• BIST 9079.97
  • Altın 2324.085
  • Dolar 32.3613
  • Euro 34.9442
  • Bartın 15 °C
  • Ankara 14 °C
  • Bolu 12 °C
  • Kastamonu 11 °C
  • Zonguldak 15 °C
  • Karabük 14 °C
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • “Aladağ’ına Seyir Terası ve Piknik Alanı İnşa Edeceğiz”
  • Sinemada Şaşkına Çeviren Evlilik Teklifi
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • “Aladağ’ına Seyir Terası ve Piknik Alanı İnşa Edeceğiz”
  • Sinemada Şaşkına Çeviren Evlilik Teklifi

Kirazlı ve Kışla Barajlarını Cumhurbaşkanı Erdoğan hizmete açtı

Yapımı tamamlanan iki barajı 7,7 milyar lira yatırım bedelli 375 eserle birlikte açan Cumhurbaşkanı Erdoğan yapılan tesislerin Türkiye için çok önemli kazanımlar olduğunu belirterek hayırlı olmasını diledi.
Kirazlı ve Kışla Barajlarını Cumhurbaşkanı Erdoğan hizmete açtı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından ülke genelinde yapımı tamamlanan, aralarında Bartın Kirazlıköprü Barajı ve Kışla Barajının da yer aldığı 7,7 milyar lira yatırım bedelli 375 eser dün Ankara’da düzenlenen toplu açılış töreni ile hizmete girdi. Dev eserlerin açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gerçekleştirildi. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da açılışta yaptığı konuşmada 24 Kasım’da ilimizi ziyaret ettiğini hatırlatarak, son yağışlarla su tutmaya başlayan barajlar sayesinde Bartın’ın selden kurtulmuş olacağını söyledi.

Belirlenen tarihte açılışı yapıyoruz

Ankara’da gerçekleşen ve Bartın’da da dev ekrandan takip edilen toplu açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açılışı yapılan tesislerin Türkiye için çok önemli kazanımlar olduğunu ifade ederek her birinin hayırlı olmasını diledi. Barajlar Bartın’ı sellerden koruyacak, enerji sağlayacak, tarımsal sulamaya katkıda bulunacak. Bu yatırımların Bartın’a hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi. Vali Nusret Dirim de barajlar sayesinde Bartın’ı sel tehlikesi yaşamayacağını vurguladı.

Rekor kırdık

Açılışı yapılan 375 eser hakkında açıklamalarda bulunan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Asırlık hayalleri gerçeğe dönüştürmek için çalışıyoruz. Özellikle ülkemizin her bir köşesinde vatandaşlarımızın büyük bir hasretle beklediği projeleri hayata geçiriyoruz. Bu çerçevede eserlerimizle destan yazdığımız son 15 yılda 156 milyar lira yatırım yaptık ve Cumhuriyet tarihimizin rekorlarını kırdık” diye konuştu.

Tarihi günlerden birini yaşıyoruz

AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç’ta toplu açılış töreni öncesinde yaptığı konuşmada, “Bugün Bartın’da tarihi günlerden bir tanesini yaşıyoruz. Kirazlı ve Kışla Barajının açılışlarını yapıyoruz. Bartın’a hayırlı olmasını diliyorum. Kirazlıköprü Barajı yıllardır konuşulan bir yatırımdı. Son yıllarda yapımını hızlandırdık. Proje tadilatlarını yapıp 2014’te yeni projeye göre inşaatına başladık ve kısa sürede tamamlamış oldu. 2 hafta önce su tutmaya başladı. İki haftadır yağan yağmurlarda seli önledi” dedi.

