• BIST 8883.07
  • Altın 2238.645
  • Dolar 32.3358
  • Euro 35.0932
  • Bartın 15 °C
  • Ankara 12 °C
  • Bolu 9 °C
  • Kastamonu 11 °C
  • Zonguldak 13 °C
  • Karabük 13 °C
  • Sinemada Şaşkına Çeviren Evlilik Teklifi
  • Engelsiz Sanat Evi Faaliyetlerine Devam Ediyor
  • Zabıta’dan Fırın Denetimi
  • Sinemada Şaşkına Çeviren Evlilik Teklifi
  • Engelsiz Sanat Evi Faaliyetlerine Devam Ediyor
  • Zabıta’dan Fırın Denetimi

Kalaycı, emeklilerin sorunlarını dile getirdi

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Bartın Şubesi Başkanı Ali Kalaycı Türkiye Emekliler Derneği’nin Başkanlar Kurulu Sonuç Bildirisiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Kalaycı, emeklilerin sorunlarını dile getirdi

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Bartın Şubesi Başkanı Ali Kalaycı, Türkiye Emekliler Derneği’nin 24/25 Temmuz 2018 tarihlerinde Ankara'da Genel Merkez’de gerçekleştirdiği toplantının ardından yaptığı Başkanlar Kurulu Sonuç Bildirisi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Kalaycı, yaptığı açıklamada şu bilgilere yer Verdi; “Türkiye Emekliler Derneği Başkanlar Kurulu, 24/25 Temmuz 2018 tarihlerinde Ankara'da Genel Merkez Toplantı Salonunda toplanmış, gündemindeki maddeleri müzakere etmiştir, 24 Haziran 2018 tarihinde yapılan seçimlerle, sayın Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı seçilmiş ve TBMM yeniden oluşturulmuştur. 25 Haziran 2018 tarihi itibariyle "'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi"ne geçilmiştir. Yeni dönemin ülkemize, milletimize ve emeklilerimize hayırlar getirmesini diliyoruz.

Taban aylıklarda eşitlik sağlanmalı

Başkanlar Kurulumuz, emeklilerimize dini bayramlar öncesinde bin lira ikramiyenin verilmesinde, emeği geçenlere teşekkür etmektedir. Yeni dönemde sosyal diyaloğun ve uzlaşma kültürünün büyük önem taşıdığına dikkat çeken Başkanlar Kurulumuz; sosyal güvenlik alanında norm ve standart birliğinin sağlanmasını, özellikle de emekli aylıklarında oluşan eşitsizliklere çözüm getirilmesi için intibakın öncelikli bir hedef olarak değerlendirilmesini talep etmektedir. Sosyal devletin güvencesinde olan emekli aylıkları, insanca yaşamaya yetecek bir seviyeye yükseltilmeli ve taban aylıklarda eşitlik sağlanmalıdır.

Yeni bir emekli aylığı hesaplanma sistemi getirilmeli

SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur mevzuatları, kendi içinde farklılıkları öngördüğünden emekli aylıklarının hesaplanmasında ve artırılmasında eşitlik kuralı sağlanamamıştır. Aynı çatı altında, 2000 öncesi ve sonrası dönemdeki sigortalı çalışmalara ilişkin emekli aylıklarının karma sisteme göre hesaplanması, özellikle de Ekim 2008 sonrası dönemde SSK ve Bağ-Kur'dan emekli olanların aylıklarında ciddi kayıplara yol açmıştır. Bu nedenle, 2000 öncesi dönemde uygulanan gösterge sistemine dönülmeli ve kendi içinde adaleti sağlayan yeni bir emekli aylığı hesaplanma sistemi getirilmelidir.

Emeklilerimize refahtan pay verilmeli

SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur emekli aylıkları arasındaki fark, her zam artışında giderek büyümektedir. Kamu toplu sözleşmeleriyle memur emeklilerine farklı zamların uygulanması, eşitliği ve bütünlüğü bozmuştur. Emeklilerimize statü farkı (işçi, memur ve esnaf) gözetilmeksizin seyyanen zam seçeneklerini de kapsayan yeni bir artış sistemi getirilmeli ve emeklilerimize refahtan pay verilmelidir.

Ek ödeme yüzdeleri en az 8-9'a yükseltilmeli

Ek ödeme yüzdelerinin 4-5 arasında sınırlı kalması, emeklilerimizi vergi mağduru yapmıştır. Emeklilerimiz zorunla harcamalarında yüzde 8-18 arasında KDV ve ÖTV gibi dolaylı vergiler ödemektedir. Emeklilerimize yüzde 4-5 arasında uygulanan ek ödemeler, 2006 öncesi dönemdeki vergi iadesi uygulamalarının çok gerisinde kalmıştır. Bu nedenle, emeklilerimize yapılan ek ödeme yüzdeleri en az 8-9'a yükseltilmelidir.

Değişik adlar altında katkı payları ödeniyor

Emeklilerimiz, çalıştıkları dönemlerde yüzde 12 genel sağlık sigortası primi ödemiş ve sağlık hakkını güvence alana almıştır. Sağlık Uygulama Tebliği ile emeklilerimiz hastaneye gittiklerinde değişik adlar altında katkı payları ödemekte ve aylıklarından kesilmektedir. Özel sağlık kuruluşlarında yüzde 200'e varan ilave ücret uygulaması, emeklilerimizin ödeme gücünü aştığı gibi, devlet hastanelerinde yoğunluk yaşanmasına neden olmuştur. Geçim zorluğu yaşayan emeklilerimiz, değişik adlar altında alınan katkı paylarından muaf tutulmalıdır.

Emeklilerimiz kira ödemekten kurtarılmalı

Derneğimizin öncülüğünde evi olmayan emeklilerimizin uygun ödeme koşullarıyla konut sahibi olması, devlet politikasına dönüşmüştür. Şubelerimize yapılan talepler, illerdeki milli emlak ve belediyelerle paylaşılarak TOKİ Başkanlığına sunulmaktadır. TOKİ Başkanlığı, şubelerimizce toplanan taleplerimizi seri bir şekilde değerlendirmeli, emeklilerimiz kira ödemekten kurtarılmalıdır.”

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535