• BIST 9815.86
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Bartın 22 °C
  • Ankara 26 °C
  • Bolu 27 °C
  • Kastamonu 25 °C
  • Zonguldak 19 °C
  • Karabük 28 °C
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!

‘İl Özel İdaresi bankaya borçlanacak’

İl Genel Meclisi Ağustos Ayı Toplantılarının beşinci ve son oturumu gerçekleştirildi. Kenen Dursun’un başkanlık ettiği toplantıya İl Genel Meclis Üyeleri tam katılım sağladı.
‘İl Özel İdaresi bankaya borçlanacak’

Kilitli Parke Taşı Üretim Tesisi için gerekli olan para 1.5 milyon

İl Genel Meclisi Ağustos Ayı Toplantılarının beşinci ve son oturumu Kenan Dursun başkanlığında gerçekleştirildi. 6 gündem maddesi görüşülürken, gündeme 3 madde daha eklendi. Mecliste görüşülen 6 madde içerisinde en dikkat çeken konu TOKİ’yi yakından ilgilendiren TOKİ 2 Köprüsü, köprü bağlantı yolu zemin etüt ve yapım projesi oldu. Komisyona havale edilen konunun Eylül ayı toplantılarında değerlendirilip, karara bağlanması bekleniyor. Yine Kilitli Parke Taşı Tesisi ile ilgili konu da gündemin 22.maddesinde eklendi. Bu madde de beşinci oturumun en dikkat çeken maddeleri arasında yer aldı. Kilitli Parke Taşı Tesisinin finansı konulu dosya görüşülerek, Plan Bütçe Komisyonu’na havale edildi. Konu komisyonda değerlendirilip, tesisin finansal kiralama yoluyla yapılıp yapılmayacağına karar verilecek. Eğer komisyon uygun görüp Meclis finansal kiralama talebini kabul ederse bankadan borç alınarak tesisi yapılacak.

Gündeme 3 madde eklendi

Yoklama ve bir önceki toplantıda alınan karar özetlerinin okunmasının ardından Meclis gündemine 3 madde eklendi. Gündemin 21.maddesine Tarımsal Hayvancılıkla ilgili İmar Planı konulu dosya, gündemin 22.maddesine Kilitli Parke Taşı Üretim Tesisi finansı ile ilgili dosya ve gündemin 23.maddesine de Kadro iptal ve ihdasları dosyası eklendi. 3 maddenin gündeme eklenmesinin ardından Meclis gündemine devam edildi.

Komisyon beklenmeden köy yolu asfalt yapılacak

Gündemin 18.maddesinde yer alan Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü’nün 2017 yılı Çalışma ve Yatırım Programında bulunan 12 adet 1.Kat Asfalt Sathi Kaplama Yol Yapım Projelerinin revize edilerek 2017 Yılı Ek Çalışma ve Yatırım Programına alınması ile ilgili dosya görüşüldü. Söz konusu dosya Plan Bütçe Komisyonu’na havale edildi. Maddenin oylanmasından önce İl Genel Meclis Başkanı Kenan Dursun, Kutlubey Yazıcılar Köyü ile Esenyurt İmamlar Mahallesi arasında bulunan 500 metrelik yolun yapımı için revize sonucunun beklenmemesini teklif etti. Mahallenin yolu olmaması nedeniyle konunun aciliyet taşıdığını belirten Dursun, komisyondan gelecek sonuç beklenmeden bu yolun asfalt yapılacağını ifade etti.

12 köy projesi revize edilecek

Revize edilecek olan projeler arasında 12 köy yer aldı. Komisyonda yapılacak incelemelerin ardından Kızılelma Köyü 1 kilometre kilitli parke taşı, Küçükkızılkum Köyü 500 metre sıcak asfalt, Kutlubey Yazıcılar Köyü 500 metre sıcak asfalt, Akçalı Köyü 300 metre kilitli parke taşı, Çakırdemirci Köyü 500 metre kilitli parke taşı, Kutlubeytabaklar Köyü 800 metre sıcak asfalt, Arıönü Köyü 200 metre kilitli parke taşı, Fırınlı Köyü 500 metre kilitli parke taşı, Kışla Köyü 500 metre kilitli parke taşı, Arıt Aydınlar Köyü 500 metre kilitli parke taşı, Arıt Şahin Köyü 600 metre kilitli parke taşı ve Kumluca Yılanlar Köyü 400 metre kilitli parke taşı şeklinde revize edilip edilmeyeceğine karar verilecek.

