• BIST 9057.97
  • Altın 2293.771
  • Dolar 32.3117
  • Euro 35.128
  • Bartın 23 °C
  • Ankara 21 °C
  • Bolu 23 °C
  • Kastamonu 21 °C
  • Zonguldak 27 °C
  • Karabük 23 °C
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • “Aladağ’ına Seyir Terası ve Piknik Alanı İnşa Edeceğiz”
  • Sinemada Şaşkına Çeviren Evlilik Teklifi
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • “Aladağ’ına Seyir Terası ve Piknik Alanı İnşa Edeceğiz”
  • Sinemada Şaşkına Çeviren Evlilik Teklifi

Kazanan Bartın olacak, kazanan Türkiye olacak

CHP Bartın Milletvekili ve TBMM İçişleri Komisyonu Üyesi Muhammet Rıza Yalçınkaya, 16 Nisan’da gerçekleştirilen referandumla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Kazanan Bartın olacak, kazanan Türkiye olacak

Yalçınkaya, açıklamasında şu ifadeleri kullandı; “Cumhuriyet tarihimizin bir dönüm noktası niteliğindeki anayasa değişikliği referandumu 16 Nisan 2017 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Sandık başına giderek oyunu kullanan ve iradesinin sandığa yansıması için çaba gösteren tüm vatandaşlarımıza teşekkür ederim. Referandumda tercihini ‘Evet’ ten yana kullanan vatandaşımızın da ‘Hayır’ dan yana kullanan vatandaşımızın da gözümüzdeki yeri birdir ve hepsi eşit Türkiye Cumhuriyeti Devleti vatandaşıdır. 16 Nisan Referandumu, eşit ve adil olmayan koşullarda gerçekleştirilmiştir. Hepimizin bildiği gibi bu süreçte siyasi iktidar, “Evet” için devletin bütün olanaklarını seferber etmiş, kaynağı vatandaşın verdiği vergiler olan devletin televizyonunu, araçlarını, uçaklarını, otobüslerini “Evet”i savunanlara kullandırtmıştır. Valiler, kaymakamlar ve bürokratlar da bu süreçte adeta parti memuru gibi çalıştırılmışlardır. Bu gerçeği gören ve hakimiyetin kayıtsız şartsız millette, yani kendisinde kalmasını isteyen ve devletinin tapusunu tek bir kişiye vermek istemeyen aziz milletimiz ise tüm bu olumsuz koşullara ve olanaksızlıklara rağmen, demokrasiye ve hukuk devletine sahip çıkmak için elinden gelen her türlü çabayı ve gayreti göstermiştir. Referandum süreci adeta devlet olanaklarını kullananlar ile olanaklarını kendisi yaratan millet arasında geçmiştir. Böylesi adil olmayan bir ortamda gerçekleştirilen referandumda, yüzde 51 gibi kıl payı bir farkla sandıktan “Evet”  sonucu çıkmıştır.

Halkın özgür iradesiyle yaptığı tercihe gölge düşürdüler

Elbette halkın kararına saygı duyuyoruz, ancak referandum sürecinde son dakika olarak Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından alınan kararlar, referandumu şaibeli hale getirmiş, halkın iradesinin sandığa yansımasına gölge düşürmüştür. Anayasa’ya göre YSK’nın görevi seçimlerin eşit şartlarda ve hilesiz gerçekleştirilmesini sağlamaktır. Hepimizin kayıtsız şartsız güvenmesi gereken bu kurul, yasalarda tanımlanan yetkilerine bağlı kalmamış ve daha önce verdiği kararları çiğnemiş, mühürsüz oy pusulalarını dahi geçerli kabul etmiştir. 298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri hakkında Kanunun 2010 yılında değiştirilen 98. Maddesinde “Sandık kurulunca verilen biçim ve renkte olmayan, üzerinde ilçe seçim kurulu ve sandık kurulu mührü bulunmayan, tamamı yırtılmış olan, üzerinde ilçe seçim kurulu ve sandık kurulu mührü dışında herhangi bir mühür, imza, yazı, parmak izi veya herhangi bir işaret bulunan zarflar geçersiz sayılır” hükmü yer almaktadır. Yine aynı kanunun 101. Maddesi de mühürsüz oy pusulalarının geçersiz olacağına amirdir. Bu açık hükümler doğrultusunda YSK, 16 Nisan 2017 tarihinde sabah 05:18’de 167 bin sandık kurulu başkanına SMS göndererek “Pusulalarda ve zarflarda mutlaka mühür olsun” talimatı vermiştir. Ancak aynı YSK, yurt dışı ve doğudaki 32 ilde oy kullanma işlemi bitip, oy sayımı başladığı saat 16.10’da siyasi parti temsilcisinin müraacatı üzerine bu kez de “Mühürsüz oy geçerlidir” kararı almıştır. Kanun hükümlerinin açık olmasına rağmen YSK’nın verdiği karar, halkın özgür iradesiyle yaptığı tercihe gölge düşürmüştür.

Barışçıl bir havada geçti

Bartın özelinde ise referandum, vatandaşlarımızın birbirlerine anlayışla yaklaştığı barışçıl bir havada geçmiştir. Vatandaşlarımız, birlik ve beraberlik içinde toplumsal ayrışmaya izin vermeden, her türlü gerginlikten uzak bir şekilde iradelerinin yansıması için tam bir demokratik olgunlukla sandık başına gitmişler ve tercihlerini yapmışlardır. Referandum sürecinde, çalışmalara katkı sağlayan ve demokrasiyi, hukuk devletini ve hukukun üstünlüğünü savunarak vatanının geleceğine sahip çıkan, devletimizin bekası, ülkemizin ve çocuklarımızın geleceği için emek harcayan farklı düşüncelere sahip diğer siyasi partilerin üye ve yöneticilerine, sendikalara, sivil toplum kuruluşlarına, meslek odalarına, partimizin teşkilatlarında görev alanlara ve toplumun her kesiminden tüm hemşerilerime teşekkür ediyorum. Bizler bu anayasa değişikliğinin ülkemiz için içerdiği tehlikeleri, sakıncaları her zaman ve her ortamda tüm vatandaşlarımıza kararlılıkla anlatmaya devam edeceğiz. Ülkemizdeki sonuçlara bakarak yılgınlığa asla kapılmadan, Büyük Önder Atatürk’ün bize emanet ettiği çağdaş, laik, demokratik Cumhuriyetimize ve kazanımlarına sahip çıkmayı sürdüreceğiz. Referandum sürecinde ortaya çıkan partiler üstü birlikteliğin hem Bartın’a hem de ülkemizin geleceğine büyük katkısı olacağı düşüncesinden hareket ederek, bu birlikteliğin bozulmasına fırsat vermeden üzerimize düşeni yerine getirme gayreti içinde olacağız. Bu birliktelik devam ettiği sürece kazanan Bartın olacak, kazanan Türkiye olacaktır. Güçlü bir Türkiye için geleceğe umutla hep birlikte yürüyeceğiz."

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535