• BIST 9079.97
  • Altın 2302.652
  • Dolar 32.3066
  • Euro 35.0883
  • Bartın 26 °C
  • Ankara 22 °C
  • Bolu 21 °C
  • Kastamonu 21 °C
  • Zonguldak 23 °C
  • Karabük 21 °C
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • “Aladağ’ına Seyir Terası ve Piknik Alanı İnşa Edeceğiz”
  • Sinemada Şaşkına Çeviren Evlilik Teklifi
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • “Aladağ’ına Seyir Terası ve Piknik Alanı İnşa Edeceğiz”
  • Sinemada Şaşkına Çeviren Evlilik Teklifi

İl Müftüsü Gündüz, 2018 yılı fitre miktarını açıkladı

Bartın İl Müftüsü Mahmut Gündüz, 2018 yılı itibariyle fitre miktarının belli olduğunu belirterek, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın miktarı belirlerken bir insanın günlük normal ölçüler içerisinde karnını doyurabileceği miktarını ölçü alındığını söyledi.
İl Müftüsü Gündüz, 2018 yılı fitre miktarını açıkladı

‘19 lira olarak belirlendi’

Bartın İl Müftüsü Mahmut Gündüz, Ramazan ayına çok az bir zaman kala 2018 Fitre miktarının en az kaç TL olduğunu açıkladı. Her sene olduğu gibi bu senede oruç fitresi en az ne kadar kaç TL olacak sorusu en çok merak edilen konu olurken İl Müftüsü Gündüz, soru işaretlerini kaldırdı. Fitre miktarı belirlenirken bir insanın günlük normal ölçüler içerisinde karnını doyurabileceği miktarın ölçü alındığını belirten Gündüz, bu ölçüye göre 2018 yılı fitre tutarının 19 TL olarak belirlendiğini söyledi.

Karnını doyurabileceği bir miktar ölçü alınıyor

Belirlenen fitre miktarının 2018 yılı Ramazan ayın başlangıcından 2019 yılı Ramazan ayı başlangıcına kadar olan sürede geçerli olduğunu belirten İl Müftüsü Gündüz; “Fitre ve fidye Diyanet İşleri Başkanlığımız geçenlerde Din İşleri Yüksek Kurulu olarak toplandı. Yapılan toplantıda fitreyi karara bağladılar. Yani 2018 Ramazanında verilecek olan fitre miktarını belirlediler. Tabi bu miktar öteki ramazana kadar geçerli olan miktardır. Bunun ölçüsü bir insanın günlük çok fazla değil normal ölçüler içerisinde karnını doyurabileceği bir miktar ölçü alınıyor. Dolayısıyla 19 lira olarak belirlendi” dedi.

Fitre ve fidye farklı şeyler

Fitre ve fidye ile ilgili de bilgiler veren Gündüz; “Vatandaşımızı bilgilendirme açısından fitre ve fidye ile ilgili de açıklama yapmak istiyorum. Fitre var bir de fidye var. Fitre; ramazanda sağlığı, sıhhati ve işi gücü nispeten düzgün olan insanların ‘Allah’a bir şükür gibi ramazan ayını güzel geçirdim ve oruçlarımı tuttum’ şeklinde düşünüp buna karşılık olsun diye her aile ferdinin vereceği miktardır. Bir kişi 19 lira verecek. Bir ailede kaç fert varsa ona göre hesap yapılıp verilecek” diye konuştu.

Fidye miktarı da 19 TL

Gündüz; “Fitrenin yanında bir de fidye var. Fidye ise oruç tutamayan insanlar için. Sağlık dolayısı ve benzeri nedenlerle tutamayan insanlar için verilecek miktar. Onlarda tutamadıkları oruçların karşılığı olarak yine bu miktarı verecekler. Yani ramazanın bir günü için 19 liradan kaç gün tutamıyorlarsa, bir ay diyelim bir ayda ne çıkarsa o miktarı verecekler. Dolayısıyla hem ramazan bayramından önce verilen fitre olarak hem de oruçlarını tutamayan insanlarımızın tutamadıkları oruçlarının karşılığı olarak verecekleri fidye miktarı bu sene 19 lira olarak belirlenmiştir” şeklinde konuştu.