Asfalt yapılması uygun olmayan yerlere kilitli parke taşı

Maddenin kabul edilmesinin ardından değerlendirmelerde bulunan Başkan Dursun; “12 adet köyü ilgilendiren bir konu. Asfalt yapılması uygun olmayan yerler kilitli parke taşına dönüştürülecek. Asfalt makinesinin giremeyeceği köylerimiz var. Tabii bu konuda teknik bir çalışma yapmış. Bu yolların kilitli parkeye dönüştürülmesi yönünde bir teklifi var. Konunun komisyonda değerlendirilmesi gerekiyor. Bu yollar komisyon tarafından incelenecektir” dedi.

TOKİ kavşağına kadar duble yol yapılacak

Gündemin 19.maddesinde yer alan TOKİ 2 Köprüsü, Bağlantı Yolu Zemin Etüt ve Yapım Projelerinin 2017 Yılı Ek Çalışma ve Yatırım Programına alınması ile ilgili dosya karara bağlandı. TOKİ, Orduyeri ve Kaynarca’da ikamet eden vatandaşları yakından ilgilendiren dosya da oybirliğiyle Plan Bütçe Komisyonu’na havale edildi. Komisyondan elen rapor doğrultusunda madde kabul edilirse köprü inşa edilecek. Köprüye ilave olarak da TOKİ kavşağına kadar duble yol yapılacak. 2.5 milyon TL’lik ödenek Dallıca Değirmenağzı mevkiinden eski hattanenin olduğu yere direkt çıkacak olan yol ve köprü için harcanacak.

OSB köprüsü hızlı bir şekilde tamamlandı

Madde ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Başkan Dursun, şu ifadeleri kullandı; “Bu konu geçen ay encümende gündeme geldi. Bartın’da TOKİ Köprüsü macerası 2011 yılında başladı. Yıl 2017 hala biz TOKİ Köprüsünü konuşmaya devam ediyoruz. Zaman zaman bu konu İl Özel İdaresi’nin üzerinde bırakılmaya çalışıldı. 2011 yılında Kalkınma Bakanlığı Bartın’da 2 adet köprüye ödenek gönderdi. Bir tanesi OSB köprüsüydü. Bir tanesi de TOKİ köprüsüydü. O dönem sevinmiştik. Trafiği rahatlatacak bir projenin hayta geçmesi için ödenek gönderilmişti. OSB köprüsü hızlı bir şekilde tamamlandı.

Irmak Islah Projesini yatırım programına alındı

Ödeneğin geldiği yıllarda ırmak ıslahıyla ilgili hiçbir çalışma yoktu. O günkü şartlarda 2.5 milyonluk ödenek gönderildi. Bu köprü ile ilgili alanda Bartın Belediyesi’nin koruma amaçlı plan yapması gerekiyordu. Belediye bununla ilgili birkaç çalışma yaptı. Koruma amaçlı planı yapmaya çalıştı. Şu anda Irmak Islah Projesi hayata geçiyor. Sit kurulu Bartın’ın sel tehlikesi yaşadığını dikkate aldı. DSİ Bölge Müdürümüzün yoğun çabası sonucu bu projede sitle ilgili sıkıntı aşıldı. Bu sıkıntının aşılmasıyla birlikte Orman ve Su İşleri Bakanlığı Irmak Islah Projesini yatırım programına aldı.

