• BIST 9090.91
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • Bartın 24 °C
  • Ankara 21 °C
  • Bolu 22 °C
  • Kastamonu 20 °C
  • Zonguldak 23 °C
  • Karabük 22 °C
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • “Aladağ’ına Seyir Terası ve Piknik Alanı İnşa Edeceğiz”
  • Sinemada Şaşkına Çeviren Evlilik Teklifi
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • “Aladağ’ına Seyir Terası ve Piknik Alanı İnşa Edeceğiz”
  • Sinemada Şaşkına Çeviren Evlilik Teklifi

Kızılay’dan Bartınlılara kan ve kök bağışı çağrısı

Bartın Üniversitesi Yazıcılar ve Ağdacı Kampüsünde düzenlenen kan ve kök hücre bağışı kampanyasının ardından Cumhuriyet Meydanı’nda da bağış kampanyası düzenleniyor.
Kızılay’dan Bartınlılara kan ve kök bağışı çağrısı

Karabük Kan Bağış Merkezi tarafından Bartın Üniversitesi Kutlubey Yazıcılar Kampüsü ve Ağdacı Kampüsünde düzenlenen kan ve kök hücre bağışı kampanyasının ardından Cumhuriyet Meydanı’nda da kampanya başlatıldı. 16 Ekim Pazartesi günü Yazıcılar Kampüsünde başlayan ve 20 Ekim Cuma günü son bulan bağış kampanyasında birinci gün 90, ikinci gün 88, üçüncü gün 50, dördüncü gün 58 ve beşinci gün 44 olmak üzere toplamda 330 ünite bağış alındı. Yine 23 Ekim Pazartesi günü Ağdacı Kampüsünde başlayan kampanyada da ilk gün 134, ikinci gün 103 ve üçüncü günde 75 olmak üzere toplamda 312 ünite bağış toplandı. Bu iki önemli etkinliğin ardından Türk Kızılayı bağış tırı ile Cumhuriyet Meydanı’nda da bağış almaya başladı.

Tüm öğrenci kardeşlerimize teşekkür ediyoruz

Bartın Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bağış kampanyasında toplam 642 ünite kan ve kök hücre bağışı alındığını belirten Türk Kızılayı Gönüllüsü Rıza Çakın; “Karabük Kan Bağış Merkezi tarafından Bartın Üniversitesi’nde 16 Ekim Pazartesi günü bağış kampanyasına başlandı. İlk olarak 5 gün boyunca Kutubey Yazıcılar Kampüsünde kampanyaya devam edildi. Burada toplamda 330 ünite kan toplandı. Yine buradan 3 Ekim Pazartesi günü Ağdacı Kampüsüne geçildi. Burada da 3 gün boyunca toplamda 312 ünite bağış aldık. Gerçekten Bartın Üniversitesi öğrencilerimiz büyük ilgi gösterdi. Destek olan emek veren tüm öğrenci kardeşlerimize teşekkür ediyoruz” dedi.

Büyük bir farkındalık oluşturduk

Çakın; “Türk Kızılayı, ülke genelinde 17 Bölge Kan Merkezi, 64 Kan Bağış Merkezi ve 150’den fazla mobil kan bağış aracı ile hizmet veriyor. Bu hizmetlerle birçok canlar kurtuluyor. Gerçekten bu anlamda büyük bir sorumluluğu yerine getiriyoruz. Tabii bunu kan bağışında bulunan vatandaşlarımız sayesinde yapıyoruz. Bartın Üniversitesi’nde kan bağışı anlamında büyük bir farkındalık oluşturduğumuzu gördük. Buradaki bağış kampanyamızın ardından şimdi de Cumhuriyet Meydanı’nda bağış alıyoruz. Ben destek olan tüm bağışçılarımıza tekrar teşekkür ediyorum. Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirdiğimiz bağış kampanyamıza da tüm vatandaşlarımızı destek vermeye davet ediyorum” şeklinde konuştu.

Yüksek teknolojinin kullanıldığı tır Bartın’da

Düzenlenen bağış kampanyası ile ilgili bilgiler veren Karabük Kızılay Kan Bağışçısı Kazanım Uzmanı Dinçer Karagöz, ise konuşmasında; “Her bölgede bulunması zorunlu olan 16 tane yüksek teknolojinin kullanıldığı tırlarımız var. Bu tırlardan bir tanesi ile de Bartın’ımızda faaliyet gösteriyoruz. Ağdacı Kampüsünde tırımızı kullandık. Cumhuriyet Meydanı’nda da bu tırımızla bağış kampanyamızı sürdürüyoruz. Bartın halkından kampanyamıza destek vermelerini istiyoruz. İhtiyaç sahipleri adına gönüllü kan bağışçılarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

İlk defa bağış yapan gönüllü sayımızda artış var

Öğrencilerin an bağışı konusunda duyarlı davrandığını belirten Karagöz; “Kan bağış kampanyamıza Bartın Üniversitesi Yazıcılar Kampüsünde başladık. Buradaki kampanyanın ardından da Ağdacı Kampüsüne geçtik. Şimdi de Cumhuriyet Meydanı’ndayız. Bu bağış kampanyalarımızda şunu gördük. İlk defa bağış yapan gönüllü sayımızda artış var. Bu bizler için sevindirici. Bu seneye inşallah Bartın Üniversitesi gençliğinden daha fazla kan bağışı alabileceğimizin göstergesi. Bir de Bartın Üniversitesi Kızılay Öğrenci Kulübümüz var. Bu kulübümüzün de büyük katkıları oldu. Kulübümüze de verdikleri destekten dolayı teşekkür ediyorum” diye konuştu.