Önceden yedekler dahi hacca gidebiliyordu

2018 yılı Hac başvurularıyla ilgili de bilgi veren Gündüz; “Hac başvurularımız şu anda sona erdi. Yeni bir tebliğ gelir mi bilemiyoruz. Hacılarımız şu anda kayıtlarını oldular. Önümüzdeki günlerde onları seminere alacağız. Ancak şu anda hangi kafilenin ve kimlerin gideceği belli değil. Büyük bir sıkıntı var. Bu sıkıntıyı aşmak zor. Bundan 10-15 yıl önce yedekteki vatandaşlarımız dahi hacca gidebiliyordu. Ancak şimdi birikme oldu. Kura meselesi hala devam ediyor. Bu kura işini anlatmakta da biraz zorluk çekiliyor. Birisinin 7 yıl önce müracaatı olmasına rağmen kurada yeni müracaat edene çıkabiliyor. 7 yıl önce müracaat edenin adı 49 defa yazılıyor. 7 ile 7 çarpılıyor. Ancak ilk defa yazılanların adı bir kez geçiyor. Bazen ilk kez yazılana çıkabiliyor. İşte bunu anlatmakta zorlanıyoruz” dedi.

3500 kişi bekliyor

450 kişinin hac başvurusunda bulunduğunu belirten Gündüz; “Mekke’de Kâbe’nin etrafında ki tamirat bir türlü bitirilemiyor. Binlerce insan huzur içerisinde ibadet etmek istiyor. Bu inşaatın bir an önce bitirilmesi gerekiyor. Ancak maalesef bir türlü bitirmiyorlar. Sanki kasten böyle bir şey yapıyorlar gibi. Bu çalışmaları göstererek dünyadan gelecek olan hacıların sayısında bu yüzden artış olmuyor. Bizim ilimize 113 kontenjan verildi. 65’i Diyanet ile gidecek. 48 tanesi de diğer şirketlerle gidecek. Her ikisinin de gidişiyle ilgili bilgiler gelecek. Ancak biz İl Müftülüğü olarak başvuruda bulunan tüm hacılarımızı seminere alacağız. Hacda yapmaları gereken görevleri anlatıyoruz. 3500 bekleyen vatandaşımız var. Bu yıl da 450 vatandaşımız yeni başvuruda bulundu” diye konuştu.

Milletimizin bu haftaya gösterdiği ilgi bazı insanları rahatsız etti

Kutlu Doğum Haftası’nın bundan sonraki yıllarda yapılmayacağını söyleyen Gündüz; “ Artık Kutlu Doğum Haftası olmayacak. Çünkü ülkemizde bir kısım insanlar bu konuyu eleştirdiler. Herhalde rahatsız oldular. Milletimizin bu haftaya gösterdiği ilgi ve alaka bu insanları rahatsız etti diye zannediyorum. Dolayısıyla Başkanlığımız hiç alakası olmayan bir iftira ile karşı karşıya kaldı. Efendim neymiş bu Nisan ayının bilmem kaçında bu FETÖ denilen karın ağrısı herifin doğumuymuş da onun için yapılıyormuş gibi hiç aslı astarı olmayan bir şeyi işlediler. Çok büyük bir günaha girdiler” şeklinde konuştu.

Haftanın adı artık Kutlu Doğum Haftası değil

Gündüz; “Hakikaten Kutlu Doğum Haftası geldiği zaman yer yerinden oynuyordu. Dolayısıyla bugünkü ortamda bakıldı. Dolayısıyla bunu Peygamberimizin doğduğu günün önü ve arkası kameri aya göre hesap edilerek dönüşümlü olarak yani sabit bir tarihte değil dönüşümlü olarak yapılmak isteniyor. Yine aynı şekilde kutlu doğuma benzer etkinliklerin olması isteniyor. Konferanslar, yarışmalar ziyaretler olacak. Ama haftanın adı artık Kutlu Doğum Haftası değil” dedi.

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535