TOKİ köprüsünü DSİ yapacak

Şu anda kasamızda 2.5 milyon TL var. TOKİ köprüsünün Irmak Islah Projesinin içerisinde yer alması nedeniyle bu para ile orya köprü olmuyor. DSİ’nin o alan için yeni bir köprü projesi var. Köprünün maliyeti 18 milyon TL. Artık Bartın ırmağına ıslah projesine yakışır bir köprüyü DSİ yapacak. Bartın ırmağından ilk 8 kilometre bizim sorumluluk alanımızda. Biz burayla ilgili encümende kamulaştırma kararı almıştık. Bunu bakanlığa da gönderdik. Ancak TOKİ köprüsü bu 8 kilometreden sonraki 1.kilometrede. Yani 9.kilometrede köprü var. Burada 4 kilometre Bartın Belediyesi’nin sorumluluğunda olan alan var. Bölge Müdürümüz bu alanın kamulaştırılması yapıldığında çalışmaların TOKİ köprüsünden başlayabileceğinin müjdesini verdi. Bartın Belediyemiz TOKİ köprüsünün bulunduğu alanın kamulaştırmasının halledildiğinde köprünün önünün açılacağını düşünüyorum.”

25 yıllığına yanlış kuruma tahsis edildi

Gündemin 20.maddesinde yer alan Sosyal Bilimler Lisesi Trafo Alanı ile ilgili dosya da İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na havale edildi. Bu maddenin kabul edilmesiyle birlikte Şiremirçavuş İlkokulu sınırları içerisinde bulunan 40 metrekarelik alan Sosyal Bilimler Lisesi Trafosu için 25 yıllığına TEDAŞ’a kiralanacak. Madde ile ilgili değerlendirmesinde Dursun; “İl Milli Eğitim Müdürlüğü bize gönderdiği yazısında BEDAŞ’a kiralanmasını talep etmişti. Bu yazıda hata yapılmış Bu ifade TEDAŞ olarak değiştirilmesi gerekiyor. Yani devir işlemlerinde devredilen kurum adı değişecek. Yanlış tahsis yapılmış. Bu madde ile tahsiste yapılan yanlış düzeltilecek” diye konuştu.

200 başlık hayvan barındıracak tesis kurulacak

Gündeme eklenen maddeler de görüşülerek karara bağlandı. Gündemin 21.maddesi olarak kabul edilen Terkehaliller Köyü Gökhan Demirci’ye ait Tarım ve Hayvancılık Tesisi ile ilgili imar planı konusu İmar ve Bayındırlık Komisyonu ve Tarım Komisyonu’na havale edildi. Dosya ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Başkan Dursun; “Bu ayki Meclisimizde 2. dosya oldu. Köylerimizde profesyonel şekilde tarım ve hayvancılığa bir dönüş var. 200 başlık hayvan barındıracak tesisler açılıyor. Bunlar bizi açıkçası sevindiriyor. Bu da imar planıyla ilgili bir dosya” dedi.

Komisyon karar verecek

Gündemin 22.maddesi olarak kabul edilen Kilitli Parke Taşı Üretim Tesisi ile finansı ile ilgili dosya görüşüldü. Bu madde de beşinci oturumun en dikkat çeken maddeleri arasında yer aldı. Dosya görüşülerek, Plan Bütçe Komisyonu’na havale edildi. Konu komisyonda değerlendirilip, tesisin finansal kiralama yoluyla yapılıp yapılmayacağına karar verilecek. Eğer komisyon uygun görüp Meclis finansal kiralama talebini kabul ederse bankadan borç alınarak tesisi yapılacak.

Kuru beton dönemini başlatacağız

Dursun, dosya ile ilgili açıklamasında; “2017 yılı yatırım programında bu tesisin 1 milyon TL’ye mal olacağını ifade etmiştik. Bununla ilgili idaremiz 3-4 aydır bir çalışma içerinde. Daha öncesi de var. Son olarak Genel Sekreter Yardımcımız oluşturulan ekiple birlikte tesisleri başka yerinde incelediler. Biz yola çıkarken sadece kilitli parke taşı tesisi kuracağız diye çıkmıştık. Ancak modern tesisleri görünce arkadaşlar buradaki tesislerin daha gelişmiş olmasına karar verdiler. Burada sadece kilitli parke taşı tesisi kurmak yerine kuru beton siteminin olması gerektiğini ifade ettiler. Sıcak asfalt yerine kuru beton yapabileceğiz. Bu tesisi Bartın’a kazandırmak istiyoruz. Ayırdığımız 1 milyon TL yeterli olmayacak. Tesisin toplam maliyeti 1.5 milyon TL. Daha standarttı yüksek beton yol yapma işini bu projeyle gerçekleştirmiş olacağız. Beton yolda devrim yapacağız. Bu proje finans kuruluşuna borçlanarak gerçekleştirilecek. Zannediyorum banka yoluyla halledilecek. Borcumuz bittikten sonra tesis bizim olacak. Bunu hızlandırmamız lazım” diye konuştu.

