• BIST 9079.97
  • Altın 2324.068
  • Dolar 32.3623
  • Euro 34.9104
  • Bartın 14 °C
  • Ankara 12 °C
  • Bolu 10 °C
  • Kastamonu 10 °C
  • Zonguldak 14 °C
  • Karabük 14 °C
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • “Aladağ’ına Seyir Terası ve Piknik Alanı İnşa Edeceğiz”
  • Sinemada Şaşkına Çeviren Evlilik Teklifi
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • “Aladağ’ına Seyir Terası ve Piknik Alanı İnşa Edeceğiz”
  • Sinemada Şaşkına Çeviren Evlilik Teklifi

Kurallara uymak şartıyla balık tutmak serbest

Virüs tedbirleri münasebetiyle uzun süredir balık tutamayan amatör balıkçılara sevindirici haberi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan verdi.
Kurallara uymak şartıyla balık tutmak serbest

Corona virüs sonrası normalleşme adımlarının atılmasıyla birlikte amatör balıkçılık faaliyetlerinin yasaklanması kararı da yürürlükten kaldırıldı. Virüs tedbirleri münasebetiyle uzun süredir balık tutamayan amatör balıkçılara sevindirici haberi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan verdi. Erdoğan, balık tutma faaliyetinin belirlenen kurallar ve mesafe şartlarına uyulmak suretiyle 1 Haziran 2020 Pazartesi gününden itibaren başlamasına karar verildiğini açıkladı.

Kurallara uymak şartıyla serbest

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasının akabinde Vali Sinan Güner başkanlığında olağanüstü toplanan Bartın Valiliği İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi konuyla ilgili kararlar aldı.  Amatör balıkçıları yakından ilgilendiren karar şu şekilde; “İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisimizin 21.03.2020 tarih ve 7 nolu kararının 2. maddesinde ilimiz genelinde kamu kurum kuruluşlarına ait milli parklar, mesire alanları, park/bahçeler ile özel işletmelere ait piknik, mesire ve mangal alanlarının geçici bir süreyle kapatılmasına karar verilmişti. Bu kararın iptaline, bu alanlara erişeme izin verilmesine; bu şekilde halkın kullanımına açılan alanlardan park/bahçe, rekreasyon alanları, piknik alanları, mesire ve ören yerleri ile sahil bantlarında (plajlar) yüzme, piknik, spor, yürüyüş, gezi, balık tutma vb. faaliyetlerin yerleşim yeri içi park/bahçelerde mangal yapmak hariç olmak üzere, belirlenen kurallar ve mesafe şartlarına uyulmak suretiyle 1 Haziran 2020 Pazartesi gününden itibaren başlamasına karar verilmiştir.”

Teknenin boyuna göre mesafe ayarlanacak

Deniz ve iç sularda kıyıdan ve tekne ile yapılan amatör balıkçılık faaliyetleri ile ilgili karar ise şu şekilde;  “İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisimizin 24.03.2020 tarih ve 10 nolu kararının 3. maddesi 1 Haziran 2020 Pazartesi gününden itibaren; “Deniz ve iç sularda kıyıdan ve tekne ile yapılan amatör balıkçılık faaliyetlerinin İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisimizin 19.05.2020 tarih ve 31 nolu kararı ile asgari bir buçuk (1,5) metre olarak belirlenen sosyal mesafenin korunması bu faaliyetlerin teknenin boyuna göre bir buçuk (1,5) metre olarak belirlenen mesafe şartını sağlayacak kişiden fazla mürettebat dâhil kişi/yolcunun bulunmaması şartı ile yapılmasına, Mülki İdare Amirlerine gerekli hallerde amatör balıkçılık faaliyetlerinde düzenleme yapma yetkisinin verilmesine” olarak değiştirilmesine karar verilmiştir.”

Valilik 24 Mart’ta görüşmüştü

İsterseniz süreci en başından ele alalım. Bartın Valiliği İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi yeni tip koronavirüs tedbirleri kapsamında Bartın’da 24 Mart 2020 tarihinde Vali Sinan Güner başkanlığında olağanüstü gerçekleştirilen toplantıda deniz ve iç sularda gerçekleşen amatör balıkçılık faaliyetlerinin toplu olarak ve sosyal mesafe kuralına uyulmadan gerçekleştirilmemesine ve konu ile ilgili gerekli uyarıların yapılmasına, toplu olarak ve sosyal mesafe şartlarına uyulmadan yapıldığı tespit edilen bu tür faaliyetlerin mülki makamlarca men edilmesine karar verilmişti. Bu karara göre tedbir ve sosyal mesafe kuralına uyarak amatör balıkçılık faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinin önü açılmıştı.

Bakanlığın Genelgesi Valiliğin kararıyla ters düşmüştü

Ancak İçişleri Bakanlığı, Bartın Valiliği'nin aldığı karardan bir iki gün sonra corona virüs önlemleri kapsamında genelge yayımlamıştı. İçişleri Bakanlığı, valiliklere yeni tip corona virüs (Kovid-19) salgını ile mücadele kapsamında park, mesire ve piknik alanlarına yönelik genelge göndermişti. Genelgeye göre, vatandaşların 28-29 Mart tarihleri başta olmak üzere il ve ilçelerdeki sahil bantları, mesire-ören yerleri ile piknik alanlarında piknik yapmak, balık tutmak, spor ve yürüyüş gibi faaliyette bulunmaları yasaklanmıştı. İç İşleri Bakanlığı’nın bu genelgesiyle birlikte Bartın Valiliği İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi’nin 24 Mart’ta deniz ve iç sularda gerçekleşen amatör balıkçılık faaliyetleri ile ilgili aldığı kararla tezatlık yaşandı. İçişleri Bakanlığı’nın balıkçılık faaliyetlerini yasakladığı genelgesi, Bartın Valiliği’nin deniz ve iç sularda gerçekleşen amatör balıkçılık faaliyetlerinin toplu olarak ve sosyal mesafe kuralına uyulmadan gerçekleştirilmemesi yönündeki kararıyla ters düştü. Ortadaki bu kargaşa alınan kararlardan haberdar olmayan balıkçıları zor durumda bırakmıştı.

Amatör balıkçılara idari para cezası kesildiği iddia edilmişti

Bartın Valiliği İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi’nin almış olduğu sosyal mesafe kuralına uyma ve toplulukta bulunmama şartlarını uygulayarak balık tutmaya müsaade eden kararına istinaden deniz ve ırmak kenarlarına giden amatör balıkçılara Bakanlığın kararı tebliğ edilerek idari para cezası kesildiği iddia edilmişti. Sosyal mesafe ve belirlenen diğer kurallara uymak şartıyla amatör balıkçılık faaliyetlerine izin verilmesiyle sorun ortadan kalkmış oldu.

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535