Büyük ekrandan takip edildi

Kirazlıköprü Barajından Ankara’daki tören canlı olarak dev ekrandan takip edilirken Bartın’daki törene Bartın Valisi Nusret Dirim, AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Devlet Su İşleri (DSİ) 23. Bölge Müdürü Hayrettin Baysal, AK Parti İl Başkanı Turhan Kalaycı, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Yusuf Aldatmaz, İl Emniyet Müdürü Ogün Vural, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Yavuz Selim Kapancı, İl Özel İdare Genel Sekreteri İbrahim Kayış, daire müdürleri, ilçe ve belde belediye başkanları, il genel meclis üyeleri, belediye meclis üyeleri, muhtarlar, STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Çok önemli mesafe kaydettik

Cumhurbaşkanı Erdoğan “Açılışını yaptığımız 7.7 milyar lira yatırım bedeli olan 305 eserin milletimize, ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Tüm bu eserlerin ülkemize kazandırılmasında emeği geçen, bakanlığımızdan müteahhitlerimize, işçilerimize kadar herkese şahsım milletim adına teşekkür ediyorum. Ülkemize kazandırılan 7200 eseri milletimize sunduk. Yapılan barajlarla hem içme suyu hem tarımsal sulamada çok önemli mesafe kaydettik” dedi.

7 milyar fidan toprakla buluşacak

Erdoğan “Ülkemiz zirai gelir alanında dünyada 7. sıraya yükseldiyse gerisinde bu yatırımlar vardır. KKTC'ye de su götürdük. Bu dünyada uygulanabilir bir şey değildi. Bu adımı attık. Afrika'da da insanların içme suyuna kavuşmasını temin ettik. Her eserin temelini atarken açılış tarihini birazda öne çıkararak ilan ediyoruz. Belirlenen tarihte açılışı yapıyoruz. Bir başka başarılı olduğumuz alan ağaç dikimidir. Uygun alan olan her yerde ağaçlandırma çalışmalarını sürdürüyoruz. 2023'e kadar 7 milyar fidanı toprakla buluşturmuş olacağız. Çevrecilikte bizimle kimse yarışamaz.” diye konuştu.

Rekor kırdık

Açılışı yapılan 375 eser hakkında açıklamalarda bulunan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Asırlık hayalleri gerçeğe dönüştürmek için çalışıyoruz. Özellikle ülkemizin her bir köşesinde vatandaşlarımızın büyük bir hasretle beklediği projeleri hayata geçiriyoruz. Bu çerçevede eserlerimizle destan yazdığımız son 15 yılda 156 milyar lira yatırım yaptık ve Cumhuriyet tarihimizin rekorlarını kırdık.” diye konuştu.

7200 adet yeni tesis kazandırdık

15 yıllık sürede 508 adedi baraj olmak üzere 7200 adet yeni tesisi ülkemize kazandırdıklarını belirten Bakan Eroğlu “Yine bu dönemde orman varlığımızı 1,5 milyon hektar artırarak 3 milyar 820 milyon adet fidanı toprakla buluşturduk, yıl sonuna kadar bu rakamı 4 milyar adete çıkaracağız. Tabii hayatın devamına önem vererek korunan alanlarımızı arttırdık. Meteorolojide teknolojik bir dönüşüm gerçekleştirerek hava tahmin oranlarımızı yüzde 90’ın üzerine çıkardık. Bakanlık olarak her yıl tesisleri toplu olarak hizmete aldık. Bir gelenek haline getirdiğimiz toplu açılış merasimlerine bu yıl da devam ediyoruz. Aralarında barajlar, içme suyu, sulama, atıksu arıtma ve taşkın koruma tesisleri ile ağaçlandırma, ormancılık, milli park ve meteoroloji projelerinin yer aldığı 7,7 milyar TL’ye mal olan 375 dev tesisi Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle hizmete alıyoruz” şeklinde konuştu.