2300 bağış Bartın ili için çok az

Karagöz; “Bartın ilimizde geçen yıla bakıldığında bağış oranlarımızda ciddi bir artış var. Daha tam rakamlar belli değil. Çünkü yıl bitiminde net rakamlar ortaya çıkıyor. Tahminime göre geçen yılın 2 katından fazla olur diye tahmin ediyorum. Geçtiğimiz yıl 2300 civarındaydı. Bu yıl da 5 bin civarında olmasını bekliyorum. 2300 bağış Bartın ili için çok az. Bu rakamlar ilimize yakışmıyor. Bu sayıyı artırdığımızı gözlemliyoruz. Tabii bu bağış sayısının da sürekliliği önemli. Bartın ilinde çok önemli etkinlikler gerçekleştirdik. Bu etkinliklerin bağış sayısının artmasında büyük etkisi oluyor. Farkındalık oluşturuluyor” şeklinde ifade eti.

2 defa can yanmamış oluyor

Bartın’da bir ilki gerçekleştirdiklerini söyleyen Karagöz; “Bartın’da ilk defa kök hücre ve kan bağışı etkinliğini aynı anda gerçekleştiriyoruz. Kan ve kök hücre bağışını aynı anda vatandaşlarımız yapabiliyor. Tabii sadece kök hücre bağışı yapmak isteyen vatandaşlarımız da oluyor. Fakat ikisi de aynı anda alınırsa 2 defa can yanmamış oluyor. Ekstra bir tüp kan alınarak kök hücre bağışı da gerçekleşmiş oluyor. Kök hücre bağışı da kan bağışı gibi çok önemli. Vatandaşlarımız bunu ilik bağışı diye bilebilir. Vücudumuzda bulunan bir kök hücre var. Kanser hastalarına insanda kaynağı olan kök hücre naklediliyor” şeklinde konuştu.

4 saat 15 dakikalık bir işlem

Kök hücre bağışı ile ilgili de bilgiler veren Karagöz; “Kök hücre bağışı için ilk önce Kızılay’a başvuru yapılması gerekiyor. Bu bağış için ekstra form doldurulması gerekiyor. Bu formu doldurduktan sonra bağışçımız kök hücre bağışçısı haline gelmiş oluyor. Daha sonra gerekli testler yapılıyor. Bu testler Sağlık Bakanlığı’na gönderilerek, doku haritası çıkartılıyor. Sonuçlar bilgisayar sitemine geçiriliyor. Sırada kök hücre bekleyen hastalarımızın dokularının uyup uymadığı, bu sistemle tespit ediliyor. Dokular uyduğu takdirde Sağlık Bakanlığı bize dönüyor. Biz iletişime geçiyoruz. Sonra bağışçıyı Sağlık Bakanlığı bir hafta birinci derece yakın akrabasıyla birlikte misafir ediyor. Bağışçının tüm resmi izinlerini Sağlık Bakanlığı alıyor. Bağışçı hiçbir masrafa girmiyor. 5 gün 12 saat arayla aşı oluyor. Bu aşı vücuttaki kök hücrenin kan dolaşımına geçmesini sağlıyor. 7.günde de aynı kan bağışı yapar gibi damar yolundan bağışçının kanı cihaza alınıyor. Cihazda sadece kök hücre elde ediliyor. Bu işlem 4 saat 15 dakika sürüyor. Makinden torbaya alınan kök hücre hastaya nakil oluyor” dedi.

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Amaç farkındalık yaratmak09 Ocak 2023 Pazartesi 13:49
  • Sağlıklı hayat merkezi sigara bırakma polikliniği hizmette28 Aralık 2022 Çarşamba 16:38
  • Sağlık Bakanlığı Kuraları Ne Zaman Çekiliyor?28 Aralık 2022 Çarşamba 09:04
  • İlaç Sorunu İçin Adım Atıldı28 Aralık 2022 Çarşamba 08:53
  • Dünya Yürüyüş Günü'nde Yürüdüler04 Ekim 2022 Salı 10:01
  • Özel Güvenlik Personelinin Etkinliği Artırılacak07 Eylül 2022 Çarşamba 12:00
  • Kura çekimi 9 Eylül’de07 Eylül 2022 Çarşamba 10:19
  • 5 Yeni Uzman Hekim Atandı24 Haziran 2022 Cuma 10:05
  • “Minik Yüreklere Sessiz Kalmayalım”17 Haziran 2022 Cuma 15:10
  • Ameliyat öncesi PCR testi kalktı06 Mayıs 2022 Cuma 16:30
  • Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0551 120 3535