• BIST 9079.97
  • Altın 2306.479
  • Dolar 32.3199
  • Euro 35.0359
  • Bartın 20 °C
  • Ankara 17 °C
  • Bolu 14 °C
  • Kastamonu 15 °C
  • Zonguldak 20 °C
  • Karabük 19 °C
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • “Aladağ’ına Seyir Terası ve Piknik Alanı İnşa Edeceğiz”
  • Sinemada Şaşkına Çeviren Evlilik Teklifi
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • “Aladağ’ına Seyir Terası ve Piknik Alanı İnşa Edeceğiz”
  • Sinemada Şaşkına Çeviren Evlilik Teklifi

İl Müdürü Özcan, ‘Sıfır Atık Projesi’nin 45 günlük verilerini paylaştı

Bartın’da 5 Haziran Dünya Çevre Günü ve Çevre Koruma Haftası dolayısıyla çelenk sunma töreni düzenlendi.
İl Müdürü Özcan, ‘Sıfır Atık Projesi’nin 45 günlük verilerini paylaştı

5 Haziran Dünya Çevre Günü ve Çevre Koruma Haftası dolayısıyla Bartın Valiliği önündeki alanda düzenlenen törene, Çevre ve Şehircilik Müdürü Ali Özcan başta olmak üzere kurum çalışanları da katıldı. Törende, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Özcan’ın Atatürk Anıtı’na çelenk sunmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Çevrenin korunması ve geliştirilmesinin insan hayatına olumlu katkılar sağladığını vurgulayan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Özcan, çevrenin zarar görmesinin de felaketlere yol açabildiğini ifade etti. Özellikle teknolojik gelişmelerle oluşan çevre kirliliğinin herkese sorumluluk yüklediğine değinen Özcan, şunları söyledi: “Günümüzde çevre sorunları artık tüm insanlığın ortak sorunları olarak gündeme gelmektedir. Ülkelerin kalkınma ayağını oluşturan koşullardan biri de çevredir. Çevre sorun­larının boyutu ve bunlara nasıl bir çözüm bulunacağı, bütün ülkelerin en önemli gündem maddelerinden birisini oluşturmaktadır.

Tehlikenin boyutlarını biraz olsun anlayabiliriz

1972 yılında İsveç'in Stockholm kentinde yapılan Birleşmiş Milletler Çevre Konferansında alınan bir kararla, 5 Haziran günü Dünya Çevre Günü olarak kabul edildi. Haziran ayının ikinci haftası ile başlayan haftayı, okullarımızda Çevre Koruma Haftası olarak kutlamaktayız. Sanayileşme ve kentlerdeki nüfus yoğunlukları, çevre sorunlarının artmasına sebep olmuştur. Bütün ülkelerin ortak sorunu haline gelen çevre kirlenmesi, günümüzde insan sağlığını tehdit eder boyutlara ulaşmıştır. Ölümlere neden olan solunum yolu hastalıklarının çoğu hava kirliliği sonucunda olmaktadır. Balıklar, çevre kirlenmesinden en çok zarar gören canlıların başında gelir. Sanayi atıkları, spreyler, yakıtlarla ortaya çıkan dumanlar, petrol ve ilaç atıkları, plastik ürünler, suni gübreler ve çöpler, çevre kirlenmesine sebep olan en önemli etkenlerdendir.

Yeterli düzeyde değil

Çevre kirlenmesini, insanın doğaya verdiği zarar olarak da tanımlayabiliriz. Doğanın korunması ve tahribatının engellenmesi zorunludur. Gelecek nesillere iyi bir çevre bırakmak için kirlenmeleri mutlaka önlemek, yeşil alanları koruyup çoğaltmak gerekir. Bilinçsizce sağa sola attığımız plastik ürünlerin doğada 400 yıl kadar çürümeden kalabildiğini söylersek, karşı karşıya kaldığımız tehlikenin boyutlarını biraz olsun anlayabiliriz. Sahip olduğu çevresel değerler açısından Türkiye’nin en önemli bölgelerinden birisi olan Batı Karadeniz’de bulunan Bartın ili, yapılan çalışmalara rağmen henüz bu değerlerin korunması ve gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarılabilmesi anlamında yeterli düzeyde değildir.”