Projeye büyük önem veriyoruz

Madde oylanmadan önce İl Genel Meclis Başkanı Kenan Dursun’un konuşmasının ardından İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Kayış, tesis ile ilgili İl Genel Meclis Üyelerini bilgilendirdi. Kayış; “2017 yılında biz parke tesisi kurmak istiyorduk. Meclisimiz böyle bir projeksiyon koydu. Buna başladık. Bunun amacı çeşitli ebatlarda parke taşı üretmekti. Ancak yapılan incelemeler sonucunda sadece parke taşı üretmek yerine beton yol yapımının da bu tesisle olabileceği gündeme geldi. Yapılan incelemeler sonucunda bu tesisin parke taşının yanında İl Özel İdaremizin beton ihtiyacını da karşılayabileceğini gördük. Bu nedenle projeye büyük önem veriyoruz” dedi.

Bartın’da ilklerden birini gerçekleştireceğiz

Finansal kiralama yoluyla tesisin yapılacağını söyleyen Kayış; “Köylerde 1-2 yıldır beton yol uygulaması yapıyoruz. Ancak standardı yakalama hususunda tereddütlerim var. Belki ihtiyacı gideriyor. Fakat yol demek için zorlanıyoruz. Ancak bu tesisle standardı yükselteceğiz. Önemli yollarımızı dahi beton yol yapabileceğiz. Bartın’da ilklerden birini gerçekleştireceğiz. Tesisi finansal bir kuruluş kuracak. Ondan sonra biz parasını ödeyeceğiz. Tesisi bizim olacak. Böyle bir karar çıktığı taktirde çalışmalara başlanacak. Takdir Meclisin. Emeği olan herkese teşekkür ediyorum. Meclisimize de şükranlarımı arz ediyorum” şeklinde ifade etti.

25 işçinin mağduriyeti giderilecek

Kayış’ın konuşmasının akabinde Meclis gündemine devam edildi. Gündemin 23.maddesinde yer alan kadro iptal ve ihdaslarıyla ilgili dosya görüşülerek, Plan Bütçe ve İnsan Kaynakları ARGE Komisyonlarına havale edildi. Komisyonda görüşülecek olan dosyanın kabul edilmesiyle birlikte teknik elemanların kadrosunda düzenleme yapılacak. Bir de ünvan alamayan 25 işçiye ünvan verilecek.

Teknik kadrolarda sözleşmeli personel çalıştırmak istiyoruz

Konu ile ilgili İl Genel Meclis Üyelerine bilgi veren Genel Sekreter İbrahim Kayış; “Teklifimizin iki yönü var. Birincisi mevcut teknik kadrolarda sözleşmeli personel çalıştırmak istiyoruz. Bunun için düzenleme gerekiyor. Meclisimizden bunu talep ediyoruz. İkincisi de 1-2 yıl önce işçilerimizle ilgili düzenleme yapmıştık. İşçilerimizin mağduriyetlerini kısmen gidermiştik. İşçilerimize bir unvan vermiştik. Kalan işçileri de bu kadrolara atayarak, bunu çözmek istiyoruz. Meclisimizden bu konuda yetki istiyoruz. İşçilerin mağduriyetinin giderilmesi adına düşünülmesi gerekiyor. Çalışanlara karşılığını vermek gerekiyor diye düşünüyorum. Uygun olan işçilerin mağduriyetlerini gidereceği” dedi. Yapılan konuşmaların akabinde İl Genel Meclisi Ağustos Ayı Toplantıları sona erdi. İl Genel Meclisi Eylül Ayı Toplantıları 5 Eylül Salı günü saat 15.00’da gerçekleştirilecek. 

 

 

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535