Bartın’a 9 tesis

Ülke genelinde hizmete alınan bu tesislerden Bartın’ın da payına düşeni aldığını vurgulayan Bakan Eroğlu “Bartın’da Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nün tamamladığı 9 adet tesisi de bu açılış merasimi ile hizmete alacağız” dedi. Hizmete alınacak DSİ’ye ait eserler Kirazlıköprü Barajı ile taşkın koruma tesislerinden oluştuğunu belirten Bakan Eroğlu, “DSİ tarafından tamamlanan tesisler ile Bartın’da toplam 8.760 dekar zirai araziye sulama suyu sağlayacağız. Yine 66 milyon 190 bin metreküp su depolayacağız ve 2 köy ile 1.621 dekar zirai araziyi taşkın zararlarından koruyacağız. Ayrıca bu açılış merasiminde Bakanlığımıza bağlı Orman, Doğa Koruma ve Milli Parklar ile Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nce yapımı tamamlanan tesis ve çalışmaları da hizmete alacağız. Bu eserler arasında ise yeni orman yolları, ağaçlandırma, orman köylüsüne destek, fidan üretimi, korunan alanların altyapılarının iyileştirilmesi gibi çalışmalar ve otomatik meteoroloji gözlem istasyonları yer alıyor. Bütün bu eser ve çalışmaların toplam yatırım bedeli 199 milyon 742 bin TL’yi geçiyor” ifadesini kullandı.

41 milyon KW saat elektrik üretecek

AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç’ta toplu açılış töreni öncesinde yaptığı konuşmada, şunları söyledi; “Bugün Bartın’da tarihi günlerden bir tanesini yaşıyoruz. Kirazlı ve Kışla Barajının açılışlarını yapıyoruz. Bartın’a hayırlı olmasını diliyorum. Kirazlıköprü Barajı yıllardır konuşulan bir yatırımdı. Son yıllarda yapımını hızlandırdık. Proje tadilatlarını yapıp 2014’te yeni projeye göre inşaatına başladık ve kısa sürede tamamlamış oldu. 2 hafta önce su tutmaya başladı. İki haftadır yağan yağmurlarda seli önledi. Kirazlıköprü Barajı 72,5 metre yüksekliğinde, 66 milyon metreküp suyu depolayabilecek kapasitede. Şu anda 20 milyon metreküp suyu depolamış durumda.

İlimizi sellerden koruyacak

Aynı zamanda 31 bin dekar araziyi tarımsal sulamaya kavuşturacak ve 12,5 megavatlık santralle yılda 41 milyon kilovat saat elektrik üretecek büyük bir yatırım. Kışla Barajı da Kozcağız ve Bartın’ı sel taşkınlarından koruyacak önemli bir yatırım. Bugün Cumhurbaşkanımız Külliyeden 377 eserin açılışını yapıyor. Bunlardan 77 tanesi baraj ve iki tanesi bizde. Sel tehlikesi Bartın’ın korkulu rüyasıydı. 1998 yılında büyük bir sel felaketi yaşamıştık. O dönemde de Cumhurbaşkanımız Büyükşehir Belediye Başkanı iken Bartın’ın imdadına araç ve gereçlerle yetişmişti. Şimdide bu problemi tamamen inşallah ortadan kaldıracak bu büyük yatırımları Bartın’a kazandırmış oldu”

Turizme katkıda bulunacak

Milletvekili Tunç Kirazlıköprü Baraj sahasındaki karayolunun da yüksek standart olarak ulaşıma açıldığını da belirterek, “Ben Sayın Cumhurbaşkanımıza, Orman ve Su İşleri Bakanımıza, Devlet Su İşleri yetkililerine, yüklenici firma yetkililerine ve emeği geçen herkese teşekkürlerimizi sunuyorum. Baraj sahamız bizim orman ve yol kenarında. Turizm açısından da ayrı bir güzellik oluşacak. Karayolumuz iki tane tünel ve üç tane viyadükle yüksek standart olarak ulaşıma açıldı. Bu sahadan geçen Bartın içme suyu isale hattını da bu çalışmalar kapsamında yenilemiş olduk. Toplam 8,5 kilometre ve 1 metre çapında çelik borular kullanıldı. Yol kenarında seyir terasları, mesire alanlarıyla ilgili çalışmalarda olacak. İleride daha da güzellikler ortaya çıktığında burası ayrı bir turizm değerimiz olacak.” şeklinde konuştu.

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535