• BIST 9560.72
  • Altın 2487.648
  • Dolar 32.4936
  • Euro 34.7959
  • Bartın 27 °C
  • Ankara 24 °C
  • Bolu 23 °C
  • Kastamonu 25 °C
  • Zonguldak 23 °C
  • Karabük 28 °C
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!

İstiklâl Şairi Mehmet Akif Ersoy anıldı

İstiklâl Marşı’nın kabulünün 97. yılı yurt genelinde olduğu gibi ilimizde de düzenlenen etkinliklerle kutlandı.
İstiklâl Şairi Mehmet Akif Ersoy anıldı

İstiklal Marşı'nın Kabulünün 97. Yıldönümü çerçevesinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün organizesiyle TOKİ Ortaokulu öğrencileri tarafından Kültür Merkezi'nde kutlama programı düzenlendi. İstiklal Marşı okunup kabulünün tarihçesinin anlatıldığı TOKİ Ortaokulu tarafından hazırlanan etkinlikte İstiklâl Şairi Mehmet Akif Ersoy anıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını TOKİ Ortaokulu Türkçe Öğretmeni Ercan Afacan gerçekleştirdi.

Onun davasını, aşkını paylaşmak için bugün buradayız

Afacan; “Milletlerin hayatında geleceklerine yön veren önemli olaylar ve abidevi şahsiyetler vardır. Genç nesillerin iyi yetişmesi, geleceğe güvenle bakabilmeleri ve milli şuuru ayakta tutabilmek için bunları hatırlamak gerekir. Ne mutlu bizlere ki İstiklal Marşı’mızın “Milli Marş” olarak kabul edilişinin 97. yıldönümünü kutlamak ve bağımsızlığımızın simgesi olan İstiklal Marşımızın şairi Mehmet Akif Ersoy gibi pak bir ruhu, temiz bir vicdanı yad etmek ve onun yüksek ideallerini, davasını, aşkını paylaşmak için bugün buradayız. Büyük şair Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılan İstiklal Marşı, dünyadaki en haklı, en kutsal savaşlardan birini, sömürgeciliğe karşı verilmiş ilk kurtuluş savaşını, ulusal haykırışı, direnişi, heyecanı anlatan eşsiz bir yapıttır” dedi.

Bize yol gösterecek

Mehmet Akif Ersoy’un bir Türk aydını olduğunu belirten Afacan; “Mehmet Akif, güçlü anlatımıyla seçkin bir eser oluşturmuş, özlü dizeleriyle ulusumuzun, ülkesine yönelen tehditlere kararlılıkla direneceğini; bağımsızlığını koşullar ne olursa olsun koruyacağını dünyaya duyurmuştur. Mehmet Akif; edebiyatçı, şair, eğitimci, gazeteci, veteriner-hekim olma özellikleri ile çok yönlü kişiliğine bir de milletvekilliğini eklemiş, böylece toplumsal verimliliğini ve topluma katkılarını en üst düzeye çıkarmış, etkileri kendi çağını aşarak günümüze ulaşmış bir Türk aydınıdır. Merhum Akif’i hakkıyla anmak ona minnet borcunu ödemeyi gerektirir. Bu borcu ise onu okuyarak, anlayarak onu hissederek ancak ödeyebiliriz. Onun özellikle üzerinde durduğu kesim gençliktir. Mehmet Akif’in ideal genci Asım’ı tanımak, Asım’ın üzerinden Türk gençlerine seslenişini duymak, bugüne ve yarına örnek gençler kazanmada bize yol gösterecektir” diye konuştu.

Umudunu hiç yitirmemeli

Afacan; “Bir ölçüde Akif, bizi özeleştiriye yönlendirir ve görevimizi başarma derecemizi sorgulatıp o değerleri şöyle sıralamıştır. Genç, sağlıklı bir bünyeye sahip olmalıdır. Sağlam bünye, verimli işler yapmak için gereklidir. Beslenmesine dikkat eden, spor yapan genç ister o. Genç, inançlı ve kararlı olmalıdır. Ruhun mayası budur. Genç, marifet ve fazilet sahibi olmalı; yani bilgili ve erdemli olmalıdır. Bilgi, gencin en önemli süsüdür. Genç, umudunu hiç yitirmemelidir. Umudu yitirmek, bataklığa düşmektir. Genç, çalışkan olmalıdır. Çalışmak, bir görevdir ve amaca ulaşmak için araçtır. Genç, kendine güvenir. Donanımlı ve birikimlidir ve bu onu güçlü kılar, pısırık ve ürkek olmaz. Genç, sorumluluk sahibidir. Çevresine duyarlıdır, görevinin bilincindedir. Genç, yeri geldiğinde vatanı için ölür. İşte bu yüzden de Çanakkale Şehitlerine şiirinde, vatanı için canının verenler, şehit olanlar, Asım’ın neslidirler; Şöyle der. “Asım’ın nesli... diyordum ya... nesilmiş gerçek. İşte çiğnetmedi namusunu, çiğnetmeyecek. İstiklal Marşı Şairimiz Mehmet Akif’in, en büyük özelliği, ortaya koyduğu fikirleriyle, yaşadıklarının birebir örtüşmesi, özü neyse sözünün de o olmasıdır” dedi.

Dereceye girenlere ödülleri verildi

Yapılan konuşmaların akabinde İstiklal Marşı’nın kabulü dolayısıyla Bartın İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen İstiklal Marşı’nı Güzel Okuma Yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Yarışmada birinci olan Kızılelma Ortaokulu’ndan Asude Şevval Güngör’e ödülünü Vali Nusret Dirim, yarışmada ikinci olan Ellibaş Ortaokulu’ndan Eyüp Hamza Çelen’e ödülünü Bartın Garnizon Vekili Deniz Albay Taner Sinikkaya ve üçüncü olan Kocareis İmam Hatip Ortaokulu’ndan Amine Zehra Aygün’e de ödülünü Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın taktim etti. Yarışmada birinci olan Kızılelma Ortaokulu’ndan Asude Şevval Güngör, İstiklal Marşı’nı okudu. Güngör’ün şiiri okuduğu sırada duygu dolu anlar yaşanırken, uzun süre alkış aldı.

Tiyatro oyunu büyük beğeni kazandı

Ödül takdiminin ardından ‘Halkın Gözünde Akif’ konulu sunum gerçekleştirildi. TOKİ Ortaokulu öğrencileri Burak Yavuz Ünsal, İsra Süha Akalın ve Furkan Günay tarafından ‘Bir Gazinin Verdiği Ders’ adlı oyunun sahnelenmesinin akabinde de TOKİ Ortaokulu öğrencisi Ezgi Yatgın, Mehmet Akif Ersoy’un ‘Zulmü Alkışlayamam’ adlı şiirini okudu. Toplu fotoğraf çekiminin ardından program sona erdi.

Yoğun katılım oldu

Etkinliğe; Bartın Valisi Nusret Dirim, Bartın Garnizon Vekili Deniz Albay Taner Sinikkaya, Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, Bartın İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Yavuz Selim Kapancı, İl Emniyet Müdürü Ogün Vural, İl Milli Eğitim Müdürü Yaşar Demir, İl Müdürleri, Öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535