kullandı; “Bu işe ilk başladığımız zaman seçim beyannamemizde bazı projelerimiz vardı. O projelerden Kumluca’nın öncelikli sorunlarından biri olan ‘içme suyu sorununu çözeceğiz, Kumluca’da su sorunuyla ilgili ne varsa hallolacak’ demiştik. Göreve geldikten sonra 2014 yılında bununla ilgili çalışmalara başladık ve orman içerisinde bir kaynak tespit ettik. 2015 yılında da bu kaynaktaki suyu yaklaşık 2,5 kilometrelik bir hat üzerine mevcut suya ilave ettik. İçilebilir, güvenilir, analizleri yapılmış bu yeni suyu hattımızı ilave ederek de Kumluca’daki su sorununa çözüm getirdik. Şuanda Kumluca’daki su sorunun yüzde 80’i çözülmüş durumda.

Su sorunu yüzde 100 çözülecek

Daha önceden tablet klorlama yöntemiyle klorlama işlemi yapılıyordu. Biz daha sonra cihazlarla sıvı klorlama yöntemine geçtik. Suyumuz orman içerisindeki kaynaktan geldiği için zaman zaman sıkıntılı dönemler de oluyor. Burası orman bölgesi olduğu için ve aynı zamanda orman köylüsü olduğumuz için burada ‘makta’ dediğimiz orman ürünlerinin kesilmesi, biçilmesi, sürüklenmesi, kamyonlarla ya da iş makinalarıyla depoya indirilmesi sürecinde zaman zaman bu güzergâhlardaki borularda kırılma, tahribat olabiliyor. Böyle zamanlarda da sular ister istemez bulanabiliyor ya da kesilebiliyor. Çünkü bizim suyumuz 18 kilometrelik bir mesafeden geliyor. Dolayısıyla da zaman zaman bu tür sıkıntılarımız yaşanabiliyor ama haberimizin olduğu ilk anda ekiplerimizle birlikte gidip tamirat çalışmalarımızı da anında yapıyoruz. Bazen de kış döneminde bile gidip su tamiratı yaptığımız olmuştur. Ama su sorunun yüzde 80’ini çözmüş durumdayız. Önümüzdeki yıl yeni bir ilave su çalışmamız daha olacak. Şuanda su aldığımız mevkiden o zaman da bu su sorununu yüzde 100 çözmüş olacağız diye düşünüyorum. Yani Kumluca’da içme suyuyla ilgili bir sorunumuz kalmayacak. Bizim Kumluca için ilk önceliğimiz de su sorunun çözümüydü. Bunu da inşallah tamamen çözmüş olacağız.

img_0140.jpgKapalı pazaryeri sözümüzü yerine getiriyoruz

Kumluca’ya bağlı 20 köy bulunuyor. Adeta ilçe gibiyiz. Köylerdeki tüm vatandaşlarımız ihtiyaçlarını karşılamak için Kumluca’ya geliyor. Özellikle Cuma günleri pazarın da kurulmasıyla buradaki bir yoğunluk oluyor. Bizim bir kapalı pazaryeri sözümüz vardı. Bununla ilgili olarak da çalışmalarımıza 2017 yılında başladık. İnşallah çatı kaplaması işi Aralık ayı gibi tamamlanacak biz de çevre düzenlemesini yaptıktan sonra Kumluca’ya güzel bir tesis kazandırmış olacağız. İnşallah yaklaşık 2 bin 500 metrekarelik bir alana sahip olan kapalı pazaryerini hizmete açacağız. Buranın temel kazıları Bartın Belediyesi’nin iş makinalarıyla yapıldı. O da ayrı bir maliyet ama Belediye Başkanımız Sayın Cemal Akın bizi bu konularda yalnız bırakmıyor ve her türlü desteği veriyor. Toplam 700 bin TL gibi bir maliyetle kapalı pazaryeri inşasını tamamlamış olacağız. Biz göreve geldiğimiz zamanlarda bu projelerden bahsederken hayal gibi görünüyordu ama çok şükür bunları yavaş yavaş hayata geçirmeye başladık.