Çevre bilincinin arttırılması gerekiyor

‘Sıfır Atık Projesi’nin 45 günlük verilerini paylaşan Özcan, şöyle konuştu: “Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü olarak hava kirliliğinin önlenmesi için kış sezonunda hemen hemen her gün konutlarda ve katı yakıt satışı yapılan işyerlerinde katı yakıtların uygunluğu, konutlarda ilk yakma saatlerine uyulup uyulmadığı konusunda denetimler yapılmıştır. Yapılan denetimlerde mevzuata uygun olmayan kömür satışı yapan, ısınma amaçlı kullanan veya ilk yakma saatlerine uymayanlara ve egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmayan araç sahiplerine idari para cezası uygulanmıştır. Yine her yıl olduğu gibi 2018 yılı içerisinde de çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla İlimizdeki Belediyelere ve İl Özel İdaresine Bakanlığımızca ayni ve nakdi yardımlar yapılmaktadır.

Gerekli koordinasyon sağlandı

Bitkisel Atık Yağların geri kazanım çalışmaları kapsamında İlimiz merkezindeki büyük sitelere ve okullara bitkisel atık yağ toplama bidonlarının dağıtımı Müdürlüğümüz ve Bitkisel Atık Yağ Geri Kazanım firması tarafından yapılmıştır. İlimiz merkezindeki okullarda çevre bilincini artırmak amacıyla ‘Çevre ve İnsan’ konulu eğitimler verilmiştir. Eğlence yerlerinden kaynaklanan gürültü ile ilgili kolluk kuvvetleri ile birlikte eğlence yerlerinde denetimler yapılmıştır. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan hanımefendinin himayelerinde Bakanlığımız tarafından başlatılan ‘Sıfır Atık Projesi’, İl Müdürlüğümüzde Nisan 2018’den itibaren uygulanmaya başlanmış olup, projenin kamu kurumlarında hızlı bir şekilde uygulanabilmesi için gerekli koordinasyon sağlanmıştır.

Üzerimize düşen görevleri mutlaka yapmalıyız

İl Müdürlüğümüzde Sıfır Atık Projesinin 45 günlük verilerini sizinle paylaşmak istiyorum.  45 günde; 74 kg kağıt, 34 kg plastik, 40 kg cam, 2 kg metal geri dönüşüme gönderilerek ekonomiye kazandırılmıştır. İl Müdürlüğümüz, ‘Yaşanabilir Çevre, Afetlere Hazır Kimlikli ve Akıllı Şehirler’ vizyonuyla; hayat kalitesi yüksek şehirler ve sürdürülebilir çevreyi temin etmek üzere planlama, yapım, dönüşüm ve çevre yönetimine ilişkin iş ve işlemleri düzenleyici, denetleyici, katılımcı ve çözüm odaklı bir misyonla iş ve işlemlerini yürütmektedir. Bu bağlamda, çevrenin kirlenmesini önlemek için üzerimize düşen görevleri mutlaka yapmalıyız. Hepinize yaşanabilir ve temiz bir çevrede, mutlu ve sağlıklı bir ömür dilerim.”

Vali Dirim’i ziyaret ettiler

Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında Özcan daha sonra da kurum çalışanlarıyla birlikte Vali Nusret Dirim’i makamında ziyaret etti. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü çalışanlarının ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Dirim, “Çevre, geleceğimizin teminatı çocuklarımıza vermek için atalarımızdan aldığımız bir mirastır. Bu emaneti en iyi şekilde koruyup yeni nesle bırakmalıyız. Dünyada ve ülkemizde kutlanan bu günün asıl amacı insanların çevreye zarar vermesini en aza indirilmesidir. Bu anlamda herkesin Dünya Çevre Gününü kutluyorum.” ifadelerini kullandı.

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535