• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Bartın 16 °C
  • Ankara 20 °C
  • Bolu 16 °C
  • Kastamonu 19 °C
  • Zonguldak 17 °C
  • Karabük 18 °C
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!

‘İslam’da anne hakkı’

Türk Diyanet Vakıf Sen İl Temsilcisi İsmail Ünsal, Anneler Günü münasebetiyle yayınladığı mesajında, tüm annelerin bu özel gününü kutladı.
‘İslam’da anne hakkı’

Türk Diyanet Vakıf Sen İl Temsilcisi İsmail Ünsal, Anneler Günü münasebetiyle yayınladığı mesajında, tüm annelerin bu özel gününü kutladı. İslam dininde anne hakkı ile ilgili de bilgiler veren Ünsal, İslam'da annenin insanın hayatındaki önemini anlayabilmek için Kur’an’ı Kerim’e ve Resulullah'ın (sav) ibret dolu sözlerine göz atılması gerektiğini ifade etti.

İtaat etmenin önemini gösteriyor

Ünsal; “İslam'da annenin insanın hayatındaki önemini anlayabilmemiz için Yüce Rabbimizin Kerim kitabına ve Resulullah'ın (sav) ibret dolu sözlerine şöyle bir göz atmamız gerekir. Allah-u Teala Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyurmaktadır: “Rabbin, sadece kendisine kulluk etmenizi, anne-babanıza da iyi davranmanızı kesin bir şekilde emretti. Onlardan biri veya her ikisi senin yanında yaşlanırsa, kendilerine “öf!” bile deme; onları azarlama; ikisine de güzel söz söyle.”[İsrâ sûresi, 23] ‘’Biz insana, ana babasına iyi davranmasını tavsiye etmişizdir. Çünkü anası onu nice sıkıntılara katlanarak taşımıştır. Sütten ayrılması da iki yıl içinde olur. (İşte bunun için) önce bana, sonra da ana-babana şükret diye tavsiyede bulunmuşuzdur. Dönüş ancak banadır.’’ Lokmân Suresi 14. Görüldüğü gibi bu ayetlerde Allah-u Teâla anne babaya iyilik etmeği, onlara şükretmeyi kendi ibadeti ve şükrüyle yan yana zikretmiştir. Bu da Anne babanın Allah indindeki makamını ve onlara iyilik ve itaat etmenin önemini göstermektedir” dedi.

Anne babanın evlatları boynundaki hakkı nedir?

Anne hakkının önemine değinen Ünsal, şu ifadeleri kullandı; “Bir gün bir kişi Resulullah'a (s.a.a) gelerek ya Resulullah dedi, anne babanın evlatları boynundaki hakkı nedir? Sevgili Peygamberimiz şöyle buyurdu: "Onlar senin cennet ve cehennemindir." Yani onlara yapacağın iyilikler ve onlara karşı vazifelerini yerine getirmenle cenneti kazanabilirsin. Ama onlara karşı vazifelerini yerine getirmezsen cehennemi hak etmiş olursun. Peygamber Efendimiz (sav) şöyle buyuruyor: "Kim ömrünün uzamasını ve rızkının bollaşmasını istiyorsa, anne babasına iyilik etsin ve akrabalarına sılayı rahimde bulunsun. Bir gün Hz. Musa Allah-u Teâla ile münacat ederken Hak Teâla’dan cennetteki arkadaşını kendisine tanıtmasını istiyor. Hak Teâla şöyle hitap eder: "Senin cennetteki arkadaşın filan nahiyedeki gençtir. Hz Musa genci bulmak için oraya geldiğinde onun kasaplık yapan biri olduğunu görür. Hz. Musa onu çaktırmadan takip etmeye başlar ki hangi amelle böyle büyük bir makamı elde ettiğini öğrenmiş olsun. Akşama kadar bekler; fakat onun için önemli olan ve böyle bir makama onu layık kılacak bir ameli göremez. Akşam olunca genç, iş yerini kapatıp eve gitmek istediğinde Hz Musa kendini tanıtmadan adamdan, o gece kendisini misafir etmesini ister. Hz Musa bu vesileyle gece boyunca da gencin iyi amellerini takip etmeyi amaçlamaktadır.

Annenin insan hayatındaki vazgeçilmez rolü büyük

Genç Hz. Musa'nın isteğini kabul edip onu evine götürür. Hz. Musa eve girdiğinde gencin her şeyden önce yemek yaptığını. Daha sonra evde bulunan ve eli ayağı felç olan ihtiyar bir kadının yanına gelerek büyük bir sabır ve şefkatle yemeği lokma lokma onun ağzına koyarak yedirdiğini, sonra elbisesini değiştirdiğini, ihtiyaç gidermesine yardımcı olduğunu; sonra da özel yerine yatırdığını görür. Hz. Musa (a.s) o gece sabaha kadar gencin normal dini vazifeleri dışında fevkalade bir amel, ibadet, münacat falanını görmez. Sabah olduğunda ise yine genç evden çıkmadan o kadının yemeğini yedirir ve diğer ihtiyaçlarını gidermede şefkatle ona yardımcı olur. Vedalaşırken Hz. Musa gence sorar: "Bu kadın kimdir ve sen ona yemek yedirirken, gözlerini gök yüzüne dikerek ne söylüyordu?" Genç şu cevabı verir: "Bu benim annem" der. Ben ona yemek verdiğim zaman hakkımda şöyle dua ediyor: "Allah'ım bu hizmetlerin karşılığında oğlumu cennette Hz. Musa'nın yanına arkadaş eyle." Hz. Musa da gence annesinin duasının kabul olduğunu müjdelemiştir. Görüyorsunuz ki anne babanın hakkına riayet etmek böyle güzelliklere insanı ulaştırır. Elbette bütün bunlardan önce, insanın inanan mümin olması gerekiyor. İşte bütün bunlar annenin insan hayatındaki vazgeçilmez rolünü ve önemini gösteriyor.

Anne anneliğin yanı sıra bir öğretmendir

Yüce Rabbimizden annelerimiz hakkında görevlerimizi en iyi şekilde yerine getirmeyi nasip eylesin. Ömrümüzün her gününde, bizimle ağlayan, sevincimizle mutlu olan, hastalanınca en iyi şekilde bakan, Dokuz ay karnında, üç beş sene kucağında ve ömür boyu kalbinde taşıyan annelerimize sevgi ve saygılarımı sunarım, ebediyete intikal etmiş annelerimizi de rahmetle anıyorum . Bu anlamlı gün vesilesiyle; öncelikle, bu vatanın birliği, bütünlüğü ve milletin güvenliği için hayatlarını feda eden kahraman şehit ve gazilerimizin değerli annelerinin anneler gününü kutluyor, ebediyete intikal edenleri rahmetle anıyor, yüce milletimizin asaletinin bir yansıması olarak sergiledikleri sabır ve vakarlı duruş için en içten şükranlarımı sunuyor, tüm annelerimizin önünde saygı ve hürmetle eğilirken mübarek ellerinden öpüyorum.”

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535