• BIST 9783.64
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Bartın 22 °C
  • Ankara 26 °C
  • Bolu 27 °C
  • Kastamonu 25 °C
  • Zonguldak 19 °C
  • Karabük 28 °C
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!

‘İnkumu ve Amasra’yı yeniden tasarlayalım’

Vali Nusret Dirim, İl Genel Meclisi Eylül Ayı Toplantılarının 5.ve son birleşimine katılarak, yapılabilecek olan çalışmaları ve hedefleriyle ilgili düşüncelerini paylaştı.
‘İnkumu ve Amasra’yı yeniden tasarlayalım’

Vali Dirim, hedeflerini açıkladı

İl Genel Meclisi Eylül Ayı Toplantılarının 5.ve son birleşimi Kenan Dursun başkanlığında gerçekleştirildi. 5 Maddenin görüşüldüğü toplantıya Vali Nusret Dirim de katılarak, yapılabilecek olan çalışmaları ve hedefleriyle ilgili düşüncelerini paylaştı. Amasra ve İnkumu’nun kentsel dönüşüm çerçevesinde yeniden tasarlanması gerektiğini belirten Vali Dirim, liselerin kapalı spor salonu ihtiyaçlarının giderilmesi, bağımsız anaokulu projeleri, beton yol projeleri, İnkumu’na yat limanı projesi, çöp toplama araç sayısı ve Cumhuriyet Lisesi binasının değerlendirilmesi gibi birçok konuda açıklama yaptı.

Bağımsız anaokulları kuralım

Anaokulu projelerinden bahseden Vali Dirim; “Böyle güzel bir salonda tabi ki insana çalışma şevki gelir. Hem çok ferah hem çok aydınlık olmuş. Teknoloji de çok güzel kullanılmış. Teknolojinin bütün nimetlerinden bu salonda faydalanılmış. Bu anlamda eksiği yok gibi görünüyor. İnşallah başarılı bir çalışma dönemi olur. Uyum içerisinde işbirliği içerisinde Bartın’ı daha ileriye götürmek için elimizden geleni yatırımlarımızın daha iyi seviyelere getirmek, alt yapıyı güçlendirmek, insanların hayat kalitesini artırmak için birlikte çalışmaya gayret ediyoruz. Yürüttüğümüz tabi birçok proje var. Gelecekte de yürütmeyi düşündüğümüz bir kaç konu var. Onları burada anlatmak isterim. Birincisi okul öncesi eğitime özel idare olarak ağırlık verelim istiyorum. Okul öncesi eğitim alt yapımızı güçlendirelim, bütün ilçelerimizde, beldelerimizde en azından bağımsız birer anaokulu olsun istiyorum” dedi.

İyi bir seviyeye getiririz diye düşünüyorum

Dirim; “Bütün donanımlarıyla her eksiğini düşünerek, planlayarak yapılan anaokulları olsun. Mesela Abdipaşa’da bir tane var. Geçen dönemlerde yapılan çok güzel bir anaokulumuz var. Onun gibi Hasankadı’ya, Kumluca’ya, Kurucaşile’ye tüm anaokulu olmayan ilçelerimize ve beldelerimize anaokulları kazandıralım. Çünkü okul öncesi eğitim artık zorunlu hale geliyor. Milli Eğitim Bakanlığımız bunu zorunlu hale getirecek. Genelde okulların altında giriş katlarında çok kötü mekanlarda okul öncesi eğitim vermeye çalışıyoruz. Böyle bir okul öncesi eğitimi veliler istemezler. Böyle bir eğitime onları mecbur bırakmayalım. Okul öncesi alt yapımızı sağlam bir şekilde dizayn edelim. Çocuklarımız bulunmaları gereken nezih ortamları hak ediyorlar. Bunun bir kaç yıl üzerinde durur isek sanıyorum iyi bir seviyeye getiririz diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Liselere kapalı spor salonu yapalım

Liselerin kapalı spor salonu ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Dirim; “Özellikle liselerimizin kapalı spor salonu ihtiyacı var. Kocaman liseler yapıyoruz. Çocukların oynayacağı spor yapacağı alan yok. Ömer Tepesine hepsi gidemiyor. Maalesef oraya gitmek kolay değil kış döneminde birçok zorluklar oluyor. Bahçesine uygun olanlara hemen proje çalışmalarını başlatabiliriz. Sosyal Bilimler Lisesine şimdi Cumhuriyet Lisesini taşıyoruz. Cumhuriyet Sosyal Bilimler Lisesi olarak taşınacak. Bahçesine bir tane kapalı spor salonu yapmamız lazım. Ömer Tepesine taşıma yapmak oradan oraya gidene kadar beden eğitimi dersi biter zaten. Oraya uygun bir alana güzel bir kapalı spor salonu yapmamız lazım. Yine Fatih Sultan Mehmet Anadolu Lisesi’ni taşıyacağız. Oraya yine bir tane kapalı spor salonu yapmamız lazım. Yeni yapacağımız Endüstri Meslek Lisesinin projesine kapalı spor salonu ilave edelim. Bunlar kesinlikle lüks fazla şey değiller. Çocuklarımız için çalışıyoruz” dedi.