img_0146.jpgDüğün salonu projemizi gerçekleştirdik

Bir de bizim düğün salonu projemiz vardı. Kumluca’nın kurucu Belediye Başkanı İbrahim Güner zamanında Kumluca’nın çıkışında bir park vardı, aile çay bahçesi olarak işletiliyordu. Bu çay bahçesi zamanla atıl duruma getirildi ve burası bir çöplük haline geldikten sonra kapatıldı. Kumluca’da insanların her gün önünden geçtiği bir yerde bu hiç de hoş bir görüntü değildi. Biz hem bu görüntüyü ortadan kaldırmak hem de beldemizde ihtiyaç olan bir düğün salonu inşa etmek hem de Belediyemize gelir getirici bir tesis inşa etmek için burayı düğün salonuna dönüştürdük. Bu yaz döneminde de çatısını ve etrafını da ahşap olarak kapatarak hava muhalefeti olduğu zamanlarda da hizmet verebilecek bir konuma getirdik. Çok da rağbet gördü ve burada yaklaşık 20 düğün yapıldı. Burası hem güzel bir görüntü oluşturdu hem de Belediyemize gelir getirici bir tesis oldu.

Başkan Akın’ın adını Kumluca’da yaşatacağız

Projelerimiz arasında bir de mesire alanı vardı. Onunla ilgili de çalışmalara başladık. Şuanda içerisindeki yürüyüş yollarına kilitli parke taşı döşüyoruz. Çimlendirme aşamasını da yaz döneminde tamamlayacağız tahminen 2018’in Haziran ayında da burası hizmete girmiş olacak. Mesire alanının olduğu mevkiden düğün salonunun olduğu mevkie ulaşımı daha da kolaylaştıracak bir yaya köprüsü inşa ediyoruz. Köprünün de ayakları dikildi, üzerine köprü montajı da yapıldı, aydınlatması da yapılacak, ahşap kaplamayla kaplanacak. Yaz döneminde bu yaya köprüsünü de açmış olacağız. Bu köprüyle birlikte de bu bölgeyi hareketlendirmiş olacağız. Bu köprünün demirleri eski Belediye Başkanı Metin Çetin zamanından beri bekliyordu biz bunu Kumluca’ya kazandırmış olduk. Köprü için isim konusunda da bir anket yapıldı ve Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın’ın ismi ön plana çıktı. Biz de Sayın Cemal Akın ve Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili’nin isimlerini Kumluca’daki tesislere vereceğiz ancak yol, cadde, sokak gibi daha kalıcı olacak yerlere bu isimleri vereceğiz. Bu konuyu da Belediye Meclisimizde gündeme getireceğiz.

23158364_10212787096484597_1793678740_o.jpgFestival havasında toplu açılış yapağız

Kadınlarımıza da lokal sözümüz vardı. Daha önce Belediye’nin olan ve Sağlık Ocağından sonra tekrar Belediye’ye verilen binamıza fitness aletleri yerleştirerek hem kadınlarımıza hem gençlerimize hem de çocuklarımıza her yaştaki vatandaşlarımıza spor yapabilecekleri bir kapalı fitness salonu inşa edeceğiz. Üzerini de çevirip kadınlarımıza gün için, özel günleri için vakit geçirebilecekleri lokal olarak tahsis edeceğiz. Yani fitness salonunun üzerindeki katı kadınlar lokali olarak inşa edeceğiz. Önümüzdeki yıl da bunların bitmesi gerekiyor çünkü biz bütün planlamamızı 2018 yılında yapılacak olan bir festivalle birlikte toplu açılışlarla bunlar açmak istiyoruz. Bir de meydan projemiz var. Bölgemizdeki tüm şehitlerimizin adını da bu meydanda yaşatarak şehitlerimize olan vefa borcumuzu bir nebze de olsun ödeyeceğiz. Hem yönetici hem de bir Türk evladı olarak bu bizim görevimizdir diye düşünüyorum. Bu projemizi de inşallah 2018 yılı Temmuz ayının sonuna doğru tamamlayıp toplu açılışlarla birlikte açmamız gerekiyor.

