• BIST 9068.33
  • Altın 2324.893
  • Dolar 32.3725
  • Euro 34.9755
  • Bartın 20 °C
  • Ankara 16 °C
  • Bolu 19 °C
  • Kastamonu 15 °C
  • Zonguldak 21 °C
  • Karabük 20 °C
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • “Aladağ’ına Seyir Terası ve Piknik Alanı İnşa Edeceğiz”
  • Sinemada Şaşkına Çeviren Evlilik Teklifi
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • “Aladağ’ına Seyir Terası ve Piknik Alanı İnşa Edeceğiz”
  • Sinemada Şaşkına Çeviren Evlilik Teklifi

IFAD’ın bütçesi 40 milyon dolara çıkacak

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdulsetter Bayram, Bartın’la birlikte Kastamonu, Sinop, Amasya ve Tokat’ın da yararlandığı Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu’nun (İFAD) bütçesinin artırıldığını söyledi.
IFAD’ın bütçesi 40 milyon dolara çıkacak

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdulsetter Bayram, Bartın’la birlikte Kastamonu, Sinop, Amasya ve Tokat’ın da yararlandığı Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu’nun (İFAD) bütçesi artırıldığını belirterek, 3 ilin bütçesi 35 milyon dolardan 40 milyon dolara çıkarılacağını ifade etti. Bayram; “IFAD kapsamında Heyetler Bartın’a gelip gidiyor. Geçen günlerde ikinci bir ziyaret geldiler. Köylerimizi ziyaret ettiler. 3 ilin bütçesi 35 milyon dolardı. Onun bütçesi yakında 40 milyon dolara çıkacak. Yani bu 40 milyon dolarlık projeden Bartın’a düşecek olan pay 40 milyon TL veya daha fazla olacaktır. 40 milyon TL ile yüzde 50 ile yüzde 80’e varan hibelerle projeler yapılacak” dedi.

Gelir getiren projelere destek verilecek

Proje ile ilgili önemli bilgiler veren Bayram, şu ifadeleri kullandı; “Bu projenin amacı dağlık yüksek kesimlerin sosyal refahını artırmaya yönelik olduğu için 300 metre ve yukarı olan köyleri kabul edecekler. 300 metreden yukarıda olan köylerde aklınıza gelebilecek kırsal kalkınmayı olumlu etkileyen her şeye proje ve yatırımlara desteği verecekler. Seradan tutun da bahçeciliğe hayvancılığa arıcılığa hatta ve hatta marjinal konulara kadar ahşap işlemeciliği köy fırını gibi aklınıza gelebilecek her şeye destek verilebilecek. Oradaki bölgeyi daha yaşanabilir hale getiren ve gelir getiren projelere destek verilecek. Nüfusun azlığı ve girişimcilik ruhunun olmaması bizi zaman zaman bu konuda karamsarlığa itiyor. Ama yine de elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz.

157 kişiye destek verilecek

Genç Çiftçi Projelerimiz sonuçlandı. 157 kişiye destek verilecek. Koyun, sığır genelde hayvancılık projeleri var. 157 projeden 99’u hayvancılık. Bunlardan da bir kısmı vazgeçiyor. Bitkisel üretime daha doğrusu meyve bahçesi kurmaya bir müracaat vardı. İki kişide laleye başvurmuştu. Hayvancılık üzerine yoğunlaşma olmasının sebebi ise getirisinin hemen başlaması. Bahçe kursanız 4-5 yıl beklemeniz gerekiyor araziler küçük. Bu sebeple çiftçimiz daha çok geliri hemen gelen ve biraz daha yüksek geliri olan ürünleri seçiyorlar. İşte çileği, laleyi, serayı seçmelerinin nedeni o. Mesela ipek böcekçiliğinin de geliri yüksek ama biraz uğraşı isteyen bir seçenek.

Külleme hastalığına dikkat

Fındıkta külleme hastalığı mevsimsel olduğu için rutubet ve sıcaklığın çok uygun olması gerekiyor. Şartlar uygun olduğunda külleme ortaya çıkmıyor. Bazı illerde şartlar oluşmadığı için ortaya çıkmıyor. Bu sene biraz Karadeniz’de yaygın ve mücadelesini yapıyoruz. Yine seralarımızda faydalı böcek salınımını yapıyoruz. Domateste özellikle zararlı bir böceğe karşı çalışma yapıyoruz. Onun da hem ilaçlı mücadelesi var hem de faydalı böcek salınımıyla mücadelesi var. Biz seralarımızda ilaç kullanımını azaltmak için iki yıldır faydalı böcek deniyoruz .

Fındık rekolte çalışmaları devam ediyor

Fındıkta rekolte tahmini çalışmalarımız devam ediyor. Ama ortalama Bartın’ın verimi 7 bin ton civarındadır. Çalışmalar devam ediyor. Yüzde 50 hibeli tarıma dayalı ekonomik yatırımlarda yine butik otel desteği verdik. 25 odalı olacak. Mugada yolu üzerinde Beşköprü Köyünde böyle bir proje var. Bizim amaçlarımız arasında kırsal kalkınma olduğu için bu tür projelere de destek verebiliyoruz. Bizim amaçlarımız arasında kırsal kalkındırmak olduğu için ahşap, mermer işleme gibi projelere destek veriyoruz. Yine tel kırma atölyesi gibi projelere destek verebiliyoruz. Makinelerin yüzde 50 sini karşılayabiliyoruz.” 

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535