Spor aktivitelerine yönlendirmemiz gerekiyor

Çocuklar için spor salonlarının önemine değinen Vali Dirim; “Okullarımız kapalı spor salonlarını çekip çevirebilirler ayrıca o salonları yaz dönemlerinde okullar kapalı olduğu dönemlerde mahalleye hizmet edecektir. O mahallenin gençleri yazın orada buluşacak spor yapacak. Yine spor kursları antrenörlerimize değişik kurslar açtırabiliriz. Herkes kendisine en yakın mekanı tercih ederek rahatlıkla bir çok sporu burada yapabilir. Hem şehrimizin kalitesine artı bir değer katar hem de okul dönemlerinde okullarımızı son derecede rahatlatarak sporla iç içe bırakır. Çocuklarımızın hep ekran başlarında vakit geçirdiklerinden şikayet ediyoruz. Bilgisayarlarda cep telefonlarıyla vakit geçiren çocuklarımızı biraz daha böyle sahalara salonlardaki spor aktivitelerine doğru yönlendirmemiz gerekir” diye konuştu.

Grup yollarını betonla yapacağız

Amasra ve İnkumu’nun kentsel dönüşüm çerçevesinde yeniden tasarlanması gerektiğini belirten Vali Dirim; “Grup yollarıyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. En güzel şekilde o yolları tamamlayıp kapatacağız. Drenajları, sel akıntılarıyla ilgili çalışmaları, menfezlerini, trafik işaretlerini hepsini yapacağız. Bir kısmını da beton yol olarak yapacağız. Beton yolu gündemimize aldık. Bunu çimento fabrikası ile de görüştüğümüzde dile getirdik. Hemen çimento fabrikası yanımızda kendimiz bu betonu üretebilirsek malzeme ihtiyaçlarımızı çimento fabrikasından alacağız. Yine piyasadan diğer unsurları da alarak kendi şantiyemizde betonu üretebiliriz. Yine kendi makinelerimizde bunu yapabiliyoruz. Bunu bölgemizde yaygınlaştırabiliriz. Tabi deneyimleyerek görmek lazım. Köy yollarımızda verimli olacak mı? Belki bazı yerlerde demir kullanmak gerekecek. Ama ülkemizin belki de dönüşmesi gereken bir alan bu. Bu alanda yapacağımız çalışma belki de ülkemize de örnek teşkil edebilir. Asfaltın bütün unsurları neredeyse ithal olarak geliyor. Döviz ödüyoruz dışarıya. Burada ise milli kaynaklarımızla kendimizin ürettiği çimentoyu hayatımıza yol olarak yol alt yapısı olarak kullanabiliriz” şeklinde ifade etti.

Çöp arabası alaınabilir

Konuşmasının devamında Vali Dirim şu ifadeleri kullandı; “Köylere gittiğimizde de yapılan güzel çalışmaları fark ediyor ve görüyoruz. Özel İdaremizin hizmetlerinden halkımızda memnun. Çöp anlamında yaz aylarında toplamada sıkıntı yaşıyoruz. Bunu çöp toplama sayımızı artırarak aşabiliriz. Araç parkımızı güçlendirerek bölgeyi hızlı dolaşmamız gerekiyor. Artık 2 gün gecikse vatandaşlar isyan ediyorlar. Bunu sağa sola çöp atma gerekçesi bile görenler oluyor. Köylerimizdeki çöpler gittikçe artıyor. İnsanlar paketli ürünleri daha çok tercih etmeye başladı. Bunlar çevre sorunlarını da beraberinde getiren tüketim şekilleri. Çöp yönetimini oluşturmamız lazım. Çöp toplama alanlarında birçok köyde iyi seviyeye geldik. Önümüzdeki dönemde köylerimizin alt yapısını tamamladığımız köylerde üst yapıyı gerçekleştirmeliyiz. Elektrik hatlarının yerin altına alınması, yolların parke taşıyla döşenmesi, çocuklar için oyun grupları, oturma alanları ve duraklar yapılması gibi birçok çalışma yapılabilir.

Turizm getirisi yüksek bir sektör

Bartın çok önemli bir orman zenginliğine sahip. Şuanda belki bu zenginlik ekonomiye çok fazla katkı sağlamıyor ama gelecekte çok ciddi bir turizm potansiyeli olarak il ekonomisine önemli bir katkı sağlayacaktır. Turizm getirisi yüksek bir sektör. İlimizde nitelikli turizm hareketine geçebilirsek Türkiye’de büyüyen turizm pastasından önemli ölçüde pay sahibi olabiliriz. Bölgemizdeki orman, deniz ve kültürel kaynaklarımızı yağmalatmayalım. Bunları en güzel şekilde gelecek nesillere aktarmak bizin en başta gelen görevimiz olmalı. Bu konuda doğru adım atmamız gerekiyor. Artık köylerimizde, sahillerimizde ve turizm bölgelerimizde yasa dışı imar faaliyeti olmaması lazım. Biz bu alanları imara açalım ve insanlara sağlıklı bir şekilde bu konuda yön verelim. Bu konuda Mugada’da çalışmalar yaptık. Büyükkızılkum ve Güzelcehisar’da da çalışmalar yapacağız. Bu yerler önemli turizm noktası olabilecek yerler. Buraları doğru yönetebilirsek gelecekte daha güzel ve daha verimli çalışmalar ortaya çıkacaktır.

İnkumu’nu yeniden tasarlayalım

Bu bölgelerin gelecekte Türkiye’nin en önemli turizm yerleri olmasını sağlayabiliriz. İnkumu’na gelen misafirlerimiz bizlere hep doğru yönetilseymiş İnkumu’nun Türkiye’nin en güzel turizm yerlerinden biri olabileceğini söylüyorlar. İnkumu’na gittiğinizde özellikle sokak aralarına girdiğinizde orada kalmak bile istemiyorsunuz. Ama İnkumu’nun arka tarafından mükemmel bir orman alanı önünde ise mükemmel bir plaj ve deniz var. Orada çok ciddi bir yoğunluk oluşturulmuş. Yazlık kültürüne göre bir imar gelişmiş. Halbuki orada çok daha nezih bir imar oluşturulabilseydi, bir turizm merkezi olarak düşünülseydi ve ona göre gelişseydi daha verimli olurdu. İnkumu’nda şuanda kesinlikle bir kentsel dönüşüme ihtiyaç var. İmkanımız olsa da İnkumu’nu yeniden tasarlasak. Hacaptepe’nin oradaki tesisleri gibi oraya değer katan birçok tesisimiz olsaydı İnkumu’na Türkiye’nin en zengin insanları gelip orada birkaç gününü geçirmek isterlerdi. İnkumu’nda gelecekte mutlaka bir kentsel dönüşüm olmalı. Yeniden tasarlanmalı. Hatta oradaki konut sahipleri oraya yapılan iş yerlerine hisse sahibi yapılabilir.”

İnpiri’nde yeni Amasra’yı kuralım

Amasra ilçesinin kentsel dönüşüm adı altında yeniden tasarlanması gerektiğini belirten Dirim; “Amasra ilçesi için de aynı şey geçerli. Yeni bir Amasra kurmamız lazım. Amasra bu haliyle ne kadar daha devam edebilir? O kadar büyük bir yoğunluk var ki insanlar araçları dahi park edecek yer bulamıyor. Çok sıkışık bir şehir. Kentsel döşüme girmeyen bina sayısı orada 10-15’i geçmez. İnpiri’nde yeni bir Amasra’yı kurmamız lazım. Müze açılışına Kültür ve Turizm Bakanımız da gelecek. O açılıştan sonra Sayın Bakanımıza konuyu aktaracağız. Adadan başlayarak bir kentsel dönüşüm ihtiyacı var. Amasra sadece turizm bölgesi olmalı. Günlük yaşam başka bir yerde olmalı. Bunlar hayal değil. Türkiye bunları yapabiliyor. Devlet projesi olarak yapılabilirse kısa sürede tamamlanır. Bunlar artık Türkiye’nin üstesinden gelebileceği projeler. Belki biz görmeyiz ama çocuklarımız görmeli. Çocuklarımıza değer katmış bir Amasra’yı bırakalım. Üzerinde yaşadığımız bu toprakları değerli hale getirelim” dedi.

Cumhuriyet Lisesi binasına sahip çıkmalıyız

Cumhuriyet Lisesi binası ile ilgili de Dirim; “Başarılı bir bütçe dönemi olmasını diliyorum. Bu güzel salona katkı veren herkese teşekkür ediyorum. Cumhuriyet Lisesi’ni yeni binasına taşıdık. Eski bina ile ilgili bir karar vermemiz lazım. İl Özel İdaresi’ni belki oraya taşıyabiliriz. Kiraya verebiliriz. Cumhuriyet Lisesi binasına sahip çıkmazsak harabe olur. Şu ana kadar talipli duymadım. Orayı İl Özel İdaresi olarak öğrenci yurdu dahi yapılabilir. Orayı konut haline getirsek kiraya verebiliriz. Ne yapılacağıyla ilgili bir karara varmak lazım” diye konuştu. 

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535