23157587_1640632636005035_1026525329_o.jpgHiç kredi kullanmadık

Göreve geldiğimizden bugüne 15 bin metrekare kilitli parke döşedik. 6 bin metrekare yaya kaldırımı yaptık. 2 bin metrekare engelli parke taşı döşedik. Bunları yaparken de hiç kredi kullanmadık. Kendi bütçemizden, kendi imkânlarımızla ve kendi öz kaynaklarımızla yaptık. En sonda 8 bin 500 metrekare bir taş ihalesi gerçekleştirdik ve onunda ücretini ödedik. Çok şükür ekonomik olarak iyi durumdayız. Yılsonuna kadarda cadde ve sokaklara bu taşları kaplayıp tüm yolları ve sokakları ulaşıma elverişli hale getirmeyi hedefliyoruz.

23158364_10212787096484597_1793678740_o.jpgPiyasaya ve kurumlara herhangi bir borcumuz yok

Açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başkan Can, Kumluca Belediyesi’nin ekonomik durumu hakkında sorulan soruya “Göreve geldiğimizde rakamsal olarak söyleyecek olursak 2 milyon 700 bin TL civarından toplam borcumuz vardı. Bunun 400 bin TL’si faturalı piyasa borcu, 50 bin TL’si Sosyal Güvenlik Kurumuna olan borç, diğer kısmı da İller Bankasına taksitlendirilmiş kredi borcuydu. Altyapı ve kilitli parke döşeme için İller Bankasından kredi çekilmiş. Alınan krediyle cadde ve sokaklara kilitli parke taşı döşenmiş. Aradaki farkı da anlatmak için biz şu ana kadar yol yapım işlerinde hiç borçlanmadık bununda altını çizmek istedim.  Geldiğimiz ilk iki yıl içerisinde piyasaya olan borçların tamamını ödedik. Bizim piyasaya herhangi bir borcumuz yok. SGK ve kurumlara borcumuz yok.

img_0145.jpg1 milyon 300 bin TL borç ödedik

 İlk göreve başladığımızda personele ikramiye borçlarımız vardı şu anda onlara da hiç borcumuz yok. Sadece İller Bankasına taksitli borçlarımız var onlarda her ay düzenli olarak kesiliyor. 2 milyon 600 bin TL olan borcun 1 milyon 300 bin TL gibi bir rakamı ödendi. 1 milyon 250 bin TL gibi bir borcumuz kaldı. 80 bin TL’lik bir gelirimizden her ay 25 bin TL gibi iller bankasına kredi taksit borcumuz kesiliyor. Personelimize de aylık 80 bin TL’lik ödeme yapıyoruz. Bunun yanında verdiğimiz sözleri de yerine getirmeye çalışıyoruz. Ayrıca biz personel maaşlarını ödediğimiz gibi hizmet alımı kapsamında 8 personel aldık ve onların maaşlarını da düzenli bir şekilde ödüyoruz.

23134709_10212787096324593_2089257704_o.jpgSonuç sandıkta görülecek

Kasamızda da 500 bin TL gibi bir rakamı ihtiyaçlara, yatırımlara yönelik hazır tutuyoruz. İşin doğrusu borçlanarak çalışmak istemiyoruz. Ne kadar borçlanıldığını az önce ifade ettim. Şu anda eski dönemlerden kalma borçları ödeyip bir taraftan hizmet etme ve yeni projeleri hayata geçirme noktasında çalışıyoruz. Bartın Belediyesinin de çok fazla desteğini görüyoruz ve bu destekle zoru başarıyoruz ve işin doğrusu da bu. Kumluca halkı yapılanlardan oldukça memnun, bizim aldığımız hissiyat bu şekilde. 2019 yerel seçimlerinde sonuç sandıkta görülecek. Yakın zamanda bir anket çalışması da yaptırarak durumun ne olduğunu daha net göreceğiz.  Verdiğimiz sözlerin birçoğunu yerine getirdik ve birçoğunun da çalışmasını başlattık. 2018 yılı içerisinde de yüzde 80’i tamamlanmış olacak ve açılışlarını yapmış olacağız. Belki yüzde 20’lik kısmı gerçekleşmemiş olacak. Tabi projelerin planlanması ve onaylanması zaman alabiliyor. Bundan dolayı yüzde 20’lik kısmı tamamlayamamış olabiliriz diye düşünüyoruz